Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομιλία κατά την ενημέρωση της Βουλής από ΥΠΟΙΑΝ

BOULI_120x80

Θα κριθείτε, κ. Υπουργέ και κύριοι Υφυπουργοί, προφανέστατα από το έργο σας.
Ακόμα περισσότερο σήμερα που, λόγω της κρίσης, έχουμε φύγει από την εποχή της επικοινωνίας και είμαστε στην εποχή του συγκεκριμένου.

Ομιλία κατά την Ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου από τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για θέματα της αρμοδιότητάς του.
8 Δεκεμβρίου 2010

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Εμείς κατ’ επανάληψη έχουμε μιλήσει για το αναπτυξιακό έλλειμμα το οποίο υπάρχει στην πολιτική της Κυβέρνησης. Νομίζουμε ότι ειδικά ως προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, ο Πρωθυπουργός με κάποιο τρόπο πρέπει να συμφώνησε μαζί μας, γι’ αυτό και άλλαξε ολόκληρο το επιτελείο. Έχουμε καινούργια πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Θα κριθείτε, κ. Υπουργέ και κύριοι Υφυπουργοί, προφανέστατα από το έργο σας.
Ακόμα περισσότερο σήμερα που, λόγω της κρίσης, έχουμε φύγει από την εποχή της επικοινωνίας και είμαστε στην εποχή του συγκεκριμένου. Ευχόμαστε τα περισσότερα που είπατε σήμερα να πραγματωθούν, γιατί σε κάποια μπορεί να έχουμε διαφωνίες. Μας τα είχε πει και η προκάτοχός σας, με το δικό της τρόπο. Εάν παρακολουθούσατε τις συνεδριάσεις αυτών των Επιτροπών, θα βλέπατε ότι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γινόντουσαν πολλά και διάφορα, τα οποία τελικά δεν έγιναν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι εσείς λέτε σε σχέση με τη ρευστότητα ότι μέσω ΕΤΕΑΝ θα πέσουν 5,2 δισεκατομμύρια σε μία διετία στην αγορά, ενώ η προκάτοχός σας έλεγε 9,5 δισεκατομμύρια μέσα στο 2010 από το ΕΣΠΑ και το ΤΕΜΠΜΕ. Τελικώς, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Επειδή δεν έχω πολύ χρόνο για να ακολουθήσω τη δομή της δικής σας παρουσίασης, σε τίτλους θέλω να σας πω τα εξής. Η ρευστότητα σε σχέση με το ΕΣΠΑ: Για να έχουμε μια πραγματική εικόνα, πρέπει να την μετρήσουμε συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η αλήθεια είναι ότι πέρυσι το Σεπτέμβριο ήμασταν 5οι στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, ενώ φέτος είμαστε 23οι. Βεβαίως, η απορροφητικότητα αυξάνεται καθώς περνάνε οι μήνες, η απορροφητικότητα ξεκινάει από το μηδέν και κάποια στιγμή εάν όλα πάνε καλά θα φτάσει το 100. Συγκριτικά τα πράγματα έχουν χειροτερεύσει. Πρέπει να μας εξηγήσετε το λόγο. Πρέπει επίσης να μας εξηγήσετε το λόγο γιατί εσείς μιλάτε για γραφειοκρατία όταν η προκάτοχός σας έφερε έναν νόμο για το ΕΣΠΑ, τον οποίο εμείς τον καταψηφίσαμε αλλά εκείνη θεωρούσε ότι είναι το φάρμακο για το ΕΣΠΑ, ότι αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα. Επίσης πρέπει να μας εξηγήσετε γιατί τόσον καιρό δεν έχει λειτουργήσει επί της ουσίας μια διυπουργική, ουσιαστικά σαν μια ομάδα κρούσης, που θα αντιμετωπίζει τα βασικά προβλήματα και θα δίνει τη δυνατότητα να τρέξει γρηγορότερα το ΕΣΠΑ.

Σε σχέση με το ΕΤΕΑΝ, κατά βάση πρόκειται για μια μετονομασία του ΤΕΜΠΜΕ, στο οποίο έχετε προσθέσει δίπλα και διάφορα ταμεία, Revolving Funds, ταμεία χαρτοφυλακίου από το ΕΣΠΑ, τα οποία απλώς αυξάνουν την απορροφητικότητα. Δεν χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις τα χρήματα να πάνε στους τελικούς δικαιούχους, αλλά με τη μεταβίβαση στο ταμείο αυξάνεται με αποδοχή και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η απορροφητικότητα. Για την ουσία όμως ξέρουμε ότι πέρυσι το ΤΕΜΠΜΕ, με τραπεζικά κριτήρια, έδωσε 50.000 δάνεια, ενώ φέτος έχει δώσει 2.500 δάνεια. Κάποιος πρέπει να δώσει εξηγήσεις, ιδιαίτερα όταν μέχρι σήμερα ακούγαμε ότι αυτά που δόθηκαν πέρυσι ήταν λίγα και ότι με τα δύο νέα προγράμματα που υιοθετήθηκαν το Μάιο πλέον θα άνοιγαν οι κρουνοί και θα είχαμε ουσιαστική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Προσθέστε σε όλα αυτά, αυτό που είπατε πρόσφατα για το σύμφωνο ρευστότητας με τις τράπεζες, έχουν περάσει δύο μήνες και δεν έχουμε δει κάτι το οποίον αλλάζει ουσιωδώς το τοπίο. Θα περιμένουμε αύριο τον επενδυτικό νομό, αλλά είχαμε συζητήσει το προσχέδιο της προκατόχου σας εδώ το καλοκαίρι και περιμέναμε να κατατεθεί στα τέλη Αυγούστου το οριστικό σχέδιο, προκειμένου στη συνέχεια να περάσει στη Βουλή. Εντωμεταξύ, η χώρα εδώ και αρκετούς μήνες δεν έχει καθόλου επενδυτικό νόμο γιατί ο προηγούμενος που, κατά την προκάτοχό σας πάλι, ήταν ο καλύτερος της μεταπολίτευσης, καταργήθηκε για να έρθει ένας ακόμα καλύτερος, που ακόμα δεν τον είδαμε.

Στην εξωστρέφεια κάνατε σήμερα ανακοινώσεις. Σας απαντήσαμε ότι χαιρετίζουμε κάθε θετική προσπάθεια και ξέρουμε ότι εδώ, πράγματι, υπήρχαν πολλά πράγματα τα οποία και εμείς έπρεπε να τα κάνουμε, και δεν τα κάναμε. Το βασικό για μας, κ. Υπουργέ, είναι να υπάρξει ένα ενιαίο εθνικό κέντρο εξωστρέφειας. Κάνετε μια προσπάθεια αλλά είναι ημιτελής, διότι αν δεν μπει κάτω από μια ομπρέλα η συνολική εξαγωγική πολιτική, η συνολική πολιτική εξωστρέφειας, τα αποτελέσματα θα είναι μικρότερα του αναμενόμενου. Θα πηγαίνει προς άλλη κατεύθυνση το Υπουργείο Εξωτερικών, προς άλλη το Υπουργείο Πολιτισμού, προς άλλη το Υπουργείο Γεωργίας, προς άλλη κατεύθυνση το δικό σας Υπουργείο. Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί, πολλά συναρμόδια Υπουργεία και τελικώς τα αποτελέσματα είναι πράγματι αρνητικά.

Στον τομέα της καινοτομίας στερήστε ενός εργαλείου που εμείς είχαμε, δεν ήταν κανένα φοβερό υπερ-όπλο, αλλά εν πάση περιπτώσει είχαμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε και τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας έρευνας και τεχνολογίας. Τώρα αυτή η Γραμματεία είναι στο Υπουργείο Παιδείας. Έχει περάσει ένας χρόνος αναθεωρώντας τα δικά μας προγράμματα, για να καταλήξει τελικά περίπου στα ίδια. Μιλώντας για καινοτομία, το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα πια από δύο διαφορετικά Υπουργεία, από το Υπουργείο Παιδείας και από εσάς, με όποιες πιστώσεις έχουν απομείνει στα δικά σας προγράμματα. Γι’ αυτό εκεί κρατώ μικρό καλάθι, δεδομένου ότι έχουμε και ένα πρόβλημα νοοτροπίας, ας το παραδεχτούμε. Θεωρούμε ότι όταν συζητάμε για τέτοιες έννοιες, ως λαός, ως σύνολο, είναι μια περιττή πολυτέλεια, ενώ πράγματι δεν είναι. Και σωστά το αναδεικνύετε ως προτεραιότητα.

Στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα συζητήσαμε με τον κ. Ρόβλια το θέμα. Πάλι υπήρχε ένας νόμος που εμείς τον ψηφίσαμε για να μην δώσουμε το λάθος σήμα. Για την ίδρυση επιχειρήσεων σε μια μέρα. Ο νόμος αυτός δεν εφαρμόζεται, όπως ξέρετε, παρότι υπήρχε καταληκτική προθεσμία η 17/10 να έχει εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση. Είχαμε επισημάνει τα προβλήματα από την ώρα της συζήτησης, δεν εισακούστηκαν. Είχαμε καταθέσει πρόταση νόμου, η οποία ήταν πληρέστερη για πολλούς και διαφορετικούς λόγους που δεν έχω το χρόνο να εξηγήσω. Νομίζω, ότι σε αυτό πάλι καταδεικνύεται η τάση της Κυβέρνησης να επενδύει στην επικοινωνία, μένοντας πίσω στη ουσία.

Ευχόμαστε τα νομοσχέδια που θα φέρετε να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά θα υπενθυμίσουμε ότι για το θέμα των επιχειρηματικών πάρκων έχουμε καταθέσει από τα μέσα Ιουλίου πρόταση νόμου της Ν.Δ., πλήρη πρόταση νόμου στην Επιτροπή, που δεν έχει συζητηθεί ακόμα. Δεν θα ήταν κακή ιδέα, σκεφθείτε το κ. Υπουργέ, για πρώτη φορά να έρθετε και να υιοθέτησε έστω τροποποιούμενη πρόταση νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να φέρετε δική σας η οποία θα παρουσιαστεί ως κάτι τελείως διαφορετικό, ενώ ξέρουμε όλοι ότι δεν θα είναι κάτι διαφορετικό. Θα είναι μια παραλλαγή στο ίδιο θέμα.

Θα ήθελα να κάνω μια τελική παρατήρηση για την αγορά. Ακούω διάφορες παρατηρήσεις, τις άκουγα από παλιά σε σχέση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το νόμο που θα φέρετε. Εκείνο το οποίο έχω αντιληφθεί είναι ότι θα πρόκειται για κάποιες δευτερεύουσες παρεμβάσεις και όχι παρεμβάσεις επί του θεμελιώδους νόμου του 1977. Θα τις δούμε όταν θα έρθει η ώρα. Νομίζω ότι στα ειδικά θέματα της αγοράς είστε όμηρος των δηλώσεών σας. Όχι μόνον των δηλώσεων που είχατε κάνει προεκλογικά, ότι θα πέσουν 10% οι τιμές των βασικών αγαθών με την έλευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και με τις δηλώσεις που κάνατε αφού αναλάβατε αυτό το Υπουργείο. Με τις οποίες είπατε ότι οι τιμές είναι 30% μεγαλύτερες των πολυεθνικών, εκεί όπου μπορεί να λειτουργήσει το Transfer Pricing, 30% μεγαλύτερες από τις πραγματικές και ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν πέσει. Δεν ξέρω εάν περιμένετε την παραμονή των Χριστουγέννων για να ρίξετε τις τιμές τριάντα τοις εκατό, ωστόσο υπάρχει μια απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης. Ο πληθωρισμός έχει σημειώσει ιστορικό ρεκόρ. Μέχρι τώρα, το Υπουργείο Οικονομίας τα έριχνε στο Υπουργείο Οικονομικών και αντίστοιχα. Ωστόσο, και τα δύο Υπουργεία, είχαν συμφωνήσει με την Τρόικα ότι ο πληθωρισμός θα είναι 2% στο τέλος της χρονιάς και αυτό το συμφώνησαν αφού υπεγράφη το μνημόνιο. Για όλα αυτά θα πρέπει να δώσετε σαφείς απαντήσεις.

Ευχαριστώ.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο