Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομιλία Κωστή Χατζηδάκη για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,


θα ήθελα πρώτα από όλα να ευχηθώ καλή επιτυχία στην Κυβέρνηση. Η επιτυχία της θα είναι, προφανώς, επιτυχία και της Ελλάδας και εύχομαι ως Έλληνας πολίτης οι ελπίδες που συνοδεύουν την καινούρια Κυβέρνηση, όπως και κάθε καινούρια Κυβέρνηση, να δικαιωθούν.


Εμείς από την πλευρά μας –το ξεκαθάρισε ο Πρόεδρός μας- θα κάνουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση. Θα στηρίξουμε κάθε θετικό μέτρο, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν στη διαφάνεια, τον περιορισμό των δαπανών του δημοσίου, καθώς και υπεύθυνα μέτρα για την οικονομία. Δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε τις προθέσεις της Κυβέρνησης, ούτε και μέτρα που παρουσιάστηκαν σε ορισμένους τομείς. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε μέτρα όπως το νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά πάρκα, η απλούστευση της ίδρυσης επιχειρήσεων ή το πρόγραμμα για την ενεργειακή εξοικονόμηση κτιρίων. Για τον πολύ απλό λόγο ότι ήταν δικά μας μέτρα. Με εμάς ξεκίνησαν, τα δύο από τα τρία στα οποία αναφέρθηκα, και έχουν συζητηθεί ήδη στη δική μας Κυβερνητική Επιτροπή. Επομένως, όσο καλά και θετικά ήταν επί των ημερών μας, άλλο τόσο καλά και θετικά είναι και επί ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Με αυτό τον τρόπο το αντιμετωπίζουμε, με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό εποικοδομητικό τρόπο.


Ωστόσο, με την ίδια ειλικρίνεια πρέπει να πω ότι υπάρχουν και μερικά βαρίδια στον τρόπο με τον οποίο ξεκινά η Κυβέρνηση. Είναι, κατ’ αρχήν, κάποιες αχρείαστες δημαγωγικές υποσχέσεις που είχαν δοθεί πριν από τις εκλογές, είναι κάποιες αντιφάσεις που είδα στο λόγο που αναπτύχθηκε εδώ από την πλευρά της Κυβέρνησης και κάποιες ουσιώδεις ελλείψεις.


Τι θέλω να πω. Κατ’ αρχήν, σε σχέση με τις δημαγωγικές υποσχέσεις, υπήρξε μία υπερδραματοποίηση πριν από τις εκλογές της κατάστασης της οικονομίας και παράλληλα παροχές από την πλευρά της Κυβέρνησης. Είδα με λύπη ότι η Κυβέρνηση επιμένει στην ίδια γραμμή. Το ίδιο συμβαίνει και στο ασφαλιστικό. Από την μία παρουσιάζετε ότι το ασφαλιστικό είναι, δήθεν, υπό κατάρρευση, από την άλλη υπάρχει κάποια χαλάρωση μέτρων που είχαν ληφθεί επί των ημερών της δικής μας Κυβέρνησης. Εάν τα πετύχετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. –δεν ξέρω εάν το έχετε αντιληφθεί- διεκδικείτε Νόμπελ οικονομίας, διότι όλα αυτά μαζί δεν βγαίνουν.


Τις ίδιες δημαγωγικές υποσχέσεις πληρώνετε και στον ΟΛΠ. Ήρθε η κα Κατσέλη πριν από λίγο και μας είπε περιχαρής ότι ελύθη η απεργία, διότι θα γίνει συζήτηση για δεκαπέντε ημέρες, χωρίς βεβαίως να υπάρχει οριστική λύση. Μα, κοκορεύεστε, περηφανεύεστε για ποιο πράγμα; Για ένα πρόβλημα που εσείς δημιουργήσατε, ενδίδοντας στις ορέξεις των συντεχνιών και αδιαφορώντας για το συμφέρον της χώρας και για τις διεθνείς της δεσμεύσεις;


Και προχωρώ παραπέρα στις αντιφάσεις. Θα σταθώ σε δύο μόνο. Έρευνα και τεχνολογία. Εμείς προχωρούσαμε την αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού, με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, για να κάνουμε εξοικονόμηση δαπανών. Εσείς, ενώ λέτε ότι υπάρχει κρατική σπατάλη, ήρθατε την πρώτη εβδομάδα και είπατε: «Σταματάμε οτιδήποτε σε αυτό τον τομέα». Να δεχθώ καλόπιστα ότι έστω εμείς κάναμε ένα λάθος και εσείς έπρεπε να το τροποποιήσετε το πρόγραμμά μας. Όχι, όμως, και να το καταργήσετε και να αφήσετε τα πράγματα ως έχουν, ενδίδοντας και πάλι στις πιέσεις ορισμένων καλά οργανωμένων συμφερόντων που είναι γύρω από τα ερευνητικά κέντρα.


Το ίδιο συμβαίνει και στον ΟΣΕ. Κάνετε κριτική λέγοντας ότι ο ΟΣΕ έχει ένα μεγάλο χρέος. Πράγματι έχει. Και το χρέος δημιουργεί χρέος. Όμως, εμείς ξεκινήσαμε την προσπάθεια εξυγίανσης του ΟΣΕ με δύσκολα μέτρα που αφορούν και στα τιμολόγια και σε περικοπές δαπανών κ.ο.κ. Εσείς δεν παρουσιάζετε κανένα απολύτως μέτρο. Και διερωτώμαι: Είναι υπεύθυνη στάση; Είναι στάση μιας καινούριας Κυβέρνησης, η οποία διεκδικεί εκσυγχρονιστικό τόνο και εκσυγχρονιστική κατεύθυνση σε αυτά τα οποία λέει;


Και τελειώνω με κάποιες από τις ελλείψεις που διαπίστωσα και είναι ουσιώδεις. Λέτε ότι το ΤΕΜΠΕ εξυπηρετεί, δήθεν, κομματικές σκοπιμότητες. Αυτό βεβαίως καθόλου δεν ισχύει. Εγκρίνονται όλες οι αιτήσεις με βάση πολύ συγκεκριμένα κριτήρια. Λέτε, όμως, ότι θα το επεκτείνετε περαιτέρω. Για να καλύψετε τι; Ποιες επιχειρήσεις; Ζημιογόνες επιχειρήσεις; Μα, οι ζημιογόνες επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν το ξέρετε; Γιατί τα λέτε αυτά τα πράγματα;


Τίποτε δεν άκουσα επίσης για το θέμα του Ο.Τ.Ε. Πριν από τις εκλογές λέγατε ότι θα επαναδιαπραγματευτείτε με τους Γερμανούς. Τώρα τίποτε! Καμία κουβέντα, καμία κατεύθυνση, καμία θέση. Οφείλετε μέχρι το βράδυ να τοποθετηθείτε.


Το ίδιο και με το θέμα της Ολυμπιακής. Είχατε διαρρήξει τα ιμάτιά σας, όταν περνάγαμε τη μεταρρύθμιση της Ολυμπιακής. Τώρα σιγή ασυρμάτου. Καμία συζήτηση. Θέλω να υποθέσω ότι η σιγή σημαίνει συμφωνία. Εάν δεν σημαίνει συμφωνία, παρακαλώ τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό μέχρι τις δώδεκα τα μεσάνυχτα να το ξεκαθαρίσουν.


Το αυτό και για το περίφημο θέμα της ακρίβειας και της αγοράς. Υπήρχαν επίσημες θέσεις σας –τις έχουμε καταγράψει- που έλεγαν ότι τις πρώτες ημέρες της καινούριας Κυβέρνησης με κάποιο μαγικό τρόπο θα πέσουν οι τιμές κατά 10%. Εδώ είμαστε και περιμένουμε να πέσουν οι τιμές κατά 10%. Βάλατε τον πήχη σε αυτό το σημείο και πρέπει να τον περάσετε.


Αυτά ήθελα να πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Εμείς είμαστε εδώ από τη σκοπιά μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς για να αναγνωρίσουμε τα θετικά, αλλά και για να κάνουμε κριτική στις ελλείψεις, στις αντιφάσεις, στις προχειρότητες. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε αυτό να γίνει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, μένοντας πιστοί στο δρόμο της ειλικρίνειας και της αλήθειας. Ευχαριστώ πολύ.


Μετάβαση στο περιεχόμενο