Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομιλία Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό 2010

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολουθώντας τις τοποθετήσεις των συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είδα κατ’ επανάληψη, χωρίς καμία εξαίρεση –νομίζω- να γίνεται κριτική συνεχώς στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας…
Η Νέα Δημοκρατία είχε ένα πολύ συγκεκριμένο αποτέλεσμα στις εκλογές. Όπως, επίσης, η Νέα Δημοκρατία είναι βέβαιον ότι έκανε ένα συγκεκριμένο έργο στο οποίο μπορώ να αναφερθώ και να σας πω για την αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, για την επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης –είχαμε πρόοδο σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- για τη βελτίωση της απασχόλησης, για τομές στο κράτος, όπως Εμπορική, Ολυμπιακή, ΟΛΠ κ.λπ.
Έκανε όμως, και λάθη για τα οποία η ίδια είχε το θάρρος να κάνει την αυτοκριτική της και πριν από τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου λέγοντας ουσιαστικά ότι έπρεπε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, πιο ευρωπαϊκά.
Από κει και πέρα όμως, ας μη γελιόμαστε, το θέμα δεν είναι τι έκανε ή τι δεν έκανε η Νέα Δημοκρατία. Αυτή την ώρα για όλους τους πολίτες που μας παρακολουθούν από την τηλεόραση το ζητούμενο είναι τι κάνει και τι θα κάνει στο μέλλον η καινούρια Κυβέρνηση, η οποία εξελέγη στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
Είναι βέβαιο ότι έχετε ένα απόθεμα εμπιστοσύνης εξ ορισμού, είστε νεοεκλεγμένη Κυβέρνηση. Είναι επίσης, βέβαιο ότι υπάρχει μία υπεύθυνη στάση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Έχουμε μιλήσει και πριν, αλλά και μετά τις εκλογές για την ανάγκη περιστολής των δαπανών, πάταξης της φοροδιαφυγής, προώθησης συγκεκριμένων διαρθρωτικών αλλαγών.
Πιστεύω ότι μιλάμε με ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό τόνο και πρέπει να εκμεταλλευτείτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αυτή τη συγκυρία. Αντίθετα, όμως, εκείνο το οποίο βλέπουμε είναι να υπάρχει από την πλευρά σας μία διστακτικότητα, ένας εσωτερικός διχασμός στο οικονομικό επιτελείο και μια αμφιθυμία.
Υπάρχουν σε αυτό το διάστημα το οποίο έχει μεσολαβήσει δυσανάλογα λάθη σε σχέση με αυτά τα οποία θα περίμενε και ο πιο απαισιόδοξος. Τι θέλω να πω; Πρώτα από όλα, είστε δέσμιοι των προεκλογικών σας υποσχέσεων. Ευτυχώς για την Ελλάδα, έχετε φροντίσει να απομακρυνθείτε από δύο από αυτές. Αναφέρομαι στην Ολυμπιακή και στον Ο.Τ.Ε., όπου προσχωρήσατε στις δικές μας θέσεις.
Όμως, υπάρχουν άλλες υποσχέσεις που σας ταλαιπωρούν και ταλαιπωρούν και τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι και καλούνται να τις πληρώσουν. Ο Ο.Λ.Π. είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση. Χωρίς κανένα λόγο, λόγω των προεκλογικών σας δεσμεύσεων, οδηγηθήκαμε τελικά να πληρώσουμε 80.000.000 ευρώ παραπάνω σε αποζημιώσεις σε εργαζομένους του συγκεκριμένου Οργανισμού.
Παράλληλα, έχουμε μία σύγχυση και λανθασμένους χειρισμούς από την πλευρά της Κυβέρνησης. Να αναφερθώ στο ασφαλιστικό. Από τη μία πλευρά, θέλετε να το χαλαρώσετε -την πρώτη εβδομάδα υπήρξαν σχετικές δηλώσεις- και από την άλλη πλευρά, λέτε ότι είναι υπό κατάρρευση. Στους μισθούς έχουμε διαφορετική προσέγγιση από τον κ. Παπακωνσταντίνου, διαφορετική προσέγγιση για το πάγωμά τους από τον κ. Παπουτσή. Στα ελλείμματα ήρθατε – ενώ είναι βέβαιο ότι υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση, κανένας δεν την αρνήθηκε, έχουμε και τη διεθνή οικονομική κρίση- και τα διογκώνετε ακόμα περισσότερο. Και στο σκέλος των δαπανών και στο σκέλος των εσόδων έχετε κάνει κινήσεις -αναφέρθηκε και ο Εισηγητής μας χθες- οι οποίες οδήγησαν στην υπερδιόγκωση του ελλείμματος.
Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, είχαμε και τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, ο οποίος ήρθε και είπε ότι η οικονομία μας είναι στην εντατική ή ότι η οικονομία μας χρεοκόπησε και μετά, αφού υπήρξε αντίδραση των αγορών, τρέχατε ως ικέτες περίπου στις Βρυξέλλες, ζητώντας δηλώσεις περί του αντιθέτου από τον κ. Αλμούνια και τον κ. Τρισέ.
Πέραν αυτού, έχουμε μεγάλες αντιφάσεις. Μιλάτε για την ανάπτυξη, την έχετε κάνει σημαία σας. Και τι έχουμε δει μέχρι τώρα; Έχουμε κατάργηση του Επενδυτικού Νόμου, δεν έχουμε Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων, ενώ πλησιάζει πια η συμπλήρωση των εκατό πρώτων ημερών και στον τομέα της περίφημης «πράσινης» ανάπτυξης, που είναι προτεραιότητά σας, το μόνο συγκεκριμένο που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι η κατάργηση του προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, που εμείς είχαμε σχεδιάσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Έχουμε σαφείς ελλείψεις στην πολιτική σας. Και θα γίνω πολύ συγκεκριμένος με δύο παραδείγματα. Μιλάτε για τις δαπάνες, τις οποίες θα συγκρατήσετε, υποτίθεται, με τα Γραφεία Τύπου του εξωτερικού και τα Γραφεία του Ε.Ο.Τ. Μα, εδώ έχετε τον Ο.Σ.Ε., τη μεγαλύτερη πληγή του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα. Είχαμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, δύσκολο πρόγραμμα, το οποίο το εφαρμόζαμε και εσείς ήρθατε και το καταργήσατε, χωρίς να το αντικαταστήσετε με τίποτα. Τι μήνυμα νομίζετε ότι εκπέμπετε στις αγορές;
Το ίδιο και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Ήταν σε εξέλιξη η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, της ΛΑΡΚΟ, της ΕΥΑΘ, των Αλυκών. Τα σταματάτε όλα και μετά περιμένετε να σας δώσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διεθνείς αγορές ψήφο εμπιστοσύνης. Αυταπατάσθε.
Μιλάτε, επίσης, με δύο γλώσσες. Οι μισθοί είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ακόμα και τώρα λέτε ότι θα δώσετε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Ο κ. Παπακωνσταντίνου την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες είπε ότι θα έχουμε, λόγω της μείωσης των επιδομάτων, μείωση των μισθών κατά 4%. Τι ισχύει; Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο.
Και επίσης, δεν αντέχω, φθάνοντας στο τέλος της ομιλίας μου, να μην αναφερθώ και σε κάτι άλλο. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, από αυτό εδώ το βήμα, μετά τις εκλογές, προκαλούμενος από εμένα, είχε πει ότι μπορείτε με κάποιο μαγικό τρόπο να μειώσετε τις τιμές των αγαθών, των προϊόντων κατά 10% και ότι θα το κάνετε στον πρώτο μήνα της διακυβέρνησής σας, εκπληρώνοντας αντίστοιχη προεκλογική σας υπόσχεση.
Δε νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας που να είδε την εκπλήρωση αυτής της υποσχέσεως.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πολύ φοβούμαι ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα το οποίο αρχίζει σιγά-σιγά να διαφαίνεται είναι το έλλειμμα σοβαρότητας με το οποίο η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα πράγματα.
Ένα σύνθημα παλιά στη Νομική έλεγε ότι εκτός από το σοσιαλισμό υπάρχει και η μοναξιά. Φοβούμαι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, εκτός από τις όποιες προθέσεις της Κυβέρνησής σας, υπάρχει και η αδήριτη πραγματικότητα. Ο χειρότερος εχθρός σας είναι ο εαυτός σας. Και όταν αποφασίσετε να συγκρουσθείτε με τον εαυτό σας, τότε θα έχετε αποτελέσματα. Όσο συνεχίζετε προς αυτή την κατεύθυνση που κινείστε μέχρι σήμερα, δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα θετικό αποτέλεσμα για τους Έλληνες πολίτες.
Ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο