Σας καλώ να δείξετε ότι εννοείτε τη συναίνεση στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι κάτι το οποίο θα το πιστωθούμε μόνο εμείς, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Θα το πιστωθεί στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα.
Ομιλία Κωστή Χατζηδάκη, εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης νόμου της Νέας Δημοκρατίας “Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων” – 13 Ιανουαρίου 2011
Η σημερινή πρόταση νόμου κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εντάσσεται στη λογική της δημιουργικής συνεισφοράς από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τελικά με την ανάπτυξη της Ελλάδας.
Θέλουμε με την πρόταση αυτή που αφορά στα επιχειρηματικά πάρκα να συμβάλλουμε στην προσπάθεια για ένα πιο υγιές, πιο σύγχρονο, πιο ευρωπαϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Θα θέλαμε να ελπίζουμε ότι ακριβώς στο πλαίσιο της συναίνεσης και της συνεννόησης η Κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε θετικά αυτή μας την πρόταση, πολύ περισσότερο εφόσον γνωρίζουμε πως η Κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει κι ένα κεφάλαιο ακριβώς για το ζήτημα των επιχειρηματικών πάρκων. Μία μέρα πριν από τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της δικής μας πρότασης, η Κυβέρνηση ενέκρινε αυτό το νομοσχέδιο στο κείμενο του οποίου αν ανατρέξει κανείς θα δει πως κατά 90% είναι πανομοιότυπο με την υπό συζήτηση πρόταση νόμου.
Υπάρχουν ομοιότητες σε σημείο αντιγραφής σε ορισμένες περιπτώσεις και νομίζω ότι παρά την προσπάθεια που έγινε στην Επιτροπή, όταν το συζητήσαμε, να τονισθούν οι διαφορές, δεν μπορούν αυτές οι διαφορές να αποκρύψουν την ουσία που είναι πως η δική μας πρόταση που προηγήθηκε της δικής σας, ουσιαστικά είναι στο ίδιο μήκος κύματος ή για να το πω ακριβέστερα η δική σας είναι αντιγραφή της δικής μας προτάσεως.
Τι επιδιώκουμε με την πρόταση νόμου που συζητάμε σήμερα; Σκοπός μας είναι να εκσυγχρονίσουμε τη νομοθεσία που διέπει την εγκατάσταση και λειτουργία των διαφόρων μορφών επιχειρηματικών πάρκων, ώστε να κάνουμε πράξη μία νέα εικόνα για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα με βάση το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τη βιομηχανία που είχε εγκρίνει η δική μας κυβέρνηση, τη σχετική ευρωπαϊκή εμπειρία και την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες εγκατάστασης στα πάρκα, να κάνουμε πιο ελκυστική την εγκατάσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα πάρκα, να ελαφρύνουμε τον αστικό ιστό από τέτοιου είδους δραστηριότητες και να εκσυγχρονίσουμε υφιστάμενες, άτυπες, βιομηχανικές συγκεντρώσεις, να μειώσουμε το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα από την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και τελικά να κάνουμε την Ελλάδα Ευρώπη και σ’ αυτόν τον τομέα.
Η πρόταση νόμου στηρίζεται σε τρεις άξονες, στον άξονα της απλούστευσης των διαδικασιών, στον άξονα μίας πιο αποτελεσματικής οργάνωσης των δραστηριοτήτων και στον άξονα των κινήτρων για την εγκατάσταση, έτσι ώστε σταδιακά οι επιχειρηματικές δραστηριότητες να κατευθυνθούν στα επιχειρηματικά πάρκα και να μην είναι διάχυτες μέσα στον αστικό ιστό.
Γίνομαι πιο συγκεκριμένος. Στον πρώτο άξονα, στον άξονα δηλαδή της απλούστευσης των διαδικασιών, πρώτον περιορίζεται η γραφειοκρατία στη διαδικασία αδειοδότησης νέων επιχειρηματικών πάρκων.
Δεύτερον δημιουργείται επί της ουσίας μία διαδικασία μίας στάσης, one stop shop, που περιορίζει το χρόνο της ίδρυσης επιχειρηματικών πάρκων.
Τρίτον ορίζεται η λεγόμενη άπρακτη προθεσμία κατά τη διαδικασία της έγκρισης, έτσι ώστε αν η δημόσια διοίκηση δεν απαντά στους ενδιαφερομένους μέσα σ’ αυτήν την προθεσμία να θεωρείται ότι η μη απάντησή της είναι τελικώς θετική απάντηση.
Τέταρτον καλύπτονται υπάρχοντα κενά στην ελληνική νομοθεσία σχετικά με την ανάπτυξη και οργάνωση επιχειρηματικών πάρκων με βάση τις δυσάρεστες εμπειρίες του ν.2545/1997 που μέχρι τώρα διέπει τη λειτουργία αυτών των δραστηριοτήτων.
Πλέον αντιμετωπίζονται με ένα καινούργιο πνεύμα μια σειρά από ζητήματα καθώς με την πρόταση νόμου δίνεται η κυριότητα στο φορέα διαχείρισης του επιχειρηματικού πάρκου.
Επίσης καταργούνται οι αυστηρές διαδικασίες ανάθεσης έργων και μελετών που προβλέπονταν στο Προεδρικό Διάταγμα 214/99 για τις ΒΕΠΕ, οι οποίες προσιδίαζαν περισσότερο σε δημόσια έργα παρά σε ιδιωτικές επενδύσεις.
Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις απλουστεύουμε τη διαδικασία ίδρυσης επιχειρηματικών πάρκων και μ’ αυτόν τον τρόπο τα κάνουμε προφανώς πιο ελκυστικά για τις επιχειρήσεις.
Δεύτερον επιδιώκουμε μία πιο αποτελεσματική οργάνωση των δραστηριοτήτων. Αυτός είναι ο δεύτερος άξονας των προτάσεών μας. Επιχειρείται να ρυθμιστεί η άναρχη χωροθέτηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που σήμερα οδηγούν σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων. Δίνεται η δυνατότητα σε περιοχές που υπάρχει ήδη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση να δημιουργηθούν βιομηχανικά πάρκα υπό προϋποθέσεις που διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν οργανωμένα.
Προηγουμένως είχαμε κάνει διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερομένους. Προφανώς, καθώς υπάρχουν κάποιες ήδη άτυπες συγκεντρώσεις δεν είναι δυνατόν να γκρεμιστούν όλες οι εγκαταστάσεις και να χτιστεί το πάρκο από την αρχή. Δεν υπάρχουν ούτε τα χρήματα ούτε ο χρόνος για να γίνει κάτι τέτοιο.
Όμως, επειδή δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, προτείνουμε συγκεκριμένες μεθόδους με τις οποίες να εξανθρωπιστεί ο χώρος, να συλλέγονται ταχύτερα τα απορρίμματα και γενικότερα να αναβαθμιστεί όσο περισσότερο γίνεται αυτή η άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και σε αυτό το σημείο καθόλου δεν απέχει από τη δική μας.
Επίσης, στον ίδιο άξονα της πιο αποτελεσματικής οργάνωσης των δραστηριοτήτων διευρύνεται το φάσμα των δραστηριοτήτων που μπορούν να εγκατασταθούν σε ένα επιχειρηματικό πάρκο. Με τη δική μας πρόταση, πλέον, μπορούν να εγκατασταθούν και δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα, δηλαδή του τομέα του εμπορίου και των υπηρεσιών –logistics, ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια- καθώς και δραστηριότητες που σχετίζονται με την εφαρμοσμένη βιομηχανική και ενεργειακή έρευνα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ. Επιτρέπουμε σε περισσότερες δραστηριότητες να εγκατασταθούν στα πάρκα για τους λόγους που προηγουμένως εξήγησα.
Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα ανάληψης της διοίκησης και διαχείρισης των νέων επιχειρηματικών πάρκων και των παλιών ΒΙΠΕ, πέραν των ιδίων των κατόχων γης, μέσω νομικού προσώπου με τη συμμετοχή και του δήμου και από τρίτο νομικό πρόσωπο ή και από τον ίδιο το δήμο, διότι θέλουμε η τοπική αυτοδιοίκηση να συμμετέχει ενεργά σε αυτές τις διαδικασίες και να υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ επιχειρηματικών πάρκων και τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται ζητήματα, όπως η συλλογή απορριμμάτων, η διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.
Τρίτον –και τελευταίον- θεσμοθετούμε μία σειρά από κίνητρα και αντικίνητρα, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να εγκαθίστανται στα οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα. Από τη μια πλευρά, θεσμοθετούμε φορολογικά κίνητρα με τα οποία εξασφαλίζεται ουσιαστικά η πλήρης φοροαπαλλαγή, εκτός από το Φ.Π.Α., σε κάθε δικαιοπραξία της εταιρείας ανάπτυξης του επιχειρηματικού πάρκου. Η πρόταση μας αυτή είναι σύμφωνη, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, και με την αντίληψη της Κυβέρνησης για ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων, όπως αυτή εκφράστηκε στον επενδυτικό νόμο, που μόλις χθες συζητούσαμε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Παράλληλα, όμως, θεσπίζουμε και αντικίνητρα για την παραμονή επιχειρήσεων στον αστικό ιστό, καθώς οι όροι δόμησης μέσα στα επιχειρηματικά πάρκα είναι πολύ πιο ευνοϊκοί σε σχέση με τους όρους δόμησης εκτός επιχειρηματικών πάρκων.
Αυτές είναι οι βασικές μας προβλέψεις. Αυτές είναι οι βασικές αρχές της πρότασης νόμου που σήμερα συζητάμε. Στη συζήτηση στην Επιτροπή οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να επικεντρωθούν στις διαφορές μεταξύ του δικού σας νομοσχεδίου και της δικής μας πρότασης νόμου. Αν ανατρέξετε πραγματικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στα δύο κείμενα, θα δείτε πως το 90% είναι το ίδιο. Η δική σας πρόταση είναι αντιγραφή της δικής μας. Οι όποιες αλλαγές είναι καθαρά διακοσμητικού χαρακτήρα.
Εν πάση περιπτώσει, αν επιμένετε και θεωρείτε τις δικές σας προτάσεις καλύτερες, υπάρχει και η οδός της αποδοχής της πρότασης νόμου που σήμερα συζητάμε με τις τροπολογίες που εσείς νομίζετε, από την πλευρά σας, ότι πρέπει να ενσωματωθούν. Δεν σας εμποδίζει κανένας να προχωρήσετε προς αυτήν την κατεύθυνση, εκτός –ίσως- ενός αδικαιολόγητου μικροκομματικού εγωισμού.
Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας! Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος από αυτόν στον οποίο αναφέρθηκα, ότι δήθεν η Κυβέρνηση έχει μια καλύτερη πρόταση και ότι δεν μπορεί εγωιστικά να αποδεχθεί την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Εμείς, ακριβώς επειδή γίνεται πολλή συζήτηση για εθνική συνεννόηση και συναίνεση, θα περιμέναμε, για πρώτη ίσως φορά μετά τη Μεταπολίτευση, να ανταποκριθείτε θετικά σε πρόταση νόμου της Αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν τόσα πολλά σημεία σύμπτωσης.
Σας καλώ, κύριε Υπουργέ, να το τολμήσετε, να δείξετε ότι εννοείτε τη συναίνεση στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι κάτι το οποίο θα το πιστωθούμε μόνο εμείς, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Θα το πιστωθεί στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα. Θα σας έλεγα δε ακόμη περισσότερο ότι θα είναι κάτι που θα πιστωθεί στην ίδια την Κυβέρνηση περισσότερο από κανέναν άλλο, καθώς αυτό θα αποτελέσει μια ευχάριστη έκπληξη για τον τρόπο που λειτουργεί η Βουλή των Ελλήνων, τα ελληνικά πολιτικά Κόμματα. Διαφορετικά νομίζω πως θα συμβάλλουμε και θα συμβάλλετε και εσείς ακόμη μια φορά στην εμπέδωση μιας αρνητικής εικόνας για τους θεσμούς που υπάρχει ήδη σε ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας. Οι νέες εποχές χρειάζονται και νέες αντιλήψεις. Σας καλούμε, λοιπόν, να δείξετε εμπράκτως ότι εννοείτε αυτά τα οποία λέτε.
Ευχαριστώ πολύ.