Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομιλία σχετικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον

bouli_120x80

“Χρειάζεται όλοι μας να κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα τόσο ως προς το πως λειτουργεί η δημοκρατία, όσο και ως προς τη νοοτροπία μας. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει ταχύτητα και να εκπλήξει θετικά.”

Ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις»
31 Μαΐου 2011

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ενώ συζητούμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η σκέψη όλων μας δεν μπορεί παρά να είναι στη μεγάλη και ογκούμενη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, η οποία μαστίζει τη χώρα μας και για την οποία πρέπει να κάνουμε ό,τι περισσότερο γίνεται και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, για να την ξεπεράσουμε με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα, αλλά και εθνική ενότητα.

Εν πάση περιπτώσει, ανεξάρτητα απ’ αυτές τις σκέψεις για το σύνολο του προβλήματος που έχουμε μπροστά μας, θεωρώ πως με το ίδιο πνεύμα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αυτός είναι και ο λόγος που το ψηφίζουμε επί της αρχής, καθώς συμφωνούμε και με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Πιστεύουμε ότι είναι από την πλευρά του ένα βήμα προς την κατεύθυνση η Ελλάδα να γίνει πιο φιλική στις επενδύσεις και μ’ αυτόν τον τρόπο να μπει ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη. Το χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ. Και, μάλιστα, θα έπρεπε να πω να έχουμε λιγότερη ύφεση, για να είμαι –δυστυχώς- ακριβής.

Το γεγονός, όμως, ότι το ψηφίζουμε δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε συγκεκριμένες παρατηρήσεις. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο, κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση αυτές τις παρατηρήσεις να τις λάβει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν.

Πρώτον, πράγματι είναι αδικαιολόγητο ότι υπάρχουν τόσα πολλά προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται να εκδοθούν με βάση το νομοσχέδιο που συζητούμε. Υπάρχει ο κίνδυνος –και το είδαμε με πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις, το είδαμε και με τη δική σας Κυβέρνηση πρόσφατα- να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο και το νομοσχέδιο αυτό να μείνει ανεφάρμοστο, να μείνει στα χαρτιά. Δεν θα προσφέρουμε απολύτως τίποτα. Θα κάνουμε μία συζήτηση και, στο τέλος, τα αποτελέσματα θα είναι κατώτερα των περιστάσεων και των απαιτήσεων της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και ευρύτερα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό, λοιπόν, θα έπρεπε να το λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν σας.

Δεύτερον, σ’ αυτό το νομοσχέδιο έχετε κάποιες περίεργες διατάξεις, τις οποίες ορθώς –ορθότατα- επισήμανε και ο Εισηγητής μας κ. Λέγκας, αλλά και ο κ. Μουσουρούλης προηγουμένως. Πώς είναι δυνατόν να δίνουμε τη δυνατότητα να αδειοδοτούν επιχειρήσεις τα επιμελητήρια και το ΤΕΕ; Δεν έχω τίποτα εναντίον των επιμελητηρίων και του ΤΕΕ, αλλά είναι άλλη η δουλειά της δημόσιας διοίκησης και άλλη η δουλειά των επιμελητηρίων. Αν προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε προβλήματα, για να μη σας πω ότι αυτή η γραμμή της κολακείας φορέων είναι μία από τις αιτίες που η Ελλάδα διαχρονικά οδηγήθηκε σ’ αυτήν την κρίση. Να ακούμε τη γνώμη τους, να τη λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν για τα θέματα που τους αφορούν. Ασφαλώς είναι φορείς που έχουν κύρος και ιστορία, αλλά δεν πρέπει να συγχέουμε τους ρόλους.

Τρίτον, κύριε Υπουργέ, δεν είναι δική σας ευθύνη ατομικά, αλλά είναι ευθύνη της Κυβέρνησης συνολικά. Αυτό το νομοσχέδιο είναι μία ημιτελής προσπάθεια σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις. Είναι μία προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά δεν συνοδεύεται από μία αντίστοιχη προσπάθεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις να λειτουργεί σαν μία μικρή κυβέρνηση μέσα στην Κυβέρνηση.

Είναι γνωστό ότι στο ζήτημα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων πρέπει να γίνουν πολλά, έτσι ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και να στείλουμε το μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα αλλά και στη διεθνή κοινότητα ότι κάτι αλλάζει ουσιαστικά σ’ αυτή τη χώρα, κάποια ελπίδα υπάρχει για να γίνουν επενδύσεις που τις χρειαζόμαστε για νέες θέσεις εργασίας. Η προσπάθεια αυτή όμως, πρέπει να συμπληρωθεί και χρόνος δεν υπάρχει.

Θα κάνω και μια τελευταία παρατήρηση που αφορά τα επιχειρηματικά πάρκα. Στα επιχειρηματικά πάρκα, είναι ολοφάνερο, εξηγήθηκε ήδη, κάνετε μια αντιγραφή του δικού μας νομοσχεδίου το οποίο είχαμε καταθέσει και δεν το ψηφίσατε. Δικαίωμά σας είναι. Εμείς ψηφίζουμε το δικό σας νομοσχέδιο γιατί δεν μας ενδιαφέρει η πατρότητα, μας ενδιαφέρει η ουσία. Η στάση σας όμως είναι ένα μικρό δείγμα για το πώς εννοείτε τη συνεννόηση και τη συναίνεση.
Νομίζω πως το ότι απορρίψατε τη δική μας πρόταση νόμου και με κάποιες αστείες μάλλον αλλαγές σε κάποια σημεία φέρνετε τη δική σας, για να δείξετε ότι ήταν δική σας πρωτοβουλία, δείχνει πως δεν εννοείτε, τουλάχιστον με αυτό το νομοσχέδιο όλα όσα λέτε περί συνεννοήσεως και συναινέσεως. Και οι καιροί δεν είναι από τους συνηθισμένους. Χρειάζεται όλοι μας να κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα, ένα ποιοτικό άλμα στο πώς λειτουργεί η δημοκρατία, ένα ποιοτικό άλμα στο πώς λειτουργεί η Κυβέρνηση, ένα ποιοτικό άλμα σε σχέση με την αποτελεσματικότητά μας, ένα ποιοτικό άλμα σε σχέση με τη νοοτροπία μας. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει ταχύτητα, η Ελλάδα πρέπει να εκπλήξει θετικά. Είστε Κυβέρνηση και εκ των πραγμάτων έχετε την ευθύνη και τις ευθύνες αυτές πρέπει να τις αναλάβετε.
Στο συγκεκριμένο ζήτημα, επαναλαμβάνω, του σκέλους του νομοσχεδίου που αφορά στα επιχειρηματικά πάρκα, δείχνετε την παλιά νοοτροπία. Ελπίζω σε όσο καιρό σας μένει τουλάχιστον, γιατί το τελευταίο διάστημα κυβερνάτε περισσότερο θεωρητικά παρά πρακτικά, να αντιληφθείτε πως δεν υπάρχει χρόνος και πως οι παλιές πρακτικές πρέπει να εγκαταλειφθούν. Δεν το χρειάζεστε μόνο εσείς, το χρειάζεται περισσότερο η δημοκρατία μας, το χρειάζεται η πατρίδα μας, το χρειάζονται οι Έλληνες πολίτες. Όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Όλοι πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα, αλλά ο πρώτος ρόλος εκ των πραγμάτων ανήκει στην Κυβέρνηση. Κάνετε λοιπόν, έστω και τώρα, αυτό που σας αναλογεί.

Ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο