Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομιλία σε εκδήλωση με τίτλο: “Aneesh Chopra and the Greek Government on Reforms & Competitiveness”

xatzidakis_chopra

…Το ζήτημα της εισαγωγής  καινοτομιών στο Δημόσιο Τομέα, τόσο σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις όσο και για τη δημιουργία υποδομών ανάπτυξης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Και ασφαλώς, θεμελιώδης είναι επίσης, η συνεισφορά των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας. Ειδικά τώρα όπου η Ελλάδα καλείται να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις μιας τεράστιας κρίσης και να αντιμετωπίσει μέσα σε λίγους μήνες, τις παθογένειες δεκαετιών. Για να επιστρέψει η πατρίδα μας σε τροχιά ανάκαμψης, απαιτείται υπερπροσπάθεια από όλους. Απαιτείται ένα ποιοτικό άλμα

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης ήταν κεντρικός ομιλητής σήμερα στην εκδήλωση με τίτλο “Aneesh Chopra and the Greek Government on Reforms & Competitiveness”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση. Το ζήτημα της εισαγωγής  καινοτομιών στο Δημόσιο Τομέα, τόσο σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις όσο και για τη δημιουργία υποδομών ανάπτυξης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Και ασφαλώς, θεμελιώδης είναι επίσης, η συνεισφορά των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας. Ειδικά τώρα όπου η Ελλάδα καλείται να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις μιας τεράστιας κρίσης και να αντιμετωπίσει μέσα σε λίγους μήνες, τις παθογένειες δεκαετιών. Για να επιστρέψει η πατρίδα μας σε τροχιά ανάκαμψης, απαιτείται υπερπροσπάθεια από όλους. Απαιτείται ένα ποιοτικό άλμα.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό. Αρκεί να δούμε ποιες ήταν οι επιτυχημένες πολιτικές που ακολούθησαν άλλες χώρες και να τις υιοθετήσουμε, προσαρμόζοντάς τις στις ανάγκες μας. Να το βάλουμε εθνικό πείσμα πως αφού μπόρεσαν άλλοι, μπορούμε κι εμείς. Νομίζω πως τομές σαν και αυτές που προώθησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο σημερινός κεντρικός ομιλητής, ο κ. Aneesh Chopra, αποτελούν χρήσιμα παραδείγματα. Ιδιαίτερα αναφέρομαι στις δράσεις του ως πρώτου Chief Technology Officer των ΗΠΑ: αφενός την «Εθνική Ασύρματη Πρωτοβουλία» και αφετέρου την «Ανοικτή Καινοτομία». Που είχαν ως αποτέλεσμα που τη δραματική μείωση του κόστους αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, λύνοντας παράλληλα χρονίζοντα προβλήματα του κράτους σε μία σειρά από τομείς.

Φυσικά, δεν έχουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε πως τέτοιες μεταρρυθμίσεις προϋποθέτουν ένα σταθερό περιβάλλον, που δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη. Και αυτό εξαρτάται από τη συμφωνία με την Τρόικα και από τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, που είναι τα αναγκαία θεμέλια για κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Διαφορετικά, κάθε πρωτοβουλία που εμείς αναλαμβάνουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Υποδομών, δεν θα έχει τα τελικά ποθούμενα αποτελέσματα, επειδή ακριβώς θα λείπουν αυτά τα αναγκαία θεμέλια.  Για να έχουμε, λοιπόν, επιτυχία σε αυτόν τον αγώνα για την ανάκαμψη, πρέπει πρώτα να γίνουν τρία βήματα: πρώτον η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, δεύτερον η ενίσχυση της ρευστότητας και τρίτον η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Στο πλαίσιο της ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας, νομίζω πως τα συμπεράσματα από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Όπως επεσήμανε και ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, το κλίμα για την Ελλάδα στην Ευρώπη φαίνεται πως έχει αλλάξει. Και αυτό διαφαίνεται και στη σχετική επίσημη δήλωση, όπου υπήρξε θετική αναφορά στη χώρα μας και την προοπτική της εκταμίευσης της δόσης. Τονίσθηκε επιπλέον η μεγάλη αποφασιστικότητα της κυβέρνησής, αλλά και επαινέθηκαν δημόσια οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι μια σημαντική εξέλιξη για το κρίσιμο θέμα της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.

 Ταυτόχρονα με τη συμφωνία με την Τρόικα και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, θα δημιουργηθούν ως ένα βαθμό και οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας, στις οποίες έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές. Είναι και αυτή μία αναγκαία προϋπόθεση.

 Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και μέχρι τότε, εμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Υποδομών , κάνουμε με αποφασιστικότητα τη δουλειά μας: εργαζόμαστε με στοχοδιαγράμματα και χρονοδιαγράμματα, για να έχουμε άμεσα, μετρήσιμα αποτελέσματα. Και προωθούμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Στόχος μας είναι να μη χάσουμε καθόλου χρόνο. Μόλις λήξουν αυτές οι σημαντικές εκκρεμότητες, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι αυτομάτως έτοιμη να προχωρήσει περαιτέρω και με ταχύτητα,  στο δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών και της ανάκαμψης.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Γνωρίζουμε καλά πως μόνη ελπίδα και τρόπος διαφυγής από το αδιέξοδο είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Παρά τα όσα λέγονται από διαφόρους στο εξωτερικό, έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό. Θεωρούμε μάλιστα, πως πολύ σύντομα αυτή η εμφανής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, θα αρχίσει να αναγνωρίζεται από τις αγορές, τους επενδυτές, αλλά και τους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς. Και έτσι θα τονισθεί πως η Ελλάδα, δεν είναι μία χαμένη υπόθεση, αλλά προχωρά με σταθερό βηματισμό πλέον.

Σε αυτό το επίπεδο δεν είναι λίγα, τα όσα έχουν συμβεί στην Ελλάδα ,στο επίπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών. Αναφέρω μερικά από αυτά:

 

Πρώτον. Tο κόστος ανά μονάδα εργασίας μειώνεται για την περίοδο 2010-2013 περισσότερο από 15%. Και έχουν γίνει σημαντικές νομοθετικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

 

Δεύτερον, απλουστεύθηκαν οι διαδικασίες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

 

Τρίτον, έγιναν νομοθετικές παρεμβάσεις απελευθέρωσης για την αγορά ενέργειας.

 

Τέταρτον, απελευθερώθηκαν και απελευθερώνονται επαγγέλματα.

 

Πέμπτον, έγινε άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα.

 

Έκτον. Απλοποιήθηκε η νομοθεσία  για τη σύσταση νέων εταιριών μέσω του ΓΕΜΗ και προωθήθηκε το one-shop-stop

 

Και επίσης μετά τις εκλογές, δηλαδή στην τρέχουσα  περίοδο, προωθούμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης,   σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα:

 

Απλοποιούμε και εκσυγχρονίζουμε τη σχετική αγορανομική νομοθεσία και τον Αγορανομικό Κώδικα.

 

Υπογράψαμε από ελληνικής πλευράς τη σύμβαση για την αξιοποίηση της “εργαλειοθήκης” του ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό.

 

Ολοκληρώσαμε επίσης, την πρώτη φάση της διαδικασίας για την άρση των εμποδίων εισόδου στην επιχειρηματικότητα.

 

Αντιμετωπίζουμε με νέες ρυθμίσεις τις στρεβλώσεις σε όλη την αλυσίδα της αγοράς καυσίμων και με μέτρα κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων.

 

Παρουσιάσαμε το νέο  νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων.

 

Έχουμε στείλει προς δημοσίευση τα Προεδρικά Διατάγματα για την αδειοδότηση επαγγελμάτων

 

Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση του Εθνικού Σχεδίου διευκόλυνσης των εξαγωγών.

 

Παρουσιάσαμε το πλαίσιο πολιτικής για την αξιοποίηση και λειτουργία των ελληνικών αεροδρομίων.

 

Τέλος, προσκαλέσαμε την Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να προσφέρει τεχνική βοήθεια για να βελτιώσουμε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα μας.

 

Ασφαλώς πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν. Πρέπει να δώσουμε μια μάχη σε όλα τα επίπεδα. Σε χώρες με τα χαρακτηριστικά της πατρίδας μας, σημαντικός παράγοντας είναι η έμφαση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

 

Μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, η καινοτομία τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια «έξυπνη ανάπτυξη». Που θα ακολουθεί στην πράξη -και όχι μόνο στη θεωρία- τη στρατηγική της ΕΕ, «Ευρώπη 2020».

 

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, άλλωστε, τονίσθηκαν επιπλέον δύο σημαντικές δράσεις. Πρώτον, ο στόχος για την επίτευξη μιας πλήρως λειτουργικής  Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς έως το 2015.  Που θα συνεπάγεται πιθανώς μία πρόσθετη αύξηση της ανάπτυξης κατά 4% σε κοινοτικό επίπεδο, για την περίοδο έως το 2020. Δεύτερον, η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα προτεινόμενα νέα προγράμματα, όπως το «Ορίζων 2020», αλλά  και για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις ΜμΕ, όπως το COSME.  Με στόχο ώστε η έρευνα και η καινοτομία να αποφέρουν κέρδη από άποψης ανταγωνιστικότητας.

Αυτές είναι οι νέες προκλήσεις, που καλείται η χώρα μας να αντιμετωπίσει στο σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Αλλά και γενικά, οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών είναι ένα πεδίο με εθνική προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα. Στον πλαίσιο αυτό, λοιπόν, έχουμε θέσει, μεταξύ άλλων, τις εξής προτεραιότητες:

 

Πρώτον, την ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας και των Ψηφιακών υπηρεσιών

 

Διαμορφώνουμε μία νέα «Εθνική Ευρυζωνική Στρατηγική» σε δύο άξονες: τις «προηγμένες ευρυζωνικές υποδομές» και τις «καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες».

 

α) Αξιοποιούμε υφιστάμενες ευρυζωνικές υποδομές και δημιουργούμε άμεσα συμπληρωματικές δικτυακές υποδομές για τη μέγιστη κάλυψη του πληθυσμού της χώρας. Κύρια μέσα για την επίτευξη του στόχου αποτελούν οι μηχανισμοί χρηματοδότησης των ΣΔΙΤ, ΕΣΠΑ, JESSICA, και του νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Διασυνδέοντας την Ευρώπη (CEF)». Ο χρονικός ορίζοντας έναρξης του επιμέρους έργου της Περιφερειακής Ευρυζωνικής Στρατηγικής (διασύνδεση αρχικά αγροτικών, νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας) είναι εντός του 2012.

 

β)Καταρτίζουμε ένα πλάνο αποδοτικότερης κοινωνικής, τεχνολογικής και οικονομικής αξιοποίησης του ψηφιακού μερίσματος. Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και υπογράφηκε ήδη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το χάρτη συχνοτήτων της ψηφιακής επίγειας τηλεόρασης. Τελικός στόχος είναι, μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους φορείς να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, εντός του 2013, προκειμένου να έχουμε ένα ολοκληρωμένο φάσμα με δυνατότητα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με τα μέγιστα δυνητικά οφέλη, από απόψεως οικονομιών κλίμακας, καινοτομίας και διαλειτουργικότητας.

 

γ) Προωθούμε το έργο «Fiber-to-the-Home” (οπτική ίνα στο σπίτι) για την κατά το δυνατόν ευρύτερη πανελλαδική διασύνδεση του πληθυσμού με δίκτυο οπτικών ινών, λαμβάνοντας υπόψη ασφαλώς το υπάρχον οικονομικό περιβάλλον. Ο νέος σχεδιασμός αποσκοπεί –μετά τη σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- στην προώθηση ΣΔΙΤ εντός του 2013. Σε σχέση, βέβαια, με την προώθηση του fiber-to-the-home, όλα εξαρτώνται από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην αγορά.

 

Δεύτερη προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών σε σχέση με τις δομές του Υπουργείου Ανάπτυξης & Υποδομών:

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται πρωτοβουλίες όπως, μεταξύ άλλων:

 

α) Το εθνικό σύστημα ηλεκτρονικών διαγωνισμών (e-procurement) για τις Δημόσιες Συμβάσεις & Προμήθειες. Ειδικότερα, το Εθνικό Σύστημα  για τις ηλεκτρονικές δημόσιες προμήθειες (ΕΣΗΔΠ), ολοκληρώνεται στις αμέσως επόμενες εβδομάδες  και τίθεται σε εφαρμογή από  τον Ιανουάριο του 2013, πιλοτικά. Παράλληλα, το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΑΓΟΡΑ) τίθεται σε λειτουργία, σε 3 φάσεις, με ημερομηνία έναρξης  το Νοέμβριο.

 

β) η πρόβλεψη για  συνεχή έλεγχο του βαθμού ωρίμανσης των επενδύσεων με ηλεκτρονικό τρόπο, για λόγους διαφάνειας και ταχύτητας, στο νέο πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων

 

γ) η ηλεκτρονική παρακολούθηση των 181 υψηλής προτεραιότητας των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013

 

δ) η δυνατότητα μετά την αυτοαπογραφή στο ΓΕΜΗ, που ολοκληρώνεται φέτος,  για μεταβολές στο εξής εξ αποστάσεως , και θα διευκολύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις στην καθημερινότητά τους

 

ε) Η τηλεματική των αστικών συγκοινωνιών, που  θα έχει θετικές συνέπειες τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης  όσο και στο επίπεδο συνολικά των συγκοινωνιακών υπηρεσιών (π.χ. εκτίμηση χρόνου δρομολογίου, βέλτιστες διαδρομές). Το έργο θα παραδίδεται προς χρήση σταδιακά την περίοδο 2013-2014. Ακολούθως, με αυτό συνδέεται και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θα αντικαταστήσει το χάρτινο εισιτήριο, μειώνοντας τις απώλειες εσόδων των οργανισμών, προς όφελος τελικά των επιβατών. Το έργο θα παραδίδεται προς χρήση σταδιακά κατά την περίοδο 2014-2015.

 

Η Τρίτη προτεραιότητά μας αφορά την ενίσχυση της Καινοτομίας. Εφόσον η καινοτομία, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία σημαντικών αναπτυξιακών υποδομών. Ειδικότερα:

α) Αξιοποιούμε κατάλληλα τα κοινοτικά προγράμματα με απλοποίηση των διαδικασιών και τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα δίνει  προτεραιότητα στις επιχειρηματικές εκείνες πρωτοβουλίες που προωθούν την καινοτομία σε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας (κλαδική προσέγγιση).

 

β) Χρησιμοποιούμε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το venture capital. Το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας, έχει ήδη επενδύσει σε περισσότερες από 50 ελληνικές επιχειρήσεις, σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας .Χάρη στο πρόσφατα συσταθέν «Ταμείο Καινοτομίας» του ΤΑΝΕΟ, μάλιστα, κατόπιν συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, πρόκειται να χρηματοδοτηθούν καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Το συνολικό κεφάλαιο του Ταμείου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ συνολικά.

Επίσης, θέλω να προσθέσω πως υπάρχει στενή συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης και του EIF, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη δημιουργία νέων επενδυτικών κεφαλαίων σποράς για τις σύγχρονες τεχνολογίες Επικοινωνιών και Πληροφορικής. Εκτίμησή μας είναι πως μπορεί σύντομα να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

 

γ) Προωθούμε την κουλτούρα της καινοτομικής επιχειρηματικότητας: Προχωρούμε σε τακτικούς διαγωνισμούς αριστείας με συνεργασία της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα σε νέους επιστήμονες να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε πράξη.

 

δ) Συνδέουμε την έρευνα, την καινοτομία και την παραγωγή με άμεση αξιοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας για την εγκατάσταση ερευνητικών κέντρων μέσα σε επιχειρηματικά πάρκα, ώστε να δημιουργηθούν συνεργασίες έρευνας -πράξης.

 

Αυτές είναι ορισμένες από τις βασικές μας προτεραιότητες. Πιστεύουμε πραγματικά πως η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να γίνουν ένα ισχυρό εργαλείο για την αύξηση του ΑΕΠ και τη βελτίωση της ποιότητας της απασχόλησης. Και αυτό αφορά επίσης την ουσιαστική αξιοποίηση καινοτομιών από την κυβέρνηση και το Δημόσιο Τομέα, τόσο σε επίπεδο διοικητικών μεταρρυθμίσεων όσο και σε επίπεδο δημιουργίας υποδομών που οδηγούν στην ανάπτυξη. Η συνεισφορά των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, μπορεί να ενισχύσει αποφασιστικά την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.

Ο κ. Aneesh Chopra, που είναι ο σημερινός κεντρικός ομιλητής, εισήγαγε με την πολιτική του την υιοθέτηση νέων καινοτόμων ιδεών, πρακτικών που στηρίζουν τη διαφάνεια αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ φορέων του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα. Νομίζω πως αυτό αποτελεί ένα αναγκαίο στοιχείο πλέον κάθε σοβαρής αναπτυξιακής προσπάθειας.

 

Είναι καιρός στην Ελλάδα, να αφήσουμε πίσω τη σοβιετικού τύπου νοοτροπία όπου το κράτος είναι κυρίαρχος των πάντων και να του προσδώσουμε το ρόλο που του αναλογεί. Ρόλο συντονιστή. Ρόλο καταλύτη, αλλά όχι ρόλο διαχειριστή. Σε αυτό αποσκοπεί και η συνολική προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες, χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και τις υποδομές που απαιτούνται. Για να αξιοποιήσουμε τελικά στο μέγιστο βαθμό, τις αστείρευτες δυνατότητες του λαού μας και του κάθε Έλληνα ξεχωριστά, που κανένας δημόσιος τομέας και κανείς κεντρικός σχεδιασμός, δεν μπορεί να αντικαταστήσει.

 

Το παρωχημένο κρατικίστικο μοντέλο που ακολουθήθηκε, κατέρρευσε. Γέννησε διαφθορά, σπατάλη, αναποτελεσματικότητα. Δεν μας μένει πλέον άλλος χρόνος. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, το μόνο μυστικό της επιτυχίας είναι ο μόχθος. Χρειάζεται να κάνουμε και το τελευταίο μίλι, αλλά επίσης, απαιτείται και μια πλατιά κοινωνική συμμαχία. Μια συμμαχία δηλαδή, ουσιαστικά για την  Ελλάδα, τα σπίτια μας και τις οικογένειές μας. Για να εξασφαλίσουμε πως ό,τι σήμερα καταβάλλουν οι Έλληνες με το μόχθο και τις θυσίες τους, θα το κερδίσουν αύριο ως ελπίδα και προκοπή. Δίνουμε μία μάχη. Και η νίκη στη μάχη αυτή, αποτελεί αναγκαίο όρο για την εθνική μας επιβίωση. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι και με δικαιοσύνη, αποτελεσματικότητα και πραγματικά σύγχρονες αντιλήψεις, να προχωρήσουμε μπροστά. Σας ευχαριστώ».

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο