Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομιλία σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) και η φαρμακευτική εταιρία MSD

kx_mds_oikonomiko_17_9_2013

Είμαι χαρούμενος, γιατί έστω και τώρα, έστω και ίσως λόγω της πικρής εμπειρίας της κρίσης, ολοένα και περισσότεροι κατανοούν πια πως είναι αυτονόητη η σύνδεση Πανεπιστημίων και αγοράς.

Για να προωθηθεί η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, πρέπει να υπάρχει μια αλληλουχία δράσεων που ξεκινούν από το εργαστήριο και ολοκληρώνονται με την εφαρμογή τους στην παραγωγική διαδικασία.

Και σε αυτό πρέπει να υπάρχει συμμετοχή όλων των παικτών:

Αφενός η συμμετοχή των ΑΕΙ, γιατί είναι η εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία που προσφέρει το περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να αποκρυσταλλωθούν οι καινοτόμες ιδέες.

Αφετέρου η συμμετοχή των επιχειρήσεων γιατί εκείνες δίνουν το αναγκαίο feedback, αλλά και υποδέχονται τις καινοτόμες ιδέες, ώστε να έχουμε απτά αποτελέσματα στην παραγωγή.

kx_mds_oikonomiko_17_9_2013Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι Industry Disruptors-Game Changers (ID-GC)και η φαρμακευτική εταιρία  MSD.

Στη συνέντευξη ανακοινώθηκε η σύμπραξη των τριών φορέων προκειμένου να αναβαθμιστεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΟΠΑ με στόχο να προσφέρει θεωρητική και τεχνική κατάρτιση στους φοιτητές που διαθέτουν καινοτόμες ιδέες και θέληση να δημιουργήσουν επιχειρήσεις. Στη συνέντευξη μετείχαν ο συνιδρυτής των ID-GC κ. Μιχάλης Στάγκος, ο διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος καθηγητής Γιώργος Ιωάννου, ο πρύτανης του ΟΠΑ καθηγητής Κων/νος Γάτσιος, ο καθηγητής και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Γιώργος Δουκίδης και ο αντιπρόεδρος της MSD στην Ελλάδα κ. Karim Mikhail.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας:

“ Κυρίες και Κύριοι,

Το σημαντικότερο που πρέπει να κάνουμε για να χτίσουμε μια νέα, υγιή παραγωγική βάση και να επιστρέψουμε στην ανάκαμψη, είναι να ενισχύσουμε άμεσα την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά μας.

Προφανώς ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία για να το πετύχουμε είναι η ανάπτυξη της καινοτομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σημερινή πρωτοβουλία σας, είναι πολύ θετική διότι διαθέτει όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για να γυρίσουμε σελίδα:

  • έμφαση στη νεανική επιχειρηματικότητα
  • ενίσχυση της εξωστρέφειας
  • συνεργασία βιομηχανίας, πανεπιστημίων και έρευνας, δηλαδή τη λεγόμενη και “τριπλή έλικα” 

Επιτρέψτε μου να σταθώ ιδίως στο τελευταίο, διότι ήδη από τη δεκαετία του 1980, ως φοιτητές, προσπαθούσαμε να εντάξουμε στο δημόσιο διάλογο, τη συνεργασία μεταξύ ΑΕΙ και ιδιωτικού τομέα.

Είμαι χαρούμενος, γιατί έστω και τώρα, έστω και ίσως λόγω της πικρής εμπειρίας της κρίσης, ολοένα και περισσότεροι κατανοούν πια πως είναι αυτονόητη η σύνδεση Πανεπιστημίων και αγοράς

Για να προωθηθεί η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, πρέπει να υπάρχει μια αλληλουχία δράσεων που ξεκινούν από το εργαστήριο και ολοκληρώνονται με την εφαρμογή τους στην παραγωγική διαδικασία. 

Και σε αυτό πρέπει να υπάρχει συμμετοχή όλων των παικτών: 

Αφενός η συμμετοχή των ΑΕΙ, γιατί είναι η εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία που προσφέρει το περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να αποκρυσταλλωθούν οι καινοτόμες ιδέες. 

Αφετέρου η συμμετοχή των επιχειρήσεων γιατί εκείνες δίνουν το αναγκαίο feedback, αλλά και υποδέχονται τις καινοτόμες ιδέες, ώστε να έχουμε απτά αποτελέσματα στην παραγωγή. 

Επομένως, η σημερινή πρωτοβουλία της MSD, των Industry DisruptorsGC και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ,δεν περιορίζεται απλώς στην υποστήριξη ενός συγκεκριμένου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών ούτε στην ενίσχυση ορισμένων νέων ανθρώπων ώστε να κάνουν πράξη τα επιχειρηματικά τους σχέδια. 

Στην ουσία σπάει στεγανά. 

Διότι αποτελεί το υπόδειγμα μιας ΣΔΙΤ στο χώρο της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, που στηρίζει στην πράξη τόσο τη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου όσο και την ανάπτυξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας. 

Ταυτόχρονα, αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, εφόσον ειδικά εν μέσω κρίσης, μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες διεθνώς, επιλέγει να επενδύσει στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας. 

Εύχομαι από καρδιάς, αυτή η πρωτοβουλία να βρει πολλούς μιμητές.

Από εκεί και πέρα, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στο πως εμείς προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στη μεγάλη αυτή προσπάθεια.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχουν ξεκαθαρίσει πως είναι στρατηγική μας επιλογή η ενίσχυση της καινοτομίας.

Από πλευράς μας, λοιπόν, στόχος μας είναι να συντονίσουμε όλες τις σχετικές δράσεις.

Βεβαίως, μέχρι πριν λίγο καιρό, η προσπάθεια της κυβέρνησης ήταν επικεντρωμένη στην αποφυγή του εκτροχιασμού της χώρας.

Όμως, είναι πλέον σαφές πως κάθε συζήτηση σχετικά με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη συνδέεται άμεσα με την καινοτομία, την κατάρτιση και την έξυπνη εξειδίκευση.

Ήδη στο παρόν ΕΣΠΑ, έχουμε εργαλεία προσανατολισμένα προς αυτήν την κατεύθυνση όπως είναι το πρόγραμμα Jeremie, το ICT4Growth, αλλά και οι σχετικές δράσεις του ΤΕΠΙΧ.

Όμως και στο νέο ΕΣΠΑ, 2014-2020, διαθέτοντας πλέον μεγαλύτερη εμπειρία και έχοντας συνειδητοποιήσει πως η ενίσχυση της  καινοτομίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη, θα προβλεφθούν ειδικές δράσεις.

Πιο συγκεκριμένα, θέλουμε το νέο ΕΣΠΑ να είναι διαφορετικό τόσο στην φιλοσοφία του όσο στην αρχιτεκτονική του.

Να είναι πιο απλό, με περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Επί της ουσίας καινοτόμο, με έμφαση στην προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της «έξυπνης εξειδίκευσης» όπως λέγεται στη γλώσσα των τεχνοκρατών.

Με άλλα λόγια: να είναι ένα όχημα για την ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και καταλύτης για να ξαναγυρίσει η οικονομία μας σε τροχιά.

Ασφαλώς, λοιπόν, η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που οφείλει, αλλά σε αυτόν τον αγώνα χρειάζεται η συστράτευση όλων.

Άλλωστε, παρά τα μεγάλα προβλήματα, εξακολουθούμε να διαθέτουμε το σημαντικότερο κεφάλαιο: νέους ανθρώπους, με φαντασία, δημιουργικότητα, υψηλή κατάρτιση και όρεξη για δουλειά. 

Ας σταματήσουμε, λοιπόν, να κλαίμε πάνω από το «χυμένο γάλα». 

Οι παλιοί δρόμοι δεν οδηγούν σε νέες κατευθύνσεις

Πρέπει να αποχωρήσει η παλιά, φοβική και κρατικοδίαιτη Ελλάδα

Πρέπει να δούμε μπροστά μας τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες. 

Να περάσουμε μπροστά, να καινοτομήσουμε, να πρωτοπορήσουμε. 

Οι Έλληνες έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα και σε άλλες φάσεις της ιστορίας του έθνους μας. 

Μπορούμε και τώρα. 

Με τις σκέψεις αυτές, θέλω να σας συγχαρώ  για αυτήν την πρωτοβουλία.

Σας ευχαριστώ.”

 

Από το Γραφείο Τύπου

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο