Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομιλία σε εκδήλωση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για την προκήρυξη αναδόχου για το έργο της διαχείρισης απορριμάτων

kx_perifereia_pelnnhsou_aporrimata_30_7_2013…Εκτός από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι σε εξέλιξη αυτήν την ώρα άλλα 11 σχέδια σε όλη την Ελλάδα: Ήπειρο, Κέρκυρα, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα όπου έχουμε τρία έργα, Σέρρες και τέσσερα έργα που καλύπτουν όλη την Αττική. Αυτά τα σχέδια προχωρούν και η ολοκλήρωσή τους θα γίνει σύντομα. Με τα σχέδια αυτά καλύπτουμε το 40 % της επικράτειας και το 55 % του πληθυσμού της χώρας. Η προσπάθεια είναι πολύ σημαντική. Είναι στοίχημα για εμάς να προχωρήσουμε γρήγορα και να τα καταφέρουμε. Η Πελοπόννησος ανοίγει το δρόμο και είναι μόνο η αρχή. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τις υπόλοιπες περιφέρειες, ώστε συντομότερα από όσο νομίζουν κάποιοι, η Ελλάδα να έχει ένα ολοκληρωμένο, ευρωπαϊκό, σύγχρονο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Και αυτό είναι μια πρόκληση για όλα τα συναρμόδια υπουργεία και για όλους τους περιφερειάρχες.

Η μέθοδος ΣΔΙΤ έχει σίγουρα προστιθέμενη αξία. Το δημόσιο δεν περιορίζεται απλά και μόνο να κατασκευάζει  έργα, αλλά προμηθεύεται και υπηρεσίες. Οι ανάδοχοι δεν είναι απλά και  μόνο κατασκευαστές  αλλά λειτουργούν  τα έργα για μεγάλο χρονικό διάστημα, στην περίπτωση της Πελοποννήσου για 28 χρόνια. Με τα ΣΔΙΤ επίσης δεν χρησιμοποιουνται  μόνο κεφάλαια του Δημοσίου από το ΕΣΠΑ αλλά κινητοποιούνται και ιδιωτικά κεφάλαια. Άρα στην ουσία έχουμε ιδιωτικές επενδύσεις που σήμερα τις χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ στον τόπο…

Η σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων είναι κομβικής σημασίας για την Ελλάδα. Είναι ζήτημα που συνδέεται με την απορρόφηση Κοινοτικών πόρων. Ακριβέστερα, με την προσπάθεια να μη χάσουμε  πόρους. Είναι θέμα ποιότητας ζωής, πολιτισμού, τιμής για τη χώρα να πάψει να είναι η τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων με ένα σύγχρονο τρόπο, σύμφωνο με το Κοινοτικό δίκαιο.

Εδώ και ένα χρόνο συμμετέχουμε από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης στην προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το ζήτημα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Έχουμε σε εξέλιξη αυτήν την ώρα 12 διαφορετικά σχέδια σε όλη την Ελλάδα προκειμένου η χώρα να είναι εντάξει με τις Κοινοτικές της υποχρεώσεις. Ένα από τα σημαντικότερα σχέδια που ήταν σε εξέλιξη ήταν το σχέδιο για ολοκληρωμένη  διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Και λέω σημαντικό γιατί εδώ η Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς δεν έχει ούτε ΧΥΤΥ ούτε ΧΥΤΑ αλλά μόνο ΧΑΔΑ, είναι η πιο προβληματική σε όλη την Ελλάδα από πλευράς διαχείρισης απορριμμάτων. Έπρεπε λοιπόν να τρέξουμε και χαίρομαι που σήμερα μπορούμε να πούμε πως τα καταφέραμε. Το σχέδιο μάλιστα αυτό ξεπέρασε στο δρόμο άλλα σχέδια σε άλλες Περιφέρειες, που ήταν πιο ώριμα. Ξεπεράσαμε τα χρονοδιαγράμματα και σήμερα έχουμε ανάδοχο. Ο ανάδοχος πια παίρνει τη σκυτάλη και είναι υπεύθυνος ο ίδιος και με δικο του ρίσκο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς οι νέες εγκαταστάσεις θα αδειοδοτηθούν σαν κανονικές βιομηχανικές μονάδες. Το κράτος από εδώ και πέρα δεν έχει κάποιες ρήτρες. Όλο το βάρος της ευθύνης περνάει στον ανάδοχο. Ο ανάδοχος το δέχθηκε γιατί οι όροι προφανώς ήταν γνωστοί στον διαγωνισμό. Τώρα πια μια περιφέρεια  με 600.000 κατοίκους μπορεί βάσιμα να ελπίζει ότι θα έχει πολύ σύντομα ένα ολοκληρωμένο  σύστημα διαχείρισης αποβλήτων.

Μέσα σε αυτή τη χρονιά θα δοθούν οι περιβαλοντικές αδειοδοτήσεις, το 2014 θα αρχίσει η κατασκευή των μονάδων και υπολογίζεται ότι στα τέλη του 2015, το πολύ στις αρχές του 2016  οι μονάδες θα είναι σε πλήρη λειτουργία και θα καλύπτουν όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου από την οποία κατάγεται και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Πέρα από αυτά θα μου επιτρέψετε να κάνω μια γενικότερη αναφορά σε σχέση τη μέθοδο ΣΔΙΤ και τα σχέδια που έχουμε ως προς τη διαχείριση απορριμμάτων. Εκτός από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι σε εξέλιξη αυτήν την ώρα άλλα 11 σχέδια σε όλη την Ελλάδα: Ήπειρο, Κέρκυρα, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα όπου έχουμε τρία έργα, Σέρρες και τέσσερα έργα που καλύπτουν όλη την Αττική. Αυτά τα σχέδια προχωρούν και η ολοκλήρωσή τους θα γίνει σύντομα. Με τα σχέδια αυτά καλύπτουμε το 40 % της επικράτειας και το 55 % του πληθυσμού της χώρας. Η προσπάθεια είναι πολύ σημαντική. Είναι στοίχημα για εμάς να προχωρήσουμε γρήγορα και να τα καταφέρουμε. Η Πελοπόννησος ανοίγει το δρόμο και είναι μόνο η αρχή. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τις υπόλοιπες περιφέρειες, ώστε συντομότερα από όσο νομίζουν κάποιοι, η Ελλάδα να έχει ένα ολοκληρωμένο, ευρωπαϊκό, σύγχρονο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Και αυτό είναι μια πρόκληση για όλα τα συναρμόδια υπουργεία και για όλους τους περιφερειάρχες.

Η μέθοδος ΣΔΙΤ έχει σίγουρα προστιθέμενη αξία. Το δημόσιο δεν περιορίζεται απλά και μόνο να κατασκευάζει  έργα, αλλά προμηθεύεται και υπηρεσίες. Οι ανάδοχοι δεν είναι απλά και  μόνο κατασκευαστές  αλλά λειτουργούν  τα έργα για μεγάλο χρονικό διάστημα, στην περίπτωση της Πελοποννήσου για 28 χρόνια. Με τα ΣΔΙΤ επίσης δεν χρησιμοποιουνται  μόνο κεφάλαια του Δημοσίου από το ΕΣΠΑ αλλά κινητοποιούνται και ιδιωτικά κεφάλαια. Άρα στην ουσία έχουμε ιδιωτικές επενδύσεις που σήμερα τις χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ στον τόπο.

Και επίσης προφανώς με την προώθηση αυτών των έργων και με τα ΣΔΙΤ έχουμε μεγαλύτερες ταχύτητες και σφαιρική απάντηση στο ζήτημα που έχει να κάνει με το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου. Χαίρομαι πραγματικά που είχαμε αυτήν την θετική εξέλιξη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Εκ μέρους του αρμόδιου υφυπουργού, του κ. Μηταράκη και του ειδικού γραμματεά ΣΔΙΤ κ. Μαντζούφα θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη και το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη συνεργασία που είχαμε μέχρι τώρα και να εκφράσω την πεποίθηση ότι από εδώ και πέρα θα προχωρήσουμε με την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη  ταχύτητα .Οι στιγμές που ζούμε είναι κρίσιμες, είναι  ιστορικές για την πατρίδα μας, για τις οικογένειές μας, για το μέλλον του τόπου. Κανείς δεν δικαιούται να είναι κατώτερος  των περιστάσεων. Αν καθένας από το πόστο του δουλέψει με σύστημα και με πατριωτισμό τότε η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις δυσκολίες και θα γίνει ενα κράτος στον πυρήνα, στην καρδιά της Ευρώπης. Όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε και πραγματικά θέλω να ευχηθώ η σημερινή σημαντική είδηση όχι μόνο για την Πελοπόννησο αλλά και για όλη την Ελλάδα να βρει συνέχεια προκειμένου να αφήσουμε πίσω μας τα τελευταία άσχημα χρόνια και να ανοίξουμε μια καινούργια σελίδα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο