Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομιλία σε ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από το ΥπΑνΥπ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)

KXEBRD…Είμαστε αυστηρά προσηλωμένοι στη δημοσιονομική εξυγίανση και τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και μετρήσιμους στόχους. Για την επιτυχία του σχεδίου μας, είναι απολύτως αναγκαία η  κινητοποίηση της υγιούς επιχειρηματικότητας και του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Η πολιτική μας επικεντρώνεται στην αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα με την υιοθέτηση ενός εξωστρεφούς  μοντέλου ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση των  περιορισμών ρευστότητας, που δυσχεραίνουν την λειτουργία των Ελληνικών επιχειρήσεων, ειδικά αυτών που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές…

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης κήρυξε σήμερα την έναρξη των εργασιών ημερίδας που διοργάνωσε το υπουργείο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Αντικείμενο της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε, στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, ήταν οι δυνατότητες συνεργασίας με την EBRD.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του υπουργού.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Κατ αρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της Τράπεζας για την συμμετοχή τους στην σημερινή εκδήλωση και να ευχηθώ η εκδήλωση αυτή να εγκαινιάσει μία νέα εποχή συνεργασίας της Τράπεζας με την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον κ. Γιώργο Προβόπουλο, για την φιλοξενία της σημερινής μας εκδήλωσης.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κρίση, τη μεγαλύτερη στη μεταπολεμική της ιστορία. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν υποβληθεί σε τεράστιες θυσίες. Η ελληνική κυβέρνηση δίνει μία μάχη σε τρία επίπεδα: στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, την ενίσχυση της ρευστότητας και την άμεση προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Με στόχο την αναχαίτιση της ύφεσης και της ανεργίας. Και τελικά την επιστροφή στην ανάκαμψη και τη σταδιακή δημιουργία μίας νέας, υγιούς παραγωγικής βάσης, που θα διακρίνεται από δυναμισμό και εξωστρέφεια.

 Είμαστε αυστηρά προσηλωμένοι στη δημοσιονομική εξυγίανση και τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και μετρήσιμους στόχους. Για την επιτυχία του σχεδίου μας, είναι απολύτως αναγκαία η  κινητοποίηση της υγιούς επιχειρηματικότητας και του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Η πολιτική μας επικεντρώνεται στην αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα με την υιοθέτηση ενός εξωστρεφούς  μοντέλου ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση των  περιορισμών ρευστότητας, που δυσχεραίνουν την λειτουργία των Ελληνικών επιχειρήσεων, ειδικά αυτών που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές.

Στην προσπάθεια μας αυτή θεωρούμε ότι η EBRD θα αποτελέσει ένα πολύτιμο σύμμαχο καθώς διακρίνεται τρία βασικά χαρακτηριστικά:

πρώτον, διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, δεύτερον, έχει ειδική τεχνογνωσία δόμησης επενδυτικών προγραμμάτων και τρίτον, διαχειρίζεται τα κατάλληλα μέσα χρηματοδοτικής στήριξης του εξαγωγικού εμπορίου, που θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στις Ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

 Η Ελλάδα, δεν πρέπει να το αγνοούμε, έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται η γεωγραφική της θέση, οι πόροι της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το περιβάλλον της, η υψηλή εξειδίκευση του εργατικού της δυναμικού, ο ηγετικός της ρόλο στο εμπορικό ναυτικό και ο νησιωτικός της χαρακτήρας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσα και από την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των εξαγωγικών επιδόσεων. Στη διαδικασία αυτή καθοριστικός είναι ο ρόλος της περαιτέρω εμβάθυνσης των οικονομικών διασυνδέσεων με την ευρύτερη περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει 15 δις ευρώ στα Βαλκάνια και απασχολούν 200.000 εργαζόμενους. Οι χορηγήσεις δανείων των ελληνικών θυγατρικών στα Βαλκάνια ανέρχονται στα 41 δις ευρώ και αφορούν κατά 30 % περίπου τις ανάγκες χρηματοδότησης ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες, όπως η EBRD, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη διαδικασία. Μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση θυγατρικών ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών, για τη σύμπραξη σε διασυνοριακές επενδύσεις και για τη βελτίωση της χρηματοδότησης του εξαγωγικού εμπορίου.

 Σε σχέση με το αντικείμενο του σημερινού σεμιναρίου, θα ήθελα να τονίσω ότι ο τομέας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα καλύπτει όλο το φάσμα των αναγκών των σύγχρονων επιχειρήσεων στη διεθνοποιημένη οικονομία. Διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό υψηλής ειδίκευσης και μακροχρόνια διεθνή εμπειρία. Η συμμετοχή σε προγράμματα διεθνών επενδυτικών τραπεζών, όπως αυτά που θα παρουσιαστούν στο σημερινό σεμινάριο της EBRD, προσφέρει νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Επιπλέον, δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης δραστηριοτήτων σε γειτονικές χώρες και ενισχύει περαιτέρω την αναγνωρισιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στη διεθνή αγορά.

Η αναχαίτιση της ύφεσης και η επίτευξη της ανάκαμψης απαιτούν έργα και όχι λόγια. Απαιτούν αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ευκαιριών που παράγουν άμεσα, απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Με την οργάνωση της ημερίδας αυτής το Υπουργείο επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής Ελληνικών επιχειρήσεων και γραφείων συμβούλων στις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της EBRD. Η EBRD θα μπορούσε να γίνει στο μέτρο των δυνατοτήτων της, ένας πολύτιμος συνεργάτης προς αυτή την κατεύθυνση.

Επομένως, επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την  EBRD προκειμένου να αυξήσει την προβολή της εντός της Ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας. Και να διερευνήσουμε από κοινού, τις δυνατότητες ανάπτυξης νέων μορφών συνεργασίας.  Θέλουμε να δημιουργήσουμε, μια νέα εταιρική σχέση, που θα είναι χρήσιμη και στις δύο πλευρές.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να ευχηθώ για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Σας ευχαριστώ.

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο