Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομιλία σε ημερίδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών και του (ΕΒΕΑ), με θέμα: “Η διαιτητική επίλυση των διαφορών από επενδύσεις”

kx_eide_16_1_2013…συχνά οι υποψήφιοι επενδυτές, ιδίως οι ξένοι, προβάλλουν με ιδιαίτερη έμφαση, το πρόβλημα με την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνηςΚαι την αναποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων του δικονομικού μας δικαίουΠρόκειται πράγματι -ιδίως εν μέσω κρίσης- για ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που αφορά την ίδια την ύπαρξη του κράτους δικαίου και φυσικά, τη λειτουργία της οικονομίαςΔιότι προσθέτει δυσανάλογα μεγάλο ρίσκο και αποθαρρύνει την προσέλκυση επενδύσεων, που τώρα τις χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. 

 Βεβαίως, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουν ήδη προωθήσει και προωθούν μέτρα για τη δίκαιη, ασφαλή και εμπρόθεσμη δικαστική διευθέτηση των σχετικών διαφορών.Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό: αρκεί να εντοπίσουμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και να τις καταστήσουμε συμβατές…

«Κυρίες και Κύριοι,

 

Χαιρετίζω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ικανοποίηση, την ημερίδα με θέμα τη διαιτητική επίλυση των επενδυτικών διαφορών βάσει Διμερών Επενδυτικών Συνθηκών

Η προσέλκυση επενδύσεων είναι, άλλωστε, μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες μας. 

Όπως γνωρίζετε,  χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και τις προσπάθειες της κυβέρνησης,

αποσοβήθηκε ο κίνδυνος μιας οικονομικής κατάρρευσης.

Και εξασφαλίσθηκε πως η Ελλάδα παραμένει οριστικά στο ευρώ

Παράλληλα, συνεχίζεται με ένταση η προσπάθεια για τις διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου η οικονομία μας να καταστεί ανταγωνιστική, εξωστρεφής, φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. 

Διότι μόνον έτσι, θα αναχαιτισθεί η ύφεση. 

Μόνον έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, νέες ευκαιρίες και νέος πλούτος για τη χώρα. 

Η προσέλκυση επενδύσεων, ιδίως αμέσων ξένων επενδύσεων, είναι ζωτικής σημασίας. 

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αίρει εμπόδια εισόδου, αντιμετωπίζει τις στρεβλώσεις στην αγορά και περιορίζει τη γραφειοκρατία

Και σε αυτή την κατεύθυνση, το νομοσχέδιο για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις που καταθέτουμε, προβλέπει  μια “Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή”, συγκεντρώνοντας τα στελέχη των αρμόδιων  φορέων σε “ένα δωμάτιο” -όπως θα λέγαμε. 

Υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με τις αδειοδοτήσεις  και τα οποία είναι στη σφαίρα για παράδειγμα του υπουργείου Δικαιοσύνης και είμαι βέβαιος ότι η ηγεσία του υπουργείου καταλαβαίνει αυτό το μήνυμα και θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Υπάρχει και ένα ειδικότερο ζήτημα που είναι το ζήτημα των απαλλοτριώσεων και το οποίο, ήδη, έχουμε ξεκινήσει να αντιμετωπίζουμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης, συνιστώντας μια μικτή ομάδα εργασίας, για να δούμε και το θέμα του κόστους, αλλά και το θέμα  της ταχύτητας. 

Εκτός, όμως, από το αδειοδοτικό σκέλος, συχνά οι υποψήφιοι επενδυτές, ιδίως οι ξένοι, προβάλλουν με ιδιαίτερη έμφαση, το πρόβλημα με την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης

Και την αναποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων του δικονομικού μας δικαίου.

Πρόκειται πράγματι -ιδίως εν μέσω κρίσης- για ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που αφορά την ίδια την ύπαρξη του κράτους δικαίου και φυσικά, τη λειτουργία της οικονομίας

Διότι προσθέτει δυσανάλογα μεγάλο ρίσκο και αποθαρρύνει την προσέλκυση επενδύσεων, που τώρα τις χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. 

Βεβαίως, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουν ήδη προωθήσει και προωθούν μέτρα για τη δίκαιη, ασφαλή και εμπρόθεσμη δικαστική διευθέτηση των σχετικών διαφορών. 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας. 

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό:

αρκεί να εντοπίσουμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και να τις καταστήσουμε συμβατές. 

Συνεπώς, η σημερινή ημερίδα, είναι ιδιαίτερα επίκαιρη και συμβάλει στην εθνική προσπάθεια για την προσέλκυση επενδύσεων. 

Αφενός διότι προβάλλει τη διαιτητική επίλυση των επενδυτικών διαφορών, βάσει Διμερών Επενδυτικών Σχεδίων, ως ένα αξιόπιστο εργαλείο για τον περιορισμό του σχετικού ρίσκου των επενδυτών και την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Αφετέρου διότι η διεθνής διαιτησία και το πρότυπο αντιγραφειοκρατικής λειτουργίας που κομίζει, δημιουργούν ένα ελκυστικό κανονιστικό περιβάλλον για τους επενδυτές. 

Με τις σκέψεις αυτές, θέλω να σας ευχαριστήσω για την επιστημονική σας συμβολή και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στη σημερινή ημερίδα. 

 

Σας ευχαριστώ.»

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο