Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομιλία σε ημερίδα του ΣΕΒ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με θέμα: «Προώθηση επενδυτικών συνεργασιών και ευκαιριών ανάπτυξης της εξωστρέφειας»

kx_ebrd_fΗ οικονομία μας διαθέτει διεθνοποιημένες επιχειρήσεις, με δίκτυα θυγατρικών εταιρειών σε γειτονικές χώρες, κύκλο εργασιών από 500 εκ έως 5 δις ευρώ και αθροιστική συμβολή στις ελληνικές εξαγωγές κατά 40% περίπου. Κατά συνέπεια, η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας συνδέεται άμεσα με τη διατήρηση της παρουσίας  των Ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό -ιδιαίτερα δε στα Βαλκάνια-  και η EBRD με τα εργαλεία που διαθέτει μπορεί να την υποστηρίξει.

Δυστυχώς, είναι αλήθεια πως οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού που οφείλονται στα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Και αυτό καθίσταται ακόμη δυσχερέστερο λόγω του ανταγωνισμού από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ίδιες αγορές και έχουν πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό.

Επομένως, τομείς προτεραιότητας της συνεργασίας μας με την EBRD είναι :

  • η παροχή ρευστότητας σε ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου,
  • η χρηματοδότηση των ελληνικών εξαγωγών προς τις χώρες αυτές
  • και η εξασφάλιση δανειακών κεφαλαίων για την υλοποίηση διασυνοριακών επενδύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και γειτονικές χώρες…

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης απηύθυνε σήμερα ομιλία στην Ημερίδα με θέμα  « Προώθηση επενδυτικών συνεργασιών και ευκαιριών ανάπτυξης της εξωστρέφειας» που διαργάνωσαν ο ΣΕΒ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας: 

Κυρίες και Κύριοι,

Η ημερίδα που διεξάγεται σήμερα, σχετικά με την προώθηση των επενδυτικών συνεργασιών και των ευκαιριών ανάπτυξης της εξωστρέφειας, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Και είναι σημαντική γιατί συνδέεται άμεσα με τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα, μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

Η χώρα βρίσκεται εν μέσω μίας τεράστιας κρίσης και ύφεσης. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν κάνει και κάνουν πολύ μεγάλες θυσίες.Ωστόσο, νομίζω πως πλέον μέρα με τη μέρα, η αξιοπιστία της χώρας αποκαθίσταται σταδιακά.

Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και ο προϋπολογισμός υπερψηφίσθηκαν πρόσφατα από τη Βουλή. Και ήδη έχουν γίνει ανακοινώσεις από τους εταίρους μας σχετικά με την καταβολή της δόσης, αλλά και την επιμήκυνση του προγράμματος. Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε και θεωρώ πως και εταίροι μας θα ανταποκριθούν άμεσα.

Ταυτόχρονα, έχουμε ορισμένες θετικές ενδείξεις σχετικά με το επενδυτικό κλίμα. Χαρακτηριστικά, αναφέρω την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, με αντίστοιχη άνοδο κατά 22 θέσεις, στην έκθεση “Doing Business” της Παγκόσμιας Τράπεζας. Και τις δύο μεγάλες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα: αφενός την απόφαση της Unilever για παραγωγή 110 κωδικών της στην Ελλάδα και αφετέρου τη συμφωνία μεταξύ HP, Cosco και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ασφαλώς, δεν έχουμε αυταπάτες. Είμαστε στην αρχή. Ξέρουμε πως μένουν πολλά ακόμη να γίνουν για να αποδώσουν τα μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές. Και έχουμε ήδη εφαρμόσει ή προωθούμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους άξονες, όπως είναι:

  • Οι δράσεις για να γίνει η Ελλάδα φιλικότερη στις επενδύσεις. Εκεί εντάσσεται και το νέο πλαίσιο για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις, που προβλέπει απλοποίηση των διαδικασιών, μεγαλύτερη ταχύτητα και διαφάνεια.

 

  • Η ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας μετο πρόγραμμά μας για τηδιευκόλυνση των εξαγωγών με απλοποίηση των προτελωνειακών και τελωνειακών ελέγχων. Για να μειώσουμε άμεσα το χρόνο, αλλά και το κόστος των διαδικασιών. Συγκεκριμένα, θέλουμε να μειώσουμε σταδιακά, κατά περισσότερο από 40% το χρόνο που σήμερα απαιτείται για τη διεκπεραίωση μίας εξαγωγής, και αντιστοίχως, κατά 20% το σχετικό διοικητικό κόστος.  Στόχος μας είναι έως το 2015 η αύξηση κατά 10% της αξίας των εξαγωγών, η αύξηση  του ΑΕΠ κατά 1,7% και η δημιουργία 80.000 νέων θέσεων εργασίας

 

  • Η ενδυνάμωση του ανταγωνισμού και οι πρωτοβουλίες για την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, μειώσαμε τα διοικητικά βάρη των επιχειρήσεων και καταργήσαμε αναχρονιστικές αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις που εμπόδιζαν την αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα.Ολοκληρώσαμε τη διαβούλευση για την άρση των εμποδίων εισόδου με τους αρμόδιους φορείς και επεξεργαζόμαστε μέτρα για περαιτέρω άνοιγμα των αγορών.

 

Σε κάθε περίπτωση , ωστόσο, αυτήν την ώρα, δίνουμε μια μάχη για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική, εξωστρεφής , φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Πέρα όμως, από την ανάκτηση της αξιοπιστίας μας, για να επιτύχουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, πρέπει πρώτα να επιβιώσει η οικονομία μας και οι επιχειρήσεις.

Στην αγορά, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, επικρατούν συνθήκες ασφυξίας λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Επομένως, χρειάζεται να την ενισχύσουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο Υπουργός Οικονομικών έχουν κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί επ’ αυτού. Σημαντική σταθμοί σε αυτήν την προσπάθεια είναι: η καταβολή της δόσης, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η επιστροφή των οφειλών του Δημοσίου και η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων.

Από κει και πέρα, εμείς, στο Υπουργείο Ανάπτυξης αξιοποιούμε και τα δικά μας εργαλεία για να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες από τις δράσεις μας σχετικά με τη ρευστότητα:

Πρώτον, με την υποστήριξη της ΕΤΕπ, προωθούμε το πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης με εγγύηση του ΕΣΠΑ, ύψους 1 δις ευρώ, με δάνεια που θα εκταμιευτούν σταδιακά μέχρι και το 2015. Ο στόχος μας είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς να εκταμιευθούν τα πρώτα 150 εκ. ευρώ. Και επίσης, η ΕΤΕπ συνδράμει και στη δράση για τη ρευστότητα προς τις ΜμΕ ύψους 440 εκ. ευρώ, με την εγγύηση του Υπουργείου Οικονομικών ύψους 440 εκ. ευρώ.

 

Δεύτερον, πριν λίγες μέρες ανακοινώσαμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα σε σχέση με το ΕΤΕΑΝ, το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.  Με τις παρεμβάσεις που κάναμε ξεμπλοκάραμε 700 περίπου εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ήταν μπλοκαρισμένα στο ΕΤΕΑΝ.

 

Τρίτον, σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, πριν από λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τέτοια ταμεία, στο πλαίσιο της Κοινοτικής πρωτοβουλίας JEREMIE, όπου  ενισχύονται επιχειρήσεις με κονδύλια συνολικούύψους 55 εκατ. ευρώ στα οποία θα προστεθούν και ιδιωτικά κεφάλαια. Οι πρώτες επενδύσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, αναμένονται τον επόμενο μήνα.

 

Τέταρτον,τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε ένα ακόμη πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Ακολουθούμε ένα σχέδιο με συγκεκριμένα μέσα και ενδιάμεσους στόχους. Και η επιδίωξη μας για περαιτέρω συνεργασία με την EBRD εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας. Γιατί η EBRD ως διεθνής αναπτυξιακή τράπεζα αποτελεί για εμάς πολύτιμο εταίρο. Συνεργάζεται με τις ελληνικές επιχειρήσεις εδώ και πολλά χρόνια, γνωρίζει τα χαρακτηριστικά τόσο αυτών όσο και εν γένει της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, λόγω των στελεχών της, αλλά και των δράσεών της, έχει υψηλό βαθμό τεχνογνωσίας για τη δόμηση των προγραμμάτων επενδύσεων. Ταυτόχρονα διαχειρίζεται τα κατάλληλα μέσα χρηματοδοτικής στήριξης του εξαγωγικού εμπορίου, που μπορούν να υποστηρίξουν δυναμικά τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η οικονομία μας , άλλωστε, διαθέτει διεθνοποιημένες επιχειρήσεις, με δίκτυα θυγατρικών εταιρειών σε γειτονικές χώρες, κύκλο εργασιών από 500 εκ έως 5 δις ευρώ και αθροιστική συμβολή στις ελληνικές εξαγωγές κατά 40% περίπου. Κατά συνέπεια, η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας συνδέεται άμεσα με τη διατήρηση της παρουσίας  των Ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό -ιδιαίτερα δε στα Βαλκάνια-  και η EBRD με τα εργαλεία που διαθέτει μπορεί να την υποστηρίξει.

Δυστυχώς, είναι αλήθεια πως οι ελληνικές επιχειρήσειςκαλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού που οφείλονται στα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Και αυτό καθίσταται ακόμη δυσχερέστερο λόγω του ανταγωνισμού από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ίδιες αγορές και έχουν πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό.

Επομένως, τομείς προτεραιότητας της συνεργασίας μας με την EBRD είναι :

  • η παροχή ρευστότητας σε ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου,
  • η χρηματοδότηση των ελληνικών εξαγωγών προς τις χώρες αυτές
  • και η εξασφάλιση δανειακών κεφαλαίων για την υλοποίηση διασυνοριακών επενδύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και γειτονικές χώρες

Και συγκεκριμένα, με τις εξής πρωτοβουλίες:

Πρώτον , με το πρόγραμμα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που αφορά όλες τις Βαλκανικές χώρες, συνολικού ύψους 4 δις ευρώ.  Εκεί εντάσσονται και οι  ανάγκες χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις χώρες αυτές. Επίσης, παρόμοιες επιχειρηματικές ευκαιρίες και δυνατότητες χρηματοδότησης είναι διαθέσιμες στο εξής για την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Θεωρούμε, λοιπόν, πως μπορούμε να διεκδικήσουμε κονδύλια ύψους 1,5 δις €.Ένα τέτοιο πρόγραμμα ενίσχυσης δίνει μία ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις αυτές, με προφανείς θετικές επιπτώσεις και στην ελληνική αγορά. Είναι μία ακόμη δράση για την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δεύτερον, με τον προσδιορισμό των διασυνοριακών επενδυτικών σχεδίων ανάμεσα στην Ελλάδα και γειτονικές χώρες στην ενέργεια, τις υποδομές μεταφορών, τη διαχείριση αποβλήτων, κλπ. Η EBRD μπορεί να συμμετάσχει στη δόμηση των επενδυτικών προγραμμάτων και στη χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Τρίτον, με την επανέναρξη της συνεργασίας της EBRD με τις θυγατρικές των Ελληνικών τραπεζών. Μία τέτοια εξέλιξη αποτελεί μία πρόσθετη στήριξη  του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Τέταρτον, με τη συνεργασία της EBRD με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός προγράμματος χρηματοδότησης των ελληνικών εξαγωγών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει σχετικό αίτημα τόσο στην EIBόσο και στην EBRD. Και σημειώνουμε πως οι δύο τράπεζες συνεργάζονται προκειμένου να βρεθεί σύντομα μία μέθοδος για τη διευκόλυνση του εμπορίου, δεδομένων των προβλημάτων της αγοράς και του τραπεζικού συστήματος.

Έχουμε θέσει όλα τα παραπάνω τέσσερα θέματα στις διαπραγματεύσεις μας με την EBRD.

Αναμένουμε,  λοιπόν, τις σχετικές ανακοινώσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της EBRD την επόμενη εβδομάδα. Στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω και τον Πρόεδρο της Τράπεζας, κ. SumaChakrabarti για την πολύ καλή συνεργασία μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μία εθνική μάχη. Μια μάχη για να κρατήσουμε όρθια την ελληνική οικονομία, αλλά και την ίδια την Ελλάδα.  Και στη μάχη αυτή  πρέπει να ανταποκριθούμε όλοι, γιατί μας αφορά και όλους: πολιτικούς, επιχειρηματικό κόσμο, φορείς εργαζομένους. Επομένως, τούτη την ώρα οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε κάθε τέτοια προσπάθεια που συμβάλει στην αναχαίτιση της ύφεσης και την επιστροφή στην ανάκαμψη.

Με τις σκέψεις αυτές θέλω να σας για τη σημερινή πρωτοβουλία σας και να ευχηθώ για την επιτυχία της ημερίδας αυτής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο