“…Στον Προϋπολογισμό έγινε πέρυσι μία τρύπα στο νερό. Μετά από έναν ορυμαγδό μέτρων καταλήξαμε να έχουμε το ίδιο έλλειμμα που είχαμε και το 2010. Τελικά το θύμα είναι η περιφερειακή ανάπτυξη και οι δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες μειώνονται και μαζί μ’ αυτή τη μείωση αυξάνεται η ανεργία και βαθαίνει η ύφεση στην Ελλάδα…”
Ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης έντεκα Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης.
20 Ιανουαρίου 2012
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιλώντας για περιφερειακή ανάπτυξη, προφανώς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ευρύτερο επενδυτικό περιβάλλον. Δυστυχώς, είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να υπάρχει. Η χώρα είναι αντιμέτωπη με δύο ρίσκα, ένα βαθύ συστημικό ρίσκο, αυτό που στα αγγλικά λέγεται country risk –όλοι οι επενδυτές κοιτούν την Ελλάδα, η οποία είναι σε βαθύτατη κρίση και στρέφουν το βλέμμα τους αλλού- και το δεύτερο είναι το ρίσκο που συνδέεται με το νόμισμα, διότι με τις κινήσεις που έγιναν την τελευταία διετία με αποκορύφωμα την προκήρυξη δημοψηφίσματος τέθηκε εν αμφιβόλω η παραμονή μας στην Ευρωζώνη.
Αν δεν λυθούν, λοιπόν, αυτά τα δύο βασικά προβλήματα, όλη η συζήτηση από εκεί και πέρα κινδυνεύει να είναι μάταια. Και αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της αποφάσισαν να στηρίξουν την Κυβέρνηση Παπαδήμου, για να ξεπεράσουμε τους μεγάλους κάβους, τα μεγάλα προβλήματα σε σχέση με το PSI και τη δανειακή σύμβαση, να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στη συνέχεια, από την προκήρυξη των εκλογών και πέρα, να προχωρήσει η χώρα σε μια καινούρια πορεία.
Εν τω μεταξύ, όμως, έχει δημιουργηθεί ένα ζοφερό περιβάλλον, για το οποίο δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι Έλληνες πολίτες θα κατανείμουν ευθύνες στο κόμμα που κυβέρνησε την τελευταία διετία στις εκλογές.
Πέρα από αυτήν τη ζοφερή εικόνα, την οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να ξεχνάμε, πρέπει να θυμάται η κυβέρνηση και τα στελέχη που είχαν την ευθύνη την τελευταία διετία ότι είχαν και έχουν στη διάθεσή τους κάποια εργαλεία που σχετίζονται με τις δημόσιες επενδύσεις, τα οποία –ούτε και αυτά- δεν αξιοποιήθηκαν.
Το πρώτο και βασικό είναι το ΕΣΠΑ. Στο ΕΣΠΑ, λοιπόν, παρουσιάσαμε πίνακα που δεν αμφισβητείται, είναι επίσημος πίνακας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είμαστε δέκατη όγδοη χώρα στις απορροφήσεις σε σύνολο είκοσι εφτά κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύριοι συνάδελφοι, η Ιρλανδία είναι πρώτη και η Πορτογαλία είναι ενδέκατη. Δεν αναφέρομαι τυχαία σε αυτές τις χώρες, γιατί αυτές οι δύο χώρες είναι αυτές που έχουν υπογράψει επίσης μνημόνιο με την τρόικα. Το Σεπτέμβριο του 2009 –δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω- η Ελλάδα ήταν στην πέμπτη θέση ανάμεσα στις είκοσι επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και η απορρόφηση, όμως, η οποία έχει εν τω μεταξύ πραγματοποιηθεί, είναι ως ένα βαθμό λογιστικού τύπου, δηλαδή οφείλεται αφ’ ενός στην αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε 85% αναδρομικά από το 2007 –θετικό είναι αυτό και εμείς το ζητήσαμε, αλλά διευκολύνει την εικόνα, την αύξηση των ποσοστών- και αφ’ ετέρου οφείλεται στα ταμεία χαρτοφυλακίου.
Τα ταμεία χαρτοφυλακίου, όπως είναι το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», το «JEREMIE», το «ΕΝΑΛΙΟ», δεν είναι κακές ιδέες. Είναι ιδέες που είχαν εφαρμοστεί και επί των ημερών μας. Όμως, πρέπει να ξέρουν οι Έλληνες πολίτες ότι συμβαίνει το εξής. Σε αυτά τα ταμεία έχουν «παρκαριστεί» 1.200.000.000 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα που είναι εκεί «παρκαρισμένα» και φαίνεται λογιστικά ότι απορροφήθηκαν, στην πραγματική οικονομία μέχρι το τέλος της χρονιάς δεν είχαν διοχετευτεί ούτε 20.000.000 ευρώ.
Κύριε Υπουργέ, ας δεχθώ ότι εν τω μεταξύ ανέβηκε το νούμερο κατά 200 παραπάνω στις μέρες που πέρασαν. Όμως, φαίνεται ότι έχετε απορροφήσει 1.200.000.000 ευρώ.
Δεν βοηθάτε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην περιφέρεια, οπουδήποτε στην Ελλάδα. Αυτές δεν θέλουν λογιστικές απορροφήσεις, αλλά πραγματικές απορροφήσεις.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ορισμένα προγράμματα στο ΕΣΠΑ που αφορούν και την Αθήνα και την περιφέρεια, όλες τις περιοχές στην Ελλάδα, τα οποία εξελίσσονται εξαιρετικά άσχημα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Εκεί είμαστε εικοστοί τρίτοι στις απορροφήσεις. Δεν είναι καθόλου άσχετο αυτό το πρόβλημα με το ότι έχουμε το πρωτάθλημα στην ανεργία σ’ ολόκληρη την Ευρώπη με 18% ανεργία! Δεν πιάσαμε ούτε το στόχο που είχε τεθεί από το Μνημόνιο στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Μόνο κατά 78% επετεύχθη αυτός ο στόχος. Και δεν θέλω να πω ότι υπάρχουν και άλλα προγράμματα, όπου τα πράγματα εξελίσσονται ακόμα χειρότερα. Το Πρόγραμμα του Υπουργείου που ονομάζεται «Διοικητική Μεταρρύθμιση» μετά από τόσο καιρό έχει απορρόφηση 10%! Κάποιος πρέπει να απολογηθεί γι’ αυτήν την εξέλιξη!
Όμως, μια και μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη, δεν μπορώ παρά να θυμίσω τι συμβαίνει και με τα δημόσια έργα, με τους δρόμους της ανάπτυξης, με τους μεγάλους οδικούς άξονες. Έχουν μείνει εκεί που ήταν το Σεπτέμβριο του 2009. Υποτίθεται ότι θα καλυτερεύατε τις συμβάσεις και θα αντιμετωπίζατε το πρόβλημα με τα διόδια. Εκείνο το οποίο έγινε, είναι απλώς ότι τα σχέδια κόλλησαν και ο νέος Υπουργός Υποδομών προσπαθεί μήπως βγάλει καμιά άκρη με τους παραχωρησιούχους!
Όλα αυτά δεν είναι άσχετα με τα διαχειριστικά προβλήματα που είχατε την τελευταία διετία. Ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων ήταν ο τελευταίος Γενικός Γραμματέας που τοποθετήθηκε μετά από έξι μήνες από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ. Στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ άλλαξαν στον τομέα του ΕΣΠΑ δύο Υπουργοί και τρεις Υφυπουργοί. Κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη, χρειάζονται έξι μήνες για να εξοικειωθεί κάποιος με τα προβλήματα του ΕΣΠΑ. Ο μέσος χρόνος παραμονής των Υφυπουργών που είναι αρμόδιοι για τα θέματα του ΕΣΠΑ ήταν ακριβώς έξι μήνες!
Ο ν. 3840/2010 έγινε για να λυθούν τα διαχειριστικά προβλήματα του ΕΣΠΑ, τα οποία λέγατε ότι κληρονομήσατε από τη Νέα Δημοκρατία. Στη συνέχεια, ήρθε πάλι ο κ. Χρυσοχοΐδης, για να πει ότι κληρονόμησε διαχειριστικά προβλήματα. Πάντως, αν τα κληρονόμησε, τα κληρονόμησε από την προκάτοχό του και όχι από εμάς, διότι υποτίθεται, όπως σας είπα, ότι τα είχατε λύσει την Άνοιξη του 2010!
Βεβαίως, πρέπει να αποφασίσετε πότε είχατε δίκιο ως προς το μοντέλο διαχείρισης που κάνετε σε σχέση με τις επενδύσεις, όταν δημιουργούσατε τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων πέρυσι ή όταν την καταργείτε φέτος; Όταν δημιουργούσατε την Ειδική Γραμματεία για το ΕΣΠΑ πέρυσι ή όταν την καταργείτε φέτος; Δεν μπορεί να έχετε δίκιο και στη μία περίπτωση και στην άλλη.
Περιμένουμε να πάρουμε σαφείς απαντήσεις σε σχέση με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, διότι εδώ ο ένας Υπουργός του ΠΑΣΟΚ στρέφεται εναντίον του άλλου Υπουργού του ΠΑΣΟΚ! Έχει κλείσει η διαχείριση του 2011.
Κύριε Πρόεδρε, αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ότι ενώ υπήρχε πρόβλεψη για αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 0,6%, έχουμε μείωση κατά 21,8%, διότι κατά τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Ανάπτυξης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χρησιμοποιείται ως μαξιλαράκι για να βγει ο στόχος του Προϋπολογισμού για το έλλειμμα. Όμως, επειδή στον Προϋπολογισμό έγινε πέρυσι μία τρύπα στο νερό και μετά από έναν ορυμαγδό μέτρων καταλήξαμε να έχουμε το ίδιο έλλειμμα που είχαμε και το 2010, τελικά το θύμα είναι η περιφερειακή ανάπτυξη και οι δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες μειώνονται και μαζί μ’ αυτή τη μείωση αυξάνεται η ανεργία και βαθαίνει η ύφεση στην Ελλάδα.
Ευχαριστώ πολύ.