Η κυβέρνηση πρόσφατα σχετικά είχε παραδεχθεί ότι ο επενδυτικός νόμος δηλαδή που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ο πιο σύγχρονος της μεταπολίτευσης. Ωστόσο θεώρησε πως θα πρέπει να φέρει τον δικό της νόμο, αναστέλλοντας μάλιστα τη λειτουργία του προηγούμενου.
Ομιλία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη διαδικασία διαβούλευσης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ : Κύριε Πρόεδρε η ίδια η κυβέρνηση και πρόσφατα σχετικά είχε παραδεχθεί ότι ο νόμος 3299/2004, ο επενδυτικός νόμος δηλαδή που είχε ψηφίσει τότε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ο πιο σύγχρονος της μεταπολίτευσης. Πράγματι αυτό συνέβαινε, ήταν ένας νόμος ο οποίος είχε σαφής στοχοθεσία, έδινε έμφαση στις υπηρεσίες, δηλαδή στον τουρισμό, στα logistics, στον πολιτισμό, στη πράσινη οικονομία όπου η χώρα μας είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και στηριζόταν σε ένα ισχυρό χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, ο οποίος μάλιστα είχε εγκριθεί πρώτος το 2005 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ωστόσο η κυβέρνηση θεώρησε πως θα πρέπει να φέρει τον δικό της νόμο, αναστέλλοντας μάλιστα τη λειτουργία του προηγούμενου, πριν ψηφιστεί δηλαδή το νομοσχέδιο το οποίο τώρα ξεκινήσαμε να συζητάμε. Δικαίωμα της να θέλει το δικό της νόμο, νομίζω όμως ότι ήταν λάθος η αναστολή αυτού καθεαυτού του νόμου. Εν πάση περιπτώσει, για να έρθω στην ουσία και να σας πω ποια είναι η δική μας εικόνα, σε πολλά σημεία οι ήδη ισχύουσες ρυθμίσεις παρουσιάζονται και από το ενημερωτικό σημείωμα και από την κυρία Υπουργό ως καινούργιες. Δεν συμβαίνει αυτό στη πραγματικότητα. Δηλαδή έμφαση στη ανταγωνιστικότητα, στην εξωστρέφεια, στην πράσινη επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία είναι χαρακτηριστικό και του νόμου 3299/2004.
Το ίδιο η ενίσχυση σε νέες, μικρές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Το ίδιο η ενίσχυση της απασχόλησης με ειδική βαρύτητα σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Οι επιχορηγήσεις κεφαλαίου, η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ως μορφές ενίσχυσης. Όλα αυτά ισχύουν και σήμερα, κύριε Πρόεδρε, όπως, επίσης, ισχύουν και σήμερα οι ειδικές ρυθμίσεις για μεγάλες επενδύσεις π.χ. έχουμε το “Invest in Greece” με διαδικασία αξιολόγησης επενδύσεων άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Τα λέω αυτά για να βάλουμε τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση. Αντιλαμβάνομαι ότι η Κυβέρνηση μέσα στην αγωνία της να δείξει ότι έχει μια αναπτυξιακή πολιτική θέλει να παρουσιάσει ότι όλα ξεκίνησαν από την αρχή, όμως, στην πραγματικότητα πάρα πολλά σημεία του καινούργιου νομοσχεδίου, τουλάχιστον από την ενημέρωση που έχουμε, είναι στοιχεία και του ισχύοντος νόμου. Αυτή είναι μια πρώτη γενική παρατήρηση ως προς την ουσία.
Μια δεύτερη παρατήρηση είναι ότι υπάρχουν κάποιες ασάφειες και η σημερινή συζήτηση ίσως είναι και η αφορμή να διευκρινιστούν. Μιλάει η Κυβέρνηση για παράδειγμα για τον χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων 2007-2013. Λέει ότι τον διατηρεί και ότι θα ακολουθήσει τα όρια που αυτός θέτει, τον υφιστάμενο δηλαδή χάρτη. Μετά, όμως, λέει ότι ο χάρτης αδικεί ορισμένους μειονεκτούντες νομούς και άρα θα εξασφαλιστεί ένα κονδύλι το οποίο θα μείνει στην άκρη 20% για το οποίο μίλησε η Υπουργός, που θα δοθεί ειδικότερα σε αυτούς τους νομούς. Τελικά ο χάρτης σας ικανοποιεί ή δεν σας ικανοποιεί; Ποιοι είναι αυτοί οι νομοί που αδικούνται, πως σκεπτόσαστε να το προχωρήσετε και πόσο σύμφωνη θα είναι μαζί σας σε όλη αυτήν την διαδικασία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
Μια δεύτερη ασάφεια αφορά σε αυτό που λέτε ότι θα στηρίξει ιδιαίτερα την περιφέρεια, τις φτωχότερες περιφέρειες και φτάνει μέχρι το σημείο των νομών. Όμως, ξέρετε ότι το 2011 αλλάζουν εκ των πραγμάτων τα ποσοστά χρηματοδότησης για τις περιφέρειες της Ε.Ε., τις λεγόμενες “Phasing out” και “Phasing in”. To ξέρετε αυτό και δεν μπορείτε να το αποτρέψετε, δεν μπορείτε να το αλλάξετε και δεν θα μπορούσε κανένας στην θέση σας να το αλλάξει. Όμως, ενώ τα πράγματα θα χειροτερέψουν από πλευράς ενισχύσεων, λόγω των εξελίξεων στο Α.Ε.Π., εν τω μεταξύ, όπως σας είπα προηγουμένως, σπεύσατε να αναστείλετε τον νόμο το δικό μας γιατί ήταν δικό μας. Έτσι χάθηκε ένας ολόκληρος χρόνος, ο καινούργιος νόμος θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1/1/2011, για όλες αυτές τις προβληματικές περιφέρειες, οι οποίες, εν τω μεταξύ, με τα παλιότερα σχέδια θα μπορούσαν να είχαν τύχει υψηλότερων ποσοστιαίων ενισχύσεων.
Ένα τρίτο κενό, μια τρίτη ασάφεια αφορά σε αυτό που λέτε ότι θα προωθήσετε επενδύσεις σε επιχειρηματικά πάρκα. Εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρηματικών πάρκων πολύ συγκεκριμένη και συγκροτημένη, κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή. Εσείς δεν έχετε συγκεκριμένη προσέγγιση ακόμα. Αφού μιλάτε, λοιπόν,για επιχειρηματικά πάρκα καλό θα είναι να έχετε και την δική σας προσέγγιση σε αυτό ή δεχτείτε τη δική μας, δεν είναι ντροπή να δεχτείτε μια πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Προχωρώ παραπέρα και κάνω δύο ακόμα παρατηρήσεις. Η πρώτη αφορά στη γραφειοκρατία. Λέτε ότι ένας από τους στόχους που έχετε είναι να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία. Δεν αμφιβάλλω ότι αυτή είναι η πρόθεσή σας. Δεν αμφιβάλλω, επίσης, ότι υπάρχουν πολλά σημεία τα οποία θα μπορούσαν, ίσως, να αντιμετωπιστούν. Εμείς δεν αισθανόμαστε ότι ο δικός μας νόμος είναι οι πλάκες του Μωυσή που θα έπρεπε να παραμείνουν πάντοτε σε ισχύ. Αισθανόμαστε, απλώς, ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει κενό και αυτό το οποίο ακολουθεί να είναι καλύτερο από αυτό το οποίο αντικαθιστά. Για την καταβολή των ενισχύσεων αυξάνονται τα στάδια, αυξάνεται η παρέμβαση της δημόσιας διοίκησης και αυξάνεται και η δυνατότητα, επομένως, των διαφόρων Μανδαρίνων να ευνοούν και να αδικούν. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δείτε πάρα πολύ σοβαρά.
Η δεύτερη παρατήρηση αφορά στη λεγόμενη συγκριτική αξιολόγηση. Στα αυτιά πολλών ίσως να ακούγεται αυτή η αλλαγή ως κάτι το θετικό και μπορεί, υπό μια οπτική, να αντιμετωπιστεί πράγματι έτσι. Όμως, το πράγμα είναι πιο σύνθετο και θα σας πω γιατί. Σύμφωνα με την τοποθέτηση της Υπουργού, για να σας πω ένα παράδειγμα μόνο, τα επενδυτικά σχέδια μέχρι 3 εκατομμυρίων ευρώ θα κρίνονται στο επίπεδο της περιφέρειας. Θα γίνεται, λοιπόν, συγκριτική αξιολόγηση στο επίπεδο της περιφέρειας, 13 διαφορετικές συγκριτικές αξιολογήσεις. Είναι δυνατόν στην περιφέρεια π.χ. Κρήτης, να υπάρχουν πολλά καλά σχέδια τα οποία να είναι καλύτερα σε σχέση με μια άλλη περιφέρεια της Ελλάδας. Επειδή, όμως, στην ίδια την περιφέρεια της Κρήτης θα βρεθούν κάποια καλύτερα, κάποια πρόταση η οποία κατατέθηκε στην Κρήτη και είναι καλύτερη από μια πρόταση που έχει κατατεθεί στην περιφέρεια αττικής θα μείνει απέξω. Το ερώτημα είναι αν αυτό είναι δίκαιο. Σας είπα απλά μια παρατήρηση για μια πτυχή της συγκριτικής αξιολόγησης.
Μια ακόμα παρατήρηση από την δική μας πλευρά που την θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική και θα ήθελα την διευκρίνιση της Κυβέρνησης για αυτήν. Αφορά στην έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μιλάμε για τον χάρτη των ευρωπαϊκών ενισχύσεων, μιλάμε για το άρθρο 87 της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, μιλάμε για τις προβλέψεις, εν πάση περιπτώσει, της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Γνωρίζουμε ότι ουσία και τύποις, το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να πάρει πράσινο φως, ως προς τις διατάξεις του ανταγωνισμού, από την ευρωπαϊκή επιτροπή. Γιατί αν περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων, όπως και αν πέρναγε ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο από οποιαδήποτε Βουλή της Ε.Ε. των 27 χωρών, χωρίς να έχουμε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ενδεχόμενο να βρεθούμε σε περίπλοκες. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα, συνέβη με το νομοσχέδιο και αργότερα με τον νόμο Χριστοδουλάκη, τον επενδυτικό νομό της Κυβέρνησής σας πριν από τις εκλογές του 2004. Θέλω, επομένως, να μας πείτε σε ποιό επίπεδο είναι οι συνεννοήσεις σας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πότε αναμένετε να πάρετε το πράσινο φως από την Κομισιόν. Διότι βλέπω, από το σημείωμα τουλάχιστον, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θέλει διευκρινίσεις για κάποια σημεία, όπως είναι για παράδειγμα, η χρηματοδότηση επενδύσεων που αφορούν στην παροχή δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών ή οι έκτακτες και στοχευμένες περιφερειακές και τομεακές ενισχύσεις, που αντιλαμβάνεστε ότι θα ανάψουν ένα πορτοκαλί φως στις Βρυξέλλες, η ανάγνωση τους δηλαδή.
Εν πάση περιπτώσει, η δική μας θέση έχει εκφραστεί και από τον ίδιο τον Πρόεδρό μας στις 7 Ιουνίου. Εμείς λέμε ότι χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό νόμο που θα δίνει έμφαση κυρίως στα φορολογικά κίνητρα, για λόγους απλούστευσης, για λόγους διαφάνειας και για λόγους ενός ξεκάθαρου μηνύματος, κυρίως προς τους μεγάλους ξένους επενδυτές αλλά και στους Έλληνες σοβαρούς επενδυτές, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζονται καινοτόμες ιδέες νέων ανθρώπων, ιδιαίτερα τα λεγόμενα start-ups.
Επίσης, χρειαζόμαστε έναν νόμο που θα επικεντρώνεται σε τομείς που χρήζουν ιδιαίτερης στήριξης, όπως είναι ο τουρισμός, η πράσινη επιχειρηματικότητα και οι νέες τεχνολογίες. Δεν θέλουμε ένα νόμο που θα οδηγήσει σε κολλυβοποίηση των πιστώσεων. Είμαστε αντιπολίτευση, θα μπορούσαμε να ανοίξουμε τα αυτιά μας και να υιοθετήσουμε κάθε διαφορετική πρόταση, ακόμα και αλληλοσυγκρουόμενες προτάσεις με βάση την τακτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης διαχρονικά στην Ελλάδα. Σας λέμε, δεν θέλουμε κολλυβοποίηση, θα το δούμε, βεβαίως, όταν διαβάσουμε το νομοσχέδιο, φοβούμαστε, όμως, ότι ανοίγετε τον δρόμο της κολλυβοποίησης, διότι κύριε Υφυπουργέ και κ. Γενικέ τα χρήματα δεν είναι άπειρα. Έχετε 4,5-5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους δικούς σας υπολογισμούς. Αν τα μοιράσουμε θα δούμε ότι για τις ανάγκες της Ελλάδας δεν είναι τα χρήματα αυτά τα οποία όλοι θα ευχόμαστε. Επομένως, αν θέλουμε να έχουμε πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και το κράτος να δείξει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ως προς την ανάπτυξη, χωρίς να αναγκάζει, βεβαίως, οποιονδήποτε να την ακολουθήσει -ελεύθερη οικονομία είμαστε- πρέπει να στοχεύσετε προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Επίσης, θέλω να σας πω και τελειώνω, κ. Πρόεδρε. Να πω και κάτι που το θεωρώ, χρέος τιμής, να το πω, συμφωνούμε καταρχήν, με το άνοιγμα που κάνατε στο μητρώο των ελεγκτών. Θεωρούμε, ότι δεν πρέπει μόνο η δημόσια υπηρεσία να κρίνει αλλά βέβαια πρέπει, να το δούμε με προσοχή, για να δούμε πως λειτουργεί και αν υπάρχουν όλοι οι κανόνες της διαφάνειας. Διότι, δεν θέλω να κάνω, μόνο αρνητικές παρατηρήσεις, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις. Επομένως, οι προτάσεις μας, είναι έμφαση στα φορολογικά κίνητρα, να μην παραγκωνίζονται οι ιδέες, οι καινοτόμες, κυρίως νέων ανθρώπων, να επικεντρωθούμε στους τομείς που χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη και μπορούν να είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, τουρισμός, πράσινη επιχειρηματικότητα, νέες τεχνολογίες και λέμε ναι, στο μητρώο των ανεξάρτητων εκτιμητών.
Ωστόσο, και επανέρχομαι σ’ αυτό, που πήγα να πω προηγουμένως, από την δική μας πλευρά, υπογραμμίζουμε πως συμφωνούμε επίσης, απόλυτα μ’ αυτό που είπε η Υπουργός, ότι δηλαδή ο επενδυτικός νόμος από μόνος του δεν αρκεί, για να αλλάξει το κλίμα και για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, που όλοι θέλουμε. Και συμφωνώντας μ’ αυτό, να προσθέσω ότι η Κυβέρνηση, μόνο τους τελευταίους έξι μήνες, έχει φέρει δια του Υπουργείου Οικονομικών, ένα φορολογικό νόμο που αυξάνει τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και ουσιαστικά τις διώχνει προς τη Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλες χώρες. Καθυστερεί πάλι, δια του Υπουργείου Οικονομικών, τις πληρωμές του δημοσίου και δεν επιστρέφει το Φ.Π.Α. στις επιχειρήσεις, που κατά τα άλλα θέλει να κάνουνε επενδύσεις. Χρονοτριβεί με μια σειρά, από προγράμματα του ΕΣΠΑ, και ήταν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση, που μόλις προχθές ανέφεραν, ότι οι ελεγκτές της τρόϊκας, έκαναν παρατηρήσεις, για την καθυστέρηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που προφανώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν από επιχειρήσεις.
Έχει μειώσει, τον προϋπολογισμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, κ. Πρόεδρε, το πρώτο εξάμηνο του 2010 κατά 40%, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2009, ενώ υπήρχαν διακηρύξεις περί αυξήσεως, όχι μειώσεως φυσικά, του προγράμματος αυτού. Και την ίδια περίοδο, έχει περιορίσει τη δραστηριότητα του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε., 16 φορές κάτω.
Επομένως, να συζητήσουμε για τον επενδυτικό νόμο, να συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας. Οι προτάσεις μας, θα είναι καλόπιστες και συγκεκριμένες, ωστόσο την ίδια στιγμή, συμβάλλετε κι εσείς στη γενικότερη αναπτυξιακή διαδικασία, διότι πολύ φοβούμαι, ότι με τη γενικότερη τακτική σας, ρίχνετε και την αγορά και τις επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία, σ’ ένα βαθύ τέλμα ύφεσης.