Θα σταθώ σε δυο μόνο τομείς: στα προβλήματα των επιχειρήσεων του τουρισμού και στις αερομεταφορές και πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε, προκειμένου να ενισχύσουμε το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας.
Ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή των Ελλήνων κατά τη συζήτηση Επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον τουρισμό και την τουριστική επιχειρηματικότητα.
14 Μαρτίου 2011
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι είναι γνωστό σε όλους πως αυτό που χρειάζεται ο τόπος σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι μια αναπτυξιακή επανάσταση.
Η χώρα μας δίνει την εντύπωση διεθνώς μιας κατεστραμμένης και διεφθαρμένης χώρας –και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού έχουν συμβάλει πάρα πολύ σε αυτό- άρα χρειάζεται να γίνει το ταχύτερο δυνατόν ένα αναπτυξιακό σοκ σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα και ο τουρισμός προφανώς έχει κυρίαρχη θέση σε αυτήν την προσπάθεια ως βασικό και συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.
Θα σταθώ σε δυο μόνο τομείς –οι συνάδελφοι θα αναφερθούν σε άλλα επιμέρους ζητήματα- στα προβλήματα των επιχειρήσεων του τουρισμού και στις αερομεταφορές και πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε, προκειμένου να ενισχύσουμε το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας.
Σε σχέση με τα προβλήματα των επιχειρήσεων του τουρισμού, έκπληκτοι είδαμε πέρυσι το πρόγραμμα, το οποίο είχε σχεδιαστεί από τη δική μας Κυβέρνηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των τουριστικών επιχειρήσεων, να περικόπτεται από το 1 δισεκατομμύριο στα 500 εκατομμύρια.
Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν έξω καλές προτάσεις με υψηλή βαθμολογία και στη συνέχεια η Κυβέρνηση εκ των υστέρων αναγκάστηκε να ανεβάσει τον προϋπολογισμό από τα 500 εκατομμύρια στα 650 εκατομμύρια, αλλά πάντως παρά την άνοδο αυτή η απορία παραμένει, οι γραφειοκράτες επεκράτησαν, η στενοκεφαλιά επεκράτησε και ενώ χρειάζονταν οι επιχειρήσεις ενέσεις ρευστότητος, τελικά έγινε αυτό το οποίο μόλις περιέγραψα.
Στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας σας προειδοποιήσαμε από την αρχή ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια ειδική μεταχείριση τουλάχιστον για κάποιους κλάδους της οικονομίας και φυσικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Δεν μας ακούσατε. Είχαμε κάμψη του τουριστικού ρεύματος, είχαμε σοβαρά προβλήματα στην αγορά και στο τέλος ήρθατε στα λόγια μας μετά από πολλή καθυστέρηση, περιοριζόμενοι όμως μόνο στον κλάδο της διαμονής και όχι στο σύνολο της τουριστικής αλυσίδας.
Δεν μας έχετε ακούσει και στο ζήτημα του συμψηφισμού των υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες ή των ιδιωτών προς το κράτος. Έχετε φέρει κάποιες ρυθμίσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά είναι στενόκαρδες ρυθμίσεις και δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα, το οποίο έχει αυτή την ώρα η αγορά, που έχει πραγματικά στεγνώσει και είναι σε πολύ μεγάλη πίεση.
Επίσης, από πέρυσι το καλοκαίρι σας έχουμε προτείνει να προχωρήσετε σε ένα μεγάλο πρόγραμμα θερινής κατοικίας, ένα πρόγραμμα κατά τα πρότυπα άλλων χωρών, όπως η Ισπανία, αλλά εσείς αντί να προχωρήσετε προς αυτήν την κατεύθυνση, αναστείλατε το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό. Πρέπει να το δείτε. Άκουσα ότι προωθείτε νομοσχέδιο. Θα περιμένουμε να τοποθετηθούμε υπεύθυνα, αλλά πάντως είναι ζήτημα βασικής προτεραιότητας για την Ελλάδα και για τον τουριστικό κλάδο.
Έρχομαι στα ζητήματα των αερομεταφορών. Ευτυχώς για εσάς, κύριε Υπουργέ, το τοπίο στις αερομεταφορές στην Ελλάδα είναι σήμερα πολύ πιο θετικό σε σχέση με τρία χρόνια πριν. Πριν από τρία χρόνια η Ολυμπιακή ήταν μια ανοιχτή πληγή, πράγμα το οποίο –μεταξύ των άλλων- δεν μας επέτρεπε να συνομιλήσουμε και με κάποιους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, διότι μια από αυτές τις εταιρείες είχε προσφύγει εναντίον της Ολυμπιακής στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και η συζήτηση μαζί τους για δρομολόγια στην Ελλάδα που θα μετέφεραν τουρίστες θα θεωρείτο τότε, με τους όρους εκείνης της εποχής, εθνική μειοδοσία, ενώ για τα αεροδρόμια –το έχω σημειώσει και άλλη φορά- είχε αναρτηθεί το τηλέφωνό μου στην ΥΠΠΑ από τους συνδικαλιστές σας λέγοντας ότι είμαι δήθεν μεσίτης που ήθελα να ξεπουλήσω τα αεροδρόμια. Σήμερα λύθηκε το θέμα της Ολυμπιακής και στο ζήτημα των αεροδρομίων προσχωρήσατε στις δικές μας ανάλγητες –δήθεν- τοποθετήσεις.
Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχετε; Στα αεροδρόμια φέρατε έναν καινούριο νόμο. Δεν φτάνει όμως ούτε ότι φέρατε το νόμο αυτό ούτε ότι αλλάξατε απόψεις και ήρθατε στα δικά μας λόγια. Άλλωστε κάποιες από τις διατάξεις του νόμου είναι λάθος και θα δημιουργήσουν προβλήματα στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα ασχοληθούν με την ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων.
Αυτό που χρειάζεται είναι να προχωρήσετε στην εκπόνηση μιας στρατηγικής. Σε κάποιες από τις περιπτώσεις για την ανάπτυξη των αεροδρομίων απαιτούνται ακόμη και τέσσερα και πέντε χρόνια.
Άρα, πρέπει να ξεκινήσετε το ταχύτερο για να δουλέψετε προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλιώτικα θα επικαλείστε το νόμο, αλλά την ίδια στιγμή θα παραμείνει η ίδια εικόνα στα αεροδρόμια.
Όσο αφορά δε τη στρατηγική των αερομεταφορών, αναφέρεστε συχνά στους Low Cost Carriers, στις εταιρείες αερομεταφορών χαμηλού κόστους με διαφορετικές τοποθετήσεις, όμως. Άλλη τοποθέτηση έχουμε ακούσει να έχετε εσείς, περισσότερο επιφυλακτική, άλλη τοποθέτηση ο Υφυπουργός σας ο οποίος βασίζει πάρα πολλά σε αυτούς τους αερομεταφορείς.
Εν πάση περιπτώσει εγώ θα σας έλεγα να είστε προσεκτικοί, διότι έχουμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Η Πορτογαλία πριν από μερικά χρόνια έκανε ένα Route Development Fund, ένα ταμείο για την προσέλκυση όλων αυτών των εταιρειών χαμηλού κόστους. Τελικώς τα λεφτά που έδωσε για να τους προσελκύσει, ήταν περισσότερα από το όφελος το οποίο είχε.
Δεν σας λέω να μην το επιχειρήσετε. Σας λέω να το επιχειρήσετε με μια στρατηγική, όμως, και ένα επιχειρησιακό σχέδιο και κυρίως να ελέγξετε σοβαρά το κοινοτικό δίκαιο για να αποφύγετε παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αθέμιτο ανταγωνισμό, όπως έγινε στο αεροδρόμιο του Σαρλερουά στο Βέλγιο.
Αυτά είχα να πω, κύριε Υπουργέ. Όπως βλέπετε, δεν κάνουμε κριτική για την κριτική. Προσπαθούμε ταυτόχρονα να κάνουμε και προτάσεις, να σας ωθήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Εάν θέλετε να μας ακούτε, μας ακούτε. Διαφορετικά προχωρήστε μόνοι σας, αλλά το κόστος θα το πληρώσετε μόνοι σας.
Ευχαριστώ πολύ.