Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομιλία στη Βουλή για την απαξίωση της Κρήτης

BOULI_outside_120x80

“Kακά τα ψέματα, η επερώτηση αυτή για την Κρήτη γίνεται μέσα σε ένα ζοφερό κλίμα. Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέγγενη –κυριολεκτικά- μιας οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης με άδηλα αποτελέσματα.”

Ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση  της Επίκαιρης Επερώτησης  της Νέας Δημοκρατίας  με θέμα “Απαξίωση της Κρήτης από τη σημερινή κυβέρνηση”.

30 Μαΐου 2011

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, λοιπόν, θα ξεκινήσω διαβάζοντας μια δήλωση:

«Το πρόβλημα που υπάρχει με τα έργα του ΕΣΠΑ στην Κρήτη, τα οποία δεν προχωρούν, είναι αρκετά σοβαρό και έχει αποτέλεσμα να μην καταγράφεται η απαιτούμενη απορροφητικότητα και να γίνεται ορατός ο κίνδυνος όχι μόνο να χαθούν κονδύλια από τα εκτελούμενα έργα, αλλά να απειλούνται και ολόκληρα έργα που θα μείνουν ημιτελή, αν δεν προχωρήσουν, όπως πρέπει, οι εργολάβοι στην εκτέλεσή τους».

Η δήλωση αυτή, κύριε Υπουργέ, δεν είναι δική μου. Δεν είναι καν κάποιου στελέχους της Νέας Δημοκρατίας ή κάποιου άλλου Κόμματος της Αντιπολίτευσης. Είναι δήλωση του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη, προκατόχου σας στη θέση του Υφυπουργού Ανάπτυξης, που έγινε στις 4 Μαΐου του 2011.

Επομένως, νομίζω ότι δεν έχουμε χρείαν μαρτύρων. Τα ίδια τα στελέχη σας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο έρχονται και επισημαίνουν το πρόβλημα. Οι συνάδελφοι ήδη μίλησαν και αναφέρθηκαν σε επιμέρους προβλήματα. Θα ήθελα πολύ σύντομα να επισημάνω κάποια από αυτά.

Παρατήρηση πρώτη: βόρειος οδικός άξονας. Ήδη έγινε ανάλυση για τις καθυστερήσεις. Θα σταθώ, από την πλευρά μου, στο ότι εξαγγείλατε τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής σας την εταιρεία «Υποδομές Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.» κάτι αντίστοιχο με την «Εγνατία Α.Ε.». Το εξαγγείλατε, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει –και δεν έχουν δει και οι κάτοικοι της Κρήτης- συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα.

Η επικοινωνιακή πολιτική δεν οδηγεί εκεί που πραγματικά όλοι θα ευχόμασταν να πάει ο τόπος. Πρέπει να κάνετε στροφή, όσο χρόνο έχετε στη διάθεσή σας, στην πράξη. Και πραγματικά θα ήθελα συγκεκριμένες απαντήσεις γιατί και σε μια προηγούμενη ερώτηση των κυρίων Καλογιάννη και Πλακιωτάκη δεν δόθηκαν από το συνάδελφό σας, Υφυπουργό Δημοσίων Έργων κ. Μαγκριώτη, συγκεκριμένες απαντήσεις.

Δεύτερη παρατήρηση: Ο κ. Αρναουτάκης ως Υφυπουργός Οικονομίας είχε εξαγγείλει –και πολύ καλά έκανε ασφαλώς- το πρόγραμμα «Κρήτη Πράσινη Ανάπτυξη». Τότε είχε αναφερθεί ότι θα είχε προϋπολογισμό της τάξεως των 120 εκατομμυρίων ευρώ, ένα έργο το οποίο είχε θεωρηθεί βασικό αναπτυξιακό εργαλείο για τη συντριπτική πλειοψηφία των ορεινών και ημιορεινών δήμων της Κρήτης, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και ορισμένων δήμων του ιδιαίτερου τόπου καταγωγής μου, του Ρεθύμνου, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα.

Το πρόγραμμα αυτό έχω την εντύπωση ότι έχει γίνει φάντασμα. Εξαγγέλθηκε, αλλά ποικίλα δημοσιεύματα επιμένουν ότι το πρόγραμμα αυτό δεν θα προχωρήσει. Και πάλι εδώ θα θέλαμε μια σαφή απάντηση και περισσότερο από εμάς θέλουν οι Κρητικοί μια απάντηση. Από τη μια η Κυβέρνηση και πάλι εξαγγέλλει, από την άλλη υπάρχει έλλειμμα έργων.

Τρίτη παρατήρηση, από τη δική μου πλευρά: Αεροδρόμιο Καστελίου. Είναι ένα πολύπαθο έργο, σημαντικό ασφαλώς –θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, όταν κατασκευαστεί- αλλά πολύπαθο. Δεν ισχυρίζομαι –και γι’ αυτό χρησιμοποίησα και τη λέξη «πολύπαθο»- ότι μέχρι τώρα, όλα τα τελευταία χρόνια, τα πράγματα προχώρησαν χωρίς να υπάρχουν προβλήματα.

Όμως, λυπούμαι να πω ότι τα προβλήματα συνεχίζονται. Καθυστερήσεις συνεχίζονται να παρατηρούνται, ενώ η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών λήγει πια στις 7 Ιουνίου. Όπως όλα δείχνουν –και θα χαιρόμουν αν λέγατε το αντίθετο- θα υπάρξει παράταση, αφού προφανώς θα πρέπει να ενσωματωθούν στο σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης όποια σχόλια γίνουν δεκτά από τη διαβούλευση –και αυτό δεν έχει γίνει ακόμα.

Χρειαζόμαστε και εδώ μια σαφή απάντηση, κύριε Υπουργέ. Πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το έργο; Ποια θα είναι τα επόμενα στάδια; Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα; Πώς θα προχωρήσει αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό για την Κρήτη και την Ελλάδα έργο;

Κύριε Υπουργέ, κακά τα ψέματα, η επερώτηση αυτή για την Κρήτη γίνεται μέσα σε ένα ζοφερό κλίμα. Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέγγενη –κυριολεκτικά- μιας οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης με άδηλα αποτελέσματα. Φυσικά, δεν σας ζητώ να σηκώσετε στους ώμους σας το βάρος της Κυβέρνησης. Αυτό ανήκει συνολικά στην Κυβέρνηση και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Όμως, είναι προφανές ότι ενώ εμείς σήμερα συζητάμε εδώ αυτή την επερώτηση, η Κυβέρνηση εδώ και μήνες, ιδιαίτερα από την 11η Φεβρουαρίου και μετά –οπότε η Τρόικα έκανε τις αναγγελίες για τις ιδιωτικοποιήσεις- βρίσκεται σε μια κατάσταση ιδιότυπης εαρινής νάρκης.

Δεν παράγει αποτελέσματα, δεν έχει προβεί σε μείζονες πρωτοβουλίες. Ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες ενώ η κρίση εντείνεται, η Κυβέρνηση περιπίπτει σε επικίνδυνες αντιφάσεις για τον τόπο. Τη μια μέρα λέει ότι θα κάνει δημοψήφισμα για την παραμονή μας στο ευρώ, την άλλη μέρα παίρνει πίσω αυτή τη δήλωση. Τη μια μέρα η Επίτροπος στην Κοινότητα μιλάει για τα σενάρια εξόδου από το ευρώ, την άλλη μέρα διαψεύδονται αυτά τα σενάρια. Τη μια μέρα ο Υπουργός Οικονομικών λέει ότι εάν η Ελλάδα δεν πάρει την πέμπτη δόση, θα χρεοκοπήσει στα μέσα Ιουλίου –δηλώνοντας βεβαίως με αυτό τον τρόπο και πόσο αποτυχημένο κατέληξε να είναι το πρόγραμμα εξυγίανσης της Κυβέρνησης- και την άλλη μέρα λέει, διαψεύδοντας τον εαυτό του, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και όλα θα πάνε κανονικά.

Όλα αυτά δεν μπορεί παρά να είναι παραπάνω από ανησυχητικά. Όπως ανησυχητικές είναι αυτές οι ατελείωτες συσκέψεις, τις οποίες κάνει ο Πρωθυπουργός. Καλό είναι να συσκεπτόμεθα. Καλό είναι να συσκέπτεστε. Αλλά ξέρετε ότι αυτό δεν είναι άλλοθι για να μην σκέφτεστε και κυρίως για να μην δράττε.

Η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει εκτός ελέγχου. Από εμένα, όπως και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, είναι ακόμα μια προειδοποίηση. Τα πράγματα κινδυνεύουν να γίνουν δραματικά και μόνο με συγκεκριμένη δράση και αποφασιστικότητα από την Κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτός ο μεγάλος τυφώνας που έχουμε μπροστά μας.

Ευχαριστώ.

Δείτε το κείμενο της επίκαιρης επερώτησης εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο