Ομιλία κατά τη συζήτηση επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας για το ΕΣΠΑ και την Ανεργία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε για να εντάξουμε τη συζήτηση στο ευρύτερό της πλαίσιο να κάνω κάποιες εισαγωγικές παρατηρήσεις για το ΕΣΠΑ και την πορεία του και στη συνέχεια θα έρθω και στα ζητήματα που αφορούν στενότερα το Υπουργείο Εργασίας.
Θυμόμαστε όλοι την κριτική που ασκούσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως αντιπολίτευση σε σχέση και με το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης το οποίο έκλεισε με απορρόφηση 100% όσο και με το ΕΣΠΑ. Όταν έκανε την κριτική του λησμονούσε ότι το ελληνικό ΕΣΠΑ επί Νέας Δημοκρατίας εγκρίθηκε δεύτερο στη σειρά στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα με εξαιρετικά θετικά λόγια. Επίσης, λησμονούσε ότι η Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2009 ήταν πέμπτη στις απορροφήσεις της Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 όσον αφορά στα αντίστοιχα κοινοτικά προγράμματα.
Στην συνέχεια είχαμε τις εκλογές του Οκτωβρίου. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε με τον τρόπο που αποφάσισε και είχαμε την καινούρια κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ως αντιπολίτευση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε αναγγείλει μια αναθεώρηση του ΕΣΠΑ την οποία και στις προγραμματικές δηλώσεις επανέλαβε. Η αναθεώρηση όμως αυτή δεν έγινε και την περασμένη χρονιά και τώρα εξαγγέλθηκε εκ νέου από τον αρμόδιο υπουργό.
Επίσης, η δεύτερη βασική δέσμευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν ότι θα ψηφιζόταν ένας νόμος για το ΕΣΠΑ ο οποίος θα ήταν απλουστευτικός. Η αλήθεια είναι ότι ο νόμος πέρασε. Ήταν ουσιαστικά κάποιες τροπολογίες ελάσσονος σημασίας στο νόμο της Νέας Δημοκρατίας. Η δε νέα ηγεσία του υπουργείου εξακολουθεί να μιλάει για την ανάγκη απλούστευσης παρά τη διαρθρωτική αλλαγή που είχε κάνει η προηγούμενη ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.
Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά την ίδια στιγμή μην ξεχνάμε ότι ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων ήταν ένας από τους τελευταίους κρατικούς επισήμους που διορίστηκε στη θέση του. Χρειάστηκε γι’ αυτόν τον κρίσιμο τομέα η Κυβέρνηση να ψάχνει περίπου έξι μήνες, για να τοποθετήσει το Γενικό Γραμματέα. Μετά από όλες αυτές τις περιπέτειες, της αναθεώρησης που δεν έγινε, της τροποποίησης που κατέληξε να είναι κάποιες τροπολογίες στο νόμο και δεν ικανοποιεί τον καινούριο Υπουργό, της καθυστέρησης του διορισμού του καινούριου Γενικού Γραμματέα, τελικώς φτάσαμε στο Δεκέμβριο του 2010. Και ενώ η χώρα ήταν πέμπτη, όπως σας είπα προηγουμένως, στις απορροφήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Σεπτέμβριο του 2009, κατέληξε να είναι 17η μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενώ είμαστε σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Αυτά όσον αφορά το ΕΣΠΑ για να βγάλουν οι Έλληνες πολίτες τα συμπεράσματά τους.
Τώρα έρχομαι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού, το ΕΠΑΝΑΔ όπως λέγεται από τους τεχνοκράτες και το οποίο σήμερα μας αφορά ειδικότερα συζητώντας αυτή την επερώτηση.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα εργαλείο σημαντικό. Ξεπερνάει ο προϋπολογισμός του τα 3 δις ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας η οποία έφτασε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ούτε λίγο, ούτε πολύ στο 14% τον περασμένο Νοέμβριο.
Άκουσα προηγουμένως τον Αναπληρωτή Υπουργό να είναι ικανοποιημένος σχετικά για το ότι ανεκόπη ο ρυθμός αυξήσεως της ανεργίας. Νομίζω ότι η Κυβέρνηση είναι, τουλάχιστον, ολιγαρκής. Γιατί όταν έχουμε 800.000 ανέργους επισήμως εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ δεν νομίζω ότι κανείς δικαιούται, ούτε να πανηγυρίζει, αλλά ούτε και να δηλώνει ικανοποιημένος.
Το σημαντικό όμως αυτό αναπτυξιακό εργαλείο για την καταπολέμηση της ανεργίας, το επιχειρησιακό πρόγραμμα, δεν αξιοποιείται επαρκώς. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι οι απορροφήσεις του προγράμματος αυτού –και έχω εδώ τον επίσημο σχετικό πίνακα από το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα- ήταν 14% πριν από λίγες μέρες, όταν το μέσο ποσοστό της Ελλάδας, που είναι χαμηλό σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι 18,5%. Μέσος όρος απορροφήσεων του ΕΣΠΑ: 18,5%. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα: 14%.
Η Κυβέρνηση φαντάζομαι τι θα πει. Αυτό που λέει συνεχώς όταν μιλάμε για το ΕΣΠΑ. Λέει: Μα, πού το παραλάβαμε. Το παραλάβαμε σε χαμηλότερα ποσοστά και αυξήθηκε.
Προσέξτε, το ΕΣΠΑ και οι απορροφήσεις του δεν είναι σαν τον πληθωρισμό, που μπορεί να είναι 2%, μετά να πηγαίνει στο 5%, μετά να ξαναπέφτει στο 4% κοκ. Το ΕΣΠΑ νομοτελειακά, καθώς περνάει ο χρόνος, αυξάνεται. Αλίμονο! Ξεκινάει από το μηδέν και πηγαίνει στο 100%.
Με τέτοιου είδους τρυκ και αλχημείες μπορείτε να έρθετε και να μας πείτε ότι έχετε αύξηση δεκαπέντε χιλιάδες τοις εκατό, πενήντα χιλιάδες τοις εκατό. Σημασία έχει πού είμαστε συγκριτικά. Και η χώρα είναι κάτω στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα σε σχέση με το μέσο όρο απορροφήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Πρόγραμμα αυτό είναι από τα χειρότερα Προγράμματα του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Επίσης, θέλω να σας πω ότι από τα 395.000.000 των πληρωμών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, τα 140.000.000 είχαν γίνει έως το Σεπτέμβριο του 2009. Δεν είχαν περάσει στο Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα. Και όλοι γνωρίζουν –και σας προκαλώ να το διαψεύσετε- ότι οι πληρωμές αυτές είχαν γίνει. Άρα, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των απορροφήσεων είχε γίνει ήδη μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009.
Ακόμη περισσότερο, από τα 395.000.000 των απορροφήσεων μέχρι σήμερα, ποσοστό πάνω από 90% αφορά σε έργα που προκηρύχθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009. Ξαναλέω, πάνω από 90%!
Σημειώνουμε στην επερώτηση, το επαναλαμβάνουμε κι εδώ: Καμία προκήρυξη νέου προγράμματος δεν έχει γίνει τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες από τις πέντε Διαχειριστικές Αρχές του Υπουργείου. Δηλαδή, τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος, την ΕΥΕ, την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογών, την ΕΥΣΕΚΤ, την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, την EQUAL και τη Δομή Στήριξης για τις Συστημικές Παρεμβάσεις.
Είχαμε προκηρύξεις από ενδιάμεσους φορείς, όπως τον ΟΑΕΔ. Είχαμε προκηρύξεις στο πλαίσιο του Προγράμματος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων και την ΕΕΤΑΑ για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Δεν είχαμε, όμως, προκηρύξεις από τις πέντε Διαχειριστικές Αρχές, με εξαίρεση, ίσως, μιας προκήρυξης για το διαφημιστικό πρόγραμμα.
Για του λόγου το αληθές έχω εδώ τον επίσημο πίνακα.
Στην πρώτη σελίδα έχω με μπλε γράμματα τις προκηρύξεις που είχαν γίνει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009 και με πράσινα γράμματα αυτές που έγιναν στη συνέχεια. Στην πρώτη σελίδα υπάρχουν επτά προκηρύξεις. Οι έξι έχουν γίνει πριν το Σεπτέμβριο του 2009. Μόνο μία έγινε από το Σεπτέμβριο του 2009 και μετά. Και είναι αυτή που σας είπα, η μία του ΟΑΕΔ.
Στη δεύτερη σελίδα η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη. Και πάλι, όμως, είναι τα Προγράμματα που σας ανέφερα προηγουμένως, του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, της ΕΕΤΑΑ κλπ.
Στην τρίτη σελίδα έχουμε προκηρύξεις μόνο πριν το Σεπτέμβριο του 2009.
Μετά, έχουμε προκηρύξεις που αφορούν στο Υπουργείο Υγείας.
Προκηρύξεις πάλι από το Σεπτέμβριο του 2009 και πριν.
Και κλείνουμε με την τελευταία σελίδα όπου έχουμε μόνο μία προκήρυξη από το Σεπτέμβριο του 2009 και μετά.
Το καταθέτω για τα Πρακτικά, διότι είναι επίσημα στοιχεία και κάποτε πρέπει να τελειώνει η προπαγάνδα.
Αυτή είναι η κατάσταση.
Τώρα, θέλετε να προχωρήσουμε στον ΟΑΕΔ; Είχαμε τις διακηρύξεις του Πρωθυπουργού τον Οκτώβριο του 2010 για Προγράμματα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα αφορούσαν εξακόσιους εξήντα επτά χιλιάδες εργαζομένους. Τα Προγράμματα αυτά, σε ένα σημαντικό βαθμό, είναι στον αέρα. Θα χρηματοδοτηθούν από τον ΟΑΕΔ, το ΛΑΕΚ και το ΕΣΠΑ.
Όσον αφορά το ΕΣΠΑ δεν είναι απολύτως σαφές ποιες είναι οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις και από πού θα ρεύσει το χρήμα, το οποίο θα στηρίξει αυτούς τους συγκεκριμένους συμπολίτες μας.
Δεν θα σταθώ γιατί δεν έχω χρόνο. Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ έτσι και αλλιώς δεν συναντούν το τελευταίο διάστημα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις γιατί δεν είναι προσαρμοσμένα στη συγκυρία. Θα σταθώ όμως, στο ότι πρέπει η Κυβέρνηση να δώσει διευκρινίσεις, πού μέσα στο ΕΣΠΑ είναι εγγεγραμμένοι αυτοί οι πόροι και πόσοι πόροι είναι αυτοί –πολύ συγκεκριμένα- και πόσους ανέργους θα καλύψουν. Να μιλήσουμε με συγκεκριμένα στοιχεία, διότι η ανεργία δυστυχώς δεν είναι θεωρητική. Είναι ένα πολύ δυσάρεστο φαινόμενο και η επικοινωνία δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί.
Κύριε Πρόεδρε, θα τελειώσω με δυο παρατηρήσεις. Η πρώτη αφορά στην ανάγκη η Κυβέρνηση να μας διευκρινίσει επισήμως τι ακριβώς συμβαίνει με την παραίτηση του γενικού γραμματέα, του κ. Δασκαλάκη. Δημοσιεύθηκε η παραίτησή του, είναι αναρτημένη στο ιντερνέτ. Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα σε πολλές και έγκυρες εφημερίδες σε σχέση με τους λόγους της παραίτησης. Υπάρχει φημολογία ότι συνδέεται με τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, σε κόντρα του με το γραφείο της Υπουργού, σε πιέσεις που ασκήθηκαν από το γραφείο της Υπουργού. Ο ίδιος –προσέξτε- δεν έχει διαψεύσει ποτέ ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί, παρόλο που τα δημοσιεύματα έχουν πάρει έκταση. Η δε, Κυβέρνηση επισήμως σιωπά. Επειδή εδώ λοιπόν, τίθεται και ένα θέμα διαφάνειας και ορθής διαχείρισης οφείλετε επισήμως να τοποθετηθείτε.
Επίσης –και με αυτό καταλήγω- οφείλετε να αλλάξετε βηματισμό, οφείλετε να τρέξετε γρηγορότερα. Διότι η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη. Το ΑΕΠ μειώθηκε πέρσι 4,5%, φέτος σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις αναμένεται να μειωθεί 3%. Οι μισθοί μειώθηκαν πέρσι 9%, φέτος αναμένεται να μειωθούν 5%. Οι επενδύσεις μειώθηκαν το 2010 κατά 18% και η ανεργία εκτοξεύεται και είναι ήδη επισήμως στο 14% και αναμένεται να ανέβει παρά πάνω.
Με τα λόγια δεν αντιμετωπίζεται. Χρειάζεται συγκεκριμένο έργο. Όμως έργο ακούμε και έργο δεν βλέπουμε.
Δευτερολογία
Κύριε Πρόεδρε, ο Υπουργός κ. Κουτρουμάνης, προηγουμένως έκανε αναμφιβόλως μία ευπρεπή τοποθέτηση, μόνο που σε αυτήν την τοποθέτηση προσπάθησε να ρίξει όλες τις ευθύνες αποκλειστικά στην πενταετία που ήταν η Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση και δεύτερον και κυριότερο –και αυτό ενδιαφέρει περισσότερο τους Έλληνες πολίτες- δεν έδωσε, δυστυχώς, σαφείς απαντήσεις στα σαφή ερωτήματα που είχαμε θέσει εμείς στην επίκαιρη επερώτησή μας.
Και θα γίνω πιο συγκεκριμένος. Κατ’ αρχήν, ο Υπουργός μίλησε για τον ΟΑΕΔ και μας μίλησε τη διαβόητη ρήση του κ. Λοβέρδου, ότι δεν υπήρχε σάλιο. Την ίδια στιγμή όμως μας μίλησε για τα προγράμματα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός της τάξεως των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν νομίζω ότι συμβιβάζονται αυτά τα δύο: Από τη μια, να μην υπάρχει σάλιο και να φταίει γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία και από την άλλη, με έναν τρόπο μαγικό το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να βρίσκει 2,5 δισεκατομμύρια. Είναι ξεκάθαρη αντίφαση και γι’ αυτό θέλουμε μια απάντηση. Όπως θέλουμε και μια στοιχειοθέτηση πώς αναλύονται αυτά τα 2,5 δισεκατομμύρια, από πού υπάρχει χρηματοδότηση, ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα, ποιοι εργαζόμενοι θα ωφεληθούν, πόσοι, σε ποιες περιοχές της Ελλάδας.
Ο κ. Κουτρουμάνης μας μίλησε επίσης για το λεγόμενο μοντέλο ανάπτυξης και είπε ότι θα πρέπει να προβληματιστούμε για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει από εδώ και πέρα η ελληνική οικονομία. Δεν διαφωνώ σε αυτό. Ας προβληματιστούμε. Όμως, η παρατήρηση ισχύει διπλά για το ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ, το οποίο μας έλεγε τελείως διαφορετικά πράγματα πριν από τις εκλογές σε σχέση με την οικονομική του κατεύθυνση και άλλα κάνει.
Θα έλεγα ότι αυτό ισχύει και στο ίδιο το Υπουργείο Εργασίας. Είχατε φέρει πέρυσι την άνοιξη ένα νομοσχέδιο σε σχέση για τις εργασιακές σχέσεις, όπου ακoλουθούσατε μία πορεία η οποία είναι τελείως διαφορετική από την πορεία που ακολουθήσατε από τον Μάιο, πέρυσι και μετά. Ιδιαίτερα, αν συγκρίνετε το νομοσχέδιο αυτό με τις ρυθμίσεις που πέρασαν τον περασμένο Δεκέμβριο για τις εργασιακές σχέσεις και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, θα δείτε ότι πραγματικά είναι σαν να έχουμε κάνουμε με δύο διαφορετικές κυβερνήσεις. Άρα, το θέμα με το μοντέλο ανάπτυξης πρέπει εσάς βασικά να σας απασχολήσει, διότι βρίσκεστε σε ένα είδος πολιτικής πλαστοπροσωπίας σε σχέση με αυτά που λέγατε προεκλογικά.
Τρίτον, μας είπε για τις απορροφήσεις και ακόμα μία φορά μας είπε αυτό που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνεχίζει να επαναλαμβάνει, ότι οι απορροφήσεις αυξήθηκαν. Προφανώς αυξήθηκαν και -αν θέλετε την πρόβλεψή μου, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει κάτι διαφορετικό- όσο περνάει ο χρόνος, θα αυξάνονται περισσότερο. Αυτή είναι η φυσική πορεία. Οι απορροφήσεις ξεκινάνε από το 0% και προχωρούν προς τα πάνω. Το ζήτημα είναι ότι σε σχέση με αυτό που παραλάβατε είμαστε χειρότερα. Ήμασταν πέμπτοι στις απορροφήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε δέκατοι έβδομοι. Η Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο των απορροφήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ειδικές ανάγκες που έχει, και το πρόγραμμα του Υπουργείου σας είναι κάτω από το μέσο όρο της Ελλάδας επίσης. Άρα, γι’ αυτό πρέπει να προβληματιστείτε.
Επίσης, μας είπε ο κ. Κουτρουμάνης για την αξιολόγηση των προγραμμάτων. Ότι ήταν ανεπαρκής η αξιολόγηση, ότι πρέπει να γίνεται αξιολόγηση των δράσεων, να βλέπουμε πώς προχωρούν τα πράγματα. Θα είμαι ο τελευταίος που θα αντιλέξει στο ότι πρέπει να γίνεται αξιολόγηση. Αλλά θυμηθείτε τις ενστάσεις που έχετε να αντιμετωπίσετε σε σχέση με τα προγράμματα τα οποία έχουν επιλεγεί μέχρι τώρα.
Και ακόμα περισσότερο, θέλω να λάβετε υπ’ όψιν σας ένα συγκεκριμένο περιστατικό που θέλω να σας αναφέρω και πιθανόν να μην το ξέρετε, αλλά θα ήθελα κάποια στιγμή να δώσετε μια απάντηση, γιατί μου φαίνεται κάπως περίεργο. Πρόκειται για το Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητική Πληροφορική Α.Ε. (ΠΑΕΠ Α.Ε). Είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας για να βοηθάει το μελετητικό και ερευνητικό έργο του Υπουργείου. Εκεί, λοιπόν, τον περασμένο Δεκέμβριο στις 2/12/2010 το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από έναν Πρόεδρο, τοποθετημένο από την Κυβέρνηση και κατά βάση εκπροσώπους διαφόρων παραγωγικών φορέων ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ κ.λπ., απέρριψε με τρόπο κατηγορηματικό ένα τεχνικό δελτίο της Υπηρεσίας, στέλνοντας την επιστολή στην αρμόδια Διευθύντρια Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης.
Αν διαβάσετε τι λέει –δεν έχω χρόνο- λέει ότι «η σκοπιμότητα του έργου ουδόλως τεκμηριώνεται, το τεχνικό δελτίο δεν τεκμηριώνει την ανάγκη του ζητήματος που οι δράσεις που προτείνονται θα αντιμετωπίσουν, το έργο, όπως περιγράφεται, δεν συνδέεται με τη μεθοδολογική προσέγγιση, δεν υπάρχει προβλεπόμενη ανάλυση των εργασιών» κ.λπ.. Λοιπόν, αυτά στις 2/12/2010. Περνάνε δύο μήνες και στις 31 Ιανουαρίου 2011 αλλάζει το Διοικητικό Συμβούλιο και στη θέση του Προέδρου τοποθετείται η Διευθύντρια, της οποίας το τεχνικό δελτίο απορρίφθηκε με αυτόν τον πανηγυρικό τρόπο. Υπάρχει κάποια διαδικασία αξιολόγησης; Αξιολογήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο με τρόπο αρνητικό και γι’ αυτό αποπέμφθηκε; Ήταν προκατειλημμένο απέναντι στη Διευθύντρια; Πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση; Και γιατί έβαλε αυτή τη συγκεκριμένη Διευθύντρια Πρόεδρο αυτής της Ανώνυμης Εταιρίας, όταν σας είπα ότι ομοφώνως το Διοικητικό Συμβούλιο με τους εκπροσώπους των φορέων και των παραγωγικών τάξεων που συμμετείχαν τοποθετήθηκε με αυτόν τον τρόπο; Επειδή αφορά το σύστημα της αξιολόγησης θα μας ενδιέφερε, κύριε Υπουργέ, η τοποθέτησή σας.
Κατά τα λοιπά, όπως είπε προηγουμένως και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, απαντήσεις δυστυχώς δεν πήραμε. Για το Γενικό Γραμματέα σας ρωτήσαμε, για τους λόγους παραιτήσεώς του, καμία τοποθέτηση. Για τα νέα προγράμματα, πώς θα κλιμακωθούν από εδώ και πέρα, καμία τοποθέτηση. Και ειδικότερα οι δράσεις του ΟΑΕΔ ποιες είναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά τους, πώς αναλύονται αυτά τα 2,5 δισεκατομμύρια, επίσης καμία τοποθέτηση. Εμείς ανησυχούμε. Περισσότερο όμως, νομίζω, ανησυχεί η κοινωνία και ιδιαίτερα οι άνεργοι συμπατριώτες μας.