“‘ Όλος ο πλανήτης κοιτάζει με αγωνία τις εξελίξεις στην πατρίδα μας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η βαθιά οικονομική κρίση, ο λαϊκισμός και οι ακρότητες, αλλά και οι εσφαλμένες επιλογές της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την αναποτελεσματικότητα της, διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο.”
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου “Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015”
30 Ιουνίου 2011
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλος ο πλανήτης κοιτάζει με αγωνία τις εξελίξεις στην πατρίδα μας. Επίσης, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η βαθιά οικονομική κρίση, η λαϊκισμός, οι ακρότητες, αλλά και οι εσφαλμένες επιλογές και η αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο.
Ο κ. Πρωτόπαπας είπε ότι αύριο θα είναι μια άλλη μέρα. Άλλη θα είναι.
Δεν ξέρω αν θα είναι καλύτερη ή χειρότερη, κύριε Πρωτόπαπα. Και φοβούμαι πως με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και με τις γενικότερες εξελίξεις που έχουμε ζήσει το τελευταίο διάστημα και στο πολιτικό και στο οικονομικό και στο κοινωνικό επίπεδο, τα πράγματα κινδυνεύουν να είναι πάρα πολύ χειρότερα. Θα έλεγα ότι πρέπει να κάνουμε το σταυρό μας, για να μη δούμε μια σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης, αλλά καλύτερο και από το σταυρό μας είναι να κάνουμε ο καθένας ό,τι καλύτερο μπορεί από τη θέση στην οποία βρίσκεται, για να μην έχουμε απρόβλεπτες και φυσικά, αρνητικές εξελίξεις.
Εν πάση περιπτώσει, το νομοσχέδιο αυτό συζητείται μέσα σε αυτό το εξαιρετικά άσχημο και αρνητικό κλίμα. Είναι εξειδίκευση το Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το οποίο εμείς δεν ψηφίσαμε. Για τις φορολογικές διατάξεις νομίζω την καλύτερη απάντηση για το ότι εμείς δεν ψηφίζουμε τις διατάξεις αυτού του κεφαλαίου, τη δίνει η ίδια η Κυβέρνηση, η οποία λέει ότι οι διατάξεις αυτές είναι άδικες και αναποτελεσματικές -τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό- και πως γι’ αυτό το λόγο θα φέρει καινούργιες ρυθμίσεις το φθινόπωρο, θα προχωρήσει σε νέα φορολογική μεταρρύθμιση. Και λέω νέα, διότι και ο κ. Παπακωνσταντίνου τις φορολογικές ρυθμίσεις που έχει φέρει μέχρι τώρα τις έχει παρουσιάσει ως μεταρρύθμιση.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις. Ενώ η Κυβέρνηση ισχυριζόταν μέχρι τώρα ότι η περσινή της παρέμβαση στο ασφαλιστικό έλυσε όλα τα ζητήματα, τώρα πριν συμπληρωθεί καλά-καλά ένας χρόνος, έρχονται καινούργιες ασφαλιστικές ρυθμίσεις και μάλιστα, ιδιαίτερα σοβαρές, που αφορούν μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού.
Έρχομαι στις διατάξεις για την πολεοδομική ωρίμανση, για την αξιοποίηση της περιουσίας.
Κύριε Υπουργέ, ειλικρινά σας λέω ότι, όταν ξεκινήσαμε τη μελέτη του νομοσχεδίου αυτού θέλαμε -ξεκινήσαμε με την πρόθεση, τουλάχιστον- λόγω του ότι και εμείς είμαστε κατεξοχήν υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, να ψηφίσουμε τις διατάξεις του συγκεκριμένου Κεφαλαίου. Καθίσταται πρακτικώς ανέφικτο. Μιλώντας και με ειδικούς περί του θέματος, όλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι κατά παρέκκλιση ρυθμίσεις δεν οδηγούν πουθενά, κινδυνεύουν να θέσουν το Συμβούλιο της Επικρατείας απέναντι σε αυτές τις ρυθμίσεις και με αυτό τον τρόπο να κάνουμε ένα δώρο άδωρον, να οδηγηθούμε στο απόλυτο κενό.
Η σωστή προσέγγιση θα ήταν αναθεώρηση της βασικής πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας, των δύο βασικών πολεοδομικών και χωροταξικών νόμων, αν θέλαμε να έχουμε ουσιαστική λύση στο θέμα και να επιταχυνθούν, πράγματι, οι ρυθμοί με τους οποίους θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του δημοσίου, αλλά με έναν τρόπο ασφαλή. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να συμφωνήσουμε ούτε με τις φορολογικές, ούτε με τις ασφαλιστικές, ούτε με τις πολεοδομικές ρυθμίσεις.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η Νέα Δημοκρατία, δείχνοντας στην πράξη ένα πνεύμα συναίνεσης για το σωστό, θα συμφωνήσει με όλες τις ρυθμίσεις που κινούνται σε θετική κατεύθυνση, παρ’ όλο που κάποιες από αυτές έχουν το λεγόμενο πολιτικό κόστος.
Συμφωνούμε, για παράδειγμα, με τις ρυθμίσεις για τη μείωση των δαπανών, παρ’ όλο που έχουμε επιφυλάξεις για τον τρόπο εισαγωγής του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας.
Συμφωνούμε με την εισαγωγή του δικαιώματος της επιφανείας, προκειμένου να αξιοποιηθεί δημόσια περιουσία στις περιπτώσεις όπου η πώληση δεν θεωρείται πρόσφορο μέσο. Όμως, έχουμε συγκεκριμένες παρατηρήσεις και, καθώς δεν έχω χρόνο, θα τις αναπτύξει στη συνέχεια πιο συγκεκριμένα ο συνάδελφος, ο κ. Δένδιας.
Συμφωνούμε, επίσης, μένοντας σταθεροί στη θέση μας, στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Έχουμε, βέβαια, σοβαρές επιφυλάξεις σε ορισμένα άρθρα. Έχουμε επιφυλάξεις –ας πούμε- στη διαδικασία περί αποτιμήσεων, γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχει διαδικασία αποτιμήσεων διαφανής, έτσι όπως είναι το νομοσχέδιο.
Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι και στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων δεν θα φτάναμε αν η Κυβέρνηση εδώ και είκοσι μήνες είχε αποφασίσει να κάνει τη δουλειά της επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Απλώς, οι είκοσι μήνες αυτοί πέρασαν άπρακτοι και στο τέλος, ήρθε η Κυβέρνηση με το «πιστόλι στον κρόταφο» να αποδεχθεί την πρόταση της Τρόικας στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Εν πάση περιπτώσει, επειδή για εμάς οι αποκρατικοποιήσεις δεν έχουν μόνο ταμειακό, αλλά και αναπτυξιακό χαρακτήρα, αν προωθηθούν σωστά, είμαστε επί της αρχής υπέρ των ρυθμίσεων και γι’ αυτό και θα ψηφίσουμε τα περισσότερα άρθρα του οικείου κεφαλαίου.
Από την πλευρά μας κάνουμε την προσπάθεια που μας αναλογεί σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές, αλλά αντίστοιχη προσπάθεια θα έπρεπε να κάνει και η Κυβέρνηση.
Επειδή το νομοσχέδιο αυτό, κύριε Πρόεδρε, λέγεται εφαρμοστικό νομοσχέδιο, θα έλεγα ότι, πέραν του μείγματος πολιτικής, η Κυβέρνηση αυτή κατ’ εξοχήν έχει ένα πρόβλημα στην εφαρμογή ή καλύτερα στη μη εφαρμογή πολιτικών. Ιδιαίτερα το 2011 η Κυβέρνηση αυτή μάλλον μοιάζει με λέσχη συζητήσεων, παρά με Κυβέρνηση που πραγματικά κυβερνά.
Μιλάμε σήμερα για αποκρατικοποιήσεις. Μιλάει η Κυβέρνηση για αποκρατικοποιήσεις. Δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουν ότι το 2010 ήταν η πρώτη χρονιά μετά από πάρα πολλά χρόνια με μηδενικά έσοδα για το δημόσιο από αποκρατικοποιήσεις. Ακυρώθηκαν πέντε δικά μας σχέδια αποκρατικοποιήσεων ως ανάλγητα και νεοφιλελεύθερα και, φυσικά, η Κυβέρνηση μας υπερακόντισε, προχωρώντας τώρα με αυτό το σχέδιο πολύ παραπέρα.
Μιλάμε για νέες φορολογικές ρυθμίσεις, αυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση. Την ίδια στιγμή –και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι πολίτες- οι απώλειες εσόδων από την αύξηση της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ το 2010 ανέρχονται στο 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ και οι αντίστοιχες απώλειες την ίδια χρονιά από την αύξηση της φοροδιαφυγής, το φόρο εισοδήματος, υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Μιλάμε για περιορισμό των δαπανών κι εμείς ψηφίζουμε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Όμως, κατά τη διάρκεια της θητείας σας, δημιουργήσατε σαράντα ένα γενικές και ειδικές γραμματείες, νομικά πρόσωπα και αυτοτελείς υπηρεσίες, τριακόσιες ογδόντα έξι γενικές διευθύνσεις και τμήματα, εφτακόσια ένα συμβούλια και χίλιες τριακόσιες είκοσι έξι αμειβόμενες επιτροπές. Όλα αυτά κοστίζουν 115 εκατομμύρια ευρώ, όταν η εξοικονόμηση από τη μείωση φορέων και τη συγχώνευση φορέων, που ήρθε με ειδικό νομοσχέδιο, είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπροεδρίας της Κυβερνήσεως, μόνο 10 εκατομμύρια ευρώ.
Χθες πέρασε, λοιπόν, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί και ο Εφαρμοστικός Νόμος.
Εμείς έχουμε τις αντιρρήσεις μας και τις ενστάσεις μας.
Εσείς, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας, που δεν έχετε αντιρρήσεις και ενστάσεις, δεν έχετε από εδώ και πέρα καμία δικαιολογία. Είστε αντιμέτωποι πιο με τον εαυτό σας και πρέπει να είστε διπλά προσεκτικοί. Αν χάσετε, θα χαθεί και η Ελλάδα.