Μπορείτε να πανηγυρίσετε όσο θέλετε γι’ αυτό τον αναπτυξιακό νόμο, όμως, η πραγματικότητα είναι εδώ για να σας θυμίζει την αρνητική της πλευρά.
Ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Σχεδίου Νόμου «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή» (Επενδυτικός Νόμος)
18-1-2011
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σήριαλ με τον επενδυτικό νόμο εκτυλίσσεται μπροστά μας εδώ και περίπου ένα χρόνο. Πέρυσι τον Ιανουάριο, η τότε Υπουργός Ανάπτυξης, κατήργησε τον επενδυτικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας. Στη συνέχεια παραδέχθηκε, εδώ στη Βουλή, ότι ο κατηργημένος νόμος ήταν ο καλύτερος της μεταπολίτευσης. Κατόπιν, τον Ιούλιο του περασμένου έτους, μας παρουσιάστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από την τότε πολιτική ηγεσία ένα προσχέδιο νόμου, το οποίο επαινέθηκε, βεβαίως, για την καινοτομία του και την πρωτοτυπία του.
Τέλος, στο τελευταίο συμβάν του σήριαλ, έχουμε την κατάθεση ενός νέου επενδυτικού νόμου, καθώς φαίνεται πως η καινούργια πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένη από την πρωτοτυπία και την καινοτομία του προηγούμενου νομοσχεδίου της ίδιας κυβέρνησης. Εν πάση περιπτώσει, το βέβαιο είναι ότι, ενώ θεωρητικώς η ανάπτυξη είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, η χώρα εδώ και ένα χρόνο δεν έχει καν αναπτυξιακό νόμο.
Επίσης, πρέπει να επισημανθεί από την αρχή, με δεδομένο ότι η χώρα δεν έχει εδώ και ένα χρόνο επενδυτικό νόμο και με δεδομένο, επίσης, ότι ο Χάρτης των Περιφερειακών Ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τροποποιείται επί το δυσμενέστερο από την 1-1-2011, χάθηκε εν τω μεταξύ η δυνατότητα σε υποψήφιους επενδυτές να υποβάλουν τα επενδυτικά τους σχέδια με τον προηγούμενο επενδυτικό νόμο, έτσι ώστε να τύχουν υψηλοτέρων ενισχύσεων. Και αυτό, ασφαλώς, δεν μπορεί παρά να καταλογιστεί και από τον πιο καλόπιστο παρατηρητή στην Κυβέρνηση. Ήταν μεγάλο λάθος η αναστολή του προηγούμενου επενδυτικού νόμου, χωρίς να προταθεί από την Κυβέρνηση καινούργιος νόμος.
Εν πάση περιπτώσει, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις και πάλι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι ο καινούργιος νόμος είναι εξαιρετικά πρωτότυπος και ότι θα δημιουργηθεί μία κοσμογονία. Επικεντρώνεται η επικοινωνιακή της πολιτική σε λέξεις, όπως εξωστρέφεια, καινοτομία, ανταγωνιστικότητα κ.λπ.
Εάν δείτε και τον προηγούμενο νόμο και δείτε τις στοχεύσεις του προηγούμενου νόμου ως προς αυτά τα ζητήματα θα δείτε, κύριοι Υπουργοί, ότι ίδιες ήταν οι στοχεύσεις και του προηγούμενου νόμου. Το ζητούμενο δεν είναι οι τίτλοι μέσα σε ένα νόμο. Το ζητούμενο είναι να γίνει η θεωρία πράξη. Και εδώ είναι που έχουμε αρκετές αμφιβολίες. Διότι, ενώ στο νόμο της Νέας Δημοκρατίας πολλά πράγματα -που σε σας παραπέμπονται σε υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα- ήταν ενσωματωμένα μέσα στον ίδιο το νόμο ή ήταν γνωστά όταν ψηφιζόταν ο νόμος στη Βουλή, με σας συμβαίνει, προφανώς, το ακριβώς αντίθετο. Έχουμε τρία προεδρικά διατάγματα, τριάντα υπουργικές αποφάσεις οι οποίες πρέπει να εκδοθούν σχεδόν αμέσως. Και από όλα αυτά δεν ξέρουμε παρά μόνο ελάχιστα.
Τα δε ζητήματα που παραπέμπονται σε προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις είναι εξαιρετικά σημαντικά. Αφορούν τη διαδικασία αξιολόγησης, τον τρόπο καταβολής των ενισχύσεων, τον τρόπο υπολογισμού της ιδίας συμμετοχής, τη διαδικασία πιστοποίησης της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου κ.λπ.
Επομένως, η όλη συζήτηση για αυτό τον επενδυτικό νόμο -ο οποίος, κατά την άποψή σας, είναι εξαιρετικά καινοτόμος και ενισχύει την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα κ.λπ.- κινδυνεύει να γίνει μία θεωρητική συζήτηση ή μια συζήτηση σχεδόν εν κενώ, καθώς δεν ξέρουμε πώς θα εξειδικευθούν όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκα προηγουμένως.
Ο Υπουργός έχει δεσμευθεί στην Επιτροπή ότι στα μέσα Μαρτίου θα είστε απολύτως έτοιμοι. Θα έχουν εκδοθεί οι τριάντα υπουργικές αποφάσεις. Θα έχουν περάσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας τα τρία προεδρικά διατάγματα.
Πρώτος εύχομαι όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα. Ζούμε σε μία κρίσιμη φάση για την ελληνική οικονομία και χρειαζόμαστε έναν επενδυτικό νόμο, ο οποίος να ωθήσει την ελληνική οικονομία προς τα εμπρός. Όμως, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τις αντίστοιχες διακηρύξεις για την απλούστευση της ίδρυσης εταιρειών -δεν έχει ενεργοποιηθεί ο νόμος αυτός- τις διακηρύξεις για ενεργοποίηση διαφόρων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», που, επίσης, παρά τις δηλώσεις, ακόμα και τώρα μένει στη σφαίρα της θεωρίας, κρατάμε κάποιες επιφυλάξεις. Και πραγματικά, σας καλούμε να κινηθείτε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα για να μην καθυστερήσει και άλλο η έναρξη της εφαρμογής των διατάξεων αυτού του νόμου.
Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να είμαστε δίκαιοι. Υπάρχουν επιμέρους ρυθμίσεις οι οποίες αντανακλούν τη φιλοσοφία του παλαιότερου και καταργηθέντος νόμου. Υπάρχουν ρυθμίσεις, στις οποίες γίνονται δεκτές και δικές μας προτάσεις, είτε παλαιότερες προτάσεις είτε προτάσεις που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή. Τα φορολογικά κίνητρα ήταν ιδέα που προβλήθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία στις προτάσεις της για την οικονομία της 7ης Ιουλίου. Οι ενισχύσεις των επενδύσεων που γίνονται μέσα σε επιχειρηματικά πάρκα ήταν και δική μας πρόταση, κατατεθειμένη, μάλιστα, στη Βουλή εδώ και έξι μήνες. Η ρύθμιση να ωφελούνται περισσότερο οι εκάστοτε μειονεκτούσες περιοχές, η έμφαση στις νησιωτικές περιοχές, όλα αυτά ήταν και δικές μας προτάσεις και επομένως, δεν μπορούμε παρά να δηλώσουμε ξεκάθαρα σε όλα αυτά τη συμφωνία μας.
Υπάρχει, όμως, μια σειρά από άλλα ζητήματα, στα οποία αναφέρθηκαν προηγουμένως οι συνάδελφοι και δεν είναι ανάγκη να τα επαναλαμβάνω, που έχουμε ακόμα ισχυρές ενστάσεις. Ένα παράδειγμα που θέλω να σημειώσω από την πλευρά μου είναι ότι είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ των προβλεπομένων τύπων επιχειρηματικών σχεδίων. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι και πραγματικά, κανείς δεν ξέρει πού θα πρέπει να υποβάλει κάποιος επενδυτής το σχέδιό του, καθώς, αν δείτε πώς τα περιγράφετε, δημιουργούνται τεράστιες συγχύσεις.
Επειδή ο χρόνος μου τελειώνει, θέλω συμπερασματικά να πω ότι το κλίμα ευφορίας το οποίο επιχειρείτε να δημιουργήσετε δεν έχει κάποια αντανάκλαση στην πραγματικότητα. Και για να μην πολυλογώ, θα σας θυμίσω μόνον έναν αριθμό. Σύμφωνα με τις δικές σας προβλέψεις, το 2011 η ελληνική οικονομία θα έχει ύφεση 3%. Επομένως, μπορείτε να πανηγυρίσετε όσο θέλετε γι’ αυτό τον αναπτυξιακό νόμο, όμως, η πραγματικότητα είναι εδώ για να σας θυμίζει την αρνητική της πλευρά. Για να σας θυμίζει ότι με την πολιτική που έχετε ακολουθήσει, αντί να ωθείτε την ανάπτυξη, ουσιαστικά πυροδοτείτε την ύφεση.
Πώς να γίνει διαφορετικά, όταν αυξήσατε με τον περσινό φορολογικό νόμο την επιβάρυνση των επιχειρήσεων; Όταν καθυστερείτε τις πληρωμές του δημοσίου και δεν επιστρέφετε τον ΦΠΑ; Πανηγυρίσατε για το ότι δώσατε 70 εκατομμύρια ευρώ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, όταν τους χρωστάτε από το ΦΠΑ 500 εκατομμύρια. Στο ΕΣΠΑ έχετε πέσει στην κατάταξη του πίνακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με αυτό που παραλάβατε από εμάς. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει μειωθεί και η δραστηριότητα του ΤΕΜΠΜΕ έχει πέσει καμιά εικοσαριά φορές.
Επομένως, καλοί οι πανηγυρισμοί, καλή η επικοινωνιακή πολιτική.
Στην ουσία έχετε ένα πρόβλημα και παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, στρέψτε την προσοχή σας στην ουσία.
Ευχαριστώ πολύ.