…Χωρίς να εξωραΐζω την εικόνα, πιστεύω πως αν συνεχίσουμε την προσπάθεια με την ίδια αποφασιστικότητα, θα αφήσουμε πίσω μας οριστικά τα δύσκολα και από την επόμενη χρονιά θα περάσουμε πλέον σε μια νέα, θετική τροχιά. Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.
Και από αυτή την κρίση, ίσως προκύψει και κάτι καλό: ίσως γίνει αντιληπτό σε όλους πλέον πως το όνειρο για μια κοινωνία που δεν παράγει, που δεν είναι ανταγωνιστική και ζει με δανεικά, είναι εκτός πραγματικότητας σήμερα. Πρέπει να χτίσουμε γρήγορα μια νέα, υγιή παραγωγική βάση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση της καινοτομίας είναι κομβικής σημασίας. Διότι η καινοτομία κυρίως, αποτελεί την απάντηση στον ανταγωνισμό των χωρών χαμηλού παραγωγικού κόστους. Η λύση, δηλαδή, στο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας δεν είναι φυσικά να γίνουμε μια τριτοκοσμική χώρα, αλλά να δώσουμε έμφαση στην εξειδίκευση σε τομείς όπου η γνώση και η τεχνολογία, ξεπερνούν τα τυχόν μειονεκτήματα. Η καινοτομία είναι το κατεξοχήν μέσο για να αποκτήσουμε πρόσθετα συγκριτικά πλεονεκτήματα στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον…
«Κυρίες και Κύριοι,
Σήμερα, έχουμε εδώ μπροστά μας, ανθρώπους που έχουν προσπαθήσει σκληρά, που έχουν δημιουργήσει, που έχουν καινοτομήσει.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι η φωτεινή πλευρά της Ελλάδας.
Και μας εμπνέουν με το πάθος και τη δημιουργικότητά τους.
Διότι πέρα από την Ελλάδα της κρίσης, υπάρχει και η Ελλάδα των ανθρώπων που καινοτομούν, που πρωτοπορούν, που ανοίγουν νέους δρόμους.
Αυτή την Ελλάδα οφείλουμε να αναδείξουμε.
Ασφαλώς, η κατάσταση γύρω μας απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ιδεώδης.
Ωστόσο, ταξιδεύοντας με κόντρα τον άνεμο, τον τελευταίο καιρό έχουμε προσπαθήσει να προωθήσουμε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που είμαι βέβαιος πως θα πιάσουν τόπο.
Διότι πρώτα απ’ όλα, στέλνουν το μήνυμα πως η Ελλάδα αλλάζει και πως είναι αποφασισμένη να μπει ξανά στο στίβο του διεθνούς ανταγωνισμού.
Να ακολουθήσει το δρόμο που οδηγεί στην επιτυχία, στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη.
Επιτρέψτε μου να αναφέρω ενδεικτικά, μερικές από τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθήσαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης που δεν είναι στο χώρο της θεωρίας αλλά της πράξης.
1. Απελευθερώσαμε αγορές όπως: την αγορά για τα φορτηγά μικρού και μεγάλου τονάζ, τις μεταφορές σε σχέση με τις τουριστικές υπηρεσίες, το επάγγελμα του λογιστή, τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων.
2. Υιοθετήσαμε απλούστερες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις, επιτρέποντας σε περισσότερες επιχειρήσεις να πωλούν περισσότερα προϊόντα σε περισσότερα σημεία (π.χ: το βρεφικό γάλα πωλείται πλέον στα σούπερμαρκετ, και η τιμή του έπεσε 20-25%).
3. Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για μια σειρά από τεχνικά επαγγέλματα
4. Μειώσαμε σημαντικά το ελάχιστο κεφάλαιο ίδρυσης ΑΕ και ΕΠΕ.
5. Υιοθετήσαμε το νέο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων διπλασιάζοντας τις εκπτωτικές περιόδους και διευρύνοντας τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
6. Έχουμε θέσει σε εφαρμογή 25 δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών των εξαγωγών.
7. Ψηφίσαμε το νέο Επενδυτικό Νόμο που περιορίζει δραστικά τη γραφειοκρατία και θεσπίζει μια Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή.
Και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες:
Πρώτον: Με ικανοποίηση σημειώσαμε ότι η επιχειρηματική κοινότητα συμφωνεί με τις αλλαγές που παρουσιάσαμε. Αναθεωρούμε συνολικά, για πρώτη φορά, το πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, για ένα φιλικότερο επιχειρηματικό /επενδυτικό περιβάλλον.
Δεύτερον: Αλλάζουμε το εξαγωγικό μοντέλο της χώρας και δημιουργούμε έναν ενιαίο φορέα εξωστρέφειας, που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΟΠΕ και Invest in Greece.
Τρίτον: Αναπτύσσουμε την εθνική μας στρατηγική για τα logistics, με νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και συνέργειες -όπως π.χ. οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, οι αποκρατικοποιήσεις στο σιδηρόδρομο και οι συμβάσεις παραχώρησης χρήσης στα λιμάνια και τα περιφερειακά αεροδρόμια- για να γίνει η Ελλάδα μια πύλη εισόδου για την Ευρώπη.
Τέταρτον: Συγκροτούμε το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που θα συντελέσει και αυτό, ως ένα βαθμό, στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Πέμπτον: Κάνουμε μια οριζόντια παρέμβαση για την άρση των εμποδίων εισόδου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε 4 βασικούς τομείς της οικονομίας (τουρισμός, επεξεργασία τροφίμων, οικοδομικά υλικά και λιανεμπόριο), στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τον ΟΟΣΑ.
Όλα αυτά αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση προχώρησε και προχωρεί με ταχύτητα.
Και πράγματι: η προσπάθεια αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Ασφαλώς υπάρχουν δυσκολίες. Ταξιδεύουμε με φουρτούνα και είναι αναπόφευκτο να έχουμε κύματα μπροστά μας. Ωστόσο, έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής με το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος να είναι κοντά.
Ξεκίνησε να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και ο τουρισμός φέτος ξεπέρασε κάθε ρεκόρ.
Χωρίς να εξωραΐζω την εικόνα, πιστεύω πως αν συνεχίσουμε τη προσπάθεια με την ίδια αποφασιστικότητα, θα αφήσουμε πίσω μας οριστικά τα δύσκολα και από την επόμενη χρονιά θα περάσουμε πλέον σε μια νέα, θετική τροχιά.
Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.
Και από αυτή την κρίση, ίσως προκύψει και κάτι καλό:
ίσως γίνει αντιληπτό σε όλους πλέον πως το όνειρο για μια κοινωνία που δεν παράγει, που δεν είναι ανταγωνιστική και ζει με δανεικά, είναι εκτός πραγματικότητας σήμερα.
Πρέπει να χτίσουμε γρήγορα μια νέα, υγιή παραγωγική βάση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση της καινοτομίας είναι κομβικής σημασίας.
Διότι η καινοτομία κυρίως, αποτελεί την απάντηση στον ανταγωνισμό των χωρών χαμηλού παραγωγικού κόστους.
Η λύση, δηλαδή, στο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας δεν είναι φυσικά να γίνουμε μια τριτοκοσμική χώρα, αλλά να δώσουμε έμφαση στην εξειδίκευση σε τομείς όπου η γνώση και η τεχνολογία, ξεπερνούν τα τυχόν μειονεκτήματα.
Η καινοτομία είναι το κατεξοχήν μέσο για να αποκτήσουμε πρόσθετα συγκριτικά πλεονεκτήματα στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Φυσικά, δεν περιορίζεται στην τεχνολογία ούτε αφορά μόνον σε καινοτόμα προϊόντα ή μεθόδους παραγωγής.
Αντιθέτως, αναφέρεται επίσης και στις διαδικασίες και στο οργανωτικό – παραγωγικό μοντέλο, όλων των τομέων της οικονομίας: στη γεωργία, τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, τις τηλεπικοινωνίες, την τεχνολογία κ.α.
Για την ενίσχυση της καινοτομίας , λοιπόν, κομβικής σημασίας είναι η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020:
Θέλουμε το νέο ΕΣΠΑ να είναι διαφορετικό στη φιλοσοφία του.
Επί της ουσίας καινοτόμο, με έμφαση στην προώθηση της «έξυπνης εξειδίκευσης», της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας.
Με άλλα λόγια: να είναι ένα όχημα για την ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και καταλύτης για να ξαναγυρίσει η οικονομία μας σε τροχιά.
Κυρίες και Κύριοι,
Ο δρόμος για την ανάκαμψη είναι δύσκολος και ανηφορικός.
Η πατρίδα μας, βέβαια, διαθέτει φυσικούς πόρους, διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Ο μεγάλος πλούτος αυτής της χώρας, όμως, είναι οι ίδιοι οι άνθρωποί της:
Οι Έλληνες που έχουν φαντασία, κατάρτιση, διεθνείς παραστάσεις και δυναμισμό.
Αυτοί οι Έλληνες πρέπει να βγουν μπροστά.
Η πατρίδα μας χρειάζεται μιαν αλλαγή παραδείγματος.
Η νέα Ελλάδα δεν μπορεί να φτιαχτεί με παλιά υλικά.
Πρέπει να σκεφτούμε όλοι, λοιπόν, έξω από το παλιό πλαίσιο.
Πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας.
Να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με ένταση, σχέδιο και αποφασιστικότητα.
Έτσι μόνον θα τα καταφέρουμε.
Και η πατρίδα μας θα περάσει στην ανάκαμψη και σταδιακά, στην ανάπτυξη.
Με τις σκέψεις αυτές, συγχαίρω τους διοργανωτές του 2ου Διαγωνισμού «η Ελλάδα Καινοτομεί».
Και εύχομαι η αποψινή βράβευση να μην αποτελέσει απλώς την κορύφωση μιας προσπάθειας, αλλά ένα ενδιάμεσο σταθμό μιας μακράς πορείας από σημαντικές επιτυχίες.
Σας ευχαριστώ.»