Η Νέα Δημοκρατία από την ιδεολογία της είναι ένα κόμμα που στηρίζει την επιχειρηματικότητα. Και την εποχή που κάποιοι άλλοι θεωρούσαν το εμπόριο σχεδόν παρασιτική δραστηριότητα, εμείς εντάσσαμε δράσεις για το εμπόριο στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ναυτιλία και το εμπόριο είναι δύο δραστηριότητες ιστορικά συνδεδεμένες με του Έλληνες. Όπως είναι ο τραπεζικός τομέας με την Ελβετία. Όπως είναι η βαριά βιομηχανία με τη Γερμανία. Και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό ειδικά τώρα, που διανύουμε τη δυσκολότερη περίοδο για την ελληνική οικονομία στη μεταπολίτευση, που για πρώτη φορά βρισκόμαστε υπό την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Μέσα σε αυτή την κρίση, για να μη βυθιστούμε κι άλλο σε ύφεση, πρέπει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την επιχειρηματικότητα. Να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Και να λάβουμε μέτρα που θα βοηθήσουν στην αύξηση της κατανάλωσης. Για να μην οδηγηθούν σε «λουκέτα» οι επιχειρήσεις και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.
Η Νέα Δημοκρατία από νωρίς είπε ότι η ανάπτυξη είναι η μόνη διέξοδος για τον τόπο. Και παρουσίασε έγκαιρα 23 συγκεκριμένες αναπτυξιακές προτάσεις, χαμηλού ή μηδενικού δημοσιονομικού κόστους, που, εφόσον εφαρμοστούν χωρίς καθυστερήσεις, θα στείλουν ένα αναπτυξιακό μήνυμα στην αγορά και θα αποτρέψουν τον κίνδυνο να μπει η χώρα μας σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.
Για μας, το πρώτο που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ καθώς και του επενδυτικού νόμου. Ο επενδυτικός νόμος, τους τελευταίους κρίσιμους για την οικονομία μήνες είναι σε αναστολή. Οι δημόσιες επενδύσεις, που θεωρητικά θα αυξάνονταν, έχουν ήδη περικοπεί από 10,3 δις ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός σε 9,3 δις.
Στο ΕΣΠΑ, η Νέα Δημοκρατία είχε εξειδικεύσει το 100% των προγραμμάτων και είχε προχωρήσει στην προκήρυξη αρκετών επιχειρησιακών προγραμμάτων που θα τόνωναν την αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρέπει τα προγράμματα αυτά να ξεκινήσουν να υλοποιούνται, όπως πχ το πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, η πρωτοβουλία JEREMIE. Να σταματήσουν περιττές διαβουλεύσεις που το μόνο που κάνουν είναι να σπαταλούν πολύτιμο χρόνο και να βλάπτουν την αγορά, όπως έγινε με την ανούσια διαβούλευση για το πρόγραμμα «ψηφιακή σύγκλιση». Να προωθηθούν επίσης εκείνα τα προγράμματα που ήταν ήδη έτοιμα και στα οποία μπορεί να γίνει γρήγορη εκταμίευση με άμεσες θετικές επιπτώσεις στην αγορά, όπως είναι το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’οίκον». Είναι ένα πρόγραμμα πολύ σημαντικό για την τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου στο οποίο πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ιδεοληψίες που κινδυνεύουν να ναρκοθετήσουν το ΕΣΠΑ.
Παράλληλα, πρέπει να συσταθεί μια διυπουργική συντονιστική ομάδα κρούσης για το ΕΣΠΑ, που θα επικεντρώσει την προσοχή της στα μεγαλύτερα προβλήματα και θα επιδιώξει να δώσει λύσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στοχοδιαγράμματα. Και να επιδιωχθεί, σε συνεννόηση με την Κομισιόν, λόγω των ειδικών συνθηκών και για την ελάφρυνση του προϋπολογισμού να ανέλθει η κοινοτική χρηματοδότηση στο 100% του προϋπολογισμού για ορισμένα χρόνια, με αντίστοιχη αύξηση της εθνικής συμμετοχής κατά τα τελευταία χρόνια εφαρμογής του προγράμματος.
Πρέπει επίσης να προχωρήσουν τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ. Στην Α’ και Β’ φάση του προγράμματος –που έτρεξε το 2009- το Ταμείο χρηματοδότησε πάνω από 50.000 επιχειρήσεις με δάνεια που υπερβαίνουν τα 4,6 δισ. ευρώ. Δείτε τώρα και τη σύγκριση: Πέρυσι κατά την έναρξη της οικονομικής κρίσης και συγκεκριμένα την περίοδο από 1/1/2009 – 8/4/2009, είχαν ενισχυθεί πάνω από 27.000 επιχειρήσεις από το ΤΕΜΠΜΕ και το συνολικό ποσό των δανείων ξεπέρασε το ποσό των 3,2 δις ευρώ. Φέτος, την αντίστοιχη περίοδο της έντονης οικονομικής κρίσης, ενισχύθηκαν μόλις 1.961 επιχειρήσεις, με συνολικό ποσό δανείων μόλις 120 εκ. ευρώ. Σε ημερήσια βάση, την ίδια περίοδο πέρυσι ενισχύονταν κατά μέσο όρο 416 επιχειρήσεις, ενώ φέτος ενισχύονταν κατά μέσο όρο μόλις 29 επιχειρήσεις την ημέρα. Το ΠΑΣΟΚ, που πέρυσι έκανε κριτική, φέτος έριξε τη δραστηριότητα του ΤΕΜΠΜΕ15 φορές κάτω!!
Επίσης: Η κυβέρνηση, μετά από δική μας παρότρυνση, ανακοίνωσε εδώ και δυο μήνες δύο υποπρογράμματα του ΤΕΜΠΜΕ. Μόλις προχθές ενεργοποίησε το ένα με επιτόκιο euribor +6%. Επιτόκιο, δηλαδή, πολύ υπερδιπλάσιο από εκείνο που προέβλεπε το πρόγραμμα της ΝΔ (euribor +2,5%). Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Πέρα από την αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων που έχει στα χέρια του το κράτος, και που μπορούν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις, είναι εξίσου σημαντικό να προχωρήσουμε σε μια σειρά διαρθρωτικές αλλαγές, που θα δημιουργήσουν ένα πιο ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Χωρίς γραφειοκρατία και περιπλοκές.
Γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει πρόταση νόμου για την απλοποίηση της διαδικασίας και τη μείωση του κόστους της ίδρυσης επιχειρήσεων. Ήταν μια νομοθετική πρωτοβουλία που επεξεργαστήκαμε αρχικά ως κυβέρνηση. Μια πρωτοβουλία που, αν εφαρμοστεί, θα μειώσει το χρόνο και το κόστος που απαιτείται για την ίδρυση μιας επιχείρησης, μέσα από την απλοποίηση των διαδικασιών και την ίδρυση Υπηρεσίας-Μίας-Στάσης. Η πρότασή μας συζητήθηκε ήδη στη Βουλή και το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «παρών», δηλώνοντας πως θα φέρει τη δική του μέχρι τα τέλη Μαΐου. Ελπίζουμε να το κάνει χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Γιατί σ’αυτήν την κρίσιμη φάση, η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει.
Πρέπει επίσης να προχωρήσουμε και σε άλλες ριζικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Αλλαγές που θα δώσουν μια ώθηση στην ανάπτυξη και την αγορά:
Να ανοίξουν αγορές που παραμένουν κλειστές. Η απελευθέρωση των αγορών με βάση την αντίστοιχη ευρωπαϊκή εμπειρία, θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αγορές ενέργειας και μεταφορών. Όπως προκύπτει και από πρόσφατες εκθέσεις του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπολογίζεται ότι από το άνοιγμα των αγορών της ενέργειας και των μεταφορών μπορούμε να έχουμε θετική επίπτωση στο ΑΕΠ της τάξεως του 1%.
Να εφαρμοστεί η άρση του cabotage, ειδικά στην ακτοπλοϊα. Η άρση αυτή σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, θα δώσει ώθηση στον τουρισμό, που έχει πληγεί ιδιαίτερα λόγω της κρίσης, και θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο.
Να προχωρήσει το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, δίνοντας έμφαση σε αυτά που έχουν άμεση σχέση με το κόστος παραγωγής και διακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών. Μετά από διάλογο με τους ενδιαφερομένους και με βάση τα όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Είναι σημαντικό επίσης, μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, να σημειωθεί πως υποστηρίζουμε την ευελιξία στην αγορά εργασίας με την ταυτόχρονη θεσμοθέτηση κανόνων για να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι.
Αλλά και ένα φορολογικό πλαίσιο που δεν «πνίγει» την αγορά. Δυστυχώς, η κυβέρνηση επέλεξε να ρίξει μεγάλο μέρος από το βάρος της πολιτικής της για έξοδο από την κρίση στη φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ενώ έπρεπε να είχε φανεί πιο θαρραλέα στην περικοπή δαπανών και στην αύξηση των εσόδων με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ή με ιδιωτικοποιήσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Αντιθέτως, προτίμησε να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις, κάτι που λειτουργεί ως αντικίνητρο για την ανάπτυξη, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπ’όψιν το εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή μας.
Θα ήταν παράλειψη μου μιλώντας σε εμπόρους να μην αναφερθώ επίσης σε δύο θέματα που ξέρω ότι σας απασχολούν. Πρώτα απ΄όλα το παρεμπόριο. Είναι ένα φαινόμενο που νοθεύει τον ανταγωνισμό και τραυματίζει το υγιές εμπόριο. Οδηγεί σε λουκέτα πολλές υγιείς επιχειρήσεις, Δεν φτάνει μόνο ότι έχει ψηφισθεί εδώ και λίγα χρόνια ένας νόμος ο οποίος έχει τύχει καθολικής αποδοχής. Ο νόμος αυτός πρέπει και να εφαρμοστεί. Είναι χρέος της πολιτείας και όλων των αρμόδιων αρχών να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη, Η αδράνεια γύρω από αυτό το θέμα ζημιώνει δεκάδες χιλιάδες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το δεύτερο θέμα είναι οι συνεχείς ανεξέλεγκτες διαδηλώσεις στο κέντρο των πόλεων, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας. Όλοι αισθανόμαστε τις συνέπειες των μέτρων που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση. Όλοι καταλαβαίνουμε τις αντιδράσεις. Οφείλουμε όμως να αντιληφθούμε ταυτόχρονα ότι οι ακραίες εκδηλώσεις και τα επεισόδια ζημιώνουν ακόμα περισσότερο το ήδη πληττόμενο από την κρίση εμπόριο. Εμείς λέμε όχι στα ακραία φαινόμενα. Λέμε όχι σε κινήσεις που όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομία. Βάζουμε πάνω απ’όλα τη σύνεση, τη λογική, την εθνική αλληλεγγύη.
Η χώρα μας περνά δύσκολες ώρες, όλοι εσείς οι έμποροι αγωνιάτε για το μέλλον σας, το μέλλον των επιχειρήσεών σας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τα κοινά προβλήματα. Να αφήσουμε στην άκρη το λαϊκισμό, το δογματισμό, τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και να δράσουμε. Να προχωρήσουμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα και να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή. Κάθε μέρα που περνά χωρίς να υλοποιούνται συγκεκριμένα μέτρα είναι εις βάρος της χώρας μας. Με ενότητα και πίστη στις δυνατότητές μας μπορούμε να τα καταφέρουμε.