Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομιλία στην ημερίδα εργασίας για το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας

kx_omilia_imerida_ggb_28_2_2014…απόφαση της Κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων , ώστε να επιτύχουμε γρήγορα, τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί η Διϋπουργική Επιτροπή για τη Βιομηχανική Πολιτική, με τη συμμετοχή και του κλάδου της βιομηχανίας, όπου εξετάζονται οριζόντια όλα τα καυτά ζητήματα, όπως: 

 – η μείωση του ενεργειακού κόστους,

 – η προώθηση της έρευνας & της καινοτομίας,

 – η βελτίωση της χρηματοδότησης

– η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού

Θέλουμε να φτιάξουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο, που θα διαπερνά όλη τη Διοίκηση και θα συντονίζει τις δράσεις των Υπουργείων. Ήδη έχουμε μερικές θετικές εξελίξεις. Π.χ. ανακοινώσαμε την πολύ σημαντική συμφωνία που μειώνει το κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου κατά περίπου 15%. Είναι μια επιτυχία της κυβέρνησης και προσωπικώς του Πρωθυπουργού, που θα έχει άμεση αντανάκλαση τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις.

Έχει ακόμη παρουσιασθεί μια σειρά από άλλα μέτρα που μειώνουν περαιτέρω το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Επίσης, επίκειται και ευνοϊκή διευθέτηση για το θέμα των εργοδοτικών εισφορών. Όλα αυτά δεν αποτελούν μονάχα αυτονόητες  υποχρεώσεις της Πολιτείας έναντι της επιχειρηματικότητας. Διασφαλίζουν κυρίως τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

kx_omilia_imerida_ggb_28_2_2014«Κυρίες και Κύριοι,

Η βιομηχανία συνεισφέρει περίπου 10% στο ΑΕΠ, αλλά δοκιμάζεται σκληρά τόσο από διαχρονικές παθογένειες όσο και από τις συνέπειες της κρίσης.

Όμως είναι αναγκαίο να στηριχθεί διότι βιομηχανία σημαίνει απασχόληση, σημαίνει ανάκαμψη και ανάπτυξη για την Ελλάδα.

Από πλευράς Υπουργείου Ανάπτυξης, όλο αυτό το διάστημα που προηγήθηκε έγιναν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, όπως ήταν:

 • ο νέος Επενδυτικός νόμος, με την ίδρυση μιας Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής 
 • οι 25 δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές και ο νέος Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας 
 • ρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν την αγορά (καύσιμα, καταστήματα, δίδακτρα, φορτηγά κλπ) και ρυθμίσεις που προσαρμόζουν μια σειρά από τεχνικά επαγγέλματα στα ευρωπαϊκά δεδομένα

Επίσης έχουμε προωθήσει σημαντικές πολιτικές όπως:

 • ο σχεδιασμός για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, όπου για πρώτη φορά, το πρόγραμμα για την Επιχειρηματικότητα και την Ανταγωνιστικότητα, θα λάβει τους περισσότερους πόρους από κάθε άλλο 
 • ο νόμος-πλαίσιο που παρουσιάσαμε για τη συνολική αναθεώρηση και την απλοποίηση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων ο οποίος μειώνει άνω του 60% τα αναγκαία διαδικαστικά βήματα 
 • η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τα logistics ώστε να υποστηριχθεί η παραγωγική βάση και να γίνει η Ελλάδα πύλη εισόδου για την Ευρώπη- το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται άμεσα στη Βουλή 
 • η άρση των εμποδίων εισόδου και η ενίσχυση του ανταγωνισμού σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, ώστε να πέσουν επιτέλους οι τιμές και να στηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα σε τέσσερις τομείς: τρόφιμα, λιανικό εμπόριο, τουρισμό και οικοδομικά υλικά.

 

Από εκεί και πέρα, απόφαση της Κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων , ώστε να επιτύχουμε γρήγορα, τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί η Διϋπουργική Επιτροπή για τη Βιομηχανική Πολιτική, με τη συμμετοχή και του κλάδου της βιομηχανίας, όπου εξετάζονται οριζόντια όλα τα καυτά ζητήματα, όπως:

 • η μείωση του ενεργειακού κόστους,
 • η προώθηση της έρευνας & της καινοτομίας,
 • η βελτίωση της χρηματοδότησης
 • η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού

Θέλουμε να φτιάξουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο, που θα διαπερνά όλη τη Διοίκηση και θα συντονίζει τις δράσεις των Υπουργείων. 

Ήδη έχουμε μερικές θετικές εξελίξεις.

Π.χ. ανακοινώσαμε την πολύ σημαντική συμφωνία που μειώνει το κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου κατά περίπου 15%

Είναι μια επιτυχία της κυβέρνησης και προσωπικώς του Πρωθυπουργού, που θα έχει άμεση αντανάκλαση τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις.

Έχει ακόμη παρουσιασθεί μια σειρά από άλλα μέτρα που μειώνουν περαιτέρω το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Επίσης, επίκειται και ευνοϊκή διευθέτηση για το θέμα των εργοδοτικών εισφορών.

Όλα αυτά δεν αποτελούν μονάχα αυτονόητες  υποχρεώσεις της Πολιτείας έναντι της επιχειρηματικότητας.

Διασφαλίζουν κυρίως τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Παράλληλα, θέλω να σας μεταφέρω πως υπάρχει μομέντουμ για τη Βιομηχανική Πολιτική και στην Ευρώπη. 

Όλοι έχουν αντιληφθεί τη σημασία μιας νέας προσέγγισης για τη βιομηχανία ώστε η Ευρώπη να αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση.

Γι’ αυτό επιδιώκουμε κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Ελληνικής Προεδρίας, να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο σημαντικές αποφάσεις.

Τον Μάρτιο η Βιομηχανική Πολιτική θα βρίσκεται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής , ενώ το Μάιο διοργανώνουμε, το  Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας πάλι με θέμα τη Βιομηχανική Πολιτική.

Θέλουμε να επιτύχουμε αποφάσεις  που θα λύσουν στη συνέχεια τα χέρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής  και του Συμβουλίου, σε σχέση με τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι σαφές πως η βιομηχανία έχει ξεκινήσει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Και αυτό που είναι εξίσου σαφές είναι πως για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

Αυτή είναι η τάση στην Ευρώπη.

Αυτή είναι και η επιλογή της Κυβέρνησης.

 • Τι επιδιώκουμε λοιπόν με αυτό το εργαστήριο;

Θέλουμε να πάψει οριστικά να θεωρείται η  συνεργασία πολιτείας-βιομηχανίας είτε ευκαιριακή είτε δύσκαμπτη.

Επιτρέψτε μου να τονίσω πως έχουμε ήδη αποδείξει πως μπορούμε να τα καταφέρουμε: στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ο δίαυλος επικοινωνίας που αναπτύξαμε, έχει ήδη δώσει θετικά αποτελέσματα.

Θυμίζω π.χ. την προετοιμασία που έγινε για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων στις επιχειρήσεις και τα logistics.

Το ίδιο ισχύει και για το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ.

Θέλουμε να εξασφαλίσουμε πως η μεταξύ μας λειτουργική σχέση θα είναι διαρκής, θα είναι θεσμικώς αναγνωρισμένη, αλλά και ευέλικτη.

Αυτό το εργαστήριο αποσκοπεί στο να ευθυγραμμίσουμε όλες τις ενέργειές μας με στόχο τη συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.

Και για να γίνω πιο σαφής: συνολικός στόχος είναι να βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας ταχύτερα από τις ανταγωνιστικές προς εμάς χώρες.

 • Τι περιμένουμε από το εργαστήριο αυτό άμεσα:

Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι η δημιουργία ενός οδικού χάρτη, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Κυβέρνησης, αλλά και τις προτεραιότητες και τα μέσα που προτείνει η ίδια η βιομηχανία.

Διότι υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία δεν αρκεί η προσπάθεια της Κυβέρνησης είτε στο εσωτερικό είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπάρχουν ζητήματα όπου η βιομηχανία θα πρέπει είτε να κινηθεί μόνη είτε σε στενή συνεργασία με εμάς π.χ. για την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόκειται για ζητήματα που απλώνονται σε έναν ορίζοντα και προϋποθέτουν συνεχή επαγρύπνηση και συντονισμό.

Επομένως, το εργαστήριο αυτό δεν πρόκειται να είναι μια και έξω.

Αντιθέτως: είναι η αρχή μιας ομαδικής προσπάθειας, η αρχή μιας πορείας που θα έχει συνέχεια.

 • Τι θα ακολουθήσει, λοιπόν;

Το προϊόν της δουλειάς αυτού του εργαστηρίου, θα τύχει επεξεργασίας από τους εμπλεκόμενους εντός των επομένων εβδομάδων.

Από εκεί και πέρα -και αφού προηγηθεί η σχετική ενημέρωση προς όλουςθα υπάρξει νέα συνάντηση ώστε οι επιλεγείσες στρατηγικές να αναλυθούν σε επιμέρους πλάνα δράσης.

Θέλω να τονίσω προς όλες τις κατευθύνσεις πως μας ενδιαφέρει τόσο ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός όσο και να επιτύχουμε μερικές “γρήγορες νίκες” που θα αντιστρέψουν το κλίμα και θα εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη προς την ελληνική βιομηχανία.

Σε ό,τι μας αφορά, σας διαβεβαιώνω πως είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με ταχύτητα και υπευθυνότητα, αγνοώντας το πολιτικό κόστος.

Διότι η προσπάθεια που κάνουμε δεν είναι η προσπάθεια ενός υπουργείου ή μιας Κυβέρνησης.

Είναι μία εθνική μάχη που δίνουμε για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Με τις σκέψεις αυτές, σας εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στις εργασίες σας. Σας ευχαριστώ».Μετάβαση στο περιεχόμενο