Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομιλία στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας «Game changers – Generation we»

kx_omilia …η στόχευσή μας είναι σε σημαντικό βαθμόπρος τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό δεν γίνεται μονάχα επειδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δοκιμάζονται πολύ εν μέσω κρίσης, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν θεμελιώδη άξονα της ελληνικής οικονομίας. Γίνεται επίσης, γιατί πιστεύουμε στο μέλλον τους και στο ρόλο που μπορούν να επιτελέσουν. Να συντελέσουν, δηλαδή, στην αύξηση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, πιστεύουμε ιδίως στις νέες εμπορευματοποιημένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως λέγονται, που θα είναι ευέλικτες, θα έχουν υψηλό βαθμό εξειδίκευσης και εξωστρέφεια. Που είναι μάλιστα και απολύτως συμβατές με τη δομή της ελληνικής κοινωνίας. Ο στόχος είναι εφικτός: αρκεί να αναλογιστούμε πως για αυτό δεν απαιτούνται τεράστια κεφάλαια επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα διαθέτει πάρα πολλούς νέους με κατάρτιση, γνώση και φαντασία. Αυτό δεν το λέω μόνον εγώ: το καταγράφουν έλληνες και ξένοι αναλυτές καθώς και η Mc Kinsey, σε σχετική έκθεσή της το Μάρτιο. Οι τομείς που θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν μπορούν να είναι π.χ. ο τουρισμός, η ανάπτυξη λογισμικού και η υψηλής ποιότητας πρωτογενής παραγωγή κ.α.  Και πραγματικά, σκεφτείτε: τα πιο εντυπωσιακά, επιχειρηματικά success stories που γνωρίζουμε στον τόπο μας είναι ως επί το πλείστον τέτοιες επιχειρήσεις. Από το «Τaxibeat» και τις μικρές πρότυπες ξενοδοχειακές μονάδες στην Μακεδονία μέχρι το παρθένο κρητικό ελαιόλαδο που εξάγεται απευθείας σε επιλεγμένα εστιατόρια στην Ευρώπη.  Αυτή είναι –νομίζω- μία από τις πιο ελπιδοφόρες προοπτικές για τα νέα παιδιά

 

Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα, ανάμεσά σας, ανάμεσα σε ανθρώπους της επιχειρηματικότητας, της  προκοπής και της δημιουργίας. Ιδίως μάλιστα ανάμεσα σε νέους ανθρώπους που με δυναμισμό και φαντασία, ξεκινούν τώρα τις επιχειρήσεις τους, σε πείσμα των καιρών. Χαίρομαι μάλιστα περισσότερο όταν βλέπω πως βγαίνει μπροστά πλέον η γενιά της χιλιετίας, όπως αποκαλείται αυτή η γενιά, με σκοπό να γυρίσει το «παιχνίδι» ,να αλλάξει με όραμα και καινοτόμο πνεύμα τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ή γίνεται κάτι. Όπως περιγράφει και ο φετινός τίτλος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο αυτό. Γιατί η κρίση είναι παρούσα σε όλα τα επίπεδα: η διεθνής οικονομία δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επίσης, παρά τα σημαντικά βήματα που έκανε, εμφανίσθηκε συχνά να τρέχει σχεδόν «λαχανιασμένη» πίσω από τις εξελίξεις και τώρα, προκειμένου να μη διαλυθεί, πρέπει γρήγορα να κινηθεί προς την πραγματική ενοποίηση. Και από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα βιώνει μία τρομακτική κρίση και ύφεση που έχει επιβαρύνει με τεράστιες θυσίες τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

 Η πατρίδα μας, όμως, πέρα από την αρνητική διεθνή συγκυρία, έχει να αντιμετωπίσει και τις διαχρονικές της παθογένειες: τον κρατισμό και το λαϊκισμό. Θέλαμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές. Θέλαμε θέσεις εργασίας χωρίς επιχειρήσεις. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να συνεχισθεί.  Τα εύκολα λόγια τελείωσαν μαζί με τα εύκολα δανεικά. Το μεγάλο, σπάταλο κράτος απέτυχε, όπως αποδείχθηκε. Γιατί καμία δημόσια υπηρεσία, κανείς κεντρικός σχεδιασμός δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δημιουργικότητα και την εργατικότητα του κάθε ενός ξεχωριστά. Και βέβαια, κανένα κοινωνικό επίδομα δεν είναι αποτελεσματικότερο από μία νέα θέση εργασίας.

Το Δημόσιο , άλλωστε, είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.  Ούτε οι πολιτικές με έμφαση στην κατανάλωση μπορούν να αποδώσουν –και αυτό φάνηκε. Η Ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, εξωστρεφής, φιλική στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, όπως έχει πει κατ’ επανάληψη και ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Να στραφεί δηλαδή στην παραγωγή και την παραγωγικότητα. Η δική μας η γενιά οφείλει να κάνει πράξη αυτήν την προσπάθεια με όπλα την εργατικότητα, τις εμπειρίες και τις ιδέες της. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό: αρκεί να  προσαρμόσουμε και να εφαρμόσουμε και εδώ τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Το κράτος οφείλει να κάνει δύο πράγματα: αφενός να άρει όλα τα εμπόδια και τις στρεβλώσεις για τον ανταγωνισμό και αφετέρου να δημιουργήσει τις υποδομές και τις συνθήκες που μπορούν να υποστηρίξουν την επιχειρηματικότητα.

Και εμείς εργαζόμαστε στην κατεύθυνση αυτών των διαρθρωτικών αλλαγών, με βάση τον σχεδιασμό μας. Και έχουμε ήδη αποτελέσματα. Καταλαβαίνω, βέβαια, πως το βάρος της προσοχής πέφτει μοιραία πάνω στα επώδυνα μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν προχωρούμε.

Η Ελλάδα, μέρα με τη μέρα, με τις θυσίες των πολιτών της, αλλά και τη δουλειά που γίνεται, ανακτά την αξιοπιστία της. Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από τις επίσημες θέσεις των εταίρων μας όσο και από τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται τώρα σχετικά με την παροχή της δόσης και την επιμήκυνση του προγράμματος. Επίσης, η εικόνα της πατρίδας μας, ως επιχειρηματικού προορισμού, αλλάζει σταδιακά.  Στην ετήσια έκθεση “Doing Business η Παγκόσμια Τράπεζα ανέβασε την Ελλάδα, 22 θέσεις στη συνολική κατάταξη για το 2013.  Αναγνωρίζοντας την ελληνική οικονομία ως μία από τις 10 με τη μεγαλύτερη βελτίωση στον πλανήτη. Πρέπει να προχωρήσουμε έτσι. Γιατί, η ανάκτηση της αξιοπιστίας είναι θεμελιώδης προϋπόθεση επιτυχίας. Μόνο με την αλληλεγγύη των εταιρών μας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών θα τα καταφέρουμε. 

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφέρω μερικές από τις δράσεις μας που σας αφορούν άμεσα. Η πολιτική μας κινείται σε δύο άξονες: πρώτον στην ενίσχυση της ρευστότητας και δεύτερον στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. 

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας, αναπτύσσουμε τέσσερις βασικές πρωτοβουλίες:

Πρώτον, σε συμφωνία με την ΕΤΕπ, δημιουργήσαμε ένα νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό, ύψους 1 δις ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μόλις προχθές κάναμε τις σχετικές ανακοινώσεις με τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ.

 

Δεύτερον, αποδεσμεύουμε κονδύλια ύψους 440 εκ ευρώ  επίσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εκτιμούμε ότι εντός του μηνός θα αρχίσουν να πέφτουν τα πρώτα χρήματα στην αγορά.

 

Τρίτον, ενεργοποιήσαμε το ΕΤΕΑΝ: με την αναδιάρθρωση των δανείων που έχουν ήδη δοθεί και το πρόγραμμα εγγύησης για την έκδοση εγγυητικών επιστολών. Επίσης, ξεμπλοκάρουμε κονδύλια περί τα 700 εκ. ευρώ και εφαρμόζουμε το νέο πρόγραμμα χορήγησης κεφαλαίων κίνησης. Όλα αυτά έγιναν προς ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων μια σειρά γραφειοκρατικών ρυθμίσεων.

 

Τέταρτον, επιταχύνουμε το ρυθμό απορρόφησης του ΕΣΠΑ που είναι μεν άνω του κοινοτικού μέσου όρου, αλλά το πρώτο εξάμηνο του 2012, λόγω πολιτικής αστάθειας, ήταν μειωμένος. Εμείς έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους και προχωρούμε για να τους πετύχουμε.

 

Συγκεκριμένα:

Απλοποιούμε τις διαδικασίες ένταξης στο ΕΣΠΑ, με περιορισμό των διαδικασιών και των υπογραφών κατά 60%.

 

Αναθεωρούμε τα προγράμματα της τρέχουσας περιόδου 2007-2013, για να μεταφέρουμε πόρους από προγράμματα με μικρή απορροφητικότητα σε προγράμματα για την απασχόληση των νέων και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

-Και επίσης: Για τη νέα προγραμματική περίοδο, 2014-2020 καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να λάβει η Ελλάδα το μεγαλύτερο δυνατό πακέτο ενίσχυσης. Ταυτόχρονα, προετοιμαζόμαστε για το νέο ΕΣΠΑ που θα έχει μία καινούρια φιλοσοφία. Η νέα Προγραμματική Περίοδος, σε αντίθεση με την παρούσα, δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις λεγόμενες soft actions: την καινοτομία, την τεχνολογία, την έξυπνη εξειδίκευση κ.α. Το ζήτημα είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον της εθνικής οικονομίας και η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόκληση.

 

Θέλω να σημειώσω το εξής. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε η στόχευσή μας είναι σε σημαντικό βαθμό προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό δεν γίνεται μονάχα επειδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δοκιμάζονται πολύ εν μέσω κρίσης, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν θεμελιώδη άξονα της ελληνικής οικονομίας. Γίνεται επίσης, γιατί πιστεύουμε στο μέλλον τους και στο ρόλο που μπορούν να επιτελέσουν. Να συντελέσουν, δηλαδή, στην αύξηση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης.

  Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, πιστεύουμε ιδίως στις νέες εμπορευματοποιημένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως λέγονται, που θα είναι ευέλικτες, θα έχουν υψηλό βαθμό εξειδίκευσης και εξωστρέφεια. Που είναι μάλιστα και απολύτως συμβατές με τη δομή της ελληνικής κοινωνίας. Ο στόχος είναι εφικτός: αρκεί να αναλογιστούμε πως για αυτό δεν απαιτούνται τεράστια κεφάλαια επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα διαθέτει πάρα πολλούς νέους με κατάρτιση, γνώση και φαντασία. Αυτό δεν το λέω μόνον εγώ: το καταγράφουν έλληνες και ξένοι αναλυτές καθώς και η Mc Kinsey, σε σχετική έκθεσή της το Μάρτιο. Οι τομείς που θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν μπορούν να είναι π.χ. ο τουρισμός, η ανάπτυξη λογισμικού και η υψηλής ποιότητας πρωτογενής παραγωγή κ.α.  Και πραγματικά, σκεφτείτε:  τα πιο εντυπωσιακά, επιχειρηματικά success stories που γνωρίζουμε στον τόπο μας είναι ως επί το πλείστον τέτοιες επιχειρήσεις. Από το «Τaxibeat» και τις μικρές πρότυπες ξενοδοχειακές μονάδες στην Μακεδονία μέχρι το παρθένο κρητικό ελαιόλαδο που εξάγεται απευθείας σε επιλεγμένα εστιατόρια στην Ευρώπη.  Αυτή είναι –νομίζω- μία από τις πιο ελπιδοφόρες προοπτικές για τα νέα παιδιά.

 

Η στόχευσή μας ,επομένως είναι διττή: αποσκοπούμε και στην προσέλκυση των μεγάλων επενδύσεων , αλλά ταυτόχρονα και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων . Για να γίνουν, όμως πράξη οι στόχοι μας πρέπει εμείς να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Να  αρθούν τα εμπόδια εισόδου, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να λειτουργήσει ομαλά η αγορά.

 

Έτσι, αναπτύσσουμε τις εξής διαρθρωτικές αλλαγές. Που αποτελούν το δεύτερο άξονα της πολιτική μας. Μεταξύ άλλων:

  • Διαμορφώσαμε το νέο πλαίσιο για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις, που προβλέπει -με την ίδρυση μία κατ’ ουσίαν Κεντρική Αδειοδοτικής Αρχής- απλοποίηση των διαδικασιών,  μεγαλύτερη ταχύτητα και διαφάνεια. Ευελπιστούμε πως αυτό θα δώσει μία σημαντική ώθηση. Και πως θα δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να έρθουν στη χώρα μεγάλες επενδύσεις όπως η προχθεσινή μεταξύ της Hewlett Packard, της Cosco και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που έχει πολύπλευρες θετικές επιπτώσεις στην οικονομία. 
  • Προχωρά, επιπλέον, η αξιοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων για να γίνουν από απλοί διάδρομοι προσγείωσης-απογείωσης,  τοπικοί πόλοι ανάπτυξης . Η προσπάθεια αυτή θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό και θα ξεκινήσει στις αρχές του 2013. 
  • Επίσης, κάνουμε τις αναγκαίες ρυθμιστικές κινήσεις για να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις των εποπτευόμενων από εμάς οργανισμών. Και εδώ θέλω να τονίσω: το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων δεν είναι μόνον ταμειακό. Το κράτος απέτυχε ως επιχειρηματίας. Πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω και να αφήσει τον ιδιωτικό τομέα να λειτουργήσει. Μόνο έτσι θα έχουμε νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις. 
  • Παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας για την διευκόλυνση των εξαγωγών με συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την απλούστευση των διαδικασιών, των τελωνειακών και προ-τελωνειακών ελέγχων. Μειώνουμε σταδιακά το κόστος και το χρόνο εκτέλεσης σε περισσότερο Στόχος μας είναι έως το 2015 η αύξηση κατά 10% της αξίας των εξαγωγών, η αύξηση  του ΑΕΠ κατά 1,7% και η δημιουργία 80.000 νέων θέσεων εργασίας. 
  • Μειώσαμε τα διοικητικά βάρη των επιχειρήσεων. Μόνο τους τελευταίους μήνες υιοθετήσαμε νέες, απλούστερες υγειονομικές και αγορανομικές διατάξεις. Ψηφίσαμε την ειδική πρόβλεψη για τα προτυποποιημένα καταστατικά εταιριών. Ιδίως για να στηρίξουμε τα startups και γενικώς για να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία. Και απλοποιήσαμε τη διαδικασία αδειοδότησης για μια σειρά από τεχνικά επαγγέλματα.

 

Και ταυτόχρονα με όλα αυτά , αποσκοπούμε στην προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογίας, με στοχευμένες δράσεις όπως: 

α) τη δημιουργία ενός μηχανισμού για τα σχετικά κοινοτικά προγράμματα που θα δίνει  προτεραιότητα στις επιχειρηματικές εκείνες πρωτοβουλίες που προωθούν την καινοτομία σε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας (κλαδική προσέγγιση).  

β) τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι το venture capital. Στο σημείο αυτό θέλω επίσης να σημειώσω πως χθες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τέτοια ταμεία, στο πλαίσιο της Κοινοτικής πρωτοβουλίας JEREMIE, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ επιχειρήσεις στους τομείς Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Συγκεκριμένα, ενισχύονται νέες και νεοιδρυόμενες επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων με κονδύλια συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ στα οποία θα προστεθούν και ιδιωτικά κεφάλαια. Οι πρώτες επενδύσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί αναμένονται τον επόμενο μήνα. Υπάρχει στενή συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης και του EIF, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη δημιουργία νέων επενδυτικών κεφαλαίων σποράς

γ) Προωθούμε την κουλτούρα της καινοτομικής επιχειρηματικότητας: με τακτικούς διαγωνισμούς αριστείας

Και βεβαίως, την υποστήριξη μέσω υποδομών δια της νέας Ευρυζωνικής στρατηγικής για τη μέγιστη κάλυψη του πληθυσμού, σημειώνω εδώ πως ήδη ο σχεδιασμός για την Περιφερειακή Ευρυζωνική Στρατηγική, το rural broadband, προχωρά και θα κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις αρκετά σύντομα.

 

Κυρίες Και Κύριοι,

 Δεν έχουμε αυταπάτες. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή κρίση και εμείς από πλευράς μας φτιάχνουμε τα «οχυρωματικά έργα», βάζουμε τα θεμέλια δηλαδή, για να επιστρέψει η χώρα στο δρόμο της ανάκαμψης και σταδιακά, της ανάπτυξης.

Οι θυσίες του ελληνικού Λαού, πρέπει να πιάσουν τόπο. Για να κρατηθεί η χώρα όρθια μέσα στην Ευρώπη. Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και άλλοτε ο τόπος δοκιμάσθηκε, και άλλοτε πέρασε μεγάλες δοκιμασίες, αλλά τα κατάφερε χάρη στη δουλειά και τις αστείρευτες δυνατότητες των ανθρώπων μας. 

Ναι, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και η κρίση αυτή μπορεί να μας οδηγήσει και σε μια νέα εθνική αυτογνωσία. Να γίνει κατανοητό πως το Δημόσιο δεν μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και πως το όνειρο για μια κοινωνία που θα ζει με δανεικά, δεν έχει θέση στη σημερινή πραγματικότητα. 

Ο δρόμος για την ανάκαμψη είναι πολύ δύσκολος και ανηφορικός. Η πατρίδα μας ,βέβαια, διαθέτει φυσικούς πόρους, διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ο μεγάλος πλούτος αυτής της χώρας, όμως, είστε εσείς: άνθρωποι με κατάρτιση, διεθνείς παραστάσεις και δυναμισμό. Για να αλλάξει η χώρα, πρέπει να βγει μπροστά η δική μας γενιά. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι: οι πολιτικοί, οι φορείς, ο επιχειρηματικός κόσμος και η κοινωνία των πολιτών. Και πρώτα από όλους πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι. Η πατρίδα μας χρειάζεται μιαν αλλαγή παραδείγματος. Η νέα Ελλάδα δεν μπορεί να φτιαχτεί με παλιά υλικά. Αλλά μονάχα με το μόχθο και τις ιδέες της γενιάς αυτής. Με το μόχθο εκείνου που σήμερα παλεύει να στήσει μια καινοτόμο επιχείρηση με ένα λάπτοπ στο δωμάτιό του. Και με τις σύγχρονες ιδέες των νέων ανθρώπων που στελεχώνουν τις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις

Αυτή τη στιγμή δίνουμε μια μάχη. Μια μάχη για την επιβίωση της Ελλάδα, αλλά και για την προοπτική της. Και θα την κερδίσουμε μονάχα αν διαγράψουμε το κακό παρελθόν. Αν σκεφτούμε έξω από το παλιό πλαίσιο. Εάν υπερβούμε τους εαυτούς μας. Είναι η μάχη της γενιάς μας. Και αυτή τη μάχη οφείλουμε να τη δώσουμε με δυναμισμό, φαντασία, υπευθυνότητα και εθνική ενότητα. Γιατί μόνον έτσι θα την κερδίσουμε.

Με τις σκέψεις αυτές, θέλω  να σας ζητήσω να δείτε τα αποψινά βραβεία όχι μόνο ως επιστέγασμα προσφοράς.  Αλλά και ως μία αφετηρία η προσφορά αυτή να συνεχιστεί και να ενταθεί.  Συνδράμοντας τη χώρα στη μεταρρυθμιστική της πορεία. Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο