…Όλες οι εκθέσεις που δημοσιεύονταν μέχρι πρόσφατα, σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα, κατέγραφαν πως η Ελλάδα ήταν στην πραγματικότητα μια χώρα χωρίς ανταγωνιστικότητα, διότι πολύ απλά ήταν μια χώρα σχεδόν σοβιετική. Μια χώρα που ανήκε μεν στη Δύση εν ευρεία εννοία, αλλά στην πραγματικότητα είχε μια σειρά από προστατευτισμούς, προστατευτικά εμπόδια τα οποία δεν την έκαναν καθόλου φιλική στην επιχειρηματικότητα.
Πολλές επαγγελματικές ομάδες κέρδιζαν με πιέσεις στο πολιτικό σύστημα τις δικές τους μικρές νίκες και όλοι μαζί στη συνέχεια χάναμε τον πόλεμο της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης. Διότι όλα αυτά τα εμπόδια εισόδου στην αγορά, στο τέλος απέτρεπαν τους επενδυτές να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα και πήγαιναν σε χώρες της ευρύτερης περιοχής μας.
Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που καλούμαστε να επιλύσουμε με τη συνεργασία που σήμερα ξεκινάμε με τον ΟΟΣΑ. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, του προστατευτισμού, του κρατισμού και των στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας…
«Κυρίες και κύριοι όταν κάποιος αναλύει γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ, γιατί η Ελλάδα έφτασε μέχρι εδώ, καταλήγει νομίζω σε δυο συμπεράσματα:
Το πρώτο, έχει να κάνει με το πρόβλημα του μεγάλου ελλείμματος και του χρέους και το δεύτερο με το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που είχε και εξακολουθεί, σε ένα βαθμό, να έχει η ελληνική οικονομία.
Όσον αφορά στο πρώτο θέμα, στο έλλειμμα και στο χρέος, ξέρετε ότι γίνεται μια σημαντική προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής με θυσίες των Ελλήνων πολιτών, ιδιαίτερα των φτωχότερων και των επιχειρήσεων.
Η πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι μια πορεία με αναταράξεις, χωρίς καμία αμφιβολία. Με δυσκολίες. Μια από τις τελευταίες δυσκολίες βιώσαμε το τελευταίο πεντάμηνο, στην προσπάθεια να πείσουμε τους εταίρους μας και δανειστές μας ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει αυτή την πορεία μαζί τους και να μην βρεθεί εκτός Ευρωζώνης.
Και αυτή ήταν και η προστιθέμενη αξία της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ του Eurogroup και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ότι δηλαδή η Ελλάδα σταματάει να είναι μια ειδική περίπτωση με μια ειδική μεταχείριση. Όλοι οι εταίροι της Ευρωζώνης είναι πια στο ίδιο πλοίο, χωρίς καμία αμφιβολία η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να έχει κάποια προβλήματα, δεν τα κρύβει άλλωστε κανείς. Όλοι μιλούν για μια βήμα προς βήμα επίλυση των προβλημάτων της Ευρωζώνης αλλά η Ελλάδα θα επιλύει τα προβλήματά της μαζί με τους άλλους, χωρίς να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος.
Εν τω μεταξύ, πρέπει να σημειώσουμε να το λέμε και στους εαυτούς μας να το λέμε και στους ξένους ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ήδη συγκεκριμένα αποτελέσματα. Στο τέλος της χρονιάς η Ελλάδα θα είναι ή η έκτη ή η έβδομη χώρα από πλευράς μικρότερου ελλείμματος, η 6η ή η 7η χώρα με το μικρότερο έλλειμμα στο σύνολο της Ευρωζώνης.
Αν σκεφτεί κανείς ποια πορεία έχει διανυθεί, καταλαβαίνει ότι είναι σημαντική η πρόοδος και η πρόοδος θα συνεχιστεί. Αυτή είναι η απόφαση του Πρωθυπουργού του Αντώνη Σαμαρά και της Κυβέρνησης. Αυτά ως προς το πρώτο εμπόδιο, το πρώτο πρόβλημα που έχει να κάνει με τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Ως προς το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας. Όλες οι εκθέσεις που δημοσιεύονταν μέχρι πρόσφατα, σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα, κατέγραφαν πως η Ελλάδα ήταν στην πραγματικότητα μια χώρα χωρίς ανταγωνιστικότητα, διότι πολύ απλά ήταν μια χώρα σχεδόν σοβιετική. Μια χώρα που ανήκε μεν στη Δύση εν ευρεία εννοία, αλλά στην πραγματικότητα είχε μια σειρά από προστατευτισμούς, προστατευτικά εμπόδια τα οποία δεν την έκαναν καθόλου φιλική στην επιχειρηματικότητα.
Πολλές επαγγελματικές ομάδες κέρδιζαν με πιέσεις στο πολιτικό σύστημα τις δικές τους μικρές νίκες και όλοι μαζί στη συνέχεια χάναμε τον πόλεμο της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης. Διότι όλα αυτά τα εμπόδια εισόδου στην αγορά, στο τέλος απέτρεπαν τους επενδυτές να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα και πήγαιναν σε χώρες της ευρύτερης περιοχής μας.
Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που καλούμαστε να επιλύσουμε με τη συνεργασία που σήμερα ξεκινάμε με τον ΟΟΣΑ. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, του προστατευτισμού, του κρατισμού και των στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας.
Με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε, το κέρδος που επιδιώκουμε είναι διττό. Αφ’ ενός ο πολίτης θα έχει πρόσβαση σε φθηνότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες και αγαθά που ειδικά εν μέσω κρίσης και εν μέσω μειώσεως των μισθών και των εισοδημάτων, είναι ιδιαίτερα αναγκαίο και αφ’ ετέρου θα ενισχυθούν οι υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν με σεβασμό στον καταναλωτή.
Με την άρση των εμποδίων επίσης εισόδου στην αγορά, με την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών για τη λειτουργία του ανταγωνισμού, οι νέοι που σήμερα αγωνιωδώς αναζητούν εργασία και αναγκάζονται σε πάρα πολλές περιπτώσεις να φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά. Μπορούν να δημιουργούνται καινούργιες ευκαιρίες γι’ αυτούς στην πατρίδα τους.
Κυρίες και κύριοι προφανώς στηριζόμαστε στη συνεργασία αυτή με τον ΟΟΣΑ, αλλά μέχρι να ξεπεράσουμε τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια στα οποία αναφέρθηκε προηγουμένως πολύ εύστοχα ο κ. Μανιτάκης για να υπογράψουμε ακόμη κι αυτή τη σύμβαση με τον ΟΟΣΑ εμείς από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια.
Κάθε εβδομάδα ανακοινώνουμε μέτρα τα οποία είναι συγκεκριμένα και έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται. Όσο κι αν η προσοχή είχε επικεντρωθεί στις ρυθμίσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας, για αυτονόητους λόγους, λόγω του ότι επηρέαζαν τους μισθούς και τα εισοδήματα, οι δικές μας ρυθμίσεις έχουν ξεκινήσει και παίρνουν σάρκα και οστά και αναγνωρίζονται από τους αρμόδιους παράγοντες της αγοράς.
- Πρώτα απ’ όλα, όλους αυτούς τους μήνες, μειώσαμε τα διοικητικά βάρη των επιχειρήσεων καθώς υιοθετήσαμε απλούστερες αγορανομικές διατάξεις που τις παρουσιάσαμε και απλούστερες υγειονομικές διατάξεις μαζί με το Υπουργείο Υγείας. Τώρα πια περισσότερες επιχειρήσεις μπορούν να πωλούν περισσότερα προϊόντα σε περισσότερα σημεία με λιγότερους περιορισμούς, θετικό για τις επιχειρήσεις θετικό για τον καταναλωτή.
- Έχουμε ξεκινήσει και μόνοι μας να εντοπίζουμε αρκετά από τα εμπόδια εισόδου στην αγορά σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο, έχει ολοκληρωθεί ένας κύκλος διαλόγου με τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και θα ανακοινώσουμε όταν είμαστε έτοιμοι και τις δικές μας ρυθμίσεις, διότι ο χρόνος επείγει. Όπως ξέρετε η Ελλάδα τρέχει εναντίον του χρόνου στην παρούσα φάση.
- Ανακοινώσαμε το προηγούμενο μήνα συγκεκριμένα μέτρα για την απελευθέρωση στη λιανική και την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς. Κάποια από τα μέτρα αυτά περιελήφθησαν στον πολυνόμο, κάποια άλλα για τις προσφορές για παράδειγμα συζητούνται από τον αρμόδιο Υφυπουργό τον κ. Σκορδά και εντός των ημερών θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις. Για την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς των εμπορικών καταστημάτων.
- Έχει ήδη δημιουργηθεί ένα καινούργιο απλούστερο κανονιστικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των τεχνικών επαγγελμάτων και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τα τεχνικά αυτά επαγγέλματα και αναφερόμαστε σε μια σειρά από επαγγέλματα.
- Ανακοινώσαμε συγκεκριμένες ρυθμίσεις, μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την αγορά των καυσίμων. Ρυθμίσεις, οι οποίες ξεκίνησαν να εφαρμόζονται ή θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
- Προωθείται το ζήτημα της αδειοδότησης των επιχειρήσεων από τα Επιμελητήρια.
- Ξεκινήσαμε συνεργασία και θα υπογράψουμε επισήμως την έναρξη συνεργασίας αυτής μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου με την Παγκόσμια Τράπεζα έτσι ώστε να εντοπιστούν προβλήματα σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα διεθνώς της ελληνικής οικονομίας. Προκειμένου σύντομα να υιοθετηθούν μια σειρά από παρεμβάσεις και σε αυτό τον τομέα.
- Επίσης, δημιουργήθηκε ένα συντονιστικό κέντρο για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει να παραγάγει συγκεκριμένα αποτελέσματα τα οποία νομίζω γίνονται αντιληπτά στους ασχολούμενους ιδιαίτερα με το λιανεμπόριο. Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια διότι ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα.
Γιατί γνωρίζουμε ότι χωρίς επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και μάλιστα υγιή επιχειρηματικότητα. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε, έχουμε επιβάλλει και πρόστιμα σε εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες υιοθέτησαν αθέμιτες πρακτικές και 1,5 ευρώ σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία για ενδοομιλικές συναλλαγές.
Στον προγραμματισμό μας εντάσσεται και το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων, το οποίο εντός των ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή. Το οποίο μεταξύ των άλλων προβλέπει και τη θέσπιση μιας κεντρικής αδειοδοτικής Αρχής. Κάτι αυτονόητο, το οποίο όμως δεν υπήρχε μέχρι τώρα. Όλοι οι υπάλληλοι όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών μαζεύονται στον ίδιο χώρο, προκειμένου να μην χάνεται χρόνος για τις αδειοδοτήσεις.
Και παράλληλα στον προγραμματισμό μας εντάσσεται και το σχέδιο για τη διευκόλυνση των εξαγωγών με τη μείωση των διοικητικών βαρών, σε συνεργασία με Ολλανδούς ειδικούς από το οποίο προσδοκούμε να έχουμε αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κατά 1,5% και δημιουργία 80.000 νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2015. Δεν είναι στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, είναι στοιχεία που βασίζονται σε μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το νέο πλαίσιο συνεργασίας που παρουσιάζουμε σήμερα από κοινού με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Πρόκειται ουσιαστικά για δυο δίδυμες συμβάσεις με τον ΟΟΣΑ. Μία δική μας, που αφορά αμιγώς την αγορά και μία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορά τη γραφειοκρατία, αλλά και την αγορά χωρίς καμία αμφιβολία, από όσα παρουσίασε προηγουμένως ο κ. Μανιτάκης.
Το δικό μας Υπουργείο θα συνεργαστεί με τον ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση αγκυλώσεων σε τέσσερις σημαντικούς για την ελληνική οικονομία τομείς: του τουρισμού, την επεξεργασία τροφίμων, τα οικοδομικά υλικά και το λιανεμπόριο.
Στόχοι μας είναι:
-η ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας,
– η βελτίωση των συνθηκών της οικονομικής ανάπτυξης,
– η αντιμετώπιση των συμπεριφορών που πλήττουν τον ανταγωνισμό,
– η ενθάρρυνση των επενδύσεων, η τόνωση των εξαγωγών,
– ο αποτελεσματικότερος ανταγωνισμός τιμών διότι μας ενδιαφέρει ο καταναλωτής και
– η ενίσχυση των επιλογών του καταναλωτή για τα αγαθά και τις υπηρεσίες.
Θέλουμε να είμαστε μια Κυβέρνηση των πολλών και των ανυπεράσπιστων, όχι των λίγων και των καλά οργανωμένων συντεχνιών.
Βασικό στοιχείο του προγράμματος αυτού, που πρέπει να τονίσουμε πως γίνεται με συμμετοχή ενός τρίτου ανεξάρτητου αντικειμενικού φορέα του ΟΟΣΑ, σπονδυλική στήλη του προγράμματος αυτού είναι ο οδηγός ανάλυσης συνθηκών ανταγωνισμού, η εργαλειοθήκη όπως λέγεται το ¨toolkit¨ του ΟΟΣΑ έτσι ώστε να χαρτογραφηθούν κατ’ αρχήν τα προβλήματα και να αξιολογηθούν υπερβολικές προστατευτικές ρυθμίσεις, όπως περιορισμοί στην έναρξη λειτουργίας νέων επιχειρήσεων, φραγμοί εισόδου και εξόδου από ένα κλάδο, ρυθμίσεις που επηρεάζουν την επιχειρηματική συμπεριφορά, κανόνες που επιβάλλουν βιομηχανικοί και επαγγελματικοί κλάδοι, ρυθμίσεις περί ανωτάτων και κατωτάτων τιμών και τα λοιπά.
Το πρώτο στάδιο της μελέτης των προβλημάτων και των αγκυλώσεων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο. Κατόπιν, θα υποβληθούν από τις μελετητικές ομάδες συγκεκριμένες προτάσεις με χρονικό ορίζοντα το Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουμε ξεδιαλύνει τα πάντα και από πλευράς εντοπισμού των προβλημάτων, αλλά και από πλευράς λύσεων, ώστε η Κυβέρνηση να νομοθετήσει, ή εν πάση περιπτώσει να περάσει όλες τις ρυθμίσεις που χρειάζονται με όποιο τρόπο χρειάζεται, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
Σε όλη αυτή την προσπάθεια συμπαραστάτης και αρωγός θα είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την εμπειρία που διαθέτει και με το στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει, έτσι ώστε η προσπάθεια να είναι πληρέστερη και αποτελεσματικότερη.
Θέλω να σας πω ότι αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δεν είναι ελληνική πατέντα. Έχει ήδη εφαρμοστεί από τον ΟΟΣΑ σε άλλα κράτη – μέλη του ΟΟΣΑ, όπως είναι ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Μεξικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχίας είναι αυτό που έγινε στην Αυστραλία τη δεκαετία του ’90, όπου η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ της αυστραλιανής Κυβέρνησης οδήγησε σε ένα ουσιαστικό μετασχηματισμό της αυστραλιανής οικονομίας, η οποία σημειωτέον μεταξύ 1992 και 2006, χάρη στην άρση των εμποδίων εισόδου και τις διαρθρωτικές αλλαγές, παρουσίασε διπλάσια αύξηση στο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν από το μέσο όρο των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ. Ενώ ο δείκτης ανεργίας στην Αυστραλία μειώθηκε την περίοδο εκείνη από το 10,4% στο 4,4%.
Ξέρετε καθώς στο σχολείο δεν διδασκόμαστε Οικονομία, όλοι οι άνθρωποι κατανοητά θεωρούν στην Ελλάδα ότι να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα της οικονομίας ή να ρίχνεις τις τιμές είναι θέμα καλής πρόθεσης και καλών ανθρώπων. Λάθος.
Είναι θέμα εφαρμογής πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί πριν από εμάς σε άλλες χώρες και ο βασικός άξονας για να πετύχεις σε κάτι τέτοιο, είναι κάτι που δεν είναι δημοφιλές σε ορισμένους δήθεν προοδευτικούς κύκλους στην Ελλάδα, ο ανταγωνισμός.
Χωρίς ανταγωνισμό, χωρίς ομαλή λειτουργία της αγοράς, χωρίς σπάσιμο των καρτέλ, χωρίς αντιμετώπιση των προβλημάτων εισόδου στην αγορά, χωρίς αντιμετώπιση όλων των φραγμών που έχουν κατά καιρούς δημιουργήσει οι διάφορες συντεχνίες, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα.
Και γι’ αυτό ακολουθούμε την πορεία που μόλις περιέγραψα, που είναι μια πορεία ενδεχομένως όχι δημοφιλής σε κάποιους, αλλά πάντως αποτελεσματική και οι Κυβερνήσεις κρίνονται από το αποτέλεσμα. Προθέσεις καλές έχουν όλοι, αλλά πολλοί πολιτικοί στην Ελλάδα που είχαν καλές προθέσεις, δεν είδαν να στέφονται οι προσπάθειές τους με τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Επομένως ακολουθούμε το δρόμο της κοινής λογικής και της διεθνούς εμπειρίας γιατί ακριβώς επενδύουμε στο αποτέλεσμα.
Θέλω να υπενθυμίσω και κάτι άλλο. Η προσπάθεια αυτή δεν θα έχει μόνο θετικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό, στον καταναλωτή, στις τιμές, στις επιχειρήσεις, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θα έχει και στη Δημόσια Διοίκηση. Αναφέρθηκε ήδη προηγουμένως ο κ. Μανιτάκης.
Και μια από τις θετικές συνέπειες θα είναι η εκπαίδευση των υπαλλήλων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό και στις ομάδες εργασίας σε θέματα ανταγωνισμού. Και αυτό θα είναι μια εμπειρία που χωρίς καμία αμφιβολία θα είναι χρήσιμη και στο μέλλον.
Κυρίες και κύριοι γίνεται νομίζω αντιληπτό ότι σήμερα ανακοινώνουμε ακόμη ένα μέτρο που εντάσσεται στη μεγάλη εθνική προσπάθεια, η Ελλάδα να ξαναβρεί το βηματισμό της να μπει σε τροχιά και να προχωρήσει μπροστά.
Νομίζω πως και με την τελευταία συμφωνία μεταξύ Eurogroup και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου γίνεται σαφές πως δεν ισχύει πια αυτό που σε ορισμένους κύκλους ήταν δυστυχώς κοινή πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι χαμένη δηλαδή υπόθεση. Δεν είναι χαμένη υπόθεση η Ελλάδα.
Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Αρκεί να βάλει στην άκρη τους δημαγωγούς από τη μια πλευρά και τη διχόνοια από την άλλη και να επενδύσει στην υπευθυνότητα, στη κοινή λογική και στην εθνική ενότητα. Αυτή είναι η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού του Αντώνη Σαμαρά. Αυτή είναι η κατεύθυνση των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση. Αυτή είναι η κατεύθυνση της Κυβέρνησης όχι για να κερδίσει η Κυβέρνηση. Γιατί αυτό που εξελίσσεται μπροστά μας δεν είναι μάχη για μια κάποια Κυβέρνηση, είναι μάχη για το έθνος μας και το έθνος θα βγει κερδισμένο από αυτή την προσπάθεια.
Σας ευχαριστώ πολύ».