…Μέχρι πριν από λίγο καιρό, το ενδεχόμενο μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη έμοιαζε πιθανό. Σήμερα, η επιτυχία της χώρας κρίνεται αναγκαία για την επιβίωση και την εξέλιξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το δρόμο της ανάπτυξης. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης. Σήμερα, μπορεί να αποτελέσει ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα.
Διότι, μέρα με τη μέρα, ανακτούμε την αξιοπιστία μας. Με αγώνα, αυστηρό προγραμματισμό και σοβαρή δουλειά. Γιατί η εμπιστοσύνη δεν χαρίζεται. Κερδίζεται…
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ απηύθυνε ομιλία σήμερα στο 14ο Ετήσιο Φόρουμ Επενδυτών με τίτλο “Χτίζοντας μια νέα Ελλάδα”.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:
«Διακεκριμένοι καλεσμένοι,
Κυρίες και Κύριοι,
Σε αυτή την ξεχωριστή περίσταση όπου έχω την τιμή να παρίσταμαι ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις. Μερικές σκέψεις για την Ελλάδα και την πορεία της, στο παρόν και το μέλλον.
Να υποστηρίξω τη θέση πως: Ναι, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει! Δουλεύοντας με αποτέλεσμα, με πείσμα, με όραμα και σχέδιο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να πάμε και πάλι μπροστά!
Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται στο πέμπτο συνεχές έτος ύφεσης. Εξαιτίας των λαθών του παρελθόντος. Όπως σχεδόν όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Το πρόβλημα ήταν διπλό: το υψηλός χρέος και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα.
Από τη μια πλευρά διαρκώς μεγάλωνε ο δημόσιος τομέας, ο οποίος συντηρούταν με τα δανεικά. Και από την άλλη, είχαμε μια οικονομία φοβερά γραφειοκρατική, που έγινε τελικά εχθρική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
Όμως, μέσα από αυτήν την οδύσσεια των τελευταίων χρόνων, διδαχθήκαμε πολλά. Ότι έπρεπε το έλλειμμα να μειωθεί δραματικά. Ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη, εφαρμόζοντας μια πολιτική μεταρρυθμίσεων. Διότι η οικονομία είναι σαν τον ποδήλατο, εάν δεν κινείται, θα πέσει.
Δεν μείναμε, όμως, στις διαπιστώσεις. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, με μεγάλο κόστος, οι Έλληνες πετύχαμε όσα λίγες χώρες στη σύγχρονη οικονομική ιστορία.
Και δείτε τώρα πώς σταδιακά, αλλάζει πλέον η προοπτική μιας χώρας με συγκεκριμένα βήματα:
Πρώτον, οι προσπάθειές μας πιάνουν τόπο επιτέλους. Αναγνωρίζονται διεθνώς και επιβεβαιώνονται από την καινούρια συμφωνία για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, την οποία καλωσορίζουμε.
Ναι, η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη. Και αυτή είναι μία τελεσίδικη απόφαση!
Αυτό αποτελεί και τη βάση της προσπάθειάς μας. Η υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας και του ΔΝΤ δίνει διέξοδο από το φαύλο κύκλο του ελλείμματος και του υψηλού χρέους.
Η Ελλάδα δανείζεται πλέον με πολύ χαμηλά επιτόκια σε σχέση με άλλες χώρες στην ευρωζώνη, καθώς η απόφαση απελευθερώνει πόρους και διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους.
Έτσι διαμορφώνεται ένα πολύ σταθερό και ασφαλές πλαίσιο που είναι απαραίτητο για την ελληνική οικονομία.
Δεύτερον, η κοινή γνώμη στηρίζει τις αλλαγές.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα μέτρα είναι σκληρά. Όμως η σιωπηρή πλειοψηφία των πολιτών αποδέχεται τις θυσίες και τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Γιατί ξέρουν πως έχουμε κάνει ήδη τα 2/3 της διαδρομής. Και με τα μέτρα που ψηφίσαμε πρόσφατα, ολοκληρώνουν και το τελευταίο 1/3 για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να κάνουν και το τελευταίο μίλι αυτής της διαδρομής.
Τρίτον, οι πολιτικές δυνάμεις, που απεύχονται την απομόνωση της Ελλάδας συνεργάζονται στενά. Για την ακρίβεια όλοι όσοι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού. Ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές τους αφετηρίες. Και αυτό είναι σπουδαίο. Γιατί συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία. Και εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα.
Τέταρτον, το επενδυτικό κλίμα ήδη μεταβάλλεται. Βλέποντας τις αλλαγές, κάποιοι μεγάλοι ξένοι επενδυτές ξεκίνησαν να βλέπουν την Ελλάδα διαφορετικά.
Η Unilever , παραδείγματος χάριν, αποφάσισε πως στο εξής θα παράγει 110 διαφορετικά προϊόντα της στην Ελλάδα.
Ενώ, η Hewlett Packard συμφώνησε με τους εθνικούς μας σιδηροδρόμους (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και την Cosco που διαχειρίζεται το βασικό ελληνικό λιμάνι, τον Πειραιά, για τη διακίνηση των προϊόντων της στην Κεντρική, Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρειο Αφρική.
Πέμπτον, η πρόοδος αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς.
Τον προηγούμενο μήνα η Παγκόσμια Τράπεζα στο ¨Doing Business Report¨, ανέβασε την Ελλάδα κατά 22 θέσεις στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας ως μία από τις 10 ταχύτερα βελτιούμενες οικονομίες.
Επίσης ,όπως ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με την έκθεση «Τhe 2012 Euro Plus Monitor», η χώρα μας αναδείχτηκε πρώτη μεταξύ 20 χωρών της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση για την επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Όλα αυτά αποδεικνύουν πως μπορούμε ως χώρα να τα καταφέρουμε. Περάσαμε από το σχεδιασμό, στα χειροπιαστά αποτελέσματα.
Μέχρι πριν από λίγο καιρό, το ενδεχόμενο μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη έμοιαζε πιθανό. Σήμερα, η επιτυχία της χώρας κρίνεται αναγκαία για την επιβίωση και την εξέλιξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το δρόμο της ανάπτυξης. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης. Σήμερα, μπορεί να αποτελέσει ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα.
Διότι, μέρα με τη μέρα, ανακτούμε την αξιοπιστία μας. Με αγώνα, αυστηρό προγραμματισμό και σοβαρή δουλειά. Γιατί η εμπιστοσύνη δεν χαρίζεται. Κερδίζεται.
Θα μου επιτρέψετε, όμως, να σας δώσω μερικά παραδείγματα σχετικά με το τι έγινε στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια και τους προηγούμενους μήνες.
Και να αναφέρω το σχεδιασμό που υπάρχει για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Έτσι, λοιπόν:
Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή:
- Το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε από 10.6% το 2009 σε 1% το 2012. Με τα 2/3 της προσαρμογής να προέρχονται από τις πρωτογενείς δαπάνες.
- Η Ελλάδα είχε ένα ετήσιο ρυθμό δημοσιονομικής προσαρμογής της τάξης του 4,2% επί του ΑΕΠ, που είναι το υψηλότερο στον αναπτυγμένο κόσμο, κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
- Δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου για 63.000 άτομα που συνεπάγεται μία μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο κατά 14%
Και έγιναν σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας:
- Το εργατικό κόστος ανά μονάδα αναμένεται να μειωθεί σε περισσότερο από 15% κατά την περίοδο 2010-2013.
- Μεταρρυθμίσαμε το θεσμό της διαιτησίας, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη διαδικασία της μισθολογικής ωρίμανσης, της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων κ.α.
- Και γενικώς, εισήχθη το στοιχείο της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις.
Πέρα όμως από αυτά τα μέτρα έγιναν και γίνονται διαθρωτικές αλλαγές για να καταστεί η οικονομία μας υγιής, ανταγωνιστικότερη, φιλικότερη στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, όπως:
- Υιοθετήθηκε το νέο πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, σύμφωνα και με την 3η σχετική οδηγία της Ε.Ε.
- Απελευθερώθηκαν τομείς της αγοράς όπως στις οδικές μεταφορές και ήρθη το καμποτάζ στην κρουαζιέρα
- Απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση
- Η έναρξη μιας επιχείρησης γίνεται ευκολότερη μέσω του one–stop–shop και ενός κεντρικού μητρώου, σύμφωνα με τις προτάσεις της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας.
Όμως, δεν μείναμε σε αυτά. Αμέσως μετά τις εκλογές και την ανάδειξη της τρικομματικής κυβέρνησης, προωθήσαμε και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως:
α) Ελήφθησαν συγκεκριμένα μέτρα για να καταστεί η Ελλάδα περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις. Αυτά αφορούν την άρση των εμποδίων εισόδου στην αγορά και την περαιτέρω απελευθέρωση διαφόρων τομέων. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεργαζόμαστε επίσης με τον ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε επιμέρους κλάδους.
β) Ανακεφαλαιοποιούμε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μετά το PSI ενισχύθηκαν μερικώς οι τράπεζες. Η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση πρόκειται να γίνει μετά την καταβολή της δόσης, σύμφωνα με τη νέα συμφωνία που προέκυψε στο πρόσφατο Eurogroup.
γ) Υπήρξε εξορθολογισμός των κοινωνικών δαπανών
δ) Προωθούμε την εθνική μας στρατηγική για τις εξαγωγές, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ψηφιοποιώντας το σχετικό σύστημα
Έτσι αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε. Ότι η Ελλάδα δεν είναι μία «τελειωμένη υπόθεση». Με αυτές τις βάσεις ανακτούμε την αξιοπιστία μας.
Και συνεχίζουμε λοιπόν σε σταθερό πλέον έδαφος, τον προγραμματισμό μας,
που περιγράφεται με τρεις λέξεις: ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια, επενδύσεις.
Για να προσφέρουμε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, νέες θέσεις εργασίας και σταδιακά να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. Αναφέρω ορισμένες από τις προτεραιότητές μας:
Πρώτον, ο νέος νόμος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις που προβλέπει τη δημιουργία μιας κατ’ ουσία Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής. Και πως κάθε επένδυση θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά.
Δεύτερον, προωθούμε, μέσα στο νέο πλαίσιο αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομών στις συγκοινωνίες και αλλού.
Τρίτον, προσκαλέσαμε την Παγκόσμια Τράπεζα να μας προσφέρει τεχνική βοήθεια και να εντοπίσουμε τομείς όπου μπορούν να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις, ώστε η Ελλάδα να ανέβει ακόμη περισσότερο στη διεθνή κατάταξη για την ανταγωνιστικότητα.
Τέταρτον, προωθούμε ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων σε μία σειρά από τομείς της οικονομίας. Υπάρχουν 29 προγράμματα σε εξέλιξη όπως:
- Σε ό,τι αφορά τις υποδομές το πρόγραμμα περιλαμβάνει τους σιδηροδρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια της χώρας και την αγορά ενέργειας κ.α.
- Σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Το πρόγραμμα αναφέρεται στην εκμετάλλευση πάνω από 70.000 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου για μία σειρά από χρήσεις όπως ο τουρισμός.
- Το εταιρικό χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου που αφορά εταιρίες όπως: τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τους Οργανισμούς που έχουν το βασικό μερίδιο στην αγορά των παιγνίων κ.α.
Και αυτές οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Είναι αλήθεια πως στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις. Όμως τώρα κερδίζουμε το χαμένο έδαφος και προχωρούμε γρήγορα.
Χαρακτηριστικά αναφέρω πως στην περίπτωση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, ήδη ολοκληρώνεται η πρώτη φάση εντός του επομένου μηνός ενώ και στα Κρατικά Λαχεία η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει.
Η απόφαση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά είναι να καλύψουμε την απόσταση μεταξύ υποσχέσεων και πράξεων. Και να γίνει πράξη ο σχεδιασμός.
Κυρίες και Κύριοι,
Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα ενός κράτους, αποφασισμένου να δομήσει μια νέα οικονομία, με υγιή παραγωγική βάση. Μιας χώρας αποφασισμένης να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία και να δώσει ελπίδα και προοπτική τόσο στους πολίτες της όσο και σε εκείνους που θα επενδύσουν στην επιτυχία της.
Γνωρίζουμε πως βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Η Ελλάδα εφαρμόζει ήδη όλες τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Η Ελλάδα μπορεί και θέλει να προχωρήσει. Το απέδειξε. Και θα καταφέρει. Για να δομήσουμε τελικώς μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας. Στην ουσία καλούμαστε να κάνουμε ό,τι έπραξαν οι προηγούμενες γενιές που δόμησαν έναν νέο, καλύτερο κόσμο μετά από τη μεγάλη ύφεση του 1929 και το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εμείς οι νεότεροι, πράγματι θεωρήσαμε πως δεν θα αντιμετωπίσουμε μια τέτοια πρόκληση. Κάναμε λάθος. Η πρόκληση είναι εδώ, μπροστά μας. Και απαιτεί από όλους μας, σε διεθνές, εθνικό, αλλά και προσωπικό επίπεδο μιαν αλλαγή παραδείγματος.
Να τολμήσουμε σε νέες κατευθύνσεις, γιατί η στασιμότητα μόνο παρακμή μπορεί να φέρει. Να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες, ανοίγοντας νέους δρόμους. Το μόνο που έχουμε να φοβηθούμε, άλλωστε, είναι ο ίδιος ο φόβος για να θυμηθούμε τι έλεγε ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ, σε ανάλογες στιγμές.
Θεωρούμε καθήκον προς την πατρίδα μας να αλλάξουμε τα πράγματα και να οδηγήσουμε την Ελλάδα ξανά στην ανάκαμψη. Θεωρούμε καθήκον μας να δημιουργήσουμε μια νέα περίοδο ανάπτυξης και ευημερίας για το λαό μας. Θεωρούμε καθήκον μας να αποδείξουμε διεθνώς πως τα ιδανικά μας μπορούν να δώσουν όραμα ακόμη κι εν μέσω ύφεσης. Και πως οι αξίες μας μπορούν να δώσουν διέξοδο στην κρίση.
Και θα κάνουμε το καθήκον μας με τόλμη, αποφασιστικότητα και ευθυκρισία.
Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι ό,τι καλύτερο για την επιτυχία αυτού του συνεδρίου.
Σας ευχαριστώ».