…Με την πρόσφατη συμφωνία θα επιστραφούν 9 δις ευρώ, που οφείλει το κράτος στον ιδιωτικό τομέα. Επτά δις μέχρι τον Ιούνιο, τα περισσότερα απ’ αυτά μέχρι το Μάρτιο, έτσι ώστε και από εκεί να υπάρξει μια ένεση ρευστότητας στην οικονομία. Αλλά πέρα απ’ αυτά, εμείς συμπληρωματικά, από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης, έχουμε, ήδη, ανακοινώσει συμφωνία με την ΕΤΕπ, τελείωσε η διαπραγμάτευση, έχουν υπογραφεί όλα τα σχετικά κείμενα, είναι θέμα, πια των ελληνικών τραπεζών να εξειδικεύσουν τις συμφωνίες αυτές και έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις. Έχουμε, λοιπόν, κλείσει μια συμφωνία με την ΕΤΕπ για ενισχύσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους, 1,44 δις ευρώ.
Ανακοινώσαμε, επίσης, συγκεκριμένες ρυθμίσεις με βάση τις οποίες θα ξεπαγώσουν παγωμένα κονδύλια του ΕΤΕΑΝ, ύψους, περίπου, 700 εκ ευρώ, που θα δοθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με κεφάλαια κίνησης…
..
«Κυρίες και Κύριοι,
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα εδώ μπροστά σας σ’ ένα Συνέδριο που είναι θεσμός όλα τα τελευταία χρόνια και οργανώνεται από ένα Επιμελητήριο, το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, με πολυποίκιλη και σημαντική δραστηριότητα.
Πράγματι, το θέμα “Ανάπτυξη” είναι κομβικής σημασίας και θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις. Επέστρεψα μόλις προχθές από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου είχα την ευκαιρία να επισημάνω ότι η κρίση στην Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να γίνει ευκαιρία ανάπτυξης ενός νέου ξεκινήματος. Και αυτές τις προϋποθέσεις προσπαθεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς προσωπικά, που εργάζεται μέρα και νύχτα, έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει πάνω σε μια σταθερή βάση στήριξης και να περάσει από την ύφεση στην ανάκαμψη αρχικά και στην ανάπτυξη στη συνέχεια.
Κυρίες και κύριοι,
Όσο κι αν η κρίση κάνει πολλούς να είναι απαισιόδοξοι δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι γίνεται, σχεδόν καθημερινά, μία σημαντική πρόοδος. Σταθερή πρόοδος. Οι συνέπειες της κρίσης, ενδεχομένως, δε μας αφήνουν να την παρατηρήσουμε στην ολότητα της. Αλλά εάν σκεφτούμε τι έχει γίνει μόνο τους τελευταίους μήνες, πού ήταν η Ελλάδα τον Ιούνιο, για παράδειγμα, πόσο αμφισβητείτο η θέση της στην ευρωζώνη και πού είναι σήμερα, θα διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα αλλάζει. Η Ελλάδα αλλάζει. Γιατί θέλει να αλλάξει, με τη βούληση των πολιτών της. Οι οποίοι σε καμιά περίπτωση, βεβαίως, δεν είναι ευχαριστημένοι με τα σκληρά μέτρα, τα οποία υφίστανται, αλλά είναι αποφασισμένοι ν’ αφήσουν οριστικά τις παθογένειες του παρελθόντος. Ν’ αφήσουν στην άκρη τα ελλείμματα και το υπερβολικό χρέος. Να βάλουν στο περιθώριο την κρατικοδίαιτη ανάπτυξη και να προχωρήσουν μπροστά όπως έχουν προχωρήσει άλλες πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, στηριγμένες στην ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα.
Οι Έλληνες πολίτες στην πλειοψηφία τους αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών και θέλουν οι θυσίες τους να πιάσουν τόπο. Στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας, ελπίζουν και πιστεύουν ότι θα πετύχει αυτή η προσπάθεια.
Κυρίες και Κύριοι,
Πιστεύω ακράδαντα, το έχω σημειώσει κι άλλες φορές, το λέω και ενώπιον σας: έχουμε ήδη διανύσει τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής και τώρα διανύουμε το τελευταίο μίλι για να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα. Παράλληλα, πετύχαμε ετήσιο ρυθμό δημοσιονομικής προσαρμογής της τάξης του 4,2% επί του ΑΕΠ, που είναι ο υψηλότερος στον αναπτυγμένο κόσμο. Η Ελλάδα, έχει ήδη πια το 6ο , 7ο χαμηλότερο έλλειμμα στο σύνολο της ευρωζώνης. Ενώ παράλληλα εισάγονται, κάθε μήνα, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που απελευθερώνουν αγορές – τις μεταφορές για παράδειγμα, την ενέργεια – και δημιουργούν ευκαιρίες για προσελκύσουμε επενδύσεις στη χώρα μας. Η πρόοδος αυτή δεν αποτυπώνεται μόνο από τη δική μου τοποθέτηση.
Ενδεικτικά, θέλω να αναφερθώ σε δυο πρόσφατες εκθέσεις:
- Η Παγκόσμια Τράπεζα στο ¨Doing Business Report¨, ανέβασε την Ελλάδα κατά 22 θέσεις στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας και τη συμπεριλαμβάνει ως μία από τις 10 χώρες που έχουν κάνει την πιο εντυπωσιακή πρόοδο το τελευταίο διάστημα, μετρώντας 185 χώρες παγκοσμίως.
- Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση «Τhe 2012 Euro Plus Monitor», που βγήκε την περασμένη βδομάδα, η χώρα μας αναδείχτηκε πρώτη μεταξύ 20 χωρών της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Η Ελλάδα -κι αυτό είναι ακριβώς που σηματοδοτεί η τελευταία συμφωνία μεταξύ Eurogroup και ΔΝΤ- έπαψε πια να αποτελεί μια ειδική περίπτωση και ακόμη περισσότερο, μία χαμένη υπόθεση. Αυτή ήταν η εικόνα που συναντούσαμε – ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- με όποιον, σχεδόν, κι να συζητούσαμε, τον περασμένο Ιούνιο, τον περασμένο Ιούλιο. Από εκεί και μετά το κλίμα ξεκίνησε σταδιακά ν’ αλλάζει. Και αυτήν την ώρα, η χώρα έχει μια βάση στήριξης για να προχωρήσει. Η συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Eurogroup επιβραβεύει την προσπάθεια της χώρας, σφραγίζει οριστικά την παραμονή μας στην ευρωζώνη και διώχνει οποιονδήποτε φόβο για επιστροφή στη δραχμή, που αποτελούσε τον κύριο απαγορευτικό παράγοντα για επενδύσεις. Πολλοί προσπαθούν να βρουν αδύνατα σημεία σ’ αυτήν τη συμφωνία. Όσο κι αν ψάξουν θα δουν ότι η Ελλάδα, ενώ μέχρι τώρα ήταν μόνη της και απέναντι οι 16 χώρες της ευρωζώνης, με αυτήν τη συμφωνία μπαίνει ξανά στο πλοίο της ευρωζώνης και προχωρεί μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αναμφίβολα, η κρίση της ευρωζώνης δεν τελείωσε. Το δέχονται όλοι. Υπάρχει μία βήμα προς βήμα προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Αλλά, εμείς πια θα προχωρήσουμε μαζί με όλους τους υπόλοιπους, χωρίς φόβο για απομόνωση, χωρίς φόβο για δραχμή κι έχοντας, εντωμεταξύ, περιορίσει το 2012 το χρέος της χώρας κατά 146 δισεκατομμύρια ευρώ. Καταλαβαίνω να γίνεται αντιπολίτευση, καταλαβαίνω, αν θέλετε, να γίνονται οποιεσδήποτε παρατηρήσεις. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει κανένας σ’ αυτόν τον τόπο, πού ήταν η χώρα και ποια απόσταση έχει διανύσει. Ασφαλώς δε λυθήκανε όλα τα προβλήματα. Αλλά η συμφωνία αυτή είναι σίγουρα ένα σημάδι αισιοδοξίας, είναι κάτι που μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε.
Και θέλω να πω σε όλους τους επαγγελματίες της απαισιοδοξίας και της μιζέριας, ότι δε συμφωνεί, για παράδειγμα, μαζί τους, η Unilever, που αποφάσισε πρόσφατα 110 προϊόντα, αντί να τα παράγει στο εξωτερικό, να τα παράγει στην Ελλάδα, σώζοντας έτσι, θέσεις εργασίας στον τόπο μας.
Δε συμφωνούν μαζί τους η Cosco και η Hewlett Packard, που αποφάσισαν να συνεργαστούν με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, να μεταφερθούν εδώ δραστηριότητες της Hewlett Packard και να δημιουργηθεί καινούργια δυναμική τόσο για το λιμάνι του Πειραιά όσο και για τους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους.
Και εμείς, ακριβώς, πάνω σε αυτό το νέο περιβάλλον θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη και για ανάπτυξη της χώρας. Όχι με μαγικές συνταγές ούτε καν απλά και μόνο στηριγμένοι σε καλές προθέσεις. Αλλά στηριγμένοι στους κανόνες της κοινής λογικής, στους κανόνες που βασίστηκαν άλλες χώρες για να προχωρήσουν πριν από μας.
Κυρίες και κύριοι,
Από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης δίνουμε τη μάχη σε τρία διαφορετικά επίπεδα:
- Το πρώτο επίπεδο είναι η μάχη για τη ρευστότητα.
- Το δεύτερο, η μάχη για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων.
- Το τρίτο, για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που θα κάνουν την Ελλάδα πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα και πιο ελκυστική για επενδύσεις.
Όσον αφορά στον τομέα της ρευστότητας, ασφαλώς η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, είναι κομβικής σημασίας, διότι ολοκληρώνει την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού μας συστήματος. Μέχρι τώρα οι τράπεζες μας ήταν σαν μια βρύση χωρίς νερό. Τώρα, πλέον, μπορούν και ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα και, κυρίως μέχρι να ανακεφαλοποιηθούν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, προκειμένου να λειτουργήσουν και να επιτελέσουν το ρόλο τους. Αλλά, παράλληλα με τη συμφωνία αυτή θα επιστραφούν 9 δις ευρώ, που οφείλει το κράτος στον ιδιωτικό τομέα. Επτά δις μέχρι τον Ιούνιο, τα περισσότερα απ’ αυτά μέχρι το Μάρτιο, έτσι ώστε και από εκεί να υπάρξει μια ένεση ρευστότητας στην οικονομία. Αλλά πέρα απ’ αυτά, εμείς συμπληρωματικά, από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης, έχουμε, ήδη, ανακοινώσει συμφωνία με την ΕΤΕπ, τελείωσε η διαπραγμάτευση, έχουν υπογραφεί όλα τα σχετικά κείμενα, είναι θέμα, πια των ελληνικών τραπεζών να εξειδικεύσουν τις συμφωνίες αυτές και έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις. Έχουμε, λοιπόν, κλείσει μια συμφωνία με την ΕΤΕπ για ενισχύσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους, 1,44 δις ευρώ.
Ανακοινώσαμε, επίσης, συγκεκριμένες ρυθμίσεις με βάση τις οποίες θα ξεπαγώσουν παγωμένα κονδύλια του ΕΤΕΑΝ, ύψους, περίπου, 700 εκ ευρώ, που θα δοθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με κεφάλαια κίνησης.
Και κάνουμε μία πολυεπίπεδη προσπάθεια στο ΕΣΠΑ που, πράγματι, υπήρχαν καθυστερήσεις, πράγματι είχε τεθεί ένας στόχος το πρώτο εξάμηνο για απορροφήσεις 1,2 δις και επετεύχθη η απορρόφηση μόνο
Μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους που θέλουν να αντιπολιτεύονται εξ’ επαγγέλματος. Δικαίωμά τους. Αλλά, είναι πραγματικότητα και τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα. Και συνεχίζουμε αυτήν την προσπάθεια. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Δεν το λέω για να διαφημίσω καμία προσπάθεια, το καθήκον μας κάνουμε. Άλλες χώρες είναι πριν από εμάς, όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία. Δε μας αρέσει αυτό. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι καλύπτουμε κάθε μέρα το χαμένο έδαφος σε αντίξοες συνθήκες. Διότι, ενώ το ΕΣΠΑ έρχεται να στηρίξει τη ρευστότητα , καθίσταται, το ίδιο, πολλές φορές, όμηρος της ρευστότητας: παραδείγματος χάρη, λόγω της κρίσης της ρευστότητας αναγκαζόμαστε να ματαιώνουμε διαγωνισμούς για τα δημόσια έργα, καθώς οι τεχνικές εταιρείες δεν μπορούν να προσκομίσουν εγγυητικές επιστολές. Για να πω μόνο ένα παράδειγμα.
Στη ρευστότητα, λοιπόν, σας περιέγραψα μερικές από τις πρωτοβουλίες.
Στα μεγάλα έργα. Συνεχίζονται , χάρη στις προσπάθειες των προκατόχων μου, όχι τις δικές μου, τα έργα του Μετρό, τα οποία είχαν παγώσει. Και το Μετρό θα φθάσει και σε άλλα προάστια της Αθήνας πολύ σύντομα, από την Άνοιξη μέχρι το Φθινόπωρο του 2013. Ξεκινάει το έργο του Τραμ, στον Πειραιά. Έχει μείνει ζωντανό, με πολλές προσπάθειες, το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, όπου κι εκεί η κατασκευαστική εταιρεία έχει προβλήματα ρευστότητας.
Μπαίνει στην τελική φάση ο διαγωνισμός για την τηλεματική στις συγκοινωνίες. Το ίδιο και για το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Τους τελευταίους 4 μήνες δημοπρατήθηκαν και εκτελούνται ήδη 14 έργα περιφερειακής κλίμακας, προϋπολογισμού 340εκ. ευρώ, ενώ υπάρχει μια μεγάλη πρόοδος στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με έμφαση στα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων, ξεκινώντας από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.
Στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων
Παρουσιάσαμε την Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών. Όχι με δικές μας εμπνεύσεις, αλλά σε συνεργασία με τους εξαγωγείς και σε συνεργασία με Ολλανδούς ειδικούς, με τους οποίους συνεργαζόμαστε ακριβώς για να εκμεταλλευτούμε και να εφαρμόσουμε τις καλύτερες πρακτικές, με στόχο να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία. Μείωση των προτελωνειακών και τελωνειακών ελέγχων από τις 19 μέρες που σήμερα χρειάζονται στις 10 μέρες μέχρι το 2014 και με αντίστοιχη μείωση του διοικητικού κόστους των εξαγωγών. Προσδοκούμε ότι μόνο από αυτές τις αλλαγές, με βάση έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, μπορούμε να έχουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% και δημιουργία 80.000 νέων θέσεων εργασίας.
Παρουσιάσαμε τη νέα Εθνική Στρατηγική για την Αξιοποίηση, μέσω συμβάσεων παραχώρησης των 37 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Από το Γενάρη ξεκινάει η διαδικασία για τα περιφερειακά αεροδρόμια, αφού προηγουμένως, εμείς μέσα στο Δεκέμβριο, θα έχουμε παρουσιάσει τον καινούργιο νόμο για την Υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας, που είναι προαπαιτούμενο για να προχωρήσουν τα έργα παραχώρησης σε περιφερειακά αεροδρόμια.
Πήραμε συγκεκριμένα μέτρα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς καυσίμων, υιοθετώντας και σχετικές προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ενέργειας. Βασικοί στόχοι αυτής της προσπάθειας είναι η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, με την εγκατάσταση συστήματος εισροών- εκροών, η απελευθέρωση της αγοράς και η ενίσχυση του ανταγωνισμού σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας των πετρελαιοειδών.
Για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προστασία του καταναλωτή, έχουμε προχωρήσει με μια σειρά από ρυθμίσεις στη μείωση των διοικητικών βαρών και στον περιορισμό των αγκυλώσεων. Αναφέρομαι, χαρακτηριστικά στις νέες αγορανομικές διατάξεις με βάση τις οποίες, περισσότερες επιχειρήσεις μπορούν να πωλούν περισσότερα προϊόντα σε περισσότερα σημεία και τις νέες υγειονομικές διατάξεις που υιοθετήσαμε μαζί με το Υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να αρθούν εμπόδια εισόδου στην αγορά για πολλές και διαφορετικές επενδύσεις.
Μόλις, χθες, υπογράψαμε σύμβαση με τον ΟΟΣΑ έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε τη λεγόμενη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Μια μέθοδο αντιμετώπισης δυσκαμψιών της αγοράς που έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, όπως την Ιαπωνία, την Αυστραλία, για την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς σε τέσσερις τομείς: λιανική, μεταποίηση, τουρισμός και οικοδομικά υλικά.
Δημιουργήσαμε συντονιστικό κέντρο για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και των φορέων της αγοράς και ήδη υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε αυτήν τη καθημερινή μάχη που κάνουμε.
Αυτά είναι ένας μικρός, ενδεικτικός απολογισμός των πέντε μηνών που έχουν μεσολαβήσει.
Αλλά δε σας ενδιαφέρει τόσο ο απολογισμός, φαντάζομαι σας ενδιαφέρει τι σκεφτόμαστε να κάνουμε από εδώ και πέρα.
Τηρώντας την ίδια δομή στην προσέγγιση μου θα σας πω τι σχεδιάζουμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να κάνουμε στη ρευστότητα, τι σχεδιάζουμε να κάνουμε στα μεγάλα έργα, τι σχεδιάζουμε να κάνουμε στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.
Στη ρευστότητα. Συνεχίζουμε το μαραθώνιο με το ΕΣΠΑ. Σήμερα ή αύριο θα παρουσιάσουμε συγκεκριμένα μέτρα νομοθετικού χαρακτήρα, οκτώ διαφορετικά μέτρα για την απλούστευση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ. Για παράδειγμα, καταργούμε πάνω από το 60% των απαιτούμενων υπογραφών για τη διαχείριση των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, απλουστεύουμε τη διαδικασία για την έκδοση της απόφασης ένταξης των έργων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ. Επίσης δίνουμε τη δυνατότητα να ορίζονται και ΝΠΙΔ του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ως υπόλογοι – διαχειριστές συγχρηματοδοτούμενων έργων, με σκοπό τη διευκόλυνση διενέργειας πληρωμών των έργων μέσω του Κεντρικού Λογαριασμού της Τραπέζης της Ελλάδος.
• Επίσης με την ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θεσπίζονται οι διατάξεις που αποτελούν προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσει το νέο πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ για χορήγηση κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις. Παράλληλα προωθούμε το ξεμπλοκάρισμα του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και εργαζόμαστε για την απεμπλοκή των κονδυλίων του Ταμείου Εγγυοδοσίας του ΕΤΕΑΝ.
• Τέλος προχωρούμε με τη συνεργασία της EBRD και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός προγράμματος μεγάλης κλίμακας για τη διευκόλυνση των ελληνικών εξαγωγών και εισαγωγών με κάλυψη των εγγυητικών επιστολών των τραπεζών.
Στον τομέα των μεγάλων έργων
Γίνεται προσπάθεια να ξεμπλοκάρουμε τα έργα στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Η διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Και το επόμενο βήμα των διαπραγματεύσεων είναι με τις τράπεζες, το οποίο είναι ακόμα δυσκολότερο λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος. Το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων στους 4 οδικούς άξονες όμως είναι για εμάς, πρωταρχικής σημασίας, καθώς θα δώσει μεγάλη ανάσα στην αγορά δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο και στις τοπικές κοινωνίες.
Στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων
• Θέσαμε σε διαβούλευση και πρόκειται να ψηφισθεί την επόμενη εβδομάδα το νέο νομοσχέδιο για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις, που προβλέπει απλοποίηση των διαδικασιών, μεγαλύτερη ταχύτητα και διαφάνεια με την δημιουργία μίας κατ’ ουσία Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής, ενεργοποίηση σε όλα τα στάδια του one – stop- shop του Invest in Greece, ηλεκτρονική παρακολούθηση του βαθμού ωρίμανσης των επενδύσεων.
• Προωθούμε επίσης αμέσως τις νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες ανοίγει ο δρόμος για την ρύθμιση των θεμάτων κρατικών ενισχύσεων του ΟΣΕ. Μαζί με την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού πλάνου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την τοποθέτηση συμβούλων αποκρατικοποίησης δημιουργούνται οι βασικές προϋποθέσεις έτσι ώστε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013 να ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης.
• Εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 θα παρουσιάσουμε τις δράσεις μας για το δεύτερο και τρίτο άξονα της Εθνικής Στρατηγικής των Εξαγωγών: τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης δηλαδή τον αριθμό των εταιρειών που εξάγουν και την προώθηση των εξαγωγών.
• Επίσης στο πρώτο εξάμηνο του 2013 θα έχουμε ολοκληρώσει την δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος ηλεκτρονικών διαγωνισμών για τις δημόσιες συμβάσεις με στόχο την ταχύτητα τη διαφάνεια και την εξοικονόμηση πόρων.
Κυρίες και κύριοι,
Αυτήν την ώρα, συγκρούονται δύο τρόποι αντιμετώπισης των πραγμάτων. Από τη μια πλευρά είναι οι επαγγελματίες της γκρίνιας, της μιζέριας, της άρνησης και της ισοπέδωσης των πάντων. Από την άλλη είναι η Ελλάδα της προσπάθειας, του μόχθου, η Ελλάδα που δεν το βάζει κάτω, που παλεύει για να ξεπεράσει την κρίση.
Από τη μια πλευρά είναι ο λαϊκισμός, ο πολιτικαντισμός, οι Μαυρογιαλούροι, οι χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Από την άλλη είναι η Ελλάδα της αλήθειας, η Ελλάδα που προσπαθεί να εκσυγχρονιστεί και να γίνει ξανά δυνατή και ανταγωνιστική.
Από τη μια πλευρά είναι αυτοί που θέλουν να οδηγήσουν την πατρίδα μας σε διεθνή απομόνωση και σε επικίνδυνα μονοπάτια οπισθοδρόμησης. Και από την άλλη είναι η Ελλάδα που θέλει να παραμείνει παρούσα στο διεθνές γίγνεσθαι, να καλύψει το χαμένο έδαφος και να περάσει ξανά μπροστά.
Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει κάνει την επιλογή της. Αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα που θα στηριχθεί στην προσπάθεια, στην αλήθεια, στο δρόμο που θα φέρει αποτελέσματα και θα οδηγήσει τη χώρα στη θέση που της αξίζει.
Ασφαλώς, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουμε μπροστά μας δύσκολο και ανηφορικό δρόμο. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να πετύχουμε. Η αποτυχία δεν μπορεί να είναι επιλογή. Με ενότητα και εθνική ομοψυχία είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε.
Σας ευχαριστώ θερμά.»