Κύριοι συνάδελφοι, στον τόπο αυτό σπανίως συμφωνούμε σε κάτι, αλλά νομίζω -παραδόξως ίσως- ότι υπάρχει μία γενικότερη συναίνεση ότι έχουμε δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα στην οικονομία μας, τη Ναυτιλία από τη μία μεριά και τον τουρισμό από την άλλη.
Στη Ναυτιλία, κύριε Υπουργέ, αποφασίσατε να διαλύσετε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και να διαχύσετε τις αρμοδιότητές του παντού, ακόμα και στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης που είναι πλέον αρμόδιο με παγκόσμια πρωτοτυπία για την ποντοπόρο ναυτιλία.
Στον τουρισμό αποφασίσετε να καταργήσετε το Υπουργείο που υπήρχε και είχε συσταθεί το 2004 και να το συγχωνεύσετε με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Θα επικαλεστείτε προφανώς το ότι υπάρχει η συγγένεια, ειδικά στην Ελλάδα, ανάμεσα στον ένα τομέα και στον άλλο. Αλλά θα σας παρατηρήσω ότι ο τουρισμός ως δραστηριότητα σχετίζεται με πολλούς και διαφορετικούς τομείς της κυβερνητικής δράσης. Κι ως εκ τούτου αυτό που χρειάζεστε είναι ένα Υπουργείο στρατηγείο, το οποίο θα αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα προβλήματα του κρίσιμου για την οικονομία μας κλάδου του τουρισμού.
Θα πει κάποιος: Καλά, προηγουμένως με το Υπουργείο Τουρισμού που είχατε εσείς ως Νέα Δημοκρατία τα πάντα ήταν τέλεια; Όχι, φυσικά. Αλλά ήταν ένα βήμα μπροστά η ίδια η σύσταση του Υπουργείου Τουρισμού και τώρα νομίζω ότι γίνεται ένα βήμα πίσω.
Θα σας έλεγα, επίσης, πως ανεξάρτητα από τη δομή ένα πράγμα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Επειδή πρόκειται για οικονομική δραστηριότητα που κατ’ εξοχήν αφορά τον ιδιωτικό τομέα, όταν μιλάμε για τουρισμό, πρέπει να μιλάμε ταυτόχρονα και για συνεργασία ανάμεσα στο κράτος και τους φορείς. Και εκεί έχουμε πολλά παραδείγματα τα οποία μπορούμε να μιμηθούμε, έχουμε την πλατφόρμα που υπάρχει στη Βρετανία, το Visit Britain, έχουμε το Maison de la France στη Γαλλία, έχουμε παραδείγματα τα οποία πρέπει να δούμε. Δεν χρειάζεται πάντοτε σε αυτόν τον τόπο να ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα!
Επειδή δεν έχω πολύ χρόνο, θα μου επιτρέψετε –μιας και αναφέρθηκα στον ιδιωτικό τομέα- να αναφερθώ τηλεγραφικά σε τρία θέματα που θεωρώ σοβαρά. Το πρώτο είναι το ΕΣΠΑ. Κύριε Υπουργέ, είχε προκηρυχθεί πέρσι το Μάιο από το τότε Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μία δράση που ξεπερνούσε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ για επιχειρήσεις που ήταν στο χώρο των μικρομεσαίων, μεταποίησης και τουρισμού. Κάποια στιγμή προς έκπληξη όλων το Δεκέμβριο η Κυβέρνηση αποφάσισε να περικόψει τη δράση αυτή στο μισό και το κατέβασε στα πεντακόσια εκατομμύρια. Διαμαρτυρηθήκαμε, δεν πήραμε καμία απάντηση επί της ουσίας και διαμαρτυρήθηκαν μαζί μας και ο τουριστικός κλάδος και οι φορείς που εκπροσωπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Από τις 44.000 περίπου εταιρείες που έβαλαν υποψηφιότητα επελέγησαν 7.400. Βγήκε η επίσημη βαθμολόγηση και έμειναν έξω πολλές επιχειρήσεις οι οποίες τα πήγαν εξαιρετικά καλά σε σχέση με τις αιτήσεις τους. Η Κυβέρνηση όμως επέμεινε στη λογική της και απλώς στο τέλος κατόπιν των πιέσεων αύξησε τον προϋπολογισμό από 500 σε 650 εκατομμύρια και μάλιστα πανηγύρισε γι’ αυτό. Την ίδια στιγμή παραμένουν στο ΕΣΠΑ έργα τα οποία θα καταλήξουν «λευκοί ελέφαντες» και δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ. Ενώ λοιπόν έχουμε πρόβλημα ρευστότητας -πιέζουν οι διάφοροι κλάδοι, πιέζει ο τουριστικός κλάδος- είστε όμηροι των γραφειοκρατών και των στενοκέφαλων που πολλές φορές σας συμβουλεύουν. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να δείτε.
Το δεύτερο θέμα –θα αναφερθεί εκτενέστερα ο συνάδελφος κ. Σταύρος Καλαφάτης στη συνέχεια- είναι το θέμα των περιφερειακών αεροδρομίων. Χρειαζόμαστε στην Ελλάδα πολλά αεροδρόμια όπως το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Επειδή το Δημόσιο δεν έχει τους απαραίτητους πόρους –είναι πεπερασμένοι οι πόροι του Δημοσίου- πρέπει να δούμε πώς θα προσελκύσουμε και ιδιωτικά κεφάλαια, όπως έχει γίνει σχεδόν σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης. Όταν είχε ξεκινήσει η προσπάθεια από μας το 2008 κάποιοι συνδικαλιστές σας είχαν βάλει και το τηλέφωνό μου στην ΥΠΑ λέγοντας ότι είμαι δήθεν μεσίτης που θέλω να ξεπουλήσω την περιουσία του Δημοσίου. Όλοι όμως οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου παραπονούνται ότι δεν μπορούμε να έχουμε αεροδρόμια που έχουν την εικόνα που έχουν τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια και ότι χρειάζεται μία ουσιώδης αναβάθμισή τους ώστε από απλές πίστες προσγείωσης και απογείωσης να γίνουν πόλοι τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν μιμούμενοι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας η οποία ήδη έχει προχωρήσει τέσσερα αεροδρόμιά της μ’ αυτή τη μέθοδο.
Κύριε Υπουργέ, πρέπει επίσης να δείτε το θέμα με τις μαρίνες. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε ποιες απ’ αυτές μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν για να λειτουργήσουν πραγματικά επ’ ωφελεία της τοπικής αλλά και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας και πρέπει να αντιμετωπίσετε το ζήτημα το οποίο έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες με τη φυγή πολλών αλλοδαπών ιδιοκτητών σκαφών οι οποίοι κυρίως έχουν καταφύγει στην Τουρκία κι έτσι η ελληνική οικονομία χάνει πολλά έσοδα. Αντιλαμβάνομαι προφανώς την ανάγκη να επιβληθούν φόροι στους ιδιοκτήτες σκαφών. Ήταν πολιτική που την ξεκινήσαμε εμείς και τη συνεχίζετε εσείς. Δεν αντιλέγω επί της αρχής, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο με τέτοιο τρόπο ώστε αυτοί που είναι αλλοδαποί να μην ωθούνται να φεύγουν από δω και να πηγαίνουν στην Κροατία, να πηγαίνουν στην Τουρκία, να πηγαίνουν σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες.
Προσπάθησα να είμαι συγκεκριμένος και νομίζω ότι ακριβώς επειδή ζούμε στην εποχή του συγκεκριμένου δεν χρειάζονται άλλα λόγια σ’ αυτό τον τόπο. Μεγάλες ιδέες μπορεί όλοι να πούμε και μπορεί κι εσείς να πείτε. Αυτό από το οποίο θα κριθούμε όλοι, περισσότερο όμως εσείς –γιατί εσείς είστε τώρα Κυβέρνηση- είναι τα αποτελέσματα της δουλειάς σας. Είναι ώρα για δράση και αυτό σας προτρέπουμε να κάνετε.
