Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με την Πρόταση Νόμου της ΝΔ για την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων

Με την κατάθεση αυτής της πρότασης νόμου, επιδιώκουμε ακριβώς να δώσουμε μια συγκεκριμένη λύση σε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα, επώδυνο για τις επιχειρήσεις της χώρας μας, για να ακριβολογώ, για αυτούς που θέλουν να ανοίξουν, κυρίως, μια επιχείρηση, να μπουν στον επιχειρηματικό στίβο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΩΣΤΗΣ) ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Προτείνων Βουλευτής – Εισηγητής της Μειοψηφίας): Κύριε Πρόεδρε, με αφορμή και το διαδικαστικό, ήδη τοποθετήθηκα, λέγοντας πως σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες, όλοι θα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την πατρίδα μας. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Υπήρξαν λάθη από πολλές και διαφορετικές πλευρές. Δεν θα αφιερώσω, όμως, την ώρα που έχω στη διάθεσή μου για να αναφερθώ στα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, από ποιον έγιναν περισσότερο και από ποιον έγιναν λιγότερο. Θεωρώ πως η καλύτερη απάντηση, αυτή την ώρα, είναι συγκεκριμένες λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα.
Από την πλευρά μας, με την κατάθεση αυτής της πρότασης νόμου, επιδιώκουμε ακριβώς να δώσουμε μια συγκεκριμένη λύση σε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα, επώδυνο για τις επιχειρήσεις της χώρας μας, για να ακριβολογώ, για αυτούς που θέλουν να ανοίξουν, κυρίως, μια επιχείρηση, να μπουν στον επιχειρηματικό στίβο. Και δεδομένου πως αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, που έχουμε αυτή την ώρα μπροστά μας, μεταξύ των άλλων, πρέπει να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας, ένα από τα βήματα που πρέπει να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση είναι η απλούστευση για την ίδρυση επιχειρήσεων.
Νομίζω ότι ως προς το στόχο δεν διαφωνεί κανένας. Κατ’ επανάληψη, τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί για αυτή την ανάγκη, δεν έχουμε κάνει όμως όσα βήματα πραγματικά απαιτούνταν. Εμείς, ως Κυβέρνηση, από το 2005, με το νόμο τότε για το γενικό εμπορικό μητρώο και άλλες θετικές ρυθμίσεις, περιορίσαμε τα βήματα για την ίδρυση μιας επιχείρησης σχεδόν στο μισό, απ’ ό,τι ήταν και το χρόνο, βεβαίως, για την ίδρυση μιας επιχείρησης.
Θεωρούμε, όμως και το είχαμε πει ήδη από το 2009, ότι έπρεπε να είχαμε προχωρήσει περαιτέρω. Γι’ αυτό το λόγο και τους εννέα μήνες που ήμασταν κυβέρνηση το 2009, δουλέψαμε για να φέρουμε, τότε, ένα σχέδιο νόμου, που θα αντιμετώπιζε αυτό το πρόβλημα. Μεσολάβησαν οι εκλογές. Εν πάση περιπτώσει, αργότερα, καταθέσαμε, ως αντιπολίτευση πια, αυτή την πρόταση νόμου, την οποία, εν τω μεταξύ, ως αντιπολίτευση την επεξεργαστήκαμε ακόμα περισσότερο και τη θέτουμε σήμερα ενώπιον των συναδέλφων, για να τοποθετηθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Ξέρουμε ότι και η Κυβέρνηση έχει σκοπό να καταθέσει ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο. Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες, έγινε και η προδιαβούλευση γι’ αυτό το σχέδιο στην Επιτροπή μας και αυτό το νομοσχέδιο είναι ανηρτημένο για διαβούλευση, με το κοινό και με όλους τους ενδιαφερόμενους, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. Δεν αντιμετωπίζουμε αυτή την πρότασή μας ως ανταγωνιστική πρόταση απέναντι στην πρόταση της Κυβέρνησης. Δεν έχει σημασία ποιος θα κάνει κάτι καλό για τον τόπο. Για εμάς, σημασία έχει το καλό αυτό, πράγματι, να γίνει.
Θεωρούμε ότι σε σχέση με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή, εννοώ με βάση την ανάρτηση που έχει γίνει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, η δική μας πρόταση πλεονεκτεί. Δεν το λέμε για λόγους κομματικού πατριωτισμού, το λέμε για πολύ συγκεκριμένους λόγους, τους οποίους θα ήθελα να λάβετε υπόψη σας.
Θέλω να ξεκαθαρίζω ότι τόσο η πρόταση μας όσο και η πρόταση που θα έρθει από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν ως στόχο να μειώσουν τον χρόνο και το κόστος που απαιτείται για την ίδρυση μιας επιχείρησης, έτσι ώστε να ιδρύονται οι επιχειρήσεις μέσα σε μια μέρα. Και τα δύο κείμενα αποσκοπούν στο να δημιουργηθεί υπηρεσία μιας τάσης και καθιερώνουν ένα ενιαίο τέλος για την ίδρυση μιας επιχείρησης.
Με τη πρόταση μας νομοθετείται το ηλεκτρονικό γενικό εμπορικό μητρώο. Είναι αναγκαίο να έχουμε αυτό το μητρώο γιατί έτσι όπως λειτουργούν τα πράγματα με το ν.3419/05, δεν μπορεί σε μια σύγχρονη βάση να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Χρειαζόμαστε μια ηλεκτρονική χαρτογράφηση των επιχειρήσεων, μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για διαφόρους λόγους, ακόμα και για λόγους στατιστικής. Στη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, μέχρι στιγμής λείπει αυτή η διάσταση. Στη δική μας πρόταση νόμου ορίζουμε ρητά τα έγγραφα που καταχωρίζονται στο φάκελο και στη μερίδα της επιχείρησης για τη πραγματοποίηση κάθε μεταγενέστερης μεταβολής αλλά και για την ίδρυση της. Στη σχετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όλα αυτά θα οριστούν από Υπουργικές αποφάσεις. Σε μας υπάρχει ένα καθεστώς τυποποίησης που προβλέπεται και μέσα από τον ίδιο το νόμο. Η κυβέρνηση το παραπέμπει σε υπουργικές αποφάσεις και αυτό μπορεί να λειτουργήσει περισσότερο αρνητικά σε σχέση με τις επιχειρήσεις γιατί μπορεί να αργήσει η υπουργική απόφαση, να περιπλέξει τα πράγματα κλπ. Η τρίτη διαφορά είναι πολύ σημαντική, μεταξύ της πρότασης μας κι εκείνης της κυβέρνησης. Η δική μας πρόταση νόμου, στο δεύτερο μέρος της, αφού ρυθμίζει τα θέματα σε σχέση με την απλούστευση της ίδρυσης επιχειρήσεων, περιλαμβάνει τροποποίηση των διατάξεων των νόμων 2190/20 και 3190/55, καθώς και άλλων νομοθετημάτων που σχετίζονται με το εμπορικό δίκαιο, εναρμονίζοντας το με όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις για την απλούστευση της ίδρυσης επιχειρήσεων.
Στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνεται κάτι τέτοιο. Απ ότι κατάλαβα θα υπάρξει ξεχωριστή νομοθετική πρωτοβουλία. Όσο γρηγορότερα προχωρούμε προς αυτή τη κατεύθυνση τόσο καλύτερα. Με τη δική μας πρόταση, προτείνουμε η διαδικασία one stop shop να έχει βασικά ως κέντρο τα επιμελητήρια και επικουρικά τα ΚΕΠ. Στη πρόταση της κυβέρνησης αυτό ισχύει μόνο στις ομόρρυθμες και στις ετερόρρυθμες εταιρείες. Στις Α.Ε και στις Ε.Π.Ε εμπλέκονται οι συμβολαιογράφοι. Δεν αντιλαμβανόμαστε αυτό το δυισμό. Είναι περίεργο για δύο λόγους. Το επάγγελμα των συμβολαιογράφων είναι κλειστό. Με βάση τη συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΕ με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επάγγελμα των συμβολαιογράφων θα ανοίξει. Εάν σήμερα είναι δημόσιοι λειτουργοί αύριο θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε ένα σύστημα με ασφάλεια όταν δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι αυτοί με τους οποίους έχουμε να κάνουμε. Θα είναι κάμποσες χιλιάδες και τα πράγματα θα περιπλέκουν. Από το 2005  συγχρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητα και ολοκληρώθηκε το έργο της ανάπτυξης του σχετικού λογισμικού μέσα στα επιμελητήρια, τα οποία αγόρασαν αυτά τα μηχανήματα με χρήματα της κοινότητας και των ελλήνων φορολογουμένων. Δεν είναι λογικό να στηρίξουμε αυτή την επένδυση, λειτουργώντας κατά βάση μέσω των επιμελητηρίων;
Εμείς καταργούμε την υποχρεωτική περιουσία δικηγόρου και συμβολαιογράφου ρητώς, για την περίπτωση που χρειάζονται συμβολαιογραφικά έγγραφα, προβλέπουμε προτυποποιημένο συμβολαιογραφικό έγγραφο και μπορούμε να δεχθούμε την πρόταση που κατατέθηκε από τα επιμελητήρια. Εάν χρειάζεται υποχρεωτικά παράσταση συμβολαιογράφου, αυτό να λειτουργεί μέσα στα επιμελητήρια. Αυτήν την ώρα δε πρέπει να λειτουργούμε με βάση τα αιτήματα μιας επιμέρους ομάδας. Πρέπει να δούμε το ευρύτερο εθνικό συμφέρον. Η πρόταση μας ως προς αυτό το στόχο είναι ποιο αποτελεσματική. Επίσης έχουμε δύο ακόμα διαφορές. Στη πρόταση μας ρητά καταργείται η υποχρέωση δημοσίευσης στο Εθνικό Τυπογραφείο και δεν προβλέπεται και σχετικό τέλος. Από την παρουσία που μας έκανε η Υπουργός, αντιλαμβάνομαι ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ως προς αυτό. Όσοι περισσότεροι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το τέλος που θα καταβληθεί από έναν επιχειρηματία και πραγματικά πρέπει να το σκεφτούμε πολύ αυτό ετούτες τις ώρες.
Η κυβέρνηση για να δείξει ότι προχωρεί περισσότερο από εμάς, λέει ότι δε χρειάζεται να έχουμε ένα βήμα στα επιμελητήρια και ένα δεύτερο βήμα στις ΔΟΥ, προκειμένου να καταβάλει κανείς εκεί το ενιαίο τέλος, αλλά μπορεί να γίνει ενιαία. Ποιο εύκολη είναι η δική μας διαδικασία διότι οι ΔΟΥ είναι οργανωμένες. Εάν ακολουθήσουμε τη λογική της κυβέρνησης, μπορεί να προβλέπεται ένα βήμα αλλά να είναι εξαιρετικά αργό, διότι θα κληθούν τα επιμελητήρια, χωρίς να έχουν την προεργασία και τον μηχανισμό να συνεργαστούν με τις ΔOY, ακόμα δε θα κληθούν χιλιάδες συμβολαιογράφοι να κάνουν την ίδια δουλεία με τις διάφορες ΔOY. Η δική μας διαδικασία θεωρώ ότι είναι πιο ξεκάθαρη.
Σπανίως και ποτέ ίσως πρόταση νόμου της αντιπολίτευσης δεν έχει γίνει δεκτή από κυβέρνηση στην Ελλάδα. Θα ήταν ένα θετικό βήμα για την κυβέρνηση και θα βοηθούσε στην εθνική συναίνεση που τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε, εάν η κυβέρνηση έλεγε ότι δέχεται αυτή τη πρόταση, τροποποιώντας τη ίσως. Η κυβέρνηση είτε δεχθεί είτε όχι την πρόταση μας, εμείς είμαστε εδώ να κάνουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση και αυτό σημαίνει συγκεκριμένες προτάσεις. Με τον ίδιο υπεύθυνο τρόπο που τοποθετούμαστε καταθέτοντας αυτή τη πρόταση, θα τοποθετηθούμε και αν η κυβέρνηση την απορρίψει και προχωρήσει στη δική της. Σημασία δεν έχει η πατρότητα της όποιας θετικής πρότασης, αλλά η ίδια η θετική πρωτοβουλία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο