Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το θέμα της ενέργειας δεν είναι ένα θέμα που συχνά απασχολεί την επικαιρότητα με εξαίρεση τις περιπτώσεις που υπάρχει κάποια μεγάλη ενεργειακή κρίση.

Ωστόσο η ενέργεια είναι κομβικής σημασίας προφανώς για την οικονομία μας. Χωρίς καμία αμφιβολία, απαιτείται να έχουμε μια σύγχρονη ενεργειακή πολιτική. Σύγχρονη ενεργειακή πολιτική σημαίνει μια δυναμική διπλωματία αγωγών, σημαίνει μια ουσιαστική πολιτική για την εξοικονόμηση ενέργειας, σημαίνει μια πολιτική για τον εκσυγχρονισμό των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας σε ένα περιβάλλον απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Και φυσικά σημαίνει ουσιαστική ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σύμφωνα και με τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους.

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -χωρίς να ισχυρίζομαι προφανώς ότι έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα, κάθε άλλο, είμαστε πίσω σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες- τα τελευταία χρόνια κάθε καλόπιστος παρατηρητής, παραδέχεται πιστεύω, πως έγιναν μεγάλα βήματα. Τριπλασιάστηκε από το 2004 ίσαμε το 2009 το εγκατεστημένο δυναμικό στις Ανανεώσιμές Πηγές Ενέργειας. Υιοθετήθηκε το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, οι απλοποιημένες διαδικασίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ακόμα και στις στέγες των σπιτιών, το νέο πλαίσιο για τη γεωθερμία.
Το νομοσχέδιο που σήμερα συζητάμε είναι σε ένα μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς που είχε γίνει τα περασμένα χρόνια. Τυχαίνει μάλιστα ο Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Μουσουρούλης ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου τότε Ανάπτυξης, να είχε ο ίδιος επιβλέψει στην προετοιμασία του νομοσχεδίου που είχαμε σχεδόν φτάσει μέχρι το τέλος του πριν από τις εκλογές. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. παίρνοντας σ’ αυτό το θέμα τη σκυτάλη από εμάς, συνέχισε ακριβώς προς τον ίδιο δρόμο, κάνοντας τις δικές της βεβαίως τροποποιήσεις, αλλά στηριζόμενη σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στην προεργασία που είχε γίνει. Και εάν αυτό το γενικότερα υιοθετούσαμε ως δείγμα πολιτικής, θα ήταν χωρίς καμία αμφιβολία θετικό για τον τόπο.

Τα πλεονεκτήματα των ρυθμίσεων αυτών έχουν αναφερθεί και από τον κ. Μουσουρούλη και από άλλους συναδέλφους εισηγητές της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Εγώ θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην απλούστευση των διαδικασιών και να σταθώ, επίσης, στα κίνητρα που δίνονται στους πολίτες με τα χαμηλότερα τιμολόγια της Δ.Ε.Η., για να αρθούν οι προκαταλήψεις, που υπάρχουν δυστυχώς, για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ωστόσο, υπάρχουν και μερικές παρατηρήσεις που θα ήθελα να κάνω και τις κάνω εξίσου καλόπιστα, όπως έκανα και τις προηγούμενες παρατηρήσεις οι οποίες είχαν θετικό χαρακτήρα. Η πρώτη αφορά στην τιμολόγηση της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εδώ φοβούμαι ότι δεν έχουν γίνει τα σενάρια που θα έπρεπε να γίνουν, να μπουν οι εσωτερικοί βαθμοί απόδοσης, να συσχετιστούν τεχνολογίες, να υπάρξει μία ολοκληρωμένη μελέτη εν πάση περιπτώσει, μέχρι να φτάσουμε στην τιμολόγηση την οποία υιοθετεί το νομοσχέδιο και για την οποία θα κληθούν, βεβαίως, να πληρώσουν στο τέλος οι καταναλωτές.

Φοβούμαι πως η τιμολόγηση αυτή έγινε –θα το πω απλά- με το μάτι, στο περίπου. Και έτσι είναι ενδεχόμενο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να χρειαστεί να πάμε σε αναθεωρήσεις.

Η δεύτερη παρατήρησή μου αφορά τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Μπορώ να καταλάβω τη ρύθμιση, η οποία προτείνεται σχετικά με τους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς. Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω ότι σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να είναι πανάκεια. Και να επισημάνω, επίσης, ότι η Κυβέρνηση πρέπει να δει με πολύ μεγάλη προσοχή τυχόν έτοιμες επενδυτικές προτάσεις, επενδυτικά σχέδια στο συγκεκριμένο τομέα, όχι για άλλο λόγο αλλά γιατί ο χρόνος είναι εχθρός μας στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Χρειαζόμαστε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για να το πω σχηματικά, επενδύσεις αύριο το πρωί. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστούν -πάντοτε σε αρμονία με τις ρυθμίσεις και τις προβλέψεις του Κοινοτικού Δικαίου- και τυχόν εκκρεμότητες που υπάρχουν για μεγάλα υδροηλεκτρικά.

Μία τρίτη παρατήρηση που έχω να κάνω αφορά την αναγκαία πρόταξη των μεγάλων έργων. Δεν είναι ανάγκη, βεβαίως, αυτό να ρυθμιστεί με νόμο. Ωστόσο θεωρώ απαραίτητο να δοθεί στη Ρ.Α.Ε. σαφής κατεύθυνση, έτσι ώστε να υπάρχει προτεραιότητα στις μεγάλες επενδύσεις, προφανέστατα όχι γιατί έχω κάτι εναντίον των μικρών επενδύσεων, αλλά γιατί για να πιάσουμε τους τόκους που χρειαζόμαστε, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις μεγάλες επενδύσεις ώστε να έχουμε και άμεσα αποτελέσματα.

Και τέλος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με αφορμή τις προβλέψεις που υπάρχουν για την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα και που είναι κατ’ αρχήν θετικές, θέλω να σταθώ στο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης των Κτηρίων, «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», όπως λέγεται. Είναι ένα πρόγραμμα κομβικής σημασίας. Και με την καθυστέρηση που υπάρχει γενικότερα στο Ε.Σ.Π.Α. καθώς όλη η αγορά πιέζει το Ε.Σ.Π.Α. να τρέξει γρηγορότερα, θεωρώ πως είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο μπορούμε να έχουμε άμεση εκταμίευση αλλά και μεταξύ άλλων θετική επίπτωση και στον κατασκευαστικό τομέα, που πλήττεται από την κρίση.
Θέλω, λοιπόν, να πω ότι το πρόγραμμα έτσι όπως το υιοθετήσατε, έχει προϋπολογισμό μειωμένο κατά 50%. Κρατάτε έργα στο Ε.Σ.Π.Α. τα οποία ενδεχομένως να μη γίνουν ποτέ. Κύριε Υφυπουργέ, τα έργα που μένουν στο Ε.Σ.Π.Α., μπορεί να καταντήσουν να είναι λευκοί ελέφαντες, ενώ το πρόγραμμα αυτό θα έχει άμεση εκταμίευση και θα ήταν καλύτερο να πιέσετε ως Υπουργείο για να εξασφαλίσετε έναν μεγαλύτερο προϋπολογισμό. Επίσης η ένταση των ενισχύσεων σε σχέση με αυτές που προβλέπαμε εμείς, είναι μικρότερη. Τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία έχουν προστεθεί στην τιμή ζώνης, μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα στην περίπτωση των πολυκατοικιών. Τα Κ.Ε.Π. δεν έχουν εμπλοκή στο δικό σας πρόγραμμα και τα φορολογικά κίνητρα τα οποία δίνατε, είναι θολά και αδύναμα.
Τα λέω διότι πιστεύω σε αυτό το πρόγραμμα, πιστεύω στην πολιτική για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά φοβούμαι ότι δεν προχωρήσατε σε αυτό τον συγκεκριμένο τομέα, όπως θα έπρεπε.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο