Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην πολιτική έχουμε προφανέστατα την υποχρέωση όλοι μας να λέμε την αλήθεια. Όμως, με δεδομένη τη μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει όλη την Ευρώπη, αλλά ακόμα περισσότερο τη χώρα μας, νομίζω ότι αυτή η υποχρέωση ισχύει δύο φορές.
Και μ’ αυτό το σκεπτικό, θέλω να σημειώσω από την αρχή της τοποθέτησής μου πως όλοι πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας -και ιδίως όσοι κυβερνήσαμε στο παρελθόν- για τα λάθη μας και τις παραλείψεις μας. Και εμείς είναι αυτό που κατ’ εξοχήν κάνουμε. Και πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές, δεχθήκαμε ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, πιο ευρωπαϊκά. Αυτό ισχύει και στο θέμα της φορολογικής πολιτικής και ιδιαίτερα σε σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Είναι μια αυτοκριτική που την κάνουμε θαρρετά και δημόσια. Και νομίζω ότι είναι και μια τίμια εξήγηση απέναντι στον ελληνικό λαό.
Ενώ, όμως, κύριε Υπουργέ, εμείς κάνουμε αυτήν την τίμια εξήγηση, δεν νομίζω ότι η Κυβέρνηση κάνει το αντίστοιχο.
Εσείς παριστάνετε το Κόμμα των αλάθητων. Θεωρείτε πως όσα είχατε κάνει στο παρελθόν, αλλά και αυτά που έχετε κάνει το τελευταίο εξάμηνο είναι απολύτως σωστά και έχουν, δήθεν, μόνο θετικά αποτελέσματα.
Θέλω να σας θυμίσω, όμως, ότι όχι μόνο αυτά τα οποία λέγατε προεκλογικά, ότι δηλαδή λεφτά υπάρχουν και ότι με τα τριάντα δισεκατομμύρια ανείσπρακτες οφειλές θα μπορούσατε να λύσετε όλα τα προβλήματα της χώρας, αλλά ότι ακόμα περισσότερο μετά τις εκλογές και μετά τη δημοσιοποίηση του ύψους του ελλείμματος επιμείνατε να λέτε ότι θα εφαρμόσετε το ρόδινο και ανεφάρμοστο, προφανώς, πρόγραμμά σας.
Αυτό δεν έμεινε χωρίς συνέπειες. Είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθούν τα πανωτόκια, τα spreads του ελληνικού δανεισμού, συνεχίστηκαν οι ερασιτεχνισμοί σας μέχρι και τις τελευταίες μέρες, τη μία θέλατε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την άλλη δεν το θέλατε, τη μια θέλατε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την άλλη δεν θέλατε, τη μια υπήρχε πιστόλι στο τραπέζι, την άλλη δεν υπήρχε κ.ο.κ.. Και τελικά που φτάνουμε; Φτάνουμε να συζητάμε ένα φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο επιβάλλει, προφανώς, παραπάνω φόρους στους Έλληνες πολίτες και ένα σημαντικό μέρος των φόρων αυτών που εισπράττετε, πάει ήδη να καλύψει το υπερβάλλον κόστος του δανεισμού, το οποίο οφείλεται αποκλειστικά στους λανθασμένους χειρισμούς που κάνετε τους τελευταίους μήνες.
Διότι είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι τα spreads ήταν 140 μονάδες βάσης τον Οκτώβρη και έφτασαν πριν από μερικές μέρες στις 456. Και τώρα, χτες, παρά τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν την Κυριακή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Euro group, παρέμειναν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Αυτά, λοιπόν, είναι λάθη ΠΑΣΟΚ, τα οποία στοιχίζουν κυριολεκτικά στους Έλληνες πολίτες.
Από εκεί και μετά, έρχομαι σε αυτό καθ’ αυτό το νομοσχέδιο. Το έχω μαζί μου, γιατί θέλω σε όσους παρακολουθούν από την τηλεόραση να το δείξω. Είναι αυτές οι εξακόσιες σελίδες, μαζί φυσικά με τα συνοδευτικά έγγραφα και την εισηγητική έκθεση. Αυτό είναι το φορολογικό νομοσχέδιο, που κατά πάσα πιθανότητα σε λίγες μέρες θα γίνει νόμος του Κράτους.
Από τη μια έχετε τον απλό πολίτη, ο οποίος πρέπει να καταλάβει πώς θα φορολογηθεί με βάση αυτό το νομοσχέδιο. Είναι δεδομένο ότι για τον κάθε Έλληνα πολίτη υπάρχουν πολλές παγίδες, που ακόμα και φοροτεχνικοί δεν μπορούν με πολύ απλό τρόπο να αναλύσουν.
Και από την άλλη έχετε τους επενδυτές. Απευθυνόμαστε στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και τους λέμε να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να προσελκύσουμε πολλούς. Οι χώρες οι οποίες προσελκύουν επενδυτές, φημίζονται για την απλότητα του φορολογικού τους συστήματος και κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει με τούτο εδώ το νομοσχέδιο, το οποίο προφανώς δεν είναι αναπτυξιακό.
Από εκεί και πέρα, θέλω να σταθώ σε ένα θέμα το οποίο αφορά στην επιχειρηματικότητα και το οποίο το θίγετε και εσείς ως Κυβέρνηση. Λέτε ότι -μιλάει το Υπουργείο Οικονομίας, η κ. Κατσέλη- θέλει να απλουστεύσει την ίδρυση επιχειρήσεων και να μειώσει το κόστος ίδρυσης των επιχειρήσεων. Εμείς έχουμε φέρει πρόταση νόμου στη Βουλή προς συζήτηση γι’ αυτό και λέει το Υπουργείο ότι εντός των προσεχών ημερών θα φέρει νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.
Ενώ, λοιπόν, το Υπουργείο Οικονομίας λέει ότι θα προχωρήσει προς τα εκεί, εσείς κύριε Υπουργέ, στο Υπουργείο Οικονομικών προχωρείτε προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Με τα διανεμόμενα κέρδη, με τα μερίσματα, με μία σειρά από ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις σε τούτο εδώ το νομοσχέδιο, ουσιαστικά λέτε σε όσους θέλουν να επενδύσουν «μην επενδύετε στην Ελλάδα», την ώρα που είναι βέβαιον ότι η ύφεση είναι εδώ και ότι υπάρχει απειλή για πάρα πολλά λουκέτα.
Θα κινδυνεύσουμε, λοιπόν, στο τέλος όλης αυτής της προσπάθειας, ακόμα κι αν πετύχετε σε αυτό το οποίο επιζητείτε να κάνετε, δηλαδή το να συλλέξετε παραπάνω φόρους, να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι «η εγχείρισης επέτυχεν, αλλά ο ασθενής απέθανε». Διότι θα οδηγηθεί η Ελλάδα σε ένα πολύ βαθύ τέλμα ύφεσης.
Δεν υπάρχει, λοιπόν, συνεκτική πολιτική, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική από την πλευρά της Κυβέρνησης, υπάρχουν μόνο σπασμωδικές κινήσεις. Και με αυτές τις κινήσεις, πραγματικά, εμείς δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.
Εν πάση περιπτώσει, δεν τοποθετούμαστε δημαγωγικά απέναντι σε αυτά τα οποία μας παρουσιάζετε. Γι’ αυτό το λόγο στηρίζουμε αρκετά από τα άρθρα του νομοσχεδίου. Ωστόσο, δυστυχώς, δεν μπορούμε να στηρίξουμε το νομοσχέδιο στο σύνολό του, για τους λόγους στους οποίους αναφέρθηκα προηγουμένως. Δεν είναι μια συνολική προσπάθεια, ψύχραιμη, ρεαλιστική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα. Οι περιστάσεις δεν είναι από τις συνηθισμένες. Πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε πάνω απ’ όλα το συμφέρον της Ελλάδας.
Γι’ αυτό το λόγο σας ευχόμαστε από την καρδιά μας να πετύχετε σε αυτήν την προσπάθεια που κάνετε. Πολύ φοβούμαστε, όμως, πως όταν σε μερικούς μήνες δούμε τον απολογισμό της προσπάθειάς σας, τα αποτελέσματα δεν θα είναι, κύριε Υπουργέ, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Ευχαριστώ πολύ.