Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Oμιλία του ΥΜΕ στην Διημερίδα «Οι Δορυφορικές Τηλεπικοινωνίες και η Ραδιοπλοήγηση στην Υπηρεσία του Πολίτη».

Η σύγχρονη δορυφορική τεχνολογία στις τηλεπικοινωνίες παρουσιάζει μια σειρά από πλεονεκτήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν με πολλούς τρόπους, ώστε να ενισχύσουν την ανάπτυξη καθώς και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του πολίτη. Πρόκειται για μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, που παρουσιάζει συνεχώς νέες δυνατότητες για το χρήστη-καταναλωτή, όπως τα διαδραστικά προγράμματα, άντληση πληροφοριών, ενημέρωση, tv-banking και άλλα.


Η καθημερινότητά μας πλέον στηρίζεται στις δορυφορικές επικοινωνίες. Ειδικά για την Ελλάδα που είναι μια ναυτιλιακή χώρα, οι δορυφόροι παίζουν καθοριστικό ρόλο καθώς η ίδια η ασφάλεια των πλοίων υποχρεωτικά βασίζεται σε δορυφορικές υπηρεσίες .


Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του δορυφορικού σήματος είναι η συμβολή του στην κάλυψη του λεγόμενου ψηφιακού χάσματος. Στη μείωση, δηλαδή, των ανισοτήτων πρόσβασης στο διαδίκτυο οι οποίες παρατηρούνται μεταξύ αστικών και υπαίθριων περιοχών. Το πλεονέκτημα των δορυφορικών συνδέσεων για χώρες όπως η Ελλάδα, στη μορφολογία της Ελλάδας,
είναι ότι μπορεί να καλύπτει ταυτόχρονα τεράστιες περιοχές και παράλληλα να φθάνει απευθείας σε κάθε τελικό χρήστη, χωρίς να υπάρχει ανάγκη εκτεταμένων επίγειων υποδομών. Αυτό σημαίνει αυτομάτως χαμηλότερο κόστος για την ανάπτυξη ευρείας πρόσβασης, αλλά και μεγαλύτερη ταχύτητα στην αξιοποίηση νέων εφαρμογών και υπηρεσιών, αφού δεν απαιτούνται αναβαθμίσεις μεγάλης κλίμακας. Ιδίως σε περιοχές, όπου η μορφολογία του εδάφους είναι εξαιρετικά ιδιόμορφη, οι δορυφόροι εξακολουθούν να αποτελούν την καταλληλότερη, αν όχι τη μοναδική, λύση για την ανάπτυξη ενός ευρυζωνικού δικτύου.
Οι νέες τεχνολογίες μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για τις δύο χώρες, Ελλάδα και Γαλλία. Γιατί είναι ένας από τους τομείς που δεν χρειάζεται φτηνά εργατικά χέρια για να αναπτυχθεί. Αντίθετα, χρειάζεται επιχειρηματικό πνεύμα, υψηλή κατάρτιση, νέες ιδέες. Και, όλοι ξέρουμε φίλες και φίλοι, ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Ελλάδα δεν υστερούν σε κανένα από τα τρία αυτά στοιχεία. Αυτό που πρέπει να ενισχύσουμε είναι οι ευκαιρίες. Και αυτό κάνουμε σήμερα. Δίνουμε Ευκαιρίες! Δίνουμε ευκαιρίες πρώτα απ’ όλα στους πολίτες, Έλληνες και Γάλλους, οι οποίοι και επωφελούνται από τις νέες τεχνολογίες. Έπειτα στους επιχειρηματίες, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με νέα προϊόντα και νέες υπηρεσίες που τους βοηθούν να εκσυγχρονιστούν, αλλά και να κάνουν κερδοφόρες επενδύσεις. Και βεβαίως δίνουμε ευκαιρία στις δύο χώρες να βρεθούν στην πρώτη θέση του τρένου της ανάπτυξης, να γίνουν πιο σύγχρονες, πιο ανταγωνιστικές, πιο δημιουργικές.
Και αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την εποικοδομητική και ειλικρινή συνεργασία.


Όπως ξέρετε, ήμουν Ευρωβουλευτής για πολλά χρόνια και είχα έτσι την ευκαιρία να ζήσω από κοντά τα επιτεύγματα της συλλογικής προσπάθειας, του ομαδικού πνεύματος, της αποδοτικής συνεργασίας. Γι’ αυτό και είμαι ειλικρινά χαρούμενος που στήσαμε σήμερα εδώ μια πλατφόρμα συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Είμαι επίσης ικανοποιημένος για τη διοργάνωση μιας πραγματικά πρωτοποριακής διημερίδας που για πρώτη φορά γίνεται στη χώρα μας. Διοργανώσαμε στην ουσία μια μεγάλη «γιορτή των δορυφορικών τηλεπικοινωνιών». Για να μοιραστούμε εμπειρίες, να εκφράσουμε νέες ιδέες, να δημιουργήσουμε καινούρια οράματα.
Οι στόχοι της σημερινής μας διοργάνωσης είναι δύο:


Πρώτον: Να ενημερώσουμε τους φορείς, τις βιομηχανίες και το κοινό για τις δυνατότητες των Εφαρμογών Δορυφορικών Τηλεπικοινωνιών και Ραδιοπλοήγησης, και


Δεύτερον: Να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ της Γαλλικής και Ελληνικής Βιομηχανίας και των Φορέων στους τομείς των Δορυφορικών Τηλεπικοινωνιών και Εφαρμογών Ραδιοπλοήγησης.


Παράλληλα, εκμεταλλευόμενος τη σημερινή ημερίδα, έχω να σας ανακοινώσω κάτι ιδιαίτερα σημαντικό:
-Αυτή την ώρα που μιλάμε ξεκίνησε η δοκιμαστική εκπομπή καναλιού υψηλής ευκρίνειας-HDTV με συνεργασία του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών και της Hellas-Sat. Το κανάλι είναι ελεύθερο και οι εκπομπές είναι δοκιμαστικές. Ίσως ήδη να το είδατε στο περίπτερο της Hellas-Sat. Πρόκειται για ποιότητα εικόνας τέσσερις φορές καλύτερη από αυτή που γνωρίζουμε όλοι. Ξεκινά και στη χώρα μας. Είναι ένα σημαντικό βήμα που φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στον πυρήνα της Ευρώπης.


Η διημερίδα αυτή για τις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες θέλουμε να λειτουργήσει σαν «αγορά τεχνογνωσίας και συνεργασιών», όπου βιομηχανία και φορείς θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν, να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, να αναζητήσουν συνεργασίες πάντοτε προς όφελος του τελικού χρήστη, του πολίτη. Γιατί τον πολίτη εξυπηρετούν όλες αυτές οι εφαρμογές. Δεν γίνονται μόνο για τη χαρά της ανακάλυψης, και
τη χαρά του καινούριου. Οι εφαρμογές αυτές εξυπηρετούν τον πολίτη και κάνουν την καθημερινότητά μας πιο άνετη και πιο σύγχρονη. Μιλάμε για δορυφορικό ίντερνετ
και ευρυζωνική κάλυψη

σε Μέσα Μεταφοράς, όπως τρένα και λεωφορεία- γιατί αυτές οι εφαρμογές έχουν άμεση επίπτωση και στον άλλο τομέα του υπουργείου μας που είναι οι μεταφορές, για συστήματα διοικητικής υποστήριξης έκτακτης ανάγκης, όπως σε περίπτωση δασικών πυρκαγιών, σεισμών κ.α, για τηλε-εκπαίδευση, τηλε-ιατρική, τομείς ιδιαίτερους σημαντικούς για την Ελλάδα. Για εφαρμογές σημαντικές για την ανάπτυξη. Σημαντικές για την καθημερινότητα. Σημαντικές για τη σύγχρονη Ελλάδα. Για την Ελλάδα της Ευρώπης.


Το έλεγα και προεκλογικά και θα συνεχίσω να το υποστηρίζω. Έχουμε το πλεονέκτημα να είμαστε μέλη μιας πολύ μεγάλης και σημαντικής οικογένειας, της Ενωμένης Ευρώπης. Αυτό σημαίνει, πέρα από τα άλλα, ότι έχουμε τη δυνατότητα να αντλήσουμε από την εμπειρία και την τεχνογνωσία άλλων χωρών. Χωρών που τυχαίνει να βρίσκονται πιο μπροστά από εμάς σε κάποιους τομείς. Αλλά μπορούμε, παράλληλα να προσφέρουμε τις δικές μας ιδέες. Τις δικές μας εικόνες. Τη δική μας πνευματική συμβολή. Γιατί στην Ελλάδα δεν υστερούμε ούτε σε επιστημονικό δυναμικό, ούτε σε καινοτόμες ιδέες.


Αυτό που γίνεται σήμερα εδώ, κυρίες και κύριοι, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα όταν το θέλει μπορεί να είναι και πρωτοπόρος και συνδιαμορφωτής των νέων τάσεων. Μπορεί, ανοίγοντας διόδους συνεργασίας με άλλες χώρες, να συμβάλει δημιουργικά στο χτίσιμο της Ευρώπης του μέλλοντος. Σ’ αυτή την Ευρώπη μπορούμε και θέλουμε να είμαστε στην πρωτοπορία.





——————————————————————————————————-
ΣΗΜΕΙΩΣΗ


Η συχνότητα εκπομπής του καναλιού υψηλής ανάλυσης (HDTV) του ΥΜΕ σε συνεργασία με τον Ηellas Sat, είναι:
Δορυφόρος HELLAS SAT 39o E
DVB S2
Downlink Frequency: 12717 Mhz Hor
Symbol rate : 7,72 Msymbols
FEC: ¾
Modulation: 8PSK

Μετάβαση στο περιεχόμενο