Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στη ΝΟΔΕ Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης της Ν.Δ.

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 29 Μαρτίου 2009
Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στη ΝΟΔΕ Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης της Ν.Δ.
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,
Με πραγματικά μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, εδώ στη Θεσσαλονίκη.
Στην πόλη των μεγάλων αγώνων και των μεγάλων επιτυχιών της παράταξής μας.
Στην πόλη του Πρωθυπουργού μας, του Κώστα Καραμανλή!
Χαίρομαι διπλά γιατί σήμερα βλέπω πολλούς φίλους από τα παλιά.
Φίλους με τους οποίους δώσαμε πολλές μάχες και θα δώσουμε και πολλές ακόμα στο μέλλον, με πρώτη τις ερχόμενες ευρωεκλογές!
Μια μάχη που θα κερδίσουμε, κόντρα σε όσους υποτιμούν τη μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, κόντρα σε όσους υποτιμούν τη μνήμη και την κρίση του ελληνικού λαού!
Φίλες και φίλοι,
Οι περισσότεροι από σας με ξέρετε πολλά χρόνια. Γνωρίζετε ότι είμαι άνθρωπος που δεν του αρέσουν ούτε τα πολλά ούτε τα μεγάλα λόγια. Δεν μου αρέσει να χαϊδεύω αυτιά και δεν πρόκειται να ωραιοποιήσω καταστάσεις.
Στη χώρα μας βρισκόμαστε κι εμείς σε μια δύσκολη συγκυρία. Εν μέσω μιας μεγάλης διεθνούς καταιγίδας, η οποία απειλεί όλες τις χώρες του κόσμου. Η κρίση αυτή είναι λογικό να δημιουργεί πίεση. Παράλληλα, ως παράταξη είναι φυσικό, όπως συμβαίνει με όλα τα κόμματα, να έχουμε καλές και κακές στιγμές.
Κατά καιρούς σίγουρα έχουν γίνει διάφορα λάθη. Πολλά από αυτά πίκραναν και εσάς τους ίδιους. Ωστόσο, κρίνοντας συνολικά την πολιτική μας θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε θετικό βαθμό στην πορεία μας. Στις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας. Στην αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος που χαρακτηρίζει τις πολιτικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας. Όχι μόνο παλαιότερα. Αλλά και τώρα, σε μια δύσκολη στιγμή όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για όλο τον κόσμο.
Είμαστε μια Κυβέρνηση η οποία δεν σφυρίζει αδιάφορα κάνοντας ότι δεν βλέπει τα προβλήματα. Δεν τα χώνουμε κάτω από το χαλί, όπως έκαναν άλλοι στο παρελθόν. Αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα ζητήματα, αδιαφορώντας για το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος.
Δεν κάνουμε συμβατική διαχείριση μιας προβληματικής καθημερινότητας. Προσπαθούμε – και προσπαθούμε σκληρά – να κάνουμε δέκα πράγματα για τον τόπο. Να αλλάξουμε κάποιες αρρωστημένες καταστάσεις. Και κυρίως, να κρατήσουμε το τιμόνι της χώρας σταθερό σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία.
Φίλες και φίλοι,
Γνωρίζω πολύ καλά ότι στην πορεία των 5 ετών υπήρξαν πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα ή γρηγορότερα. Την κριτική τη θέλουμε και μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη.
Όμως στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, η παράταξή μας δεν έχει ανάγκη τόσο από σχολιαστές της επικαιρότητας, αλλά κυρίως από μάχιμα, δυναμικά και αποφασισμένα στελέχη.
Πέρα από την αυτοκριτική, χρειάζεται να δώσουμε μάχη για την παράταξη και να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να απαξιώσει το σημαντικό έργο της κυβέρνησής μας.
Να βγούμε μπροστά για να θυμίσουμε σε κάθε συμπολίτη μας ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντέχουν περισσότερο στην μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση.
Να θυμίσουμε ότι από το 2004 μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης η ανεργία έπεσε από το 11% στο 7% και ότι, αν η οικονομική κρίση είχε βρει τη χώρα μας στην κατάσταση που ήταν το 2004, τα πράγματα σήμερα θα ήταν πολύ δυσκολότερα.
Να μιλήσουμε για τα μεγάλα έργα που έχουν γίνει στη χώρα μας. Τους μεγάλους οδικούς άξονες, το εθνικό κτηματολόγιο, το εθνικό χωροταξικό. Τη λύση θεμάτων που το ΠΑΣΟΚ άφησε να χρονίσουν όπως το ΛΑΦΚΑ και τα πανωτόκια. Την αύξηση των κοινωνικών μεταβιβάσεων, με σημαντική ενίσχυση του ΕΚΑΣ και των αγροτικών συντάξεων.
Είναι η Κυβέρνηση Καραμανλή που ολοκληρώνει την Εγνατία, μετά από τις ατέλειωτες καθυστερήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Είναι η κυβέρνηση Καραμανλή που το 40% του εθνικού μας προγράμματος το  υλοποιεί σε δημόσια έργα στη Βόρεια Ελλάδα.
Είναι η Κυβέρνηση Καραμανλή που κάνει πραγματικότητα το μετρό Θεσσαλονίκης. Επί χρόνια οι πολίτες της Θεσσαλονίκης μετρό άκουγαν και μετρό δεν έβλεπαν… Σήμερα βλέπουν 13 εργοτάξια στην καρδιά της πόλης!
Είναι η Κυβέρνηση Καραμανλή που προχωρεί τα έργα του  Αεροδρομίου  «Μακεδονία», ώστε να αναβαθμιστεί σε ένα διεθνές αεροδρόμιο που θα υποδέχεται με  ασφάλεια όλους τους τύπους αεροσκαφών.
Το ίδιο μετρήσιμο έργο προσπαθήσαμε να κάνουμε, όταν ήμουν Υπουργός στο Υπουργείο Μεταφορών, με έμφαση τη Θεσσαλονίκη.
Θέσαμε σε λειτουργία τη γραμμή του Προαστιακού προς τη Λάρισα.
Προχωρήσαμε το έργο τηλεματικής, το οποίο θα βοηθά σημαντικά στη βελτίωση των συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη.
Δημιουργήσαμε τις βάσεις για την απόκτηση 60 νέων λεωφορείων, από τον ΟΑΣΘ, η παραλαβή των οποίων θα γίνει στα μέσα του 2009.
Δεσμευτήκαμε ότι θα στηρίξουμε το σημαντικό σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης για δημιουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας, με την παραχώρηση 5 ηλεκτρικών-αυτοδύναμων λεωφορείων.
Συμφωνήσαμε και προωθούμε την ένταξη στο Γ’ ΚΠΣ της κατασκευής 12χλμ. δικτύου ποδηλατοδρόμων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, από το Μέγαρο Μουσικής έως το Σιδηροδρομικό Σταθμό.
Φίλες και φίλοι,
Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι σήμερα είναι να μιλήσουμε με αυτοπεποίθηση και πίστη για το έργο μας.
Τις μάχες που δίνουμε στο εξωτερικό για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων. Το αποδείξαμε στο Βουκουρέστι με τη σθεναρή στάση μας στο ΝΑΤΟ για το θέμα των Σκοπίων, θα το αποδείξουμε και στο μέλλον, όπου και όταν χρειαστεί.
Τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, η οποία διαμόρφωσε ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.
Τις μεταρρυθμίσεις για μια σύγχρονη Παιδεία, την αναγκαιότητα της οποίας βλέπουν πλέον και πολλοί αντίπαλοί μας.
Τις σωστά σχεδιασμένες αποκρατικοποιήσεις που εξασφαλίζουν έσοδα στο κράτος και δημιουργούν νέα αναπτυξιακή δυναμική στις επιχειρήσεις. Την Εμπορική, τον ΟΛΠ, τον ΟΤΕ.
Πριν λίγες μέρες η δική μας Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση Καραμανλή έλυσε οριστικά το ζήτημα της Ολυμπιακής. Είχαν προηγηθεί 5 αποτυχημένες προσπάθειες λύσης του προβλήματος, οι 4 από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος – συγχωρέστε μου την προσωπική αναφορά – που με εντολή του Πρωθυπουργού χειρίστηκα αυτό το θέμα.
Λύσαμε ένα θέμα που επί 10ετίες ταλαιπώρησε τη χώρα, δημιούργησε τεράστια χρέη, μας οδήγησε σε καταδίκες στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Κάθε χρόνο δίναμε για την Ολυμπιακή 350 εκατομμύρια ευρώ. Πετούσαμε σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο εκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού.
Με τη δική μας πολιτική όχι μόνο σταματήσαμε αυτή την αιμορραγία, αλλά θα εισπράττουμε και 150 εκατομμύρια το χρόνο μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής.
Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν λυσσαλέες. Οι υπερβολές, οι ύβρεις, οι συκοφαντίες  ήταν στην καθημερινή τους πρακτική.
Ακόμα και σήμερα, που όλοι έχουν καταλάβει πως η πολιτική μας ήταν και σωστή και επιβεβλημένη, ακόμα και τώρα που πάνω από το 70% της κοινής γνώμης εγκρίνει την αποκρατικοποίηση στην οποία προχωρήσαμε, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει βρει τη μεγαλοψυχία να πει μία λέξη.
Το ερώτημα λοιπόν είναι: Ποιον θα εμπιστευθούμε για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα; Την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, που είχε το θάρρος να ασχοληθεί και να λύσει αυτό το ζήτημα ή το κόμμα του κ. Παπανδρέου που έδειξε ακόμα μια φορά σύγχυση, αντιφάσεις και έλλειψη προσανατολισμού;
Την Κυβέρνηση Καραμανλή, που προχώρησε σε μια σειρά διαρθρωτικές αλλαγές που σας ανέφερα στην οικονομία, στην παιδεία, στις μεταφορές ή μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που μας κληρονόμησε προβλήματα που λύσαμε και λύνουμε;
Την Κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία τόλμησε να συγκρουστεί με κατεστημένες πρακτικές και συμφέροντα ή το ΠΑΣΟΚ του λαϊκισμού, της απραξίας, της πραγματικής κοινωνικής αναλγησίας;
Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα πούμε δυνατά και καθαρά, φίλες και φίλοι.
Λάθη μπορεί να κάναμε, αλλά κάναμε και έργο. Και το έργο αυτό θα το στηρίξουμε με αυτοπεποίθηση και περηφάνια, γιατί είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και κυρίως, γιατί είναι έργο που πήγε την Ελλάδα μπροστά.
Φίλες και φίλοι,
Βρισκόμαστε σε μια πραγματικά κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για τον κόσμο ολόκληρο. Οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν αφήνουν κανέναν στο απυρόβλητο. Μας αγγίζουν όλους. Δημιουργούν μια πιεστική καθημερινότητα για όλους τους πολίτες. Είμαι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχουν προσωπική αντίληψη αυτής της κατάστασης.
Οι μόνοι που φαίνεται να μην το έχουν καταλάβει ακόμα είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη χώρα μας.
Κάποιοι, πίστεψαν ότι η κρίση είναι μια αφορμή να βγάλουν τα ιδεολογικά τους απωθημένα.
Σεβαστό από τη μία, αλλά καθόλου ρεαλιστικό και χρήσιμο για τους πολίτες.
Κάποιοι άλλοι το θεώρησαν ως καλή αφορμή για μικροπολιτικές κινήσεις. Λες και η χώρα δεν χρειάζεται σοβαρότητα, αλλά πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού…
Και κάποιοι άλλοι – και αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ – όπως δεν κατάλαβαν την έναρξη της κρίσης, τότε που έλεγαν ότι η κρίση είναι στα δική μας φαντασία, έτσι δεν έχουν καταλάβει και τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να μείνει η χώρα μας σε σταθερή πορεία εν μέσω της καταιγίδας που ζούμε.
Θυμάστε τι έλεγαν το ΠΑΣΟΚ και ο κύριος Παπανδρέου. Ότι η διεθνής κρίση δεν υπάρχει. Ότι είναι μια πρόφαση που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να μην δώσει παροχές στο λαό. Έλεγαν ότι είναι ένα «επικοινωνιακό», τάχα, κόλπο της κυβέρνησης.
Λυπάμαι ειλικρινά που το λέω, αλλά λίγες χώρες στην Ευρώπη έχουν το θλιβερό προνόμιο να έχουν μια τόσο ανεύθυνη, τόσο εκτός τόπου και χρόνου, αντιπολίτευση.
Και είναι πραγματικά λυπηρό, γιατί στη δύσκολη φάση που είμαστε, η χώρα χρειάζεται συστράτευση, χρειάζεται συναίνεση, συνεργασία όλων και κυρίως αίσθημα ευθύνης από κάθε κοινωνική τάξη και φορέα.
Φίλες και φίλοι,
Η Κυβέρνησή μας κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης για τη χώρα μας.
Η πολιτική μας έχει 3 επιμέρους στόχους.
Πρώτον, να αντιμετωπίσουμε τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας.
Η Ελλάδα πληρώνει σήμερα τα εγκλήματα του παρελθόντος. Η πιο βαριά κληρονομιά είναι το τεράστιο δημόσιο χρέος που μας κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τη δεκαετία του ΄80 υπονομεύτηκε η οικονομική θέση της χώρας με ένα δυσβάστακτο χρέος το οποίο ξεπέρασε κάποια στιγμή επί ΠΑΣΟΚ το 100% του ΑΕΠ. Ο λογαριασμός έρχεται τώρα όπου σε διεθνές επίπεδο η ρευστότητα των κεφαλαίων περιορίζεται. Το 2009, μόνο για τόκους, θα δώσουμε πάνω από το 19% του συνόλου των καθαρών κρατικών εσόδων.
Αυτή είναι η δήθεν κοινωνική πολιτική του παλαιού ΠΑΣΟΚ, η οποία υποθήκευσε το μέλλον της χώρας. Και αυτή είναι η «ισχυρή Ελλάδα» που μας παρέδωσε το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο έβλεπε τη μπόρα, αλλά την αντιμετώπισε ανεύθυνα.
Σήμερα αναγκαζόμαστε να πάρουμε έκτακτα μέτρα λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών, αλλά και λόγω του μεγάλου δημόσιου χρέους που κληρονομήσαμε και που η εξυπηρέτησή του γίνεται δυσκολότερη από τις σημερινές αντίξοες συνθήκες. Βασική μας  φροντίδα, το μεγαλύτερο βάρος να σηκώσουν οι πιο εύποροι.
Η αντιπολίτευση απλά καταγγέλλει. Ανεύθυνα και λαϊκίστικα. Είναι προνόμιό της οι καταγγελίες. Είναι δική μας ευθύνη μας η ρεαλιστική αντιμετώπιση της κρίσης.
Δεύτερος στόχος είναι η στήριξη της ανάπτυξης και η τόνωση της αγοράς. Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και η στήριξή τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Και στην κατεύθυνση αυτή, κάνουμε πολλά. Δρομολογήσαμε το πρόγραμμα των 28 δις ευρώ για τη στήριξη, όχι των τραπεζών, όπως έχει δημαγωγικά λεχθεί, αλλά της πραγματικής οικονομίας.
Υλοποιήσαμε το πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ΤΕΜΠΜΕ, που, παρά τις προβλέψεις του ΠΑΣΟΚ ότι δήθεν θα καλυφθούν μόλις 600 με 700 επιχειρήσεις, έχει καλύψει μέσα στους πρώτους 2 μήνες λειτουργίας 20.000 επιχειρήσεις, με δάνεια τα οποία ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ.
Και τώρα προχωρούμε στην υιοθέτηση ενός δεύτερου προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Εξαγγείλαμε πρόσφατα νέα προγράμματα για τη στήριξη συμπολιτών μας που θέλουν να ανοίξουν δική τους δουλειά, όπως το πρόγραμμα για τη στήριξη της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας.
Παράλληλα, λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία του καταναλωτή. Δίνουμε μάχη εναντίον των καρτέλ, αλλά και όσων συμπεριφέρονται ανεύθυνα σε περιόδους κρίσης.
Υλοποιούμε καινοτόμες πολιτικές για την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πολιτικές που μπορεί να φέρουν τη χώρα μας στην πρώτη γραμμή των χώρων που σχεδιάζουν και δρουν για ένα καλύτερο μέλλον στον τομέα του περιβάλλοντος. Πολιτικές που στηρίζουν έναν νέο και δυναμικό κλάδο της οικονομίας.
Ο τρίτος στόχος της πολιτικής μας είναι η στήριξη των ασθενέστερων συμπολιτών μας.
Θυμίζω την ενίσχυση των μέτρων για τους ανέργους.
Τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης.
Τα έκτακτα μέτρα στήριξης των αγροτών.
Την ειδική δέσμη μέτρων για τον Τουρισμό.
Την προσπάθεια στήριξης αυτών που έχουν περισσότερη ανάγκη μέσω του Γ’ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ.
Την ενεργοποίηση του Ταμείου για την Κοινωνική Συνοχή.
Θα θέλαμε ακόμα περισσότερα. Αλλά εξαντλούμε τις αντοχές της οικονομίας και του προϋπολογισμού, χωρίς να χαρίζουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας σε κανέναν. Αυτοί που σήμερα πλειοδοτούν, δεν απέδειξαν τις προθέσεις τους με πράξεις. Μας κληρονόμησαν
Δελτίο Τύπου 

 

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2009

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στη ΝΟΔΕ Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης της Ν.Δ.

Κυρίες και κύριοι,Αγαπητοί φίλοι,Με πραγματικά μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Στην πόλη των μεγάλων αγώνων και των μεγάλων επιτυχιών της παράταξής μας. Στην πόλη του Πρωθυπουργού μας, του Κώστα Καραμανλή! 
Χαίρομαι διπλά γιατί σήμερα βλέπω πολλούς φίλους από τα παλιά. Φίλους με τους οποίους δώσαμε πολλές μάχες και θα δώσουμε και πολλές ακόμα στο μέλλον, με πρώτη τις ερχόμενες ευρωεκλογές! 
Μια μάχη που θα κερδίσουμε, κόντρα σε όσους υποτιμούν τη μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, κόντρα σε όσους υποτιμούν τη μνήμη και την κρίση του ελληνικού λαού! 

Φίλες και φίλοι,Οι περισσότεροι από σας με ξέρετε πολλά χρόνια. Γνωρίζετε ότι είμαι άνθρωπος που δεν του αρέσουν ούτε τα πολλά ούτε τα μεγάλα λόγια. Δεν μου αρέσει να χαϊδεύω αυτιά και δεν πρόκειται να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Στη χώρα μας βρισκόμαστε κι εμείς σε μια δύσκολη συγκυρία. Εν μέσω μιας μεγάλης διεθνούς καταιγίδας, η οποία απειλεί όλες τις χώρες του κόσμου. Η κρίση αυτή είναι λογικό να δημιουργεί πίεση. Παράλληλα, ως παράταξη είναι φυσικό, όπως συμβαίνει με όλα τα κόμματα, να έχουμε καλές και κακές στιγμές.
Κατά καιρούς σίγουρα έχουν γίνει διάφορα λάθη. Πολλά από αυτά πίκραναν και εσάς τους ίδιους. Ωστόσο, κρίνοντας συνολικά την πολιτική μας θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε θετικό βαθμό στην πορεία μας. Στις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας. Στην αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος που χαρακτηρίζει τις πολιτικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας. Όχι μόνο παλαιότερα. Αλλά και τώρα, σε μια δύσκολη στιγμή όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για όλο τον κόσμο.
Είμαστε μια Κυβέρνηση η οποία δεν σφυρίζει αδιάφορα κάνοντας ότι δεν βλέπει τα προβλήματα. Δεν τα χώνουμε κάτω από το χαλί, όπως έκαναν άλλοι στο παρελθόν. Αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα ζητήματα, αδιαφορώντας για το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος.
Δεν κάνουμε συμβατική διαχείριση μιας προβληματικής καθημερινότητας. Προσπαθούμε – και προσπαθούμε σκληρά – να κάνουμε δέκα πράγματα για τον τόπο. Να αλλάξουμε κάποιες αρρωστημένες καταστάσεις. Και κυρίως, να κρατήσουμε το τιμόνι της χώρας σταθερό σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία.

Φίλες και φίλοι, Γνωρίζω πολύ καλά ότι στην πορεία των 5 ετών υπήρξαν πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα ή γρηγορότερα. Την κριτική τη θέλουμε και μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη. 
Όμως στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, η παράταξή μας δεν έχει ανάγκη τόσο από σχολιαστές της επικαιρότητας, αλλά κυρίως από μάχιμα, δυναμικά και αποφασισμένα στελέχη. 
Πέρα από την αυτοκριτική, χρειάζεται να δώσουμε μάχη για την παράταξη και να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να απαξιώσει το σημαντικό έργο της κυβέρνησής μας. 
Να βγούμε μπροστά για να θυμίσουμε σε κάθε συμπολίτη μας ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντέχουν περισσότερο στην μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση.
Να θυμίσουμε ότι από το 2004 μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης η ανεργία έπεσε από το 11% στο 7% και ότι, αν η οικονομική κρίση είχε βρει τη χώρα μας στην κατάσταση που ήταν το 2004, τα πράγματα σήμερα θα ήταν πολύ δυσκολότερα.
Να μιλήσουμε για τα μεγάλα έργα που έχουν γίνει στη χώρα μας. Τους μεγάλους οδικούς άξονες, το εθνικό κτηματολόγιο, το εθνικό χωροταξικό. Τη λύση θεμάτων που το ΠΑΣΟΚ άφησε να χρονίσουν όπως το ΛΑΦΚΑ και τα πανωτόκια. Την αύξηση των κοινωνικών μεταβιβάσεων, με σημαντική ενίσχυση του ΕΚΑΣ και των αγροτικών συντάξεων.
Είναι η Κυβέρνηση Καραμανλή που ολοκληρώνει την Εγνατία, μετά από τις ατέλειωτες καθυστερήσεις του ΠΑΣΟΚ. 
Είναι η κυβέρνηση Καραμανλή που το 40% του εθνικού μας προγράμματος το  υλοποιεί σε δημόσια έργα στη Βόρεια Ελλάδα.
Είναι η Κυβέρνηση Καραμανλή που κάνει πραγματικότητα το μετρό Θεσσαλονίκης. Επί χρόνια οι πολίτες της Θεσσαλονίκης μετρό άκουγαν και μετρό δεν έβλεπαν… Σήμερα βλέπουν 13 εργοτάξια στην καρδιά της πόλης!
Είναι η Κυβέρνηση Καραμανλή που προχωρεί τα έργα του  Αεροδρομίου  «Μακεδονία», ώστε να αναβαθμιστεί σε ένα διεθνές αεροδρόμιο που θα υποδέχεται με  ασφάλεια όλους τους τύπους αεροσκαφών.
Το ίδιο μετρήσιμο έργο προσπαθήσαμε να κάνουμε, όταν ήμουν Υπουργός στο Υπουργείο Μεταφορών, με έμφαση τη Θεσσαλονίκη. Θέσαμε σε λειτουργία τη γραμμή του Προαστιακού προς τη Λάρισα. 
Προχωρήσαμε το έργο τηλεματικής, το οποίο θα βοηθά σημαντικά στη βελτίωση των συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη. Δημιουργήσαμε τις βάσεις για την απόκτηση 60 νέων λεωφορείων, από τον ΟΑΣΘ, η παραλαβή των οποίων θα γίνει στα μέσα του 2009.
Δεσμευτήκαμε ότι θα στηρίξουμε το σημαντικό σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης για δημιουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας, με την παραχώρηση 5 ηλεκτρικών-αυτοδύναμων λεωφορείων. 
Συμφωνήσαμε και προωθούμε την ένταξη στο Γ’ ΚΠΣ της κατασκευής 12χλμ. δικτύου ποδηλατοδρόμων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, από το Μέγαρο Μουσικής έως το Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Φίλες και φίλοι, Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι σήμερα είναι να μιλήσουμε με αυτοπεποίθηση και πίστη για το έργο μας. Τις μάχες που δίνουμε στο εξωτερικό για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων. Το αποδείξαμε στο Βουκουρέστι με τη σθεναρή στάση μας στο ΝΑΤΟ για το θέμα των Σκοπίων, θα το αποδείξουμε και στο μέλλον, όπου και όταν χρειαστεί.
Τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, η οποία διαμόρφωσε ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Τις μεταρρυθμίσεις για μια σύγχρονη Παιδεία, την αναγκαιότητα της οποίας βλέπουν πλέον και πολλοί αντίπαλοί μας.Τις σωστά σχεδιασμένες αποκρατικοποιήσεις που εξασφαλίζουν έσοδα στο κράτος και δημιουργούν νέα αναπτυξιακή δυναμική στις επιχειρήσεις. Την Εμπορική, τον ΟΛΠ, τον ΟΤΕ. Πριν λίγες μέρες η δική μας Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση Καραμανλή έλυσε οριστικά το ζήτημα της Ολυμπιακής. Είχαν προηγηθεί 5 αποτυχημένες προσπάθειες λύσης του προβλήματος, οι 4 από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος – συγχωρέστε μου την προσωπική αναφορά – που με εντολή του Πρωθυπουργού χειρίστηκα αυτό το θέμα. Λύσαμε ένα θέμα που επί 10ετίες ταλαιπώρησε τη χώρα, δημιούργησε τεράστια χρέη, μας οδήγησε σε καταδίκες στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Κάθε χρόνο δίναμε για την Ολυμπιακή 350 εκατομμύρια ευρώ. Πετούσαμε σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο εκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού. 
Με τη δική μας πολιτική όχι μόνο σταματήσαμε αυτή την αιμορραγία, αλλά θα εισπράττουμε και 150 εκατομμύρια το χρόνο μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν λυσσαλέες. Οι υπερβολές, οι ύβρεις, οι συκοφαντίες  ήταν στην καθημερινή τους πρακτική. Ακόμα και σήμερα, που όλοι έχουν καταλάβει πως η πολιτική μας ήταν και σωστή και επιβεβλημένη, ακόμα και τώρα που πάνω από το 70% της κοινής γνώμης εγκρίνει την αποκρατικοποίηση στην οποία προχωρήσαμε, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει βρει τη μεγαλοψυχία να πει μία λέξη. 
Το ερώτημα λοιπόν είναι: Ποιον θα εμπιστευθούμε για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα; Την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, που είχε το θάρρος να ασχοληθεί και να λύσει αυτό το ζήτημα ή το κόμμα του κ. Παπανδρέου που έδειξε ακόμα μια φορά σύγχυση, αντιφάσεις και έλλειψη προσανατολισμού;
Την Κυβέρνηση Καραμανλή, που προχώρησε σε μια σειρά διαρθρωτικές αλλαγές που σας ανέφερα στην οικονομία, στην παιδεία, στις μεταφορές ή μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που μας κληρονόμησε προβλήματα που λύσαμε και λύνουμε;
Την Κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία τόλμησε να συγκρουστεί με κατεστημένες πρακτικές και συμφέροντα ή το ΠΑΣΟΚ του λαϊκισμού, της απραξίας, της πραγματικής κοινωνικής αναλγησίας;
Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα πούμε δυνατά και καθαρά, φίλες και φίλοι. 
Λάθη μπορεί να κάναμε, αλλά κάναμε και έργο. Και το έργο αυτό θα το στηρίξουμε με αυτοπεποίθηση και περηφάνια, γιατί είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και κυρίως, γιατί είναι έργο που πήγε την Ελλάδα μπροστά. 

Φίλες και φίλοι, Βρισκόμαστε σε μια πραγματικά κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για τον κόσμο ολόκληρο. Οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν αφήνουν κανέναν στο απυρόβλητο. Μας αγγίζουν όλους. Δημιουργούν μια πιεστική καθημερινότητα για όλους τους πολίτες. Είμαι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχουν προσωπική αντίληψη αυτής της κατάστασης.
Οι μόνοι που φαίνεται να μην το έχουν καταλάβει ακόμα είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη χώρα μας. 
Κάποιοι, πίστεψαν ότι η κρίση είναι μια αφορμή να βγάλουν τα ιδεολογικά τους απωθημένα. Σεβαστό από τη μία, αλλά καθόλου ρεαλιστικό και χρήσιμο για τους πολίτες. Κάποιοι άλλοι το θεώρησαν ως καλή αφορμή για μικροπολιτικές κινήσεις. Λες και η χώρα δεν χρειάζεται σοβαρότητα, αλλά πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού… 
Και κάποιοι άλλοι – και αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ – όπως δεν κατάλαβαν την έναρξη της κρίσης, τότε που έλεγαν ότι η κρίση είναι στα δική μας φαντασία, έτσι δεν έχουν καταλάβει και τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να μείνει η χώρα μας σε σταθερή πορεία εν μέσω της καταιγίδας που ζούμε. 
Θυμάστε τι έλεγαν το ΠΑΣΟΚ και ο κύριος Παπανδρέου. Ότι η διεθνής κρίση δεν υπάρχει. Ότι είναι μια πρόφαση που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να μην δώσει παροχές στο λαό. Έλεγαν ότι είναι ένα «επικοινωνιακό», τάχα, κόλπο της κυβέρνησης. Λυπάμαι ειλικρινά που το λέω, αλλά λίγες χώρες στην Ευρώπη έχουν το θλιβερό προνόμιο να έχουν μια τόσο ανεύθυνη, τόσο εκτός τόπου και χρόνου, αντιπολίτευση.
Και είναι πραγματικά λυπηρό, γιατί στη δύσκολη φάση που είμαστε, η χώρα χρειάζεται συστράτευση, χρειάζεται συναίνεση, συνεργασία όλων και κυρίως αίσθημα ευθύνης από κάθε κοινωνική τάξη και φορέα. 

Φίλες και φίλοι, Η Κυβέρνησή μας κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης για τη χώρα μας. 
Η πολιτική μας έχει 3 επιμέρους στόχους. Πρώτον, να αντιμετωπίσουμε τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Η Ελλάδα πληρώνει σήμερα τα εγκλήματα του παρελθόντος. Η πιο βαριά κληρονομιά είναι το τεράστιο δημόσιο χρέος που μας κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τη δεκαετία του ΄80 υπονομεύτηκε η οικονομική θέση της χώρας με ένα δυσβάστακτο χρέος το οποίο ξεπέρασε κάποια στιγμή επί ΠΑΣΟΚ το 100% του ΑΕΠ. Ο λογαριασμός έρχεται τώρα όπου σε διεθνές επίπεδο η ρευστότητα των κεφαλαίων περιορίζεται. Το 2009, μόνο για τόκους, θα δώσουμε πάνω από το 19% του συνόλου των καθαρών κρατικών εσόδων. 
Αυτή είναι η δήθεν κοινωνική πολιτική του παλαιού ΠΑΣΟΚ, η οποία υποθήκευσε το μέλλον της χώρας. Και αυτή είναι η «ισχυρή Ελλάδα» που μας παρέδωσε το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο έβλεπε τη μπόρα, αλλά την αντιμετώπισε ανεύθυνα.Σήμερα αναγκαζόμαστε να πάρουμε έκτακτα μέτρα λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών, αλλά και λόγω του μεγάλου δημόσιου χρέους που κληρονομήσαμε και που η εξυπηρέτησή του γίνεται δυσκολότερη από τις σημερινές αντίξοες συνθήκες. Βασική μας  φροντίδα, το μεγαλύτερο βάρος να σηκώσουν οι πιο εύποροι.Η αντιπολίτευση απλά καταγγέλλει. Ανεύθυνα και λαϊκίστικα. Είναι προνόμιό της οι καταγγελίες. Είναι δική μας ευθύνη μας η ρεαλιστική αντιμετώπιση της κρίσης.
Δεύτερος στόχος είναι η στήριξη της ανάπτυξης και η τόνωση της αγοράς. Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και η στήριξή τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. 
Και στην κατεύθυνση αυτή, κάνουμε πολλά. Δρομολογήσαμε το πρόγραμμα των 28 δις ευρώ για τη στήριξη, όχι των τραπεζών, όπως έχει δημαγωγικά λεχθεί, αλλά της πραγματικής οικονομίας. 
Υλοποιήσαμε το πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ΤΕΜΠΜΕ, που, παρά τις προβλέψεις του ΠΑΣΟΚ ότι δήθεν θα καλυφθούν μόλις 600 με 700 επιχειρήσεις, έχει καλύψει μέσα στους πρώτους 2 μήνες λειτουργίας 20.000 επιχειρήσεις, με δάνεια τα οποία ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ. Και τώρα προχωρούμε στην υιοθέτηση ενός δεύτερου προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. 
Εξαγγείλαμε πρόσφατα νέα προγράμματα για τη στήριξη συμπολιτών μας που θέλουν να ανοίξουν δική τους δουλειά, όπως το πρόγραμμα για τη στήριξη της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας. 
Παράλληλα, λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία του καταναλωτή. Δίνουμε μάχη εναντίον των καρτέλ, αλλά και όσων συμπεριφέρονται ανεύθυνα σε περιόδους κρίσης. 
Υλοποιούμε καινοτόμες πολιτικές για την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πολιτικές που μπορεί να φέρουν τη χώρα μας στην πρώτη γραμμή των χώρων που σχεδιάζουν και δρουν για ένα καλύτερο μέλλον στον τομέα του περιβάλλοντος. Πολιτικές που στηρίζουν έναν νέο και δυναμικό κλάδο της οικονομίας. 
Ο τρίτος στόχος της πολιτικής μας είναι η στήριξη των ασθενέστερων συμπολιτών μας. Θυμίζω την ενίσχυση των μέτρων για τους ανέργους. Τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Τα έκτακτα μέτρα στήριξης των αγροτών. Την ειδική δέσμη μέτρων για τον Τουρισμό. Την προσπάθεια στήριξης αυτών που έχουν περισσότερη ανάγκη μέσω του Γ’ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ. Την ενεργοποίηση του Ταμείου για την Κοινωνική Συνοχή.Θα θέλαμε ακόμα περισσότερα. Αλλά εξαντλούμε τις αντοχές της οικονομίας και του προϋπολογισμού, χωρίς να χαρίζουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας σε κανέναν. Αυτοί που σήμερα πλειοδοτούν, δεν απέδειξαν τις προθέσεις τους με πράξεις. Μας κληρονόμησαν υψηλά ποσοστά φτώχειας, ανεργία και καθυστέρηση.

Φίλες και φίλοι, 
Η Κυβέρνησή μας ακολουθεί υπεύθυνες και ρεαλιστικές λύσεις. Αν ένα πράγμα μείνει από αυτή την κρίση, πρέπει να είναι η αταλάντευτη επιλογή της χώρας μας να κινείται σταθερά στο δρόμο της λογικής και της ευθύνης. 
Να ακολουθεί μια πραγματικά προοδευτική πολιτική. Η πρόοδος δεν μετριέται με διακηρύξεις, αλλά με πράξεις. Πρόοδος δεν είναι η δογματική εμμονή σε παλιές πολιτικές. Είναι ο συντονισμός με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά ρεύματα. 
Πρέπει να ακολουθήσουμε κι εμείς εδώ τις πολιτικές που οδήγησαν τα πιο προηγμένα από εμάς ευρωπαϊκά κράτη σε ανάπτυξη και ευημερία. Είμαστε 28 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε στην ευρωζώνη. Δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να βρισκόμαστε στην περιφέρεια της Ευρώπης. Να δεχόμαστε το ρόλο του προβληματικού εταίρου. Αυτό δεν ταιριάζει με την περηφάνια, το φιλότιμο, τις υψηλές απαιτήσεις, τις προσδοκίες του Ελληνικού Λαού. 
Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε ότι αυτή την ώρα δεν μπορούμε να συμπεριφερθούμε επιπόλαια.  Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε τις τύχες ή τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας μας σε λαϊκίστικες και ανεύθυνες πολιτικές δυνάμεις. 
Αν κάτι χρειάζεται η Ελλάδα αυτή την ώρα, είναι περισσότερη Ευρώπη και λιγότερο λαϊκισμό. 
Και, κυρίως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και στη χώρα μας μερικές απλές καθαρές αλήθειες. Να επικρατήσει στη χώρα μας η δύναμη της απλής λογικής. 
Γιατί ο πολιτικός διάλογος στη Ελλάδα, ώρες-ώρες μοιάζει σαν να έχει χάσει όχι μόνο το μέτρο, αλλά την ίδια τη λογική. 
Να πούμε λοιπόν καθαρά ότι: Δεν είναι λογικό να ξοδεύουμε χωρίς να παράγουμε. Δεν είναι λογικό να θέλουμε τάξη χωρίς αστυνομία. Δεν είναι λογικό να θέλουμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές.  Δεν είναι λογικό να έχουμε πτυχία με αξία, όταν τα πανεπιστήμια είναι κλειστά. 
Αυτές λοιπόν τις απλές, αυτονόητες αλήθειες υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που αρνούνται να τις κατανοήσουν! 
Το ερώτημα λοιπόν είναι πού πάμε και με ποιους θα πάμε. Αυτό είναι το δίλημμα, αυτή είναι η επιλογή που πρέπει να κάνει ο ελληνικός λαός. 
Από τη μια, υπάρχει ο δρόμος της Ευρώπης, ο δρόμος της ευθύνης, ο δρόμος της κοινής λογικής. Και υπάρχει και ο δρόμος της δημαγωγίας, της ανευθυνότητας, του λαϊκισμού. 
Για μας η επιλογή είναι καθαρή. Θα ακολουθήσουμε με συνέπεια το δρόμο της Ευρώπης, της λογικής. Αυτό χρειάζεται η πατρίδα μας και αυτό μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να το εγγυηθεί! 
Μόνο ένας σοβαρός και αξιόπιστος πρωθυπουργός όπως ο Κώστας Καραμανλής.  Όχι το παλιό γνωστό ΠΑΣΟΚ των αποτυχιών και της δημοκοπίας. 
Αυτό είναι το δίλημμα των επόμενων εκλογών, αυτή είναι το μεγάλο πολιτικό στοίχημα της παράταξής μας. 

Φίλες και φίλοι, έχω την τύχη να συνεργάζομαι στενά με τον Πρωθυπουργό, αρκετά συχνά. 
Ξέρω πώς δουλεύει, πώς σκέφτεται, ποιος είναι ο προγραμματισμός του και οι κατευθύνσεις που μας δίνει. 
Είναι θετικό για την Ελλάδα ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, το τιμόνι της χώρας βρίσκεται στα χέρια του Κώστα Καραμανλή. 
Ενός πολιτικού ο οποίος έχει και τις ικανότητες και την αποφασιστικότητα να πάρει τις αποφάσεις που χρειάζονται για να κρατήσει την Ελλάδα σε καλή ρότα, ακόμα και αν οι αποφάσεις αυτές έχουν πολιτικό κόστος για τον ίδιο και για το κόμμα μας. 
Όμως αυτό χρειάζεται η πατρίδα μας σήμερα. Και στην προσπάθεια αυτή θα είμαστε όλοι στο πλευρό του. Όλοι οι υπουργοί, όλοι οι βουλευτές, όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Σας καλώ κι εσάς να σταθείτε δίπλα μας. Ξεπερνώντας τις όποιες πιθανές πικρίες υπάρχουν. Την ώρα της μάχης πρέπει όλοι να βάλουμε τα μεγάλα πάνω από τα μικρά. 
Να δώσουμε τη μάχη των επόμενων ευρωεκλογών με αυτοπεποίθηση, περηφάνια και δυναμισμό. Με πίστη στην πολιτική και στις αξίες της παράταξής μας. 
Με ομοψυχία και συστράτευση. Με πανστρατιά όλων των στελεχών μας. Ενωμένοι και δυνατοί! Όλοι μαζί με τον Κώστα Καραμανλή, θα δώσουμε και πάλι τον ωραίο αγώνα. Για τη νίκη της παράταξής μας! Για να μείνει η Ελλάδα σε τροχιά προόδου. Για να μείνει σε σταθερά χέρια! Και θα την κερδίσουμε και αυτή τη μάχη!

Μετάβαση στο περιεχόμενο