Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην πρώτη ευρωπαϊκή εβδομάδα για τις ΜμΕ. Σε μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία: για να στηρίξουμε το μικρό και μεσαίο επιχειρηματία, για να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους και σε νέους, πολλά υποσχόμενους τομείς, για να εμπνεύσουμε τους νέους επίδοξους επιχειρηματίες να κάνουν το πρώτο βήμα, να τους πείσουμε ότι η επιχειρηματικότητα είναι το αύριο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη ευρωπαϊκή εβδομάδα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο. Σήμερα που η οικονομική κρίση πλήττει σοβαρά την παγκόσμια κοινότητα και που καλεί όλους μας να αναλάβουμε δράση για να στηρίξουμε τους τομείς εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ή μάλλον εκείνους που έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη, όπως είναι οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις. Και δεν το λέω τυχαία. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση δραστηριοποιούνται 23 εκατομ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλύπτοντας το 75% της απασχόλησης. Μόνο στην Ελλάδα από το σύνολο τον 940.000 επιχειρήσεων, ποσοστό πάνω από 93% είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 9 εργαζόμενους. Δεν είναι, λοιπόν, υπερβολή, να πούμε ότι πραγματικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στηρίζουν την ελληνική οικονομία. Είναι ανάγκη, λοιπόν, να τις ενισχύσουμε, για το καλό της χώρας, της οικονομίας, της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση στηρίζει την επιχειρηματικότητα. Χωρίς επιχειρηματικότητα δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχει ανάπτυξη. Ειδικά μέσα στις συνθήκες της διεθνούς κρίσης που βιώνουμε, η πολιτεία από την πλευρά της προσπαθεί, με συγκεκριμένα μέτρα, να στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα μέτρα αυτά δεν αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία. Είναι μέτρα που συνδιαμορφώσαμε μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ, είναι μέτρα που δοκιμάστηκαν αλλού και πέτυχαν, είναι κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε κοινά ευρωπαϊκά προβλήματα.
Πρώτο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά δίνοντας έμφαση ακριβώς στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Βασικό εργαλείο στην προσπάθειά μας αυτή είναι το καινοτόμο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ. Τα στατιστικά στοιχεία από την Α’ Φάση του ΤΕΜΠΜΕ δίνουν αποστομωτικές απαντήσεις σε όσους εξαρχής προσπάθησαν να απαξιώσουν το πρόγραμμα. Αποδεικνύεται αναμφίβολα ότι ευνοήθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν περιορισμένη πρόσβαση για χρηματοδότηση και μεγαλύτερες ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα για την Α’ φάση:
– Ενισχύθηκαν με άτοκο κεφάλαιο κίνησης περισσότερες από 27.000 επιχειρήσεις σε λιγότερες από 70 εργάσιμες μέρες.
– Συνολικά, διοχετεύθηκαν στην αγορά περισσότερα από 3,2 δις. ευρώ σε δάνεια, μέσω ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης και χωρίς γραφειοκρατία.
– Διασφαλίστηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθώς χωρίς το ΤΕΜΠΜΕ, οι επιχειρήσεις αυτές θα είχαν δανειοδοτηθεί με πολύ υψηλό κόστος και κατά πάσα πιθανότητα, θα είχαν υποχρεωθεί να μειώσουν το προσωπικό τους.
– Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το 53% των δανείων διοχετεύθηκαν σε ατομικές επιχειρήσεις και μάλιστα το 85% σε εταιρίες που απασχολούν μέχρι 9 άτομα.
Αυτά ως προς την Α’ φάση του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ. Παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται ξεκίνησε ήδη και η δεύτερη φάση και έχουν ήδη παραλειφθεί από το ΤΕΜΠΜΕ οι πρώτες αιτήσεις προκειμένου να εγκριθούν. Το πρόγραμμα, λοιπόν συνεχίζεται και θα επιταχυνθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Η Β’ φάση του ΤΕΜΠΜΕ περιμένουμε να δώσει δάνεια σε 50.000 επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία θα προστεθούν σε εκείνα της Α’ φάσης ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των δανείων του προγράμματος σε 9,5 δις ευρώ. Με τα δάνεια αυτά θα ωφεληθούν πάνω
από 77.000 επιχειρήσεις.
Δεν σταματάμε εδώ. Αξιοποιούμε τα κοινοτικά κονδύλια άμεσα, προκειμένου να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα τώρα που έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη. Θυμίζω ότι οι πόροι που έχουν διασφαλισθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα (ΕΠΑΝ ΙΙ) ανέρχονται στα 3,2 δις ευρώ και μαζί με την ιδία συμμετοχή θα κινητοποιηθούν πόροι άνω των 6,3 δις ευρώ. Στόχος μας είναι, ως το φθινόπωρο, να ενεργοποιήσουμε σχεδόν το 40% του προγράμματος. Κάνουμε έναν αγώνα δρόμου, τον οποίο είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε.
Έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες σημαντικές δράσεις από το ΕΠΑΝ ΙΙ. Μεταξύ των προγραμμάτων αυτών είναι η ενίσχυση της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, των ομάδων δηλαδή του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση και τα «κουπόνια καινοτομίας», που διευκολύνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αγοράζουν συμβουλευτικές υπηρεσίες από δημόσιους φορείς καινοτομίας.
Επιπλέον, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα προκηρυχθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα από το πρόγραμμα «ΕΠΙΧΕΙΡΩ 2009» επιπλέον δράσεις για επιχειρήσεις που θέλουν να γίνουν πιο φιλικές στο περιβάλλον, να καινοτομήσουν, να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους και των παρεχόμενων υπηρεσιών, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
Κοιτάζουμε ακόμα παραπέρα, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνονται σήμερα για να πετύχουμε ανάπτυξη σε βάθος χρόνου. Έτσι, ανοίγουμε το δρόμο για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας σε νέους και πολλά υποσχόμενους τομείς. Τομείς που άλλοι λαοί ήδη αξιοποιούν με γοργούς ρυθμούς και στους οποίους πρέπει να μπούμε και εμείς ακόμα πιο δυναμικά. Αναφέρομαι στον κλάδο της εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Ήδη κάναμε κάποια σημαντικά βήματα για την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας στον τομέα αυτό. Τα βήματα αυτά χαιρετίστηκαν από την επιχειρηματική κοινότητα και ευελπιστούμε ότι θα δώσουν νέα ώθηση στην οικονομία μας. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε ακόμα παραπέρα στον τομέα αυτό.
Και βεβαίως, μαζί με όλα τα παραπάνω, δίνουμε έμφαση στη σωστή λειτουργία της αγοράς. Γιατί υγιής επιχειρηματικότητα, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης δεν μπορεί να υπάρξει όταν επικρατούν στρεβλώσεις στην αγορά. Ήδη ανακοινώσαμε συγκεκριμένα μέτρα για την αγορά των πετρελαιοειδών, που στοχεύουν στην ομαλή λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς και στην ενίσχυση της διαφάνειας. Ταυτόχρονα προωθούμε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση και αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ξεκινάμε τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Παρατηρητηρίου Τιμών και προωθούμε τη στελέχωση της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς.
Τα μέτρα αυτά κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Σίγουρα χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια. Από όλες τις πλευρές, απ’ όλες τις δημιουργικές δυνάμεις τους τόπου, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Και θα ήθελα με την ευκαιρία και αυτής της εκδήλωσης να καλέσω όλους να επιδείξουμε αίσθημα ευθύνης, υπευθυνότητα, ρεαλισμό. Είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις και τις παρατηρήσεις σας. Για να αντιμετωπίσουμε μαζί τις δυσκολίες, να διορθώσουμε τυχόν λάθη ή παραλείψεις.
Όλος ο κόσμος περνά δύσκολες ώρες. Είναι καιρός να αντιληφθούμε όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης, να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε ένα κοινό στόχο. Να βγει η Ελλάδα από την παγκόσμια αυτή κρίση δυνατή, να βγουν οι Έλληνες πολίτες με το κεφάλι ψηλά. Είναι ένα στοίχημα που μπορούμε και πρέπει να το κερδίσουμε όλοι μαζί.