Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στην Ημερίδα , με θέμα «Ενέργεια: ο νέος επενδυτικός χάρτης», που διοργάνωσε στο ΕΒΕΑ η εφημερίδα «Απογευματινή»

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 30 Ιουνίου 2009
Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στην Ημερίδα , με θέμα
«Ενέργεια: ο νέος επενδυτικός χάρτης», που διοργάνωσε στο ΕΒΕΑ
η εφημερίδα «Απογευματινή»
Θέλω να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να συγχαρώ την Απογευματινή για τη σημερινή της πρωτοβουλία.
Η ενέργεια ήταν και παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Ιδιαίτερα σήμερα, που ο κόσμος βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και το ενδιαφέρον μοιραία στρέφεται στην προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, η ενέργεια πρέπει να ανέβει ακόμα ψηλότερα στο δημόσιο διάλογο.
Γιατί από τη μία μεριά, η εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας μιας χώρας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της ανάπτυξης και από την άλλη, ακριβώς ο τομέας της ενέργειας προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες και δημιουργεί νέες και αξιόλογες θέσεις εργασίας.
Ο ρόλος του Υπουργείου Ανάπτυξης σε σχέση με την ενέργεια είναι τριπλός:
• Πρώτον, να συμμετέχει ενεργά στη διπλωματία της ενεργειακής πολιτικής, ιδιαίτερα δε, στη διπλωματία των αγωγών.
• Δεύτερον, να ασκεί αποτελεσματικά τον ολοένα και περισσότερο ρυθμιστικό του ρόλο στη εσωτερική αγορά ενέργειας, ορισμένες φορές μάλιστα και μεταξύ δημόσιων επιχειρήσεων.
• Τρίτον, να προωθεί μέτρα μέσω το τομές της ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Με βάση αυτές τις παραδοχές, η κυβέρνηση προσπαθεί να ακολουθήσει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική και στον τομέα της ενέργειας.
Προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τέσσερις βασικές παραμέτρους.
Η πρώτη έχει να κάνει με το Κοινοτικό Δίκαιο και την υποχρέωσή μας για τη διασφάλιση κανόνων υγιούς ανταγωνισμού.
Η δεύτερη παράμετρος σχετίζεται με την αύξηση της ζήτησης στον τομέα της παραγωγής ενέργειας. Καθώς η πίτα συνεχώς αυξάνεται, εκείνο που χρειαζόμαστε είναι να μη συζητάμε τόσο για τη μοιρασιά της μεταξύ των διαφόρων επιχειρήσεων όσο για το πώς θα την αυξήσουμε αποφεύγοντας έτσι και ένα ενδεχόμενο ενεργειακό έλλειμμα, χωρίς καθυστερήσεις. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε πώς θα αυξηθούν παράλληλα και οι επενδύσεις. Επενδύσεις που θα προέρχονται και από τη ΔΕΗ, που αποτελεί τη βάση του ενεργειακού μας συστήματος και υλοποιεί ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα, αλλά και από ιδιώτες επενδυτές. Πιστεύουμε μάλιστα, ότι μπορούν να προχωρήσουν ακόμα περισσότερες συμπράξεις μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών επενδυτών τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια.
Η τρίτη παράμετρος έχει να κάνει με την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις διεθνείς μας δεσμεύσεις. Για την προώθηση, με άλλα λόγια, επενδύσεων που περιορίζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και ανταποκρίνονται στην περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.
Και η τέταρτη παράμετρος στον τομέα του εκσυγχρονισμού του ενεργειακού τομέα της χώρας μας, σχετίζεται με τους εργαζόμενους. Ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός προχωρεί μαζί με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και ολόκληρου του τομέα, οι οποίοι με εξασφαλισμένη την εργασιακή τους προοπτική θα συμβάλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση νέων προοπτικών στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής συνολικά στη χώρα μας.
Παράλληλα, η πολιτική μας για την ενέργεια δίνει έμφαση στο φυσικό αέριο. Ενισχύουμε τη θέση της χώρας μας στη διεθνή αγορά και διευκολύνουμε τη διείσδυση του φυσικού αερίου σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας. Έτσι προχωρούμε με τις μεγάλες διακρατικές συμφωνίες όπως είναι ο ITGI, o South Stream, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου διπλής ροής Κομοτηνή-Χάσκοβο, που καθιστούν τη χώρα μας πρωταγωνιστή των ενεργειακών εξελίξεων στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή υλοποιείται ένα σημαντικό και ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα στο εσωτερικό της χώρας, με στόχο, μέσα στο 2009, να αποκτήσουν φυσικό αέριο 85.000 επιπλέον νοικοκυριά και στα τέλη του 2010, ένα εκατομμύριο πολίτες να συνδέονται με φυσικό αέριο. Ενδεικτικά αναφέρω την αναβάθμιση του σταθμού LNG της Ρεβυθούσας,  την επέκταση του ΕΣΦΑ στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, τη διείσδυση του φυσικού αερίου στην Κρήτη, τη σύσταση 3 νέων εταιρειών παροχής αερίου στις περιφέρειες Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Κ. Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.
Παράλληλα, προχωρούμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, με την επέκταση των αποκρατικοποιήσεων. Σε σχέση με τη ΔΕΠΑ, αναμένουμε οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης, μέχρι το τέλος Αυγούστου, να φέρουν συγκεκριμένες προτάσεις για το μοντέλο εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή. Στην όλη διαδικασία, προφανώς, θα λάβουμε υπόψη μας παράγοντες, όπως είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς, η εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου και φυσικά το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για το δημόσιο.
Όσον αφορά, τώρα, στο πετρέλαιο -το οποίο θα συνεχίσουμε να έχουμε ανάγκη για πολλά χρόνια ακόμα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μείωση της αναλογίας του στο ενεργειακό μείγμα της χώρας- υπογράψαμε την τριμερή διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, ο οποίος θα προχωρήσει τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες περιβαλλοντικές προδιαγραφές.
Στο εσωτερικό της χώρας, υιοθετούμε μια νέα, αναθεωρημένη πολιτική για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο, το οποίο ισχύει από το 1990, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό για τους επενδυτές, να συμφωνεί πλήρως με τους κανόνες του κοινοτικού δικαίου και να λάβει υπόψη του τις σύγχρονες περιβαλλοντικές ευαισθησίες.
Την ίδια στιγμή, δίνουμε έμφαση στην ομαλή λειτουργία της αγοράς των πετρελαιοειδών. Εδώ θέλω να σημειώσω, ότι από πολλές και διαφορετικές πλευρές παρουσιάζεται μια εικόνα, η οποία δεν είναι πάντοτε ακριβής. Έχεις την εντύπωση, αν παρακολουθείς όσα λέγονται, καμιά φορά, ότι δήθεν είμαστε η χώρα με την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη. Δεν συμβαίνει αυτό. Ακόμα και μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 6 λεπτά, η Ελλάδα παραμένει σταθερά κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27». Ακόμα και μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατά 6 λεπτά, υπάρχουν ορισμένες χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, που έχουν και σήμερα ακριβότερη τη βενζίνη από εμάς. Αυτό, όμως, δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση, ότι δεν υπάρχουν δυσλειτουργίες στην αγορά. Δυσλειτουργίες που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Έχουμε μιλήσει γι’ αυτό και τα μέτρα έχουν ξεκινήσει ήδη να υλοποιούνται. Το πρώτο μέτρο, για το οποίο υπέγραψα προσωπικά την υπουργική  απόφαση που ήδη ισχύει, είναι η δυνατότητα εγκατάστασης αυτόματων πωλητών στα πρατήρια βενζίνης όλο το 24ώρο, προκειμένου να σταματήσει το ιδιότυπο εθνικό σύστημα, το οποίο δεν έχει αντιστοίχιση με όλες, σχεδόν, τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με την εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Παράλληλα, όμως, προχωρούμε και με άλλα μέτρα, πολλά εκ των οποίων, θα προωθηθούν με την ψήφιση, σύντομα, Ειδικής Τροπολογίας στη Βουλή. Τα μέτρα αυτά αναφέρονται στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των ΚΕΔΑΚ, ώστε από εδώ και στο εξής να έχουν αρμοδιότητα και για κοστολογικούς ελέγχους, πέραν των ελέγχων για νοθεία που διενεργούσαν μέχρι σήμερα.
Επίσης, στην ίδια τροπολογία θα προβλέπεται η εγκατάσταση ταμειακών μηχανών με σύστημα εισροών – εκροών. Τέλος, τονίζω για μία ακόμη φορά, ότι δίνουμε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία σε σχέση με τη διαμόρφωση των τιμών κάθε εβδομάδας σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας της αγοράς πετρελαιοειδών. Με βάση αυτά τα στοιχεία κάθε πολίτης μπορεί να έχει πλήρη εικόνα. Κανένας, δε, δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η πολιτεία παρακολουθεί στενά την κατάσταση, έχει δυνατότητες στα χέρια της και δε θα διστάσει να τις χρησιμοποιήσει προκειμένου να προστατευτεί ο καταναλωτής.
Μαζί με τα παραπάνω ανοίγουμε το δρόμο για επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια. Ήδη, μέχρι σήμερα, εκτός από την υιοθέτηση του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, ψηφίσαμε το νέο επενδυτικό νόμο το 2004, το νόμο του 2006 για την Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, προωθήσαμε ακόμα περισσότερο τις ΑΠΕ με το νόμο του 2009 για την αποσυμφόρηση της ΡΑΕ και του ΔΕΣΜΗΕ από ανεκτέλεστα έργα.
Και προχωρούμε ακόμα πιο δυναμικά. Ενσωματώνουμε στην εθνική νομοθεσία το Κοινοτικό Δίκαιο που θέτει στόχο για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας κατά 20% ως το 2020. Για την Ελλάδα ο στόχος είναι το 18% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα μας να προέρχεται από ΑΠΕ. Γι’ αυτό και προετοιμάζουμε ειδικό νομοσχέδιο το οποίο επιδιώκει την απλοποίηση και την επίσπευση των διαδικασιών για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ  με έμφαση στην αιολική ενέργεια και τα μικρά υδροηλεκτρικά. Μια από τις παραμέτρους της προσπάθειάς μας θα είναι η προώθηση των μεγαλύτερων επενδύσεων στον τομέα της πράσινης ενέργειας με ειδικές διαδικασίες.
Αντίστοιχα προωθούμε μια σειρά από μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ενισχύεται η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας με το νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και προωθεί τη συμπαραγωγή, έτσι ώστε να αποφεύγονται μεγάλες απώλειες στα ηλεκτρικά δίκτυα της χώρας. Ο νόμος αυτός δίνει παράλληλα σημαντική ώθηση στις επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα.
Υλοποιείται ήδη, σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, ειδικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας («ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ») για πάνω από 200 Δήμους της χώρας. Πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και συνδυάζει την ενεργειακή εξοικονόμηση με τη στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου.
Επίσης, σχεδιάστηκαν δύο νέα Προγράμματα, με πόρους της Ε.Ε. Το ένα, το οποίο ήδη λειτουργεί με επιτυχία, αφορά στο πρόγραμμα επιδότησης της απόσυρσης παλαιών ενεργοβόρων κλιματιστικών συσκευών (σε πρώτη φάση), με απλές διαδικασίες για τους πολίτες. Το πρόγραμμα έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση, ειδικότερα στην Αθήνα, όπου έχουν πωληθεί δεκάδες χιλιάδες κλιματιστικά, με σημαντικό όφελος για το περιβάλλον και την ενέργεια. Είναι ένα πρόγραμμα που δείχνει πώς μπορεί κανείς να αξιοποιήσει κονδύλια του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για σκοπούς, οι οποίοι είναι απολύτως κατανοητοί στον Έλληνα πολίτη.
Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας (ενεργειακή αναβάθμιση) στον ιδιωτικό κτιριακό τομέα. Ένα πρόγραμμα μεγαλύτερης κλίμακας σε σχέση με αυτό που αφορά στους δήμους και για το οποίο, θα είμαστε πιστεύω, σχετικά σύντομα έτοιμοι να κάνουμε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Υλοποιούμε μια συγκροτημένη πολιτική στον τομέα της ενέργειας. Μια πολιτική που βασίζεται στον εκσυγχρονισμό των δομών, μια πολιτική που αξιοποιεί τις νέες ευκαιρίες, συμβαδίζει με τις επιταγές του Κοινοτικού Δικαίου, απαντά στις σύγχρονες ανάγκες.
Η πολιτεία βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση. Παρακολουθεί τις εξελίξεις, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, όσο και αν αλλάζουν αυτά τα δεδομένα, ο σκοπός παραμένει ο ίδιος: να διασφαλίζεται το μεγαλύτερο δυνατό κοινωνικό όφελος συνολικά για τη χώρα. Και αυτό, επιδιώκοντας να είμαστε παρόντες στις διεθνείς εξελίξεις, εξασφαλίζοντας συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά και μεριμνώντας για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή η πολιτική μας και έτσι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και στο μέλλον.

 

Δελτίο Τύπου

 

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2009

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στην Ημερίδα , με θέμα «Ενέργεια: ο νέος επενδυτικός χάρτης», που διοργάνωσε στο ΕΒΕΑ η εφημερίδα «Απογευματινή»

Θέλω να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να συγχαρώ την Απογευματινή για τη σημερινή της πρωτοβουλία. 
Η ενέργεια ήταν και παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Ιδιαίτερα σήμερα, που ο κόσμος βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και το ενδιαφέρον μοιραία στρέφεται στην προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, η ενέργεια πρέπει να ανέβει ακόμα ψηλότερα στο δημόσιο διάλογο. 
Γιατί από τη μία μεριά, η εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας μιας χώρας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της ανάπτυξης και από την άλλη, ακριβώς ο τομέας της ενέργειας προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες και δημιουργεί νέες και αξιόλογες θέσεις εργασίας. 
Ο ρόλος του Υπουργείου Ανάπτυξης σε σχέση με την ενέργεια είναι τριπλός: • Πρώτον, να συμμετέχει ενεργά στη διπλωματία της ενεργειακής πολιτικής, ιδιαίτερα δε, στη διπλωματία των αγωγών.• Δεύτερον, να ασκεί αποτελεσματικά τον ολοένα και περισσότερο ρυθμιστικό του ρόλο στη εσωτερική αγορά ενέργειας, ορισμένες φορές μάλιστα και μεταξύ δημόσιων επιχειρήσεων.• Τρίτον, να προωθεί μέτρα μέσω το τομές της ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Με βάση αυτές τις παραδοχές, η κυβέρνηση προσπαθεί να ακολουθήσει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική και στον τομέα της ενέργειας. 
Προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τέσσερις βασικές παραμέτρους. 
Η πρώτη έχει να κάνει με το Κοινοτικό Δίκαιο και την υποχρέωσή μας για τη διασφάλιση κανόνων υγιούς ανταγωνισμού. 
Η δεύτερη παράμετρος σχετίζεται με την αύξηση της ζήτησης στον τομέα της παραγωγής ενέργειας. Καθώς η πίτα συνεχώς αυξάνεται, εκείνο που χρειαζόμαστε είναι να μη συζητάμε τόσο για τη μοιρασιά της μεταξύ των διαφόρων επιχειρήσεων όσο για το πώς θα την αυξήσουμε αποφεύγοντας έτσι και ένα ενδεχόμενο ενεργειακό έλλειμμα, χωρίς καθυστερήσεις. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε πώς θα αυξηθούν παράλληλα και οι επενδύσεις. Επενδύσεις που θα προέρχονται και από τη ΔΕΗ, που αποτελεί τη βάση του ενεργειακού μας συστήματος και υλοποιεί ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα, αλλά και από ιδιώτες επενδυτές. Πιστεύουμε μάλιστα, ότι μπορούν να προχωρήσουν ακόμα περισσότερες συμπράξεις μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών επενδυτών τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια.
Η τρίτη παράμετρος έχει να κάνει με την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις διεθνείς μας δεσμεύσεις. Για την προώθηση, με άλλα λόγια, επενδύσεων που περιορίζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και ανταποκρίνονται στην περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. 
Και η τέταρτη παράμετρος στον τομέα του εκσυγχρονισμού του ενεργειακού τομέα της χώρας μας, σχετίζεται με τους εργαζόμενους. Ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός προχωρεί μαζί με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και ολόκληρου του τομέα, οι οποίοι με εξασφαλισμένη την εργασιακή τους προοπτική θα συμβάλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση νέων προοπτικών στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής συνολικά στη χώρα μας.
Παράλληλα, η πολιτική μας για την ενέργεια δίνει έμφαση στο φυσικό αέριο. Ενισχύουμε τη θέση της χώρας μας στη διεθνή αγορά και διευκολύνουμε τη διείσδυση του φυσικού αερίου σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας. Έτσι προχωρούμε με τις μεγάλες διακρατικές συμφωνίες όπως είναι ο ITGI, o South Stream, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου διπλής ροής Κομοτηνή-Χάσκοβο, που καθιστούν τη χώρα μας πρωταγωνιστή των ενεργειακών εξελίξεων στην περιοχή. 
Την ίδια στιγμή υλοποιείται ένα σημαντικό και ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα στο εσωτερικό της χώρας, με στόχο, μέσα στο 2009, να αποκτήσουν φυσικό αέριο 85.000 επιπλέον νοικοκυριά και στα τέλη του 2010, ένα εκατομμύριο πολίτες να συνδέονται με φυσικό αέριο. Ενδεικτικά αναφέρω την αναβάθμιση του σταθμού LNG της Ρεβυθούσας,  την επέκταση του ΕΣΦΑ στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, τη διείσδυση του φυσικού αερίου στην Κρήτη, τη σύσταση 3 νέων εταιρειών παροχής αερίου στις περιφέρειες Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Κ. Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.  Παράλληλα, προχωρούμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, με την επέκταση των αποκρατικοποιήσεων. Σε σχέση με τη ΔΕΠΑ, αναμένουμε οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης, μέχρι το τέλος Αυγούστου, να φέρουν συγκεκριμένες προτάσεις για το μοντέλο εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή. Στην όλη διαδικασία, προφανώς, θα λάβουμε υπόψη μας παράγοντες, όπως είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς, η εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου και φυσικά το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για το δημόσιο.  
Όσον αφορά, τώρα, στο πετρέλαιο -το οποίο θα συνεχίσουμε να έχουμε ανάγκη για πολλά χρόνια ακόμα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μείωση της αναλογίας του στο ενεργειακό μείγμα της χώρας- υπογράψαμε την τριμερή διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, ο οποίος θα προχωρήσει τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες περιβαλλοντικές προδιαγραφές.
Στο εσωτερικό της χώρας, υιοθετούμε μια νέα, αναθεωρημένη πολιτική για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο, το οποίο ισχύει από το 1990, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό για τους επενδυτές, να συμφωνεί πλήρως με τους κανόνες του κοινοτικού δικαίου και να λάβει υπόψη του τις σύγχρονες περιβαλλοντικές ευαισθησίες. 
Την ίδια στιγμή, δίνουμε έμφαση στην ομαλή λειτουργία της αγοράς των πετρελαιοειδών. Εδώ θέλω να σημειώσω, ότι από πολλές και διαφορετικές πλευρές παρουσιάζεται μια εικόνα, η οποία δεν είναι πάντοτε ακριβής. Έχεις την εντύπωση, αν παρακολουθείς όσα λέγονται, καμιά φορά, ότι δήθεν είμαστε η χώρα με την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη. Δεν συμβαίνει αυτό. Ακόμα και μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 6 λεπτά, η Ελλάδα παραμένει σταθερά κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27». Ακόμα και μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατά 6 λεπτά, υπάρχουν ορισμένες χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, που έχουν και σήμερα ακριβότερη τη βενζίνη από εμάς. Αυτό, όμως, δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση, ότι δεν υπάρχουν δυσλειτουργίες στην αγορά. Δυσλειτουργίες που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Έχουμε μιλήσει γι’ αυτό και τα μέτρα έχουν ξεκινήσει ήδη να υλοποιούνται. Το πρώτο μέτρο, για το οποίο υπέγραψα προσωπικά την υπουργική  απόφαση που ήδη ισχύει, είναι η δυνατότητα εγκατάστασης αυτόματων πωλητών στα πρατήρια βενζίνης όλο το 24ώρο, προκειμένου να σταματήσει το ιδιότυπο εθνικό σύστημα, το οποίο δεν έχει αντιστοίχιση με όλες, σχεδόν, τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με την εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Παράλληλα, όμως, προχωρούμε και με άλλα μέτρα, πολλά εκ των οποίων, θα προωθηθούν με την ψήφιση, σύντομα, Ειδικής Τροπολογίας στη Βουλή. Τα μέτρα αυτά αναφέρονται στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των ΚΕΔΑΚ, ώστε από εδώ και στο εξής να έχουν αρμοδιότητα και για κοστολογικούς ελέγχους, πέραν των ελέγχων για νοθεία που διενεργούσαν μέχρι σήμερα. 
Επίσης, στην ίδια τροπολογία θα προβλέπεται η εγκατάσταση ταμειακών μηχανών με σύστημα εισροών – εκροών. Τέλος, τονίζω για μία ακόμη φορά, ότι δίνουμε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία σε σχέση με τη διαμόρφωση των τιμών κάθε εβδομάδας σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας της αγοράς πετρελαιοειδών. Με βάση αυτά τα στοιχεία κάθε πολίτης μπορεί να έχει πλήρη εικόνα. Κανένας, δε, δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η πολιτεία παρακολουθεί στενά την κατάσταση, έχει δυνατότητες στα χέρια της και δε θα διστάσει να τις χρησιμοποιήσει προκειμένου να προστατευτεί ο καταναλωτής.
Μαζί με τα παραπάνω ανοίγουμε το δρόμο για επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια. Ήδη, μέχρι σήμερα, εκτός από την υιοθέτηση του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, ψηφίσαμε το νέο επενδυτικό νόμο το 2004, το νόμο του 2006 για την Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, προωθήσαμε ακόμα περισσότερο τις ΑΠΕ με το νόμο του 2009 για την αποσυμφόρηση της ΡΑΕ και του ΔΕΣΜΗΕ από ανεκτέλεστα έργα. 
Και προχωρούμε ακόμα πιο δυναμικά. Ενσωματώνουμε στην εθνική νομοθεσία το Κοινοτικό Δίκαιο που θέτει στόχο για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας κατά 20% ως το 2020. Για την Ελλάδα ο στόχος είναι το 18% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα μας να προέρχεται από ΑΠΕ. Γι’ αυτό και προετοιμάζουμε ειδικό νομοσχέδιο το οποίο επιδιώκει την απλοποίηση και την επίσπευση των διαδικασιών για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ  με έμφαση στην αιολική ενέργεια και τα μικρά υδροηλεκτρικά. Μια από τις παραμέτρους της προσπάθειάς μας θα είναι η προώθηση των μεγαλύτερων επενδύσεων στον τομέα της πράσινης ενέργειας με ειδικές διαδικασίες.
Αντίστοιχα προωθούμε μια σειρά από μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ενισχύεται η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας με το νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και προωθεί τη συμπαραγωγή, έτσι ώστε να αποφεύγονται μεγάλες απώλειες στα ηλεκτρικά δίκτυα της χώρας. Ο νόμος αυτός δίνει παράλληλα σημαντική ώθηση στις επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα. 
Υλοποιείται ήδη, σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, ειδικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας («ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ») για πάνω από 200 Δήμους της χώρας. Πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και συνδυάζει την ενεργειακή εξοικονόμηση με τη στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου. Επίσης, σχεδιάστηκαν δύο νέα Προγράμματα, με πόρους της Ε.Ε. Το ένα, το οποίο ήδη λειτουργεί με επιτυχία, αφορά στο πρόγραμμα επιδότησης της απόσυρσης παλαιών ενεργοβόρων κλιματιστικών συσκευών (σε πρώτη φάση), με απλές διαδικασίες για τους πολίτες. Το πρόγραμμα έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση, ειδικότερα στην Αθήνα, όπου έχουν πωληθεί δεκάδες χιλιάδες κλιματιστικά, με σημαντικό όφελος για το περιβάλλον και την ενέργεια. Είναι ένα πρόγραμμα που δείχνει πώς μπορεί κανείς να αξιοποιήσει κονδύλια του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για σκοπούς, οι οποίοι είναι απολύτως κατανοητοί στον Έλληνα πολίτη.    
Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας (ενεργειακή αναβάθμιση) στον ιδιωτικό κτιριακό τομέα. Ένα πρόγραμμα μεγαλύτερης κλίμακας σε σχέση με αυτό που αφορά στους δήμους και για το οποίο, θα είμαστε πιστεύω, σχετικά σύντομα έτοιμοι να κάνουμε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Υλοποιούμε μια συγκροτημένη πολιτική στον τομέα της ενέργειας. Μια πολιτική που βασίζεται στον εκσυγχρονισμό των δομών, μια πολιτική που αξιοποιεί τις νέες ευκαιρίες, συμβαδίζει με τις επιταγές του Κοινοτικού Δικαίου, απαντά στις σύγχρονες ανάγκες. 
Η πολιτεία βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση. Παρακολουθεί τις εξελίξεις, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, όσο και αν αλλάζουν αυτά τα δεδομένα, ο σκοπός παραμένει ο ίδιος: να διασφαλίζεται το μεγαλύτερο δυνατό κοινωνικό όφελος συνολικά για τη χώρα. Και αυτό, επιδιώκοντας να είμαστε παρόντες στις διεθνείς εξελίξεις, εξασφαλίζοντας συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά και μεριμνώντας για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή η πολιτική μας και έτσι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και στο μέλλον.

Μετάβαση στο περιεχόμενο