Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη σε επιχειρηματικό συνέδριο, στην Αλεξανδρούπολη, με θέμα: «Η Επιχειρηματικότητα Στη Δίνη Των Οικονομικών Εξελίξεων»

 

Δελτίο Τύπου 

 

Αθήνα, 13 Μαρτίου 2009


 

 

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη σε επιχειρηματικό  συνέδριο, στην Αλεξανδρούπολη,  με θέμα:

«Η Επιχειρηματικότητα Στη Δίνη Των Οικονομικών Εξελίξεων»

 

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Θα ήθελα ξεκινώντας να συγχαρώ πραγματικά τους διοργανωτές του Συνεδρίου αυτού που γίνεται σε μια ξεχωριστή περιοχή της Ελλάδος, μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή για την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ, στην όμορφη Αλεξανδρούπολη, μιλώντας στον επιχειρηματικό κόσμο της Βορείου Ελλάδος. Έναν επιχειρηματικό κόσμο που χαρακτηρίζεται από δυναμισμό, δημιουργικότητα, όρεξη για δουλειά. Δεσμεύομαι ότι θα σας επισκέπτομαι όσο πιο συχνά μπορώ, προκειμένου να ακούω από κοντά τους προβληματισμούς σας, τις ιδέες, τις σκέψεις σας. Να συζητάμε και να βρίσκουμε λύσεις. Γιατί αυτή είναι η δουλειά μας. Όχι να κάνουμε πολιτική απ’ τα γραφεία, αλλά να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του Έλληνα πολίτη, οπουδήποτε και αν κατοικεί και να προχωρούμε στην εφαρμογή συγκεκριμένων και χειροπιαστών μέτρων. Μέτρων που θα στοχεύουν στο αποτέλεσμα. Γιατί από το αποτέλεσμα θα μας κρίνετε όλοι εσείς.

 

Το σημερινό συνέδριο, λοιπόν, γίνεται σε μια κρίσιμη καμπή. Δε νομίζω ότι αποτελεί πρωτοτυπία αυτή η διαπίστωση. Ζούμε στη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση και γι’ αυτήν την κρίση δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά στο δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής εφαρμόζοντας ένα μίγμα πολιτικής που εφαρμόζεται  -κακά τα ψέματα- απ’ όλες τις κυβερνήσεις κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές αυτήν την ώρα, σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η πολιτική μας είναι λογικό, σε κάποιο μέτρο, να αναθεωρείται ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης, καθώς συνέχεια βρισκόμαστε όλοι, σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο μπροστά σε καινούργια δεδομένα. Όσον αφορά την πολιτική της κυβέρνησης για το δικό μας υπουργείο,  έχουμε τρεις βασικές προτεραιότητες:

 

 1. Η ομαλή λειτουργία της αγοράς, τόσο σε σχέση με τον υγιή ανταγωνισμό, όσο και σε σχέση με τους καταναλωτές και την προστασία των συμφερόντων τους.

 

 1. Η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων με πολλά και διαφορετικά μέσα, τα οποία έχουμε στη διάθεση μας.

 

 1. Οι νέες επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγουμε στον τομέα της ενέργειας, μέσω των αγωγών που προχωρούν και της ανάπτυξης των ΑΠΕ.

 

Ως προς το πρώτο θέμα που αφορά στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού, γνωρίζουμε καλά ότι υπάρχουν πολλά και σημαντικά προβλήματα. Οι λύσεις, όμως, βρίσκονται στα χέρια μας, στα χέρια της πολιτείας, των επιχειρηματιών, των ίδιων των καταναλωτών. Η πολιτεία από την πλευρά της έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια και έχουμε κάποια αποτελέσματα. Ήδη από τον Αύγουστο έχουμε μειώσεις ή ανακλήσεις αυξήσεων σε πάνω από 20.000 κωδικούς σε σύνολο, περίπου, 80.000 κωδικών που αφορούν σε Super Markets ενώ έχουμε αυξήσεις σε περίπου 4.000 κωδικούς. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, θέλουμε περισσότερα, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

 

Πέραν του νομοσχεδίου για τις εισπρακτικές εταιρείες, το οποίο βάζει τάξη στην αγορά, με συναίνεση όλων σχεδόν των ενδιαφερόμενων φορέων και το οποίο νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, θα καταθέσουμε σύντομα και ένα νέο νομοσχέδιο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε το έργο Επιτροπής Ανταγωνισμού με βάση το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι η κυβέρνηση στήριζε και στηρίζει την  ιδιωτική πρωτοβουλία, την υγιή επιχειρηματικότητα. Αλλά ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο είμαστε εναντίον των καρτέλ, εναντίον της νόθευσης του ανταγωνισμού, εναντίον της υπονόμευσης της ίδιας της έννοιας της ελεύθερης αγοράς. Γι’ αυτόν το λόγο σε αυτό το ζήτημα δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε. Πάνω από όλα βάζουμε το συμφέρον των καταναλωτών. Το συμφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρηματιών. Και βεβαίως το συμφέρον του τόπου.

 

Έπειτα, προχωρεί η στελέχωση της Ειδικής Γραμματείας Εποπτείας της Αγοράς. Είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομίας για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Με την Ειδική Γραμματεία Εποπτείας είναι άμεσα συνδεδεμένοι οι κοστολογικοί έλεγχοι, οι οποίοι ήδη πραγματοποιούνται. Δεν θέλουμε διατιμήσεις και ούτε και υπάρχουν διατιμήσεις σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως με τους κοστολογικούς ελέγχους θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα όπλα που έχει το κράτος στη διάθεση του, έτσι ώστε επιχειρήσεις, οι οποίες κάνουν αδικαιολόγητες αυξήσεις και εκμεταλλεύονται την κρισιμότητα της εποχής, να ξέρουν ότι θα έχουν σοβαρές συνέπειες. Ότι θα γνωστοποιείται το όνομά τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Παράλληλα, προχωρούμε, και πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι στις αρχές Απριλίου να ξεκινήσουμε, το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών, με το οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να έχουν μια πιο σαφή εικόνα σε σχέση με τις τιμές στην αγορά και θα μπορούν να συγκρίνουν και να προτιμούν το φθηνότερο προϊόν. Δεν θα μείνουμε εκεί, επεξεργαζόμαστε και άλλες σκέψεις, και άλλες ιδέες, που θα βοηθούν, όχι μόνο αυτούς που είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο, αλλά και αυτούς που δεν είναι, να ενημερώνονται για τις τιμές και να μπορούν εύκολα να κάνουν συνειδητά τις επιλογές τους.

 

Τέλος, ως προς τον τομέα της προστασίας της αγοράς, κάνουμε ότι μπορούμε για την ενίσχυση και εμπέδωση της καταναλωτικής συνείδησης. Αυτή η εβδομάδα είναι η εβδομάδα του καταναλωτή. Συνεργαζόμαστε όχι μόνο με τις καταναλωτικές οργανώσεις αλλά και με φορείς της αγοράς, προκειμένου να μπει η διάσταση καταναλωτής ψηλότερα. Να φθάσουμε εκεί που έχουν φθάσει άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το 2009 είναι μια χρονιά κοινωνικής, εγώ θα έλεγα και εθνικής, ευθύνης. Δεν είναι η χρονιά για αλόγιστα κέρδη. Είναι η χρονιά για να καταλάβουμε όλοι, είτε είμαστε επιχειρηματίες, είτε είμαστε εργαζόμενοι, ότι είμαστε πάνω απ’ όλα Έλληνες, και με ένα αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη κρίση.

 

Έρχομαι στο δεύτερο άξονα, που αφορά τη στήριξη της ρευστότητας και της πραγματικής οικονομίας. Θα πρέπει να ξεκινήσω από το πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας των 28 δις ευρώ. Η κυβέρνηση δεν θα κάνει κανέναν απολύτως συμβιβασμό με καμία τράπεζα ή οποιοδήποτε άλλο παράγοντα. Μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε μπροστά, και είμαι βέβαιος ότι, κάθε μέρα που θα περνάει, το πρόγραμμα αυτό θα προχωρεί ολοένα και περισσότερο.

 

Ανάλογες δράσεις έχουμε αναλάβει για τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του δικού μας Υπουργείου αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, και δίνοντας προτεραιότητα στα κονδύλια που προέρχονται από την ΕΕ και αφορούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας.

Από το ΕΠΑΝ, το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα (2000-2006), στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε ενεργά την επιχειρηματικότητα, παρέχοντας σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενισχύθηκαν περισσότερες από 12.300 επιχειρήσεις, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Πιο συγκεκριμένα για την Ανατολική Μακεδονία -Θράκη, έχουν εγκριθεί ως σήμερα πάνω από 1740 σχέδια ενίσχυσης επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 438 εκ ευρώ, στους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών, της έρευνας και τεχνολογίας, του τουρισμού, της ενέργειας. Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στην κατάρτιση, κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 5000 άτομα συμμετείχαν σε προγράμματα αναβάθμισης των επαγγελματικών προσόντων τους.

 

Θα προχωρήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, ακόμα πιο δυναμικά στην επόμενη προγραμματική περίοδο, με το ΕΣΠΑ, το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και πιο συγκεκριμένα με το ειδικό πρόγραμμα που αφορά το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2008-2013 (ΕΠΑΝ ΙΙ). Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε έχοντας στο επίκεντρο την ανάπτυξη στην περιφέρεια. Μιλάμε για διασφαλισμένους πόρους 3,2 δις ευρώ, το 82% των οποίων, όπως δεσμεύτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα πάνε στην περιφέρεια. Στόχος μας η ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας, ο περιορισμός των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών της χώρας και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής.

 

Και προχωρώ στις συγκεκριμένες δράσεις που προωθούμε με τη βοήθεια των κοινοτικών κονδυλίων:

 

 • Το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ. Όταν ανέλαβα Υπουργός, δυο τρεις μέρες πριν, ξεκινούσε το πρόγραμμα αυτό. Πριν ακόμα ξεκινήσει, συνάδελφοι από το ΠΑΣΟΚ είχαν πει ότι το πολύ να καλυφθούν 600 με 700  επιχειρήσεις από το πρόγραμμα αυτό. Σήμερα, θέλω να σας πω, ότι οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ξεπεράσει τις 16.500, μέσα σε λιγότερους από δυο μήνες λειτουργίας του προγράμματος και ότι τα δάνεια που έχουν εγκριθεί πλησιάζουν πια τα 2 δις ευρώ. Ακριβώς όμως επειδή το ΤΕΜΠΜΕ προχωρεί, και προχωρεί ικανοποιητικά, πρόσφατα κάναμε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε από το ΕΣΠΑ να μπορέσουμε να διπλασιάσουμε τους πόρους που διατίθενται γι’ αυτό το πρόγραμμα σε σχέση με επιδοτήσεις επιτοκίων. Προβλεπόταν 100 εκατ. για επιδοτήσεις επιτοκίων και ζητήσαμε να υπάρξει συμφωνία για άλλα 100 εκατ. για επιδοτήσεις επιτοκίων.

 

Πέρα από το ΤΕΜΠΜΕ, έχουμε επιπλέον δράσεις όπως:

 • Τα κουπόνια καινοτομίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφορούν την επιχορήγηση μέχρι και 7000 ευρώ σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως 20 εργαζόμενους.

 

 • Το πρόγραμμα γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, αφορά δράσεις χρηματοδότησης γυναικών και νέων, σε πρώτη φάση 80 εκατομμυρίων ευρώ.

 

 • Το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ που έχει σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την προώθηση της πράσινης ενέργειας σε όλους τους δήμους της Ελλάδας, το οποίο ενισχύει ιδιαίτερα τον κλάδο των κατασκευών που πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση. Αφορά 228 δήμους της χώρας, δηλαδή τους δήμους που έχουν πάνω από 10.000 κατοίκους, στους οποίους προφανώς συμπεριλαμβάνονται οι πρωτεύουσες των νομών.

 

 • Το πρόγραμμα για την απόσυρση των παλαιών ενεργοβόρων συσκευών, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα το λιανεμπόριο. Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε τη δράση αυτή μέσα στο Μάιο.

 

Και έρχομαι στον τρίτο άξονα. Στη διαμόρφωση νέων επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα της ενέργειας. Εδώ υπάρχουν πολλές και καλές ευκαιρίες ανάπτυξης, τις οποίες ήδη αξιοποιούμε και σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο.

 

Για την ενέργεια, ακολουθούμε μία μακροχρόνια στρατηγική, που ειδικά εσείς, εδώ στον Έβρο, θα έχετε παρακολουθήσει από κοντά. Αποσκοπούμε στην ενεργειακή σταθερότητα, διαφοροποιούμε το ενεργειακό ισοζύγιο, εξασφαλίζουμε εναλλακτικές πηγές και οδεύσεις. Αξιοποιούμε την πλεονεκτική θέση της Ελλάδας. Και εδώ η περιοχή του Έβρου έχει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη.

 

 • δημιουργούμε μια «νέα λεωφόρο» μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία, μέσω του ελληνο-τουρκο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου (ITGI), που θα συνδέσει το Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία, την Ελλάδα και στη συνέχεια την Ιταλία, έως το 2013. Τα εγκαίνια για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Ελλάδας-Τουρκίας πραγματοποιήθηκαν, εδώ στους Κήπους Έβρου, το Νοέμβριο του 2007.  Με την ολοκλήρωση του αγωγού ITGI, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα εισάγει απευθείας φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν

 

 • προχωρούμε σε ένα ακόμα μικρότερο, αλλά επίσης σημαντικό έργο, την κατασκευή του αγωγού Κομοτηνή-Haskovo Βουλγαρίας, που θα συνδέεται με τον αγωγό ITGI και θα ενισχύει τη δυναμική του. Το έργο έχει ενταχθεί στα προγράμματα προτεραιότητας και θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.

 

 • Και βεβαίως, ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή σας, ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Επισπεύδουμε τις διαδικασίες κατασκευής και λειτουργίας του και βρισκόμαστε σε διαρκή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Μάλιστα, εκτιμώντας την ανάγκη της τοπικής κοινωνίας να μετέχει ενεργά στην παρακολούθηση της εξέλιξης  του έργου, έχουμε αποφασίσει την αναβάθμιση της  επιτροπής του Νομού Έβρου, η επίσημη σύσταση της οποίας –κατόπιν και της ψήφισης της σχετικής τροπολογίας- αναμένεται άμεσα, με ΚΥΑ του Υπ.Ανάπτυξης, του ΥΠΟΙΟ και του ΥΠΕΣΔΔΑ. Στην επιτροπή αυτή, τους βασικούς ρόλους του προέδρου και των αντιπροέδρων έχουν ο Νομάρχης Έβρου, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και βεβαίως ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και από εσάς περιμένουμε να μεταφέρετε τον παλμό της τοπικής κοινωνίας στην Επιτροπή. Προκειμένου να ακουστεί η φωνή της τοπικής κοινωνίας για όλα τα ζητήματα και κυρίως για το μείζον ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, που είναι και η κύρια προτεραιότητά μας.

 

Μάλιστα για τον καλύτερο συντονισμό του έργου έχει συσταθεί Διυπουργική Επιτροπή στην οποία προΐσταται το Υπουργείο Ανάπτυξης και η οποία θα παρακολουθεί τις εργασίες κατασκευής και λειτουργίας του έργου. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο. Ένα έργο το οποίο θα αναβαθμίσει το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, θα συνεισφέρει στη διασφάλιση αυξημένης ροής πετρελαίου στην ελληνική αγορά και στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής ενέργειας. Παράλληλα, θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή σας. Πρόκειται για τα τέλη διέλευσης, τα οποία θα διοχετευθούν ως αντισταθμιστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία.  Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αύξηση της εμπορικής κίνησης, την προσέλκυση επενδύσεων κλπ. Είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη συμβολή, των προκατόχων μου, των κυρίων Σιούφα και Φώλια, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της πολιτικής αυτής.

 

Στον τομέα της ενέργειας, επίσης, επεκτείνουμε τα δίκτυα φυσικού αερίου. Προκηρύσσουμε τη δημιουργία τριών σταθμών ΕΠΑ στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Κ. Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να προωθήσουμε τη χρήση φυσικού αερίου. Στόχος μας είναι μέσα στο 2009 να συνδεθούν επιπλέον 85.000 νοικοκυριά με το φυσικό αέριο, δηλ., περίπου 320.000 πολίτες και έως το τέλος του 2010, ένα εκατομμύριο Έλληνες να απολαμβάνουν τα οφέλη του φυσικού αερίου στις οικίες τους.

 

Παράλληλα, όπως έχουμε ήδη πει, συνεχίζεται η προσπάθειά μας στον τομέα προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Δεν είναι κάτι καινούριο. Η περιοχή σας μπορεί να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στον τομέα αυτό προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, της οικονομίας, του περιβάλλοντος.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Θέλω κλείνοντας να τονίσω ότι η περιοχή σας έχει πολλές και σημαντικές επιλογές και δυνατότητες ανάπτυξης. Και μάλιστα σε τομείς και αγορές – και εδώ αναφέρομαι στην ενέργεια και τις μεταφορές – που έχουν ιδιαίτερο βάρος και στρατηγικό ενδιαφέρον, στη σύγχρονη εποχή.

 

Ο Έβρος βρίσκεται σε ένα γεωστρατηγικό σημείο και όχι στην άκρη της Ελλάδας. Αυτό είναι κάτι που δε θα πρέπει να ξεχνάμε. Η ένταξη της γειτονικής Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η γειτνίαση με την Τουρκία, η πρόσβαση στις χώρες του Εύξεινου Πόντου και της Κασπίας Θάλασσας, δίνουν ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην περιοχή σας.

 

Η σημαντική, λοιπόν, γεωγραφική του θέση του Έβρου, σε συνδυασμό με τη μελλοντική ανάπτυξη του λιμένος Αλεξανδρούπολης και η ολοκλήρωση και του κάθετου άξονα Ορμενίου-Αρδανίου της Εγνατίας Οδού δίνουν νέες προοπτικές που μπορούν να αλλάξουν το οικονομικό προφίλ της περιοχής. Μαζί με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης, δίνει έμφαση στην ενίσχυση της Ακριτικής Ελλάδας. Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά θα είμαστε κοντά σας. Για  να πάμε την Ελλάδα, ολόκληρη την Ελλάδα, μπροστά, από την περιφέρεια, στην καρδιά της Ευρώπης.

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο