Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στο 26ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)

 

 

Δελτίο Τύπου

 

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2009

 

 

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στο 26ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)

Φίλες και φίλοι,

Δεδομένου ότι από πολύ νέος υποστηρίζω τις φιλελεύθερες ιδέες, δεν θα εκπλήξει κανέναν σ’αυτή την αίθουσα να πω ότι είμαι ανεπιφύλακτα υπέρ του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Είναι το δικαίωμα άλλωστε αυτό, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ίδια τη φύση του ανθρώπου, και πρέπει να τυγχάνει από την πολιτεία της προβλεπόμενης από το σύνταγμα προστασίας. Την ίδια στιγμή όμως και με δεδομένο ότι θα σας μιλήσω για τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ανάπτυξης, θέλω να σας υπενθυμίσω τον ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο που έχουν στην πολιτική ατζέντα όλων των κρατών μελών της ΕΕ το περιβάλλον και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τη σημασία αυτών των ζητημάτων. Γιατί αν κάνουμε, πολύ απλά, κάτι τέτοιο, στην πραγματικότητα αδιαφορούμε για το μέλλον των επόμενων γενεών, αλλά θα έλεγα ότι αδιαφορούμε και για την πραγματική οικονομία, για την ίδια την τσέπη μας. Το περιβάλλον και η ενέργεια είναι ζητήματα που σίγουρα σχετίζονται με το αύριο, αλλά αφορούν και το σήμερα. Πρέπει, λοιπόν, να υιοθετήσουμε ένα μείγμα πολιτικών που, από τη μια θα προστατεύει τα συνταγματικά θεμελιωμένα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και από την άλλη πλευρά δεν θα αγνοεί τις μεγάλες προτεραιότητες της σύγχρονης εποχής. Και αυτά χωρίς να αδιαφορούμε για τις εξελίξεις σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην ΕΕ.

Θα σας μιλήσω για τέσσερα ζητήματα: την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες, την ασφάλεια των ανελκυστήρων και τις μισθώσεις ακινήτων.

Ξεκινώ, λοιπόν, με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Όπως ξέρετε όλοι εσείς καλύτερα από εμένα, ο κτιριακός τομέας αναλογεί περίπου στο 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Κατασκευάζοντας και συντηρώντας, λοιπόν, λιγότερο ενεργοβόρα κτίρια προστατεύουμε το περιβάλλον και, ας μη γελιόμαστε, προστατεύουμε, παράλληλα, και την τσέπη μας. Είναι πλέον καιρός να δούμε το ζήτημα ακόμα πιο σοβαρά. Ο κανονισμός θερμομόνωσης που ισχύει σήμερα στη χώρα μας εισήχθη το 1978 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και είναι η μόνη στην ουσία διάταξη που στοχεύει στην ενεργειακή αποδοτικότητα. Είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται μια ουσιαστική παρέμβαση στον τομέα αυτό. Όταν η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ολόκληρου του κόσμου, η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει πίσω. Έτσι, λοιπόν, βαδίζουμε και εμείς στο δρόμο που χάραξε η Ευρώπη. Και να θέλαμε άλλωστε να κάνουμε κάτι διαφορετικό δεν θα μπορούσαμε, καθώς υπάρχει συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία, στις επιταγές της οποίας θα έπρεπε να συμμορφωθούμε.

Ο στόχος είναι κοινός για όλα τα κράτη της ΕΕ. Μέχρι το 2020 να πετύχουμε το 20% της καταναλισκόμενης ενέργειας να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά μέσο όρο να καταναλώνουν 20% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με το 2000. Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι και αποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι η ΕΕ θέλει και μπορεί να ηγηθεί μιας παγκόσμιας προσπάθειας να σώσουμε τον πλανήτη. Μέσα στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, η Ελλάδα, μέσω του Νόμου 3661/2008 έχει βάλει τα θεμέλια για την εκ βάθρων αναθεώρηση του τρόπου που κατασκευάζονται τα κτίρια. Στόχος μας η εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της ενσωμάτωσης των κοινοτικών ενεργειακών οδηγιών.

Με τον νόμο αυτό, λοιπόν, αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συνολικά, το θέμα της ενεργειακής απόδοσης των νέων αλλά και των υφιστάμενων κτιρίων. Πρέπει, με βάση τις προβλέψεις της κοινοτικής οδηγίας, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά την ανακαίνιση των κτιρίων, να αξιοποιείται το μεγάλο ανεκμετάλλευτο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας, έτσι ώστε να πετύχουμε τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας. Κάτι που μπορεί να μεταφράζεται σε κέρδος για αυτόν που κατοικεί στο σπίτι, καθώς θα ξοδεύει λιγότερα χρήματα για θέρμανση ή ψύξη και ταυτόχρονα αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής του. Είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Και νομίζω σε αυτό θα συμφωνήσουμε όλοι.

Και για να περάσω στο πιο πρακτικό ζήτημα που αφορά άμεσα όλους εσάς, τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Το ζήτημα της ενεργειακής επιθεώρησης των κτιρίων και το αντίστοιχο κόστος. Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι ο ιδιοκτήτης χτυπά την πόρτα του επιθεωρητή όταν τον χρειάζεται προκειμένου να πάρει το πιστοποιητικό ενεργειακής αποδοτικότητας του κτηρίου. Και αυτό είναι απαραίτητο στα νέα κτίρια, κατά την αποπεράτωση της κατασκευής, ενώ στα υφιστάμενα κτίρια, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θέλει να τα πωλήσει ή να τα εκμισθώσει. Ύστερα, λοιπόν, από συζήτηση με τους εκπροσώπους του κλάδου σας αποφασίσαμε το κόστος επιθεώρησης να έχει ανώτατη τιμή €1 ανά τετραγωνικό μέτρο αντί για €2,5 κατώτατη τιμή που ήταν η αρχική εισήγηση. Για τις ανεξάρτητες κατοικίες ισχύει κατώτατη αμοιβή για τον επιθεωρητή τα €100, αντί για €300 που ήταν η αρχική εισήγηση. Με άλλα λόγια, θέτουμε το περιβάλλον και στην πράξη υψηλά στην ατζέντα, εξοικονομούμε ενέργεια, αλλά και μειώνουμε το κόστος για τον ιδιοκτήτη προκειμένου να έχουμε καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Προς την ίδια κατεύθυνση, της προστασίας του περιβάλλοντος, εντάσσονται και οι ρυθμίσεις του νέου νόμου που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή και που αφορά, μεταξύ άλλων, και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Πιο συγκεκριμένα, με το νόμο αυτό απλοποιούμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την απόκτηση ή τροποποίηση της άδειας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τον πολίτη προβλέπεται ειδικό πρόγραμμα που θα επιτρέπει την εύκολη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες ιδιωτικών κτιρίων. Θα αρκεί μόνο μία άδεια μηχανικού για να μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκές μονάδες στο σπίτι του, στο γραφείο του, στην ιδιοκτησία του. Είναι κάτι σημαντικό:

  • ανοίγουμε το δρόμο για φωτοβολταϊκά συστήματα που θα δίνουν ενεργειακή αυτονομία σε όποιον το επιθυμεί με μικρότερο κόστος και λιγότερη γραφειοκρατία και
  • αξιοποιούμε το φυσικό πλούτο της χώρας μας, το φως, προκειμένου να κάνουμε τη ζωή και την καθημερινότητά μας λίγο καλύτερη.

 

Είναι και αυτό ένα σημαντικό βήμα προόδου. Και σε αυτό νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι.

Το τρίτο ζήτημα είναι πιο ειδικού ενδιαφέροντος, αλλά εξίσου σημαντικό για όλους εσάς. Αφορά τους ανελκυστήρες. Λίγες ημέρες πριν αναλάβω Υπουργός Ανάπτυξης, δημοσιεύθηκε ΚΥΑ, η οποία απλοποιεί τις προϋποθέσεις για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων ανελκυστήρων. Έτσι προωθείται μια βιώσιμη και λογική αντιμετώπιση του ζητήματος που είχε ανακύψει και παράλληλα μειώνεται σημαντικά το κόστος για τον ιδιοκτήτη. Αυτό βεβαίως δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση εκπτώσεις στις προδιαγραφές για την ασφαλή λειτουργία των ανελκυστήρων. Και θέλω να σημειώσω ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαστε δογματικοί. Παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη και αυτού του προγράμματος και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε περαιτέρω βελτιώσεις αντιμετωπίζοντας οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στην πορεία.

Το τέταρτο σημείο, στο οποίο θα σταθώ, αφορά τις μισθώσεις ακινήτων, εμπορικές και κατοικίας. Και εδώ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις και ακούμε όλους τους παράγοντες της αγοράς. Αυτό είναι το καθήκον μας, ιδιαίτερα σε μια χρονική συγκυρία κρίσιμη για όλους και κυρίως για τον κλάδο σας. Σε μια χρονική συγκυρία όπου όλες οι χώρες προσπαθούν να οχυρωθούν κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν τη διεθνή κρίση με όσο το δυνατόν μικρότερες συνέπειες. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, δεν τίθεται ζήτημα για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των μισθώσεων, το οποίο άλλωστε είναι σχετικά καινούριο, καθώς ψηφίστηκε την τελευταία δεκαετία, και φαίνεται να λειτουργεί ομαλά.

Φίλες και φίλοι,

Σε αυτά ήθελα να σταθώ τονίζοντας για ακόμα μία φορά την ανάγκη να δουλέψουμε μαζί. Εγώ είμαι εδώ και θα είμαι στο πλευρό σας όποτε με χρειαστείτε. Αυτό είναι το καθήκον της πολιτείας και γι’αυτό βρισκόμαστε άλλωστε στη θέση αυτή. Είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία και στο διάλογο με όλες τις παραγωγικές τάξεις, με όλους τους φορείς, με όλους τους ενδιαφερόμενους. Και δεσμεύομαι να προσπαθώ πάντα να βρίσκω λύσεις στα προβλήματα που σας απασχολούν, να προχωρώ με γνώμονα το συγκεκριμένο και χειροπιαστό έργο, να μιλώ με έργα και όχι με λόγια. Αυτό έκανα μέχρι σήμερα και αυτό σκοπεύω να κάνω και στο μέλλον.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο