Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ομόλογα: Οι πολίτες ζητούν καθαρές λύσεις. Ωστόσο, με τις κραυγές έχει χαθεί η ουσία. Συνέντευξη στον 9,84.

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, έδωσε
συνέντευξη σήμερα στον «Αθήνα 9.84» και τον Βασίλη Πάικο. Μεταξύ άλλων, είπε:


«Οι πολίτες και οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας θέλουν και καθαρές απαντήσεις, τις οποίες αλίμονο κι αν δεν τις δώσει η κυβέρνηση η οποία και αποκάλυψε την υπόθεση. Την αποκάλυψε η διορισμένη από την κυβέρνηση Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι πολίτες θέλουν το μαχαίρι να φτάσει στο κόκαλο και να αποκαλυφθούν τα πάντα, αν υπάρχουν άλλα ζητήματα, άλλες πτυχές. Από την άλλη πλευρά, εγώ είμαι της θεωρίας ότι σε αυτές τις ιστορίες έχεις δύο εχθρούς: ο ένας είναι η αλαζονεία, ότι “ξέρεις, είμαι μπροστά στις δημοσκοπήσεις, δε βαριέσαι, το ΠαΣοΚ έχει εσωτερικά προβλήματα, όλα πάνε καλά” και ο άλλος εχθρός είναι ο πανικός “Πω, πω, τι πάθαμε, καταστρεφόμαστε, πρέπει αμέσως να αποκεφαλίσουμε όλη τη δημόσια διοίκηση” κ.λπ. Δεν είναι σωστή ούτε η μία προσέγγιση, ούτε η άλλη. Ο Καραμανλής μάς έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι δρα ψύχραιμα και μέχρι στιγμής αυτό του έχει βγει προς όφελός του. Νομίζω ότι θέλει να μετρήσει όλες τις παραμέτρους, να δει όλα τα στοιχεία, να βγουν όλα τα πορίσματα και δεν νομίζω ότι θα διστάσει να πάρει και σοβαρές αποφάσεις, αν αυτό χρειαστεί. Πάντως θέλω να πω και το εξής: ενώ είναι αλήθεια ότι πρόκειται για μια ατυχή περίπτωση, χωρίς καμία αμφιβολία, που όλους μας έχει στεναχωρήσει, την ίδια στιγμή λέγονται υπερβολές και μάλιστα από το ΠαΣοΚ που δεν έχει και τις καλύτερες επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα. Για παράδειγμα, λέγεται ότι με αυτή την ιστορία έχουν εξαφανιστεί τα λεφτά των συνταξιούχων. Αυτό δεν είναι αλήθεια, υπάρχει αποθεματική ζημιά. Δηλαδή δεν έχει αυξηθεί η περιουσία των συνταξιούχων στο συγκεκριμένο ταμείο όσο θα μπορούσε να αυξηθεί. Το θέμα, λοιπόν, είναι σε σχέση με τις προμήθειες, εκεί πρέπει να εντοπιστεί και δεν είναι ότι χάθηκαν τα λεφτά των ανθρώπων».


Για επικοινωνιακό έλλειμμα, πρόταση για όργανο διαχείρισης κρίσεων:


«Θα ήταν πολύ εύκολο να κάνω κριτική βλέποντας ότι το πράγμα θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα, αλλά θυμάμαι όταν πάω να μιλήσω το γνωστό “όποιος είναι έξω από το χορό, πολλά τραγούδια ξέρει”. Είμαι συνάδελφος των ανθρώπων που πρέπει να κρίνω και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να προσέχω αυτά τα οποία λέω. Το βέβαιο είναι ότι έχουμε βρεθεί παραπάνω από ό,τι θα έπρεπε σε θέση άμυνας. Ασφαλώς πρέπει να εξηγήσουμε πέντε πράγματα και να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά από την άλλη μεριά, μέσα στον ορυμαγδό ο οποίος έχει δημιουργηθεί έχουν ξεχαστεί μερικά βασικά πράγματα. Έχουμε ξεχάσει ότι το νομικό πλαίσιο που επέτρεψε να γίνουν αυτά τα πράγματα είναι το νομικό πλαίσιο του ΠαΣοΚ, το οποίο βέβαια μπορούσαμε να είχαμε αλλάξει. Έχουμε ξεχάσει ότι επί των ημερών μας αυξήθηκε η περιουσία των ταμείων κατά 40%, ενώ την περίοδο 2000 – 2001 στα χρεόγραφα είχε μειωθεί κατά 13%. Υπάρχουν τέτοιες παράμετροι που δεν έχουν έρθει στην επιφάνεια».


Β. Πάικος: Δεν θα ήταν λογικό να υπάρχει ένα όργανο, ειδικό για τη διαχείριση των κρίσεων, που να λέει “ελάτε εδώ να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε αυτό το πράγμα” και να προβάλλει όλα αυτά που λέτε εσείς ή άλλοι;


Κ. Χατζηδάκης: «Οι ίδιοι άνθρωποι σε άλλες περιπτώσεις μίνι κρίσεων κ.λπ. έχουν χειριστεί θέματα με επιτυχία. Καμιά φορά είναι η συγκυρία ή και η λογική των ΜΜΕ, με τη μονοθεματική προσέγγιση και τις κραυγές πολλές φορές στα τηλεοπτικά παράθυρα, χάνεται η ουσία. Τώρα, κοιτάξτε, όταν είσαι μέσα σε ένα σπίτι θα πρέπει να είσαι και προσεκτικός πώς μιλάς για το σπίτι σου. Σας είπα -δεν το έκρυψα- ότι έχουμε έρθει σε θέση άμυνας, ενώ δεν θα έπρεπε να είμαστε και τόσο σε θέση άμυνας. Υπάρχει ένα ζήτημα για το τι έγινε, εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας, δεν το κουκουλώσαμε, ζητήσαμε την παραίτηση του προέδρου του ΤΕΑΔΥ, αλλά από εκεί και πέρα δεν έχει δοθεί στο λαό η πλήρης εικόνα».


Για ανασχηματισμό:


«Το κύριο είναι η πολιτική ατζέντα, οι πολιτικές που προωθούνται, πόσο κοντά είναι στις ανάγκες της κοινωνίας, πόσο μεγάλες καινοτομίες κάνεις κ.λπ. Βεβαίως όλα αυτά υπηρετούνται από τα πρόσωπα. Είναι βέβαιο ότι αν πάρει κανείς αυτή τη στιγμή την εικόνα, αυτή δεν σε οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ο Καραμανλής να κάνει δραστικές αλλαγές, είτε στο επίπεδο της πολιτικής, είτε στο επίπεδο των προσώπων, διότι φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις ότι σε γενικές γραμμές είναι μια αποδεκτή πολιτική αυτή που ακολουθείται από τους πολίτες. Από εκεί και πέρα, βεβαίως πάντα υπάρχουν περιθώρια για διορθώσεις και στο επίπεδο της πολιτικής και στο επίπεδο των προσώπων».






Μετάβαση στο περιεχόμενο