Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Οριστικά στο Ηράκλειο η έδρα του νέου Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη δέσμευσή της ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (Enisa) θα έχει ως έδρα του το Ηράκλειο της Κρήτης. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της αρμοδίου για θέματα Κοινωνίας της Πληροφορίας και Μ.Μ.Ε. Επιτρόπου κας Βίβιαν Ρέντιγκ στην ερώτηση των Κρητικής καταγωγής ευρωβουλευτών, Κωστή Χατζηδάκη και Μανώλη Μαυρομμάτη της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρου Αρναουτάκη και Νίκου Σηφουνάκη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του Γιώργου Χατζημαρκάκη, που εκλέγεται με το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας αλλά κατάγεται από την Κρήτη.


Συγκεκριμένα, οι πέντε ευρωβουλευτές θέλησαν με ερώτηση που κατέθεσαν πρόσφατα στην Κομισιόν, να βάλουν τέρμα στη φημολογία που υπήρχε στις Βρυξέλλες για πιέσεις κατά της επιλογής του Ηρακλείου ως της οριστικής έδρας του νέου Ευρωπαϊκού οργανισμού. Ζητούσαν επίσης από την Κομισιόν να τους πληροφορήσει πότε ακριβώς υπολογίζεται η μεταφορά του Οργανισμού στο Ηράκλειο και ποια είναι τα πρακτικά βήματα που έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση.


Στην απάντησή της η κα. Ρέντιγκ δηλώνει ότι βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου ότι «δεν ασκήθηκε οιαδήποτε πίεση» για να διατηρηθεί η έδρα του νέου ευρωπαϊκού οργανισμού στις Βρυξέλλες και διαβεβαιώνει ότι ούτε υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με τις συμφωνίες για την έδρα του εκτός από το Ηράκλειο. Η αρμόδια Επίτροπος τονίζει ότι σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (12 και 13 Δεκεμβρίου 2003) και την επιλογή των ελληνικών αρχών (η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 11 Φεβρουαρίου 2004), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών θα έχει ως έδρα του το Ηράκλειο.


Πληροφορεί μάλιστα τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου ότι ο προσφάτως ορισθείς διευθυντής της υπηρεσίας κ. Αντρέα Πιρόττι, ως υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές σε ό,τι αφορά στη «συμφωνία για την έδρα», θα μεριμνήσει ώστε να δημοσιοποιηθεί, μέσω της ιστοσελίδας του εν λόγω οργανισμού (http://www.enisa.eu.int), το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την μεταφορά της στο Ηράκλειο.Μετάβαση στο περιεχόμενο