Ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” κάνει αυτοκριτική για τις πολιτικές που ασκήθηκαν από το κόμμα του και λέει ότι προέχει να πείσουν ότι στη Ν.Δ έχουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και ότι είναι έτοιμοι για ένα νέο ξεκίνημα.
Θεωρεί πως η κοινωνία σιγά σιγά συνειδητοποιεί πως η λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί παρά να βρεθεί στο πλαίσιο της Ευρώπης.
Εκτιμά ότι είναι διατεθειμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν τα πάντα προκειμένου να παραμείνουν έστω και για λίγο ακόμη γαντζωμένοι στην εξουσία.
Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος»
- Πότε πιστεύετε ότι θα έχουμε εκλογές;
Ούτε ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει. Είναι ισχυρή πιθανότητα πάντως να έχουμε εκλογές τον Σεπτέμβριο του ’18, μετά την λήξη του παρόντος προγράμματος, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Καμμένο να παριστάνουν τους απελευθερωτές από τα μνημόνια.
Μικρή σημασία θα έχει για τους ίδιους ότι έχουν υπογράψει ήδη το 4ο μνημόνιο!
- Το Σκοπιανό θα μπορούσε να αποδειχθεί θρυαλλίδα στη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας;
Μετά το πολιτικό θέατρο των τελευταίων ημερών, το οποίο θα συνεχιστεί για κάμποσο ακόμα, πιστεύω ότι τελικά θα κάνουν όλες τις αναγκαίες κυβιστήσεις έτσι ώστε η κυβέρνηση αυτή να παραμείνει για λίγο ακόμα γαντζωμένη στην εξουσία. Έχουν παράδοση σ’ αυτό!
Άλλωστε το ενδιαφέρον του κ. Καμμένου είναι παντελώς υποκριτικό. Γιατί άραγε δεν τα έλεγε στην κυβέρνηση Καραμανλή όταν το 2008 είχε υιοθετηθεί η θέση για σύνθετη ονομασία, αποδοχής και των δύο πλευρών, που θα ισχύει έναντι πάντων;
- Αν η κυβέρνηση ζητήσει για το θέμα σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ποια θα είναι η θέση σας;
Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι υπάρχει εθνική θέση για το θέμα διαμορφωμένη από το 2008. Το ερώτημα όμως δεν είναι το τι θεωρεί η Νέα Δημοκρατία, αλλά το τι θεωρεί η κυβέρνηση.
Στο συγκεκριμένο ζήτημα μέχρι στιγμής έχουμε 2 κυβερνήσεις στην συσκευασία της μιας. Μια κυβέρνηση με δύο γραμμές. Και γι’ αυτό εμείς επαναλαμβάνουμε πως όσο στην κυβέρνηση δεν ομονοούν για το μείζον αυτό θέμα υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης.
- Έχετε πει πως ως κόμμα έχετε κάνει λάθη και ότι σε βασικά ζητήματα πρέπει να αλλάξετε ρότα. Σε τι θα αλλάξετε ρότα και προς ποια κατεύθυνση;
Θα μπορούσα να σταθώ σε δύο: ότι δεν έχουμε υποστηρίξει με το θάρρος που θα έπρεπε διαχρονικά τις φιλελεύθερες ιδέες και ότι δεν δείξαμε την αποφασιστικότητα και την ταχύτητα που θα έπρεπε όταν έχουμε κυβερνήσει τον τόπο.
Αυτά είναι που πρέπει να αποφευχθούν. Να μας εμπνέουν, δηλαδή, οι φιλελεύθερες ιδέες και λύσεις – πράγμα που είναι προϋπόθεση για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής – οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε σε μια ανανέωση με ποιότητα στη Νέα Δημοκρατία.
- Πιστεύετε πως αρκεί που τα λέτε όλα αυτά για να πείσετε; Ξέρετε, το εκλογικό σώμα από λόγια έχει χορτάσει!
Ελπίζω να έχει χορτάσει! Διότι ακόμα κυκλοφορούν πολλοί πωλητές λόγων και κοπανιστού αέρα. Όσα είπαμε για τον κ. Καμμένο και τα Σκόπια είναι ενδεικτική περίπτωση. Όσα εξακολουθεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπερφορολόγηση, μικρό μέρος της οποίας επιστρέφει στη συνέχεια ως κοινωνικό μέρισμα, είναι επίσης ενδεικτικό μιας τέτοιας εξαπάτησης.
Εμείς μετράμε τα λόγια μας, πιστεύουμε πώς υπάρχει ελπίδα γι’ αυτόν τον τόπο, αλλά η ελπίδα που υπάρχει είναι η ελπίδα της αλήθειας.
Όσοι λένε πως έχουν σιχαθεί τους Μαυρογυαλούρους καιρός να το δείξουν στην κάλπη.
- Δεν μπορεί παρά να το έχετε ακούσει, πως η ΝΔ κάνει “υποτονική” αντιπολίτευση. Με την έννοια ότι υπάρχει ζωτικός χώρος στην κυβέρνηση που της επιτρέπει να κινείται χωρίς οργανωμένες κοινωνικές αντιδράσεις.
Ποιος πραγματικά πιστεύει ότι αν αρχίσουμε να βρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ θα μετακινηθεί έστω και ένας αναποφάσιστος; Αυτό είναι, τάχα, το πρόβλημα των αναποφάσιστων σήμερα; Ή των νέων ανθρώπων που κοιτούν με δυσπιστία όλα τα κόμματα; Ή το πώς η Νέα Δημοκρατία θα πείσει ότι έχει διδαχθεί από τα λάθη της και τα λάθη των άλλων και είναι έτοιμη για ένα καινούργιο ξεκίνημα στο οποίο θα συνδυάζεται η λογική με την ευαισθησία. Και όταν μιλάω για ευαισθησία δεν μιλάω φυσικά για παροχές, αλλά μιλάω για ένα μήνυμα που θα δείχνει ξεκάθαρα ότι νοιαζόμαστε ιδιαίτερα για τα θύματα της κρίσης και είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε όχι δημαγωγικές αλλά σοβαρές λύσεις που θα αγκαλιάζουν πραγματικά τους κοινωνικά ασθενέστερους.
- Τελικά η περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που ήταν κάποτε κόκκινο πανί για τον ΣΥΡΙΖΑ υλοποιείται κατά γράμμα. Σήμερα περνούν από τη βουλή τα πάντα με άνεση και με ελάχιστες αντιδράσεις. Έχετε κάποια εξήγηση;
Ο περιορισμός των αντιδράσεων έχει να κάνει με το γεγονός ότι, καθώς περνάν τα χρόνια, ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι η λύση θα βρεθεί μέσα στο πλαίσιο της Ευρώπης.
Το έβλεπα και μεταξύ ’12 και ’14. Καθώς περνούσαν τα χρόνια οι αντιδράσεις περιοριζόντουσαν και τότε.
Ανεξάρτητα όμως με τον περιορισμό των αντιδράσεων και την υιοθέτηση στα χαρτιά κάποιων διαρθρωτικών αλλαγών από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, στην πράξη δεν προχωρεί σχεδόν τίποτα στην οικονομία. Και δεν προχωρεί τίποτα, διότι η τρόικα ανέχεται την υπερφορολόγηση της κυβέρνησης και η κυβέρνηση απεχθάνεται τις μεταρρυθμίσεις που θεωρητικά υιοθετεί. Το λέει και το διατυμπανίζει μόνη της. Και επομένως για αυτό τον λόγο δεν αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη που είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να πάρει μπροστά η οικονομία.
- Αν ρωτήσετε έναν πολίτη, τυχαία στο δρόμο, να σας πει ένα από τα πράγματα που η ΝΔ υπόσχεται ότι θα κάνει αύριο ως κυβέρνηση, τι νομίζετε ότι θα πει;
Πιστεύω ότι οι περισσότεροι θυμούνται τη δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Αλλά με το προγραμματικό συνέδριο που κάναμε τοποθετηθήκαμε σε όλα ουσιαστικά τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Προτείναμε λύσεις για την παιδεία με κέντρο της φιλοσοφίας μας την αξιολόγηση και την αξιοκρατία. Λύσεις για την υγεία όπου χωρίς περισσότερα κονδύλια υποσχόμαστε καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων. Λύσεις για τη δημόσια διοίκηση, την αστυνόμευση, την δικαιοσύνη όπου βασικός στόχος είναι το κράτος να λειτουργήσει και πάλι σοβαρά.
Αυτές τις προτάσεις πρέπει να κάνουμε γνωστές και θεωρώ ότι το 2018 αυτή είναι η βασική μας δουλειά.
Οι αναποφάσιστοι έχουν πεισθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λύση για τη χώρα, αλλά ένα ακόμα πρόβλημα. Πρέπει να πεισθούν όμως ακόμα περισσότερο για την προστιθέμενη αξία της Νέας Δημοκρατίας.
- Παραδοσιακά η αντιπολίτευση είχε πάντα έναν καλό λόγο και υιοθετούσε όλα τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις κοινωνικών ομάδων και συντεχνιών. Έχετε γίνει αποδέκτες αιτημάτων και πως απαντάτε;
Αυτή είναι μια δουλειά που συνεχίζεται από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Η Βουλή μας έχει ευήκοα ώτα προς τους εκάστοτε διαμαρτυρόμενους αγνοώντας πολλές φορές τη σιωπηλή πλειοψηφία.
Ε, λέμε λοιπόν ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Λέμε πως το επίκεντρο της πολιτικής μας πρέπει να είναι ο απλός και ανυπεράσπιστος πολίτης.
Όλες τις τελευταίες δεκαετίες επιμέρους συντεχνίες κέρδισαν τις δικές τους μάχες. Αλλά όλοι μαζί τελικά χάσαμε τον πόλεμο.
Ας βάλουμε λοιπόν στην άκρη της συντεχνίες και ας θέσουμε στο κέντρο της προσοχής μας τον ανυπεράσπιστο Έλληνα πολίτη.
- Χαρακτηρίζεστε από τους πλέον ήρεμους, χαμηλών τόνων και διαλλακτικούς πολιτικούς. Τελευταία παρατηρούμε συχνές εκρήξεις σας και στο κοινοβούλιο και στα τηλεοπτικά πάνελ. Ο λόγος;
Πάλι νομίζω ότι παραμένω στη γραμμή της πολιτικής μετριοπάθειας. Αυτά άλλωστε είναι και θέματα χαρακτήρα. Ωστόσο μ’ αυτή την κυβέρνηση που προσπαθεί κάθε μέρα να παρουσιάζει το μαύρο άσπρο δεν μπορεί κανένας να παραμένει απολύτως ατάραχος.
Δεν είναι μόνο ότι έχουν το παγκόσμιο ρεκόρ στα ψέματα. Δεν είναι μόνο ότι κάθε μέρα κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους. Είναι ότι με την στάση τους βγάζουν και τη γλώσσα στην κοινωνία.