Κύριε Χατζηδάκη, ποια θεωρείτε ως την ουσιαστικότερη βελτίωση στο κείμενο της υπό έκδοση Οδηγίας, όπως αυτό ψηφίστηκε στην Ευρωβουλή;
Οι ουσιαστικές αλλαγές ήταν αρκετές και όχι μόνο μία, στο κείμενο Οδηγίας που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει, ενδεικτικά, την διαγραφή από την παλαιά Οδηγία των επίμαχων άρθρων 24 και 25, έτσι ώστε να διασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων (κοινωνική ασφάλιση, συλλογικές συμβάσεις, επίπεδο μισθών). Επίσης άλλαξε η ριζικά η «αρχή της χώρας προέλευσης». Έτσι πλέον δίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα στις χώρες υποδοχής, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι( δημόσιας ασφάλειας, υγείας, περιβάλλοντος), να ασκούν έλεγχο στις νέες επιχειρήσεις που θα παράσχουν υπηρεσίες στο έδαφός τους.
Υπάρχει δυνατότητα για νέες βελτιώσεις; Αν ναι, που θα θέλατε να γίνουν;
Η Οδηγία που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αποτέλεσμα μακράς διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς, τους εκπροσώπους των εργαζομένων, αλλά και των συμβιβαστικών τροπολογιών που κατέθεσαν από κοινού τα δύο μεγάλα κόμματα: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές. Αυτήν την στιγμή περάσαμε το στάδιο της πρώτης ανάγνωσης της Οδηγίας. Ενδεχομένως στην πορεία να υπάρξουν και άλλες αλλαγές. Πάντως, προς το παρόν, το ήδη υπάρχον βελτιωμένο κείμενο απαντά θετικά στις ανησυχίες των εργαζομένων.
Οι τουριστικοί πράκτορες στην Ελλάδα έχουν λόγο να ανησυχούν;
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ήταν δυνατόν να γίνει σε αυτή τη φάση κάτι παραπάνω. Εάν ο κλάδος στον οποίο αναφέρεστε εξακολουθεί να θεωρεί ότι έχει πρόβλημα, μπορεί να το θέσει στη κυβέρνηση η οποία με την σειρά της μπορεί να το θέσει στις συζητήσεις που θα γίνουν στο Συμβούλιο των Υπουργών.
Ποια θα είναι η συνέχεια στην υπό έκδοση Οδηγία για τις Υπηρεσίες;
Η τροποποιημένη πρόταση Οδηγίας μετά την πρώτη ανάγνωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επανέλθει στην Επιτροπή η οποία θα διαβιβάσει μία καινούργια πρόταση Οδηγίας στο Συμβούλιο. Πρόθεση της Αυστριακής Προεδρίας είναι να εκδοθεί κοινή θέση του Συμβουλίου μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου το 2006. Μετά η πρόταση αυτή θα επανέλθει για δεύτερη ανάγνωση στην Ευρωβουλή. Νομίζω ότι το όλο θέμα θα κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου.