Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Πάνω από 1 δις € οι απώλειες από το Β’ ΚΠΣ. Πάνω από 1 δις € οι απώλειες από το Β’ ΚΠΣ

Έχοντας φτάσει σχεδόν στο οριστικό κλείσιμο όλων των προγραμμάτων που χρηματοδοτήθηκαν από το Β’ ΚΠΣ την χρονική περίοδο 1994-1999 ο απολογισμός επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας δεν κατάφερε να απορροφήσει κονδύλια ύψους πάνω από 1 δις €. Αυτό προκύπτει από απάντηση της Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα περιφερειακής πολιτικής κας Ντανούτα Χούμπνερ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.


Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας ευρωβουλευτής με αφορμή το γεγονός ότι τα προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από το Β’ ΚΠΣ – μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων, των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών και του Ταμείου Συνοχής- έχουν σχεδόν όλα κλείσει οριστικά, ζήτησε με ερώτησή του να ενημερωθεί για το ύψος των πόρων που απολέσθηκαν από την χώρα μας (δημοσιονομικές διορθώσεις και περικοπές).


Στην απάντησή της η κα Χούμπνερ αναφέρει, με λεπτομέρειες ανά Ταμείο, τα ποσά τα οποία αντιστοιχούσαν στην χώρα μας (ανειλημμένες υποχρεώσεις) την περίοδο 1994-1999 καθώς και τις απώλειες ( αποδεσμεύσεις) το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Με μοναδική εκκρεμότητα το «επιχειρησιακό πρόγραμμα οδικών αξόνων» το οποίο δεν έχει κλείσει οριστικά -και του οποίου το υπόλοιπο ποσό προς εκκαθάριση είναι 73.735.151,3 € – σε σύνολο περίπου 17,7 δις € που αντιστοιχούν στο Β’ ΚΠΣ η χώρα μας απώλεσε περίπου 1 δις €. Πιο συγκεκριμένα ανά Διαρθρωτικό Ταμείο:Ο κ. Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα:


« Δεν έχει πλέον νόημα να ασκήσει κανείς κριτική στις τότε κυβερνήσεις. Τα στοιχεία που παραθέτει στην απάντησή της η αρμόδια Επίτροπος και τα οποία φανερώνουν την αναποτελεσματικότητα της χώρας μας ως προς την διαχείριση των κοινοτικών πόρων την περίοδο 1994-1999 είναι χρήσιμα και για το σήμερα και για το αύριο. Υπενθυμίζουν ότι η εγρήγορση που σήμερα υπάρχει πρέπει να διατηρηθεί, έτσι ώστε στο υπόλοιπο των προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ, αλλά και στα προγράμματα του Δ΄ ΚΠΣ να απορροφηθεί, αν είναι δυνατόν, το σύνολο των πόρων, αλλά και παράλληλα να αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι με τον καλύτερο τρόπο»

Μετάβαση στο περιεχόμενο