Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Παράνομος ο συμψηφισμός χρεών των αγροτών προς την Αγροτική Τράπεζα και των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απάντηση Κομισιόν στον Κωστή Χατζηδάκη

Παράνομες είναι οι οποιεσδήποτε παρακρατήσεις της Αγροτικής Τράπεζας η οποία δεν καταβάλλει στο ακέραιο τις επιδοτήσεις προς τους έλληνες αγρότες, αλλά παρακρατεί το ποσό λόγω οφειλών των αγροτών προς την τράπεζα, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο συμψηφισμό.


Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Φρανς Φίσλερ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος είχε καταγγείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιπτώσεις παρακράτησης ενισχύσεων από την Αγροτική Τράπεζα λόγω οφειλών αγροτών προς αυτήν.


Ο κ. Φίσλερ στην απάντησή του αναφέρει ότι η ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία προβλέπει ρήτρα «καταβολής στο ακέραιο». Συνεπώς, κάθε είδος άμεσης ή έμμεσης παρακράτησης κατά την πληρωμή της ενίσχυσης δεν είναι συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο. Ειδικότερα, όσον αφορά τις περιπτώσεις όπου η Αγροτική Τράπεζα παρακρατεί ενισχύσεις προς τους αγρότες λόγω οφειλών αυτών προς την τράπεζα, ο κοινοτικός επίτροπος, στην απάντησή του προς τον κ. Χατζηδάκη, τονίζει: «Όσον αφορά τις καθυστερούμενες οφειλές λόγω πιστώσεων που δεν έχουν δημιουργηθεί λόγω της διαχείρισης του καθεστώτος της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι πρέπει να εξουσιοδοτήσουν την τράπεζα, γραπτώς και κατά τρόπο σαφή και ρητό, να προχωρήσει σε συμψηφισμό μεταξύ του ποσού που τους οφείλεται ως ενίσχυση με βάση κάποιο καθεστώς άμεσης ενίσχυσης και υπολοίπων των εν λόγω πιστώσεων. Σε περίπτωση που οι πιστώσεις έχουν δημιουργηθεί λόγω της διαχείρισης του καθεστώτος ενίσχυσης εκ μέρους της τράπεζας, ο συμψηφισμός δεν είναι σύμφωνος προς το κοινοτικό δίκαιο».
Μετάβαση στο περιεχόμενο