Την απροκάλυπτη κωλυσιεργία του ΟΤΕ στην απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα καταγγέλλει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κωστής Χατζηδάκης. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι ο ΟΤΕ παραβιάζει κατάφωρα και σε πολλά σημεία τη νομοθεσία της ΕΕ στα πλέον κρίσιμα σημεία της, επιχειρώντας να παρατείνει το μονοπώλιο του. Αυτό είναι σε βάρος της ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και σε βάρος των καταναλωτών οι οποίοι συνεχίζουν να λαμβάνουν ακριβές και κακής ποιότητας υπηρεσίες από τον ΟΤΕ, παρά την υποχρέωσή του για πλήρη απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς από την 1η Ιανουαρίου 2001. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην ΕΕ το 2000 στις τηλεπικοινωνίες.
Η καταγγελία του κ. Χατζηδάκη επικεντρώνεται στα ακόλουθα τέσσερα σημεία:
1. Αποδέσμευση του τοπικού βρόχου (local loop), δηλ. η υποχρέωση του ΟΤΕ να παρέχει σε ιδιωτικές εταιρείες πρόσβαση στα τοπικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Ωστόσο, ο ΟΤΕ δεν δείχνει πρόθεση να εφαρμόσει το νόμο, ούτε έχει μεριμνήσει για τη δημιουργία της υποδομής, όπως θα όφειλε, σύμφωνα με την Απόφαση 97/607/EC της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
2. Συνεγκατάσταση
Ο ΟΤΕ αρνείται την από κοινού χρήση της υποδομής του (συνεγκατάσταση), κάτι απαραίτητο για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού με τη διασύνδεση και την απελευθέρωση του τοπικού βρόχου, προκειμένου οι καταναλωτές να απολαμβάνουν ποιοτικότερες, αλλά και φθηνότερες, τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.
3. Εθνικό Σύστημα Αριθμοδότησης
Κωλυσιεργία του ΟΤΕ στην κατάρτιση του νέου συστήματος αριθμοδότησης, με αποτέλεσμα να προδιαγράφεται και σε αυτόν τον τομέα πολύμηνη καθυστέρηση.
4. Όροι παροχής υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας
Το Π.Δ. 181/99 προβλέπει ελάχιστο χρονικό περιθώριο δύο μηνών προτού μεταβληθούν τα τιμολόγια των παροχών υπηρεσιών φωνητικής τηλεφωνίας για τις υπηρεσίες προς τους συνδρομητές τους. Ωστόσο, με μεταγενέστερη τροπολογία σε νόμο για την ΕΥΔΑΠ, η οποία αφορά αποκλειστικά τον ΟΤΕ και βασίζεται στον μέχρι τις 31.12.2000 μονοπωλιακό χαρακτήρα του, ο κρατικός οργανισμός επιχειρεί να επιβάλει τιμολόγια:
α) με προθεσμία μόλις είκοσι (20) ημερών από τη δημοσίευση τους
β) αυθαίρετα κι όχι με βάση το πραγματικό κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Επιπλέον, η ερώτηση αυτή του κ. Χατζηδάκη έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη καταγγελία του (Δεκέμβριος 2000) ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 437/95 εκχωρούνται στον ΟΤΕ συχνότητες για κάθε υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένων και των συχνοτήτων που, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την κινητή τηλεφωνία τρίτης γενιάς UMTS. Το εν λόγω νομοθέτημα αντίκειται τόσο στο κοινοτικό δίκαιο (Οδηγία 97/13 περί αδειών) όσο και στην ίδια την ελληνική νομοθεσία (Νόμος 2246/94, όπως ισχύει μέχρι τις 31.12.2000, αλλά και Νόμος 2867/2000 περί Τηλεπικοινωνιών και Συναφών Θεμάτων. Όπως τονίζει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., είναι φανερή η προσπάθεια του ΟΤΕ και σε αυτόν τον τομέα να παρεμποδίσει τον ελεύθερο ανταγωνισμό που θα ωφελούσε τους Έλληνες καταναλωτές τόσο ως προς την ποιότητα, όσο ως προς το κόστος, των υπηρεσιών.
Σχολιάζοντας την σκανδαλώδη συμπεριφορά του ΟΤΕ, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε: “Το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην ΕΕ το 2000 στις τηλεπικοινωνίες, όπως αποδεικνύει η 6η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Απελευθέρωση των Τηλεπικοινωνιών, συνδέεται άμεσα με το παρατεινόμενο μονοπώλιο του ΟΤΕ, κατά παράβαση του κοινοτικού δικαίου. Με βάση την αγοραστική δύναμη, δηλαδή, αν υποτεθεί ότι όλα τα κράτη μέλη έχουμε το ίδιο κατά κεφαλήν εισόδημα, οι Έλληνες πληρώνουμε για τηλεπικοινωνίες στο σπίτι 35% πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο και 130% σε σύγκριση με την αντίστοιχη δαπάνη των Σουηδών νοικοκυριών. Οι δε επιχειρήσεις μας επιβαρύνονται για τηλεπικοινωνίες 24% παραπάνω απ’ ό,τι η μέση ευρωπαϊκή επιχείρηση και υπερδιπλάσια απ΄ ό,τι οι σουηδικές επιχειρήσεις! Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η παράταση που είχε αποσπάσει ο ΟΤΕ για το μονοπώλιό του και… παρατείνεται κι άλλο, αποβαίνει εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών, αλλά και της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της!”