Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Παρέμβαση Χατζηδάκη για το Κτηματολόγιο

Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση για το Κτηματολόγιο:


“Ο κ. Λαλιώτης αφού επιδόθηκε σε ύβρεις εναντίον βουλευτών προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες του για την τραγική πορεία του Κτηματολογίου, επιμένει να μην προσκομίζει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τις καταγγελίες του. Τα στοιχεία του είναι προφανώς μυστικά και τα κρατάει για τον εαυτό του. Ωστόσο δύο πτυχές πρέπει να γίνουν σαφείς:


1. Η Ελλάδα θα κληθεί πιθανότατα να επιστρέψει μέρος των κονδυλίων που έλαβε από τα Κοινοτικά Ταμεία κατά την περίοδο ισχύος του Δευτέρου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (1994-99) και κατά συνέπεια να πληρώσει τα αντίστοιχα ποσά από χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων, όπως προκύπτει από τις επίσημες τοποθετήσεις της Κομισιόν. Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια εξέλιξη χωρίς προηγούμενο, για την οποία υπάρχουν μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης και προσωπικά του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ που οφείλει να απολογηθεί στους Έλληνες πολίτες.


2. Προσωπικά, θεωρώ το Κτηματολόγιο έργο μεγάλης εθνικής σημασίας και γι αυτό με παρεμβάσεις μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγωνίστηκα για να γίνει καλύτερη δυνατή διαχείριση των πόρων στα πλαίσια του Β’ ΚΠΣ. Είναι σαφές ότι αυτό δεν έγινε. Για αυτό, προκειμένου να υπάρξει συνέχιση της χρηματοδότησης θα χρειαστούν νέοι, αυστηροί και πιεστικοί για την ελληνική δημόσια διοίκηση κανόνες. Η κυβέρνηση που είναι αναγκασμένη να αποδεχθεί αυτούς τους κανόνες δεν πρέπει να ξεχνά ότι αποδεχόμενη τις νέες αυτές αυστηρές προϋποθέσεις, αποδέχεται και τις ευθύνες της για την μέχρι τώρα κακοδιαχείριση του προγράμματος του Κτηματολογίου. Αν δεν υπήρχε κακοδιαχείριση δεν θα υπήρχε και λόγος για νέες, αυστηρές προϋποθέσεις.


Είναι προφανές ότι όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές, ιδιαίτερα όσοι είμαστε μέλη της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής, επιδιώκουμε τη συνέχιση της χρηματοδότησης του Κτηματολογίου μέσω του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Όλοι ευχόμαστε οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Επιτροπή να έχουν θετική κατάληξη και ελπίζουμε ο επόμενος Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να διαχειριστεί το πρόγραμμα με πιο σοβαρό τρόπο απ’ ότι ο σημερινός.”
Μετάβαση στο περιεχόμενο