Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Παρέμβαση Χατζηδάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ανακληθεί η απόφαση της Τουρκίας που αφαιρεί τις περιουσίες των Ελλήνων της Ίμβρου

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση της απόφασης της Τουρκικής Κυβέρνησης με την οποία οι Έλληνες της Ίμβρου, μέσω του Τουρκικού Κτηματολογίου, στερούνται των περιουσιών τους, ζητά με ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.


Ο κ. Χατζηδάκης στην ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνει ότι με ρυθμίσεις πρωτόγνωρες για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, ο νόμος για το Τουρκικό κτηματολόγιο στερεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας στους Έλληνες της Ίμβρου προσθέτοντας ένα ακόμα κρίκο στις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Ειδικότερα ο νόμος για το Τουρκικό Κτηματολóγιο



Αφαιρεί από τους ιδιοκτήτες γη η οποία έχει να καλλιεργηθεί ή σπίτια τα οποία έχουν να κατοικηθούν πάνω από 20 χρόνια παραχωρώντας τα αυθαίρετα στο Τουρκικό Κράτος.

Δεν παρέχει κανένα ιδιοκτησιακό και κληρονομικό δικαίωμα σε όσους έχουν χάσει την Τουρκική υπηκοότητα – λόγω αδυναμίας τους να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις μέχρι το 21ο έτος της ηλικίας τους.

Στερεί την δυνατότητα από τους ιδιοκτήτες να διεκδικήσουν τις απαλλοτριωμένες, χωρίς αποζημίωση, περιουσίες τους οι οποίες παρανόμως παραμένουν στην κατοχή Τούρκων εποίκων χωρίς να έχει δικαιολογηθεί η απαλλοτρίωσή τους.


Είναι προφανές ότι όλα τα παραπάνω αφορούν ξεκάθαρα την Ελληνική μειονότητα της Ίμβρου που τα τελευταία χρόνια εξαναγκάστηκε με διάφορους τρόπους να εγκαταλείψει το νησί.


Ο κ. Χατζηδάκης, με δεδομένο ότι η Τουρκία έχει καθεστώς υποψήφιας χώρας, και η υποψηφιότητά της θα κριθεί το 2004, ζητά από την Επιτροπή να παρέμβει στις Τουρκικές Αρχές για την αποκατάσταση της τάξης και της ισονομίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο