Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Παρέμβαση Χατζηδάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την μόλυνση του περιβάλλοντος στο Κερατσίνι

Το θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος στο Κερατσίνι από τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ, θέτει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης.


Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, στηριζόμενος και σε στοιχεία που του παρέσχε ο Δήμαρχος Κερατσινίου κ. Φ. Μελάς, τονίζει ότι σε έρευνα της Λιμενικής Αστυνομίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (Αριθμός Πρωτοκόλλου 2412/ 2-04-2002 ) και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά διαπιστώθηκε ρύπανση στην περιοχή “Λιμανάκι Αλιέων” Κερατσινίου και στον εφαπτόμενο χερσαίο-θαλάσσιο χώρο του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΑΗΣ/ΔΕΗ) Κερατσινίου. Η ρύπανση, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, δημιουργεί σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή και οφείλεται σε πετρελαιοειδή (μαζούτ) τα οποία έχουν εγκλωβισθεί στο πετρώδες υπέδαφος του ΑΗΣ/ΔΕΗ Κερατσινίου. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το φαινόμενο οφείλεται σε διαρροή ποσοτήτων πετρελαιοειδών από τις τσιμεντένιες δεξαμενές που χρησιμοποιούντο για τα καύσιμα του σταθμού μέχρι την 10ετία του 1970 και έχουν εγκλωβισθεί υπό την μορφή θυλάκων στο υπέδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα. Στην έκθεσή τους οι ελεγκτές ζητούν από την ΔΕΗ την ριζική αντιμετώπιση του θέματος με την λήψη άμεσων μέτρων για την περισυλλογή των πετρελαιοειδών.


Επίσης, στην καταγγελία του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι στο υπ’ αριθμόν 112822/19-12-2001 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων διαπιστώνεται ότι η ΔΕΗ δεν διαθέτει άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων στην εν λόγω περιοχή.


Με βάση αυτά, ο κ. Χατζηδάκης ζητά από την Επιτροπή να τον ενημερώσει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, με βάση το κοινοτικό δίκαιο, προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον στην συγκεκριμένη περιοχή.
Μετάβαση στο περιεχόμενο