Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Παρέμβαση Χατζηδάκη στην Κομισιόν για φτηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες internet στην Ελλάδα μέσω ADSL. Οι τιμές στην Ελλάδα πενταπλάσιες από την υπόλοιπη ΕΕ!

Ερώτηση – καταγγελία για τον ΟΤΕ σχετικά με την παροχή της υπηρεσίας ADSL στην Ελλάδα κατέθεσε σήμερα στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης τονίζει ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία που είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη στο εξωτερικό διατίθεται στην Ελλάδα σε κόστος πενταπλάσιο από την υπόλοιπη ΕΕ!


Το ADSL είναι τεχνολογία η οποία δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες και εφαρμογές που απαιτούν μεγάλο “εύρος ζώνης”. Μέσω της τεχνολογίας αυτής, εξασφαλίζεται πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων στο διαδίκτυο, χωρίς να επηρεάζεται η παρεχόμενη υπηρεσία τηλεφωνίας. Το ADSL παρέχει έτσι τη δυνατότητα μόνιμης σύνδεσης στο internet εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα, 24 ώρες το 24ωρο.


Η υπηρεσία πρόσβασης ADSL στην Ελλάδα ξεκίνησε από τον ΟΤΕ περίπου στο τέλος Ιουνίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΟΤΕ για τη διάθεση της ADSL, πολλά παράπονα διατυπώθηκαν σχετικά με τον τρόπο διάθεσης, την ποιότητα υπηρεσιών και τα τιμολόγια. Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Χατζηδάκης, ο ΟΤΕ με διάφορες μεθοδεύσεις κατάφερε ουσιαστικά να αποκλείσει από την αγορά τις ιδιωτικές εταιρίες παροχής της υπηρεσίας ADSL, στερώντας τους τη δυνατότητα να κινηθούν με όρους ανταγωνιστικούς σε σχέση με τον ΟΤΕ. Ο κ. Χατζηδάκης καταγγέλλει ότι ο ΟΤΕ επιβάλλοντας ουσιαστικά συνθήκες μονοπωλίου στην παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας, κρατάει ψηλά τις τιμές (μέχρι και πέντε φορές ψηλότερα από άλλες χώρες της ΕΕ), στερώντας από τους Έλληνες καταναλωτές τις σημαντικές δυνατότητες που προσφέρει η γραμμή ADSL, αλλά και από την ελληνική οικονομία τη δυνατότητα χρήσης και εκμετάλλευσης της νέας αυτής τεχνολογίας.


Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει τα ακόλουθα σημεία.


1. Ο ΟΤΕ, έστω κι εάν άνοιξε φαινομενικά η αγορά σε σχέση με την παροχή της υπηρεσίας ADSL, προσπάθησε να αποκλείσει ουσιαστικά από αυτήν τις ιδιωτικές εταιρίες που θα μπορούσαν να κινηθούν ανταγωνιστικά. Δεδομένου ότι η διάθεση της υπηρεσίας μπορεί να γίνει από τον ΟΤΕ είτε σε χονδρική βάση (προς ιδιωτικές εταιρίες που “μεταπωλούν” στη συνέχεια την υπηρεσία αυτή σε ιδιώτες), είτε σε λιανική (κατευθείαν σε ιδιώτες), ο ΟΤΕ αποφάσισε να διαμορφώσει έτσι τις τιμές, ώστε η διαφορά χονδρικής – λιανικής τιμής να είναι πολύ μικρή. Δεν αφήνεται έτσι κανένα πραγματικό περιθώριο ανταγωνισμού των διαφόρων ιδιωτικών εταιριών, αφού τους στερείται ουσιαστικά η βασική δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες ADSL σε πιο χαμηλές τιμές σε σχέση με αυτές που δίνει ο ΟΤΕ.


2. Ο ΟΤΕ δεν εξασφαλίζει κανένα επίπεδο ποιότητας στην υπηρεσία ADSL που παρέχει χονδρικά σε ιδιωτικές εταιρίες παροχής της υπηρεσίας ADSL (περιορίζεται σε “best efforts”) με αποτέλεσμα και αυτές να αδυνατούν παντελώς να εξασφαλίσουν ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών στους πελάτες τους. Στην παροχή ποιότητας περιλαμβάνεται και η εξασφάλιση σαφούς χρονοδιαγράμματος ενεργειών για την αντιμετώπιση βλαβών. Με τον τρόπο αυτό, τους στερείται ακόμη μία δυνατότητα ανταγωνισμού με τον ΟΤΕ.


3. Ο ΟΤΕ υποχρεώνει τις ιδιωτικές εταιρίες που αγοράζουν χονδρικά την υπηρεσία ADSL, να αγοράζουν παράλληλα και μια άλλη υπηρεσία, χωρίς αυτό φυσικά να είναι αναγκαίο. Μοναδικός στόχος της υποχρέωσης αυτής είναι η οικονομική επιβάρυνση των ιδιωτικών εταιριών και γενικότερα η δυσχέρεια αγοράς της υπηρεσίας ADSL σε χονδρική βάση.


4. Ο ΟΤΕ αρνείται συστηματικά να προχωρήσει στην ενεργοποίηση της γραμμής ADSL όταν παρέχει την υπηρεσία κατευθείαν σε ιδιώτες, στην περίπτωση που αυτοί επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τερματικό εξοπλισμό που έχουν προμηθευτεί οι ίδιοι, υποχρεώνοντάς τους ουσιαστικά να αγοράζουν και τον εξοπλισμό από τον ΟΤΕ. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν αναγράφεται καν στο συμβατικό έγγραφο που υπογράφουν τα δύο μέρη.


5. Ο ΟΤΕ καλύπτει γεωγραφικά μέσω των δικτύων ευρείας κλίμακας κάποιες μόνο περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, το δίκτυο περιλαμβάνει ήδη το 84% του πληθυσμού και συνεχώς αυξάνεται.


Με βάση όλα τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει στις ελληνικές αρχές, κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που της παρέχονται από την κοινοτική νομοθεσία για την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο