Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Παρέμβαση Χατζηδάκη στην Κομισιόν για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου στην Κωνσταντινούπολη

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις Τουρκικές Αρχές προκειμένου να παραμείνει το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου στην ιδιοκτησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ζητά με ερώτηση-παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.


Συγκεκριμένα ο Έλληνας Ευρωβουλευτής στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται στην απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία δεν αναγνωρίστηκαν οι τίτλοι ιδιοκτησίας που κατέχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου. Ειδικότερα σημειώνει ότι το εν λόγω δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για ακύρωση της πρωτόδικης απόφασης του Δικαστηρίου της Πριγκήπου σύμφωνα με την οποία το Ορφανοτροφείο περνά στην κατοχή της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, στα χέρια δηλαδή του Τουρκικού κράτους. Η απόφαση αυτή στηρίζεται στη μη αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας του Πατριαρχείου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία του Πατριαρχείου να κατέχει, σύμφωνα με τις Τουρκικές Αρχές, ακίνητη περιουσία. Θα πρέπει εδώ να τονιστεί ότι το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου αποτελεί περιουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το 1903 και παραμένει ένα από τα πιο ιστορικά μνημεία της Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης.


Ο κ. Χατζηδάκης τονίζει ότι η απόφαση του Τουρκικού Δικαστηρίου παραβιάζει κατάφωρα τη Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά και τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. Υπενθυμίζει επίσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι με την Έκθεσή της, της 6ης Οκτωβρίου για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η ίδια είχε επισημάνει την ανάγκη το Τουρκικό Κράτος να αναγνωρίσει τη νομική προσωπικότητα του Πατριαρχείου.


Με βάση όλα τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ζητά να ενημερωθεί με ποιον τρόπο προτίθεται η Επιτροπή να παρέμβει προς τις Τουρκικές Αρχές προκειμένου να διασφαλιστεί η κυριότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες πρέπει να στηρίζεται ένα κράτος δικαίου, αλλά και με βάση τις υποχρεώσεις που της δημιουργεί η ενταξιακή προοπτική της στην Ε.Ε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο