Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Παρέμβαση Κωστή Χατζηδάκη για να ξαναρχίσει η προβολή του ελαιολάδου στη διεθνή αγορά.

Παρέμβαση Κωστή Χατζηδάκη για να ξαναρχίσει η προβολή του ελαιολάδου στη διεθνή αγορά.


Παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να ξαναρχίσει η προβολή του ελαιολάδου στην διεθνή αγορά.


Ο κ. Χατζηδάκης στην ερώτησή του επισημαίνει ότι από το τέλος του 2002 έχει εκπνεύσει η ισχύς των μέτρων που προβλεπόταν από τον Κανονισμό της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς του Ελαιολάδου για την προώθηση του προϊόντος στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά. Όπως τονίζει ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόσο ο κανονισμός 2826/2000 του Συμβουλίου σχετικά με τις «ενέργειες προώθησης ορισμένων αγροτικών προϊόντων», όσο και ο αντίστοιχος εφαρμοστικός κανονισμός 94/2002 της Επιτροπής δεν καλύπτουν το ελαιόλαδο. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα από 1/1/2003 να μην υπάρχει καμία κοινοτική δράση προώθησης του ελαιολάδου στην διεθνή αγορά, ενώ αυτό συμβαίνει με αρκετά άλλα αγροτικά προϊόντα.


Ο κ.Χατζηδάκης καταλήγει στην παρέμβαση του προς την Κομισιόν με την επισήμανση ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς και ρωτά την Επιτροπή πως προτίθεται να αντιδράσει ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.


Σε δήλωσή του ο κ.Χατζηδάκης αναφέρει ότι: «Είναι η δικαιολογημένη η ανησυχία που επικρατεί μεταξύ των ελαιοπαραγωγών καθώς το προϊόν τους αδικείται ως προς την προώθησή του σε σχέση με τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα. Περιμένω την ευαισθητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης η οποία θα πρέπει να πιέσει με όλες της τις δυνάμεις προκειμένου να ξαναρχίσει η προώθηση του ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές. Ειδικά για την Ελλάδα κάτι τέτοιο είναι επιτακτική ανάγκη καθώς το πρόβλημα εξαγωγής του ελληνικού ελαιόλαδου είναι έντονο. Αρκεί να αναφέρω ότι στην αγορά των ΗΠΑ η Ελλάδα την περίοδο 2001-2002 εξήγαγε 3.806 τόνους ελαιόλαδο, όταν η Ισπανία εξήγαγε 35.969 τόνους και η Ιταλία 130.336 τόνους! Ασφαλώς η διαφήμιση του ελαιολάδου δεν είναι το παν, αλλά είναι πραγματικά κρίμα να χαθούν ευκαιρίες προώθησης του ελαιολάδου στη διεθνή αγορά, ιδιαίτερα καθώς το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια».
Μετάβαση στο περιεχόμενο