Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Παρέμβαση προς τις αρχές της Αιγύπτου για εφαρμογή των αρχών της δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μεταφορά του ετοιμοθάνατου Έλληνα ναυτικού Κωνσταντίνου Καστανιά στην Ελλάδα

Με ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κύριοι Χρήστος Ζαχαράκις και Κωστής Χατζηδάκης ζητούν την παρέμβαση της ΕΕ προς τις Αρχές της Αιγύπτου ώστε να εφαρμοσθούν οι αρχές της δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επιτραπεί η μεταφορά του ετοιμοθάνατου Έλληνα ναυτικού Κωνσταντίνου Καστανιά στην Ελλάδα.


Οι Κύριοι Χ. Ζαχαράκις και Κ. Χατζηδάκης υπενθύμισαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το γεγονός της σύλληψης από την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση το έτος 1989 στο Σουέζ και της καταδίκης σε θάνατο, και στη συνέχεια υπό την πίεση ευρωπαϊκών παραγόντων, σε ισόβια κάθειρξη, τριών Ελλήνων ναυτικών του πλοίου “Θανάσης”, με την κατηγορία παράνομου εμπορίου, των οποίων ποτέ δεν απεδείχθη η ενοχή. Τόνισαν ότι το θέμα απασχόλησε ιδιαίτερα τα μέσα επικοινωνίας, έγιναν πολλές εκπομπές στο ελληνικό ραδιόφωνο και τηλεόραση, ενώ κυκλοφόρησε βιβλίο που περιγράφει την ατεκμηρίωτη καταδίκη και τις άθλιες συνθήκες κράτησης στις Αιγυπτιακές φυλακές και ότι οι δύο εκ των τριών ναυτικών έχουν ήδη πεθάνει στις Αιγυπτιακές φυλακές, ενώ ο τρίτος, Κωνσταντίνος Καστανιάς, είναι βαριά άρρωστος και αργοπεθαίνει στις φυλακές του Ελ Κανατέρ.


Οι Κύριοι Χ. Ζαχαράκις και Κ. Χατζηδάκης, αναφέρθηκαν στα ψηφίσματα του ΕΚ, το οποίο έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατίας στην Αίγυπτο (ψηφίσματα P5_ΤΑ(2002)378, P5_TA(2002)410) και έχει αναφερθεί στην συγκεκριμένη περίπτωση των άθλιων συνθηκών κράτησης του Κωνσταντίνου Καστανιά ζητώντας από τις αιγυπτιακές αρχές να επιτρέψουν για ανθρωπιστικούς λόγους τη μεταφορά του στην Ελλάδα (ψήφισμα P5_ΤΑ-PROV(2003)192, 10/4/2003). Ζήτησαν τέλος από την Επιτροπή να λάβει μέτρα, ιδιαίτερα στα πλαίσια της συνεργασίας με την Αίγυπτο, βασιζόμενη στο άρθρο 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης της Αιγύπτου με την ΕΕ που απαιτεί τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών, καθώς και στην δήλωση του Επιτρόπου κ. Chris Patten στην Ολομέλεια του ΕΚ στις 5/9/2002, με την οποία καλούσε την Αίγυπτο να υιοθετήσει τα βέλτιστα δικαστικά και δημοκρατικά πρότυπα εάν θέλει να εκπληρώσει τις αναπτυξιακές και πολιτικές της φιλοδοξίες, ώστε να εισακουσθεί το αίτημα του ΕΚ και να επιτραπεί η μεταφορά στην Ελλάδα του ετοιμοθάνατου Κωνσταντίνου Καστανιά, σύμφωνα και με το ως άνω ψήφισμα υπ’ αριθμ. P5_ΤΑ-PROV(2003)192, 10/4/2003 του Ευρωκοινοβουλίου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο