Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Παρέμβαση Βαρβιτσιώτη – Χατζηδάκη στην Κομισιόν για το νέο επεισόδιο στη Βόρεια Ήπειρο

Την άμεση παρέμβαση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί με την ανατίναξη του σταυρού της Εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου στο χωριό Τζάρα των Αγίων Σαράντα από αλβανικές αρχές, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και Κωστής Χατζηδάκης.


Συγκεκριμένα οι Έλληνες ευρωβουλευτές, αφού καταγγέλλουν στην ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόσφατη ανατίναξη του υπό ανέγερση μνημειακού σταυρού, τονίζουν ότι “μια τέτοια ενέργεια προσβάλλει βάναυσα τις θρησκευτικές ελευθερίες της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία και προκαλεί την ένταση των σχέσεών της με τις αλβανικές αρχές”. Για το λόγο αυτό, οι ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να προβεί άμεσα σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε “να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα στο πλαίσιο των κανόνων δικαίου και να γίνει σεβαστό το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας της ελληνικής μειονότητας”. Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί ότι τη στιγμή αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της Αλβανίας, γεγονός που δίνει ουσιαστικά μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την εβδομάδα βαριά οπλισμένοι Αλβανοί αστυνομικοί χωρίς να προσκομίσουν κανένα σχετικό έγγραφο στις τοπικές αρχές ή εξηγήσεις στην ενορία του χωριού Τζάρα των Αγίων Σαράντα, υπονόμευσαν με εκρηκτικά το σταυρό της Εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου και τον ανατίναξαν. Η ανατίναξη του σταυρού έγινε μετά από πίεση που άσκησαν τα αλβανικά ΜΜΕ, διότι ο σταυρός φαίνεται ότι “ενοχλούσε” τον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο! Ο έπαρχος Μουσίου κ. Δημήτριος Κόττας έχει ζητήσει την άμεση αποκατάσταση του σταυρού.


Οι κ.κ. Βαρβιτσιώτης και Χατζηδάκης έκαναν σχετικά την ακόλουθη δήλωση: “Τέτοια περιστατικά θρησκευτικού και εθνικού φανατισμού βλάπτουν σοβαρά τις σχέσεις των δύο χωρών. Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και οι Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα θα έπρεπε να αποτελούν γέφυρα για συνεργασία και φιλία. Η Αλβανία που θέλει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική οφείλει να αντιληφθεί αυτό το μήνυμα. Ο αμοιβαίος σεβασμός και η αλληλοκατανόηση θα υπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντα όλων”.

Μετάβαση στο περιεχόμενο